1 август ще остане незабравим за хората с увреждания От 10 часа в салона на читалище „Илия Бешков”Дата02.06.2018
Размер101.65 Kb.

ВЯРА

РЕГИОНАЛЕН МЕСЕЧНИК


ЗА ЖИВОТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПЛЕВЕН октомври 2008
1 август ще остане незабравим за хората с увреждания

От 10 часа в салона на читалище „Илия Бешков” гр.Долни Дъбник се проведе VI фестивал на художествената самодейност 2008г. Участваха състави от 12 селища на областта. Организацията на провеждането беше на много високо ниво, за което от сърце благодарим на кмета на общината г-н Борислав Станимиров и зам. кмета г-жа Лилия Пейчева, както и на ръководството на читалището и Клуба на инвалида. Фестивалът беше открит от г-жа Д. Петкова – председател на Основна организация на СИБ, г-н Иванчо Атанасов – председател на Регионална организация на СИБ гр. Плевен и от кмета на общината г-н Б. Станимиров, които пожелаха на участниците успехи, а на присъстващите в залата весело настроение и емоции. И те не закъсняха. създадоха ги най-малките наши приятели от детска вокална група „Звездици” с ръководител г-жа Ваня Петкова. Всички участници се преставиха блестящо и заслужено получиха аплодисментите на публиката, красив букет, грамота за участие и книгата „Нашият роден край – община Д. Дъбник”, връчени лично от кмета и зам. кмета на общината. Между индивидуалните участници най-добре се представи със собствено стихотворения - „Нa 45 години” – Величка Драганова. През обедната почивка всички участници получиха закуска – предоставена също от община Д. Дъбник. Веселото настроение продължи и не само в залата, но и извън нея, защото на следващия ден започваше традиционния панаир на града, а дошлите да покажат стоката си още преди седмицабяха разпънали своите шатри.

За всички присъстващи 1 август ще остане като празник и начало на ново приятелство и сътрудничество в общата ни борба за защита правата на хората с увреждания за по-достоен живот. Благодарим от сърце на организаторите от Д. Дъбник за приятните мигове, преживени с приятелите по съдба.

Веселина Вълчинкова,председател ТСОна ССБ гр. Д.Дъбник


Отпускат 50% от бюджетния излишък за социални дейности

С 25% тази година ще нараснат еднократните помощи за първокласници – от 120 на 150 лв. Това каза министър-председателят Сергей Станишев. Преизчислението на пенсиите от 1 октомври 2008 г. е очаквано, тъй като то създаде голямо напрежение между самите пенсионери. Подготвени са всички мерки за това преизчисление. То ще обхване около 1,2 млн. пенсионери. Увеличението ще бъде с около 8,5%, обяви премиерът. През тази есен ще бъдат отпуснати допълнително финансови еднократни помощи по 100 лв. за социално слаби семейства. Предвидена е още еднократна помощ за получаващите минимална пенсия и хората, които не са получили преизчисление на пенсията си. Близо 50 на сто от бюджетния излишък ще се използва за различни социални политики, които включват образование и здравеопазване, обяви още Станишев. Премиерът обаче призна, че как ще бъдат изразходвани другите 50 процента от излишъка, ще определи съветът на тройната коалиция . През тази година увеличаването на цените на енергетиката беше най-голямо и затова правителството е длъжно да помогне на тези семейства, които се нуждаят от енергийни помощи. Затова с близо 60% ще нарасне делът на средствата за енергийни помощи. То ще обхване близо 360 хиляди семейства, информира Сергей Станишев.

Предложението през тази есен от средата на септември до началото на ноември пенсионери между 3000 и 5000 душида почиват на море и планина предизвика противоречиви мнения, затова правителството реши този въпрос да бъде обмислен по-добре и реализиран догодина. За следващата година се предвижда специален социален пакет за възрастните хора и хората с увреждания.

Всички социални помощи ще струва допълнително около 210 млн. лв. от бюджетния излишък. В тази сума се включват еднократните помощи за учениците, за пенсионерите, енергийните помощи, почивките на възрастните хора и пр. В тях не са включени само коледните добавки за пенсионерите. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Разчетите за еднократните помощи от 100 лв. на пенсионерите са направени на базата на изследването на инфлацията на потребяваните от тях стоки. Всеки пенсионер, който получава до 113 лв., ще получи помощ от 100 лв. Така 483 000 пенсионери ще получат към пенсиите си по 100 лева през месец октомври. Това се отнася за пенсионерите с най-ниски пенсии.

семействата с деца-първокласници са 42 000 . За първи път тази година се дават по 30 лв. на ръка на родителите с първокласници. Тези средства са предназначени за учебни помагала. Якетата, обувките и екипчетата, които се раздават всяка година, вече се подготвят.

Насърчават наемането на хора с трайни увреждания в администрацията

Министерският съвет прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния служител. Целта му е да се насърчи наемането на хора с трайни увреждания в държавната администрация и да се стимулира по-бързото кариерно развитие на младите специалисти, обяви министърът на държавната администрация и административната реформа. Промените предвиждат поне 1% от местата за държавни служители във всяка администрация да бъдат запазени за хора с трайни увреждания. Такова изискване няма само за ведомствата с по-малко от 25 работещи по служебно правоотношение. Министър Василев определи предложението на правителството като активна мярка, която дава по-голям шанс на хората с трайни увреждания да намерят работа в администрацията. Според него броят на държавните служители с увреждания е незначителен, тъй като самите хора не се чувстват добре да кандидатстват за работа в държавната администрация. Сега само за тях ще се провеждат специализирани конкурси. С промените в закона се регламентира и увеличение на размера на редовния платен годишен отпуск от 20 на 26 дни за държавните служители с трайно намалена работоспособност. Въвежда се задължение за органите по назначаване да осигурят свободен достъп на хората с увреждания до сградите на администрациите и да адаптират работните места за тях. Контролът по прилагане на разпоредбите, които се отнасят за хората с трайни увреждания, ще се осъществява от министъра на държавната администрация и административната реформа. За констатираните нарушения са предвидени глоби от 2000 до 5000 лв. Друга част от приетите промени ще осигурят възможност за бързо кариерно израстване на младите хора, заети в държавната администрация. Те дават възможност по преценка на ръководителя на администрацията и при получена оценка „1 – изключително изпълнение” от годишната атестация, служителят да бъде повишаван в длъжност предсрочно. Министърът посочи, че през този мандат има значително намаление на броя на младите хора на ръководни длъжности и е значително увеличението на ръководителите над 60 години.Проявена хуманност

Плевенска фирма дари дрехи и инвалидни колички на инвалиди и възрастни хора във ВладиняДве инвалидни колички и над 1 700 кг дрехи, втора употреба, дари на село Владиня плевенската фирма „Авен”, . Дарението е разпределено сред възрастните хора от селото с решение на Обществения съвет. Изпратено е благодарствено писмо до собственичката на фирмата Анелия Блажева, защото дарителите заслужават уважение. Малко са хората с възможности, които се обръщат с лице към нуждите на по-възрастните хора. Това е първата дарителска проява в селото, която достави радост на жителите. Владиня е 357 души по постоянен адрес, като младите хора са не повече от 30 души.
Ревматоиден артрит. Какви са симптомите му?

Симптомите на ревматоидния артрит се появяват и изчезват в съответствие със степента на възпалението в тъканите. Болестта се счита за активна, когато тъканите са възпалени. Когато тъканното възпаление утихне, болестта е неактивна (намира се в ремисия). Ремисиите могат да настъпят спонтанно или под влияние на лечението и могат да продължат седмици, месеци и дори години. По време на ремисиите симптомите на болестта изчезват и пациентите се чувстват добре като цяло. Когато болестта се активира наново (релапс), оплакванията отново са налице. Протичането на болестта има индивидуални характеристики при всеки един пациент и редуването на обостряния и ремисии е типично. Изброените симптоми са характерни за ревматоидния артрит, когато болестта е активна. "Палитрата" от оплаквания е различно изразена, но засягането на ставите е задължително. Симптомите могат да се разделят най-просто на оплаквания, произхождащи от ставите и околоставните тъкани, такива, произхождащи от други органи и системи в тялото и общи симптоми: Оплаквания от страна на ставите и заобикалящите ги тъкани, скованост в ставите и мускулите и намален обем на движение в ставите. Най-ярко изразена е сутрин или след по-продължителни периоди на обездвижване. Обикновено трае по-дълго от 30 мин (често до час) и се подобрява с раздвижване, извършване на някаква дейност, топъл душ или масаж. Често подобно оплакване е налице и в следобедните часове ("сутрешна скованост и следобедна умора"). болка в ставите - може да бъде по-силно или по-слабо изразена, но обикновено се описва като дълбока, постоянна и тъпа. Болката има няколко източника - от възпалението на синовията, от раздуването на оточните тъкани и от претоварване на ставата. Болката е обикновено по-силна в сутрешните часове. подуване на ставите - вследствие на производство на по-голямо количество синовиална течност от възпалената и разрастнала синовиална мембрана на ставата. Ставната капсула определя ограничен обем на ставната кухина и затова засегнатата става отича. Отокът може да засяга и околоставните тъкани и те изглеждат "пухкави". зачервяване и затопляне на засегнатите стави - това са класически признаци на всеки възпалителен процес. По-големият приток на кръв, а с това и на биологично активни вещества и клетки води до повишени обменни процеси в зоната на възпалените тъкани, при което се отделя по-голямо количество топлина. засягане на много стави по симетричен начин (от двете страни на тялото) - най-често засегнати са малките ставички на китките и ръцете (обикновено се засягат метакарпофалангеалните стави, намиращи се в основата на пръстите и проксималните интерфалангеални стави, представляващи първата от основата към периферията става на всеки пръст, докато ревматоидния артрит почти никога не ангажира дисталните интерфалангеални ставички, т.е. тези намиращи се под върха на пръстите), както и малките стави на ходилата. Други често засегнати стави са лакътните, коленните, глезенните, тазобедрените и раменните. Това обикновено затруднява ежедневни елементарни дейности като извършване на тоалет, обличане и събличане, отваряне на врати, писане и др. Много рядко се засяга само една става и тогава оплакванията имитират тези при други видове остри и хронични артрити. Напредването на възпалителния процес води до разрушаване на ставния хрущял, ставните повърхности на костите, стабилизиращите структури на ставите и др., което в съчетание с атрофията на мускулите води до изкривяване (деформация), нарушаване стабилността и функцията на засегнатите стави. много рядко ревматоидния артрит може да засегне някои от малките ставички на ларинкса, в които с помощта на специални мускули се извършва опъването и разхлабването на гласните връзки. Това може да предизвика загрубяване на гласа. Атрофията на мускулите се дължи както на самия възпалителен процес, така и на обездвижването на мускулите поради болката и подуването. Може да са налице и различно изразени по сила болки в мускулите (миалгии).

Деформацията на ставите и засягането на околоставните тъкани може да причини по съседство увреждане на някои от периферните нерви (напр. синдром на карпалния канал).

Продължение в следващия брой
Ще бъде ли открита частицата х-бозон, наречена частицата на Бог?

В Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) бяха извършени първите реалнит тестове с Големия адронен ускорител (ГАУ), чиято цел е да се пресъздадат условията във Вселената части от секундата след Големия взрив. Дългият 27 километра ускорител на елементарни частици се намира на 100 метра под земята край Женевското езеро и е най-сложният научен уред в човешката история. За изграждането му са похарчени над 9 млрд. американски долара, а строежът е продължил над 15 години. Първите протонни лъчи с дебелина по-малка от човешкия косъм бяха пуснати в ускорителя в 9.30 сутринта местно време (10.30 българско) със скорост близка до тази на светлината. "Имаме лъч", обяви триумфално лидерът на проекта Лин Евънс, а колегите му избухнаха в ръкопляскания. Експериментът беше наблюдаван на живо по интернет в сайта на проекта, а успехът предизвика бурните аплодисменти на участващите в него няколкостотин физици и инженери. При следващия експеримент лъчът ще бъде пуснат в противоположната посока, а при успех ще се стигне и до сблъскване на двата лъча. Крайната цел е да се наблюдава реакцията на частиците при сблъскването им. От ЦЕРН се надяват експериментът да доведе до потвърждение за съществуването на частицата Хигс-бозон, наричана още частицата на Бог, за която се предполага, че дава масата на вселената. Когато ускорителят набере почти пълна мощност, в тръбата му ще се извършват по 600 млн. сблъсъка в секунда. Преди старта на експеримента в световната мрежа гъмжеше от теории какво ще се случи, след като ускорителят заработи. Най-популярната вещаеше създаването на черна дупка, която ще погълне първо Женева, после Швейцария и Франция, после Европа и Земята, а накрая може би и Слънчевата система. Според друга ще се стигне до появата на антиматерия, а реакцията й с материята ще предизвика най-малко сериозен взрив. По-оптимистична прогноза предполагаше разкъсване на тъканта на времето и създаване на възможност за пътуване в миналото и бъдещето. Повечето учени, работещи с ускорителя, обаче отхвърляха подобни страхове като "напълно неоснователни" и плод само и единствено на стремежа на медиите към сензации.

Проф. Леандър Литов, ръководител катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Кл. Охридски” и участник в проектаказа :

- В действителност това, което искаме да направим в ускорителя е да възстановим условията, такива каквито са били в първата секунда след големия взрив, след раждането на Вселената. Най-мрачните прогнози вещаят края на Земята, че тя ще започне да се разпада, разтопена лава ще залее цялата суша и океаните ще заврят. А може би това ще се окаже напразен страх. Ще проверим дали има повече измерения в пространството и времето, ще проверим дали е възможно да се направи машина на времето, възможно ли е да се пътува. Ще проверим дали може да се пътува във вселената използвайки нейната структура по някакви по-кратки пътища, стигайки от една звезада до друга звезда или връщайки се по-бързо назад. Откакто се помни, човек все търси отговори. И трупа знания. Но не е разбрал най-важното - как е създаден. И може би, някак по инерция, сме приели, че някои въпроси нямат отговори. И може би въобще е по-добре да не питаме. За учените обаче няма незададени въпроси. Ние трябва да попитаме, за да разберем. Докато не сме попитали, няма как да разберем дали ни е дадено или не. Но по тази логика ние щяхме да си стоим в пещерите, защото някой си е задал въпроса а какво има навън, а какво има зад следващия хълм и отивал да види, той също не е знаел дали му е дадено. Част от тези, които са отишли могат и да загинат, но другата част са предвижили човечеството напред. Експериментът в Женева ще продължи близо 10 години. Резултати се очакват най-рано през 2010. до тогава ни остава да чакаме.


Весели рецепти

Домашен пастет

1 кг свински черен дроб, 1 кг сланина, 1 кг свински бут, 5 бр. яйца, 500 мл прясно мляко, кимион, черен пипер,сол.

Детайли : Черният дроб се попарва. Дробът, сланината и свинският бут се смилат на машинка за мелене на месо два пъти. Смесват се с останалите продукти. Пастетът се пълни в буркани, които се варят час и половина.

Дърпана туршия

3 кг червени чушки, 2 кг патладжани,

За маринатата: 200 мл оцет, 250 мл олио, 3-4 зърна черен пипер, 2 с.л. сол.

Детайли: Чушките и патладжаните се опичат и обелват. След това се накъсват (дърпат) по дължина. Оцетът, солта и черният пипер се слагат да заврат и като изстине маринатата се заливат чушките и патладжаните. Олиото трябва да заври и докато е вряло се залива туршията. Насипва се в бурканчета и се стерилизират за 10 минути.Съставители: инж. Румен Петков

Гена Дочева

Владимир Петков

За контакти: тел. 835852;0888 033046Разпространява се БЕЗПЛАТНО


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница