1. Българските граждани, които са влезли в страната преди влизането на закона в сила (т е. преди 01. 09. 2014 г.), ще могат да пребивават на грузинска територия без визи и без разрешения за пребиваване най-късно до 01. 03Дата24.07.2016
Размер22.23 Kb.
1.Българските граждани, които са влезли в страната преди влизането на закона в сила (т.е. преди 01.09.2014 г.), ще могат да пребивават на грузинска територия без визи и без разрешения за пребиваване най-късно до 01.03.2015 г. Същевременно, тези от тях, които желаят да пребивават в Грузия за по-дълъг период от време трябва да кандидатстват било за получаване на разрешение за пребиваване или за виза „Д” преди 01.03.2015 г. в съответствие с по-долу изброените параграфи 2, 3 и 4.

2.Чужденците, които са влезли на грузинска територия след 17.03.2014 г.и на 27.11.2011 г. са продължили да бъдат в страната, могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване пред „Агенцията за развитие на обществените услуги”и „Палатите за обществени услуги”, независимо от законовото основание за пребиваване в Грузия. Това разпореждане е валидно до 01.03.2015 г.

3.Чужденците, които са имали или имат разрешения за временно пребиваване, издадени преди 27 ноември 2014 г. могат да кандидатстват за такова разрешение пред „Агенцията за развитие на обществените услуги”и „Палатите за обществени услуги”до 01.03.2015 г.независимо от законното основание за пребиваване в Грузия.

4.Чужденците, които са влезли в Грузия преди 17.03.2014 г.могат да кандидатстват за виза „Д” в консулския департамент на МВнР на Грузия след изтичането законово установения срок за пребиваване в страната, освен в случаите, когато в миналото на чужденеца е било отказано разрешение за пребиваване. Това разпореждане е валидно от 25.12.2014 г. до 01.03.2015 г.

5. Считано от 25.12.2014 г. виза „Д” ще може да бъде издавана не само от грузинските дипломатически и консулски представителства в чужбина, а така също и на територията на Грузия от МВнР. За получаването на виза „Д” на територията на страната е необходимо молбата за виза да бъде представена в министерството, не по-късно от 45 дни преди да изтече законното основание за пребиваване в Грузия.

6.Условия за получаване на виза „Д” и разрешения за временно пребиваване : Българските граждани, които желаят да осъществяват трудова и консултантска дейност за фирми, работещи в Грузия, да осъществяват журналистическа дейност, да развиват предприемаческа дейност по законите на страната, да учат в грузински учебни заведения или да пребивават в Грузия с цел събиране на семейства, което налага пребиваване в Грузия за период по-дълъг от 90 дни в рамките на 180 дни, следва да кандидатстват за получаване на виза „Д” от дипломатическите и консулски представителства на Грузия в чужбина, а след 25.12.2014 г. такъв вид виза може да бъде издаван и на територията на Грузия от МВнР /виж т.5/ Получаването на такъв тип виза е задължителна предпоставка за кандидатстване за разрешение за временно пребиваване.

За получаването на разрешение за временно пребиваване може да се кандидатства само на територията на Грузия пред компетентните служби на Министерството на правосъдието - „Агенцията за развитие на обществените услуги” и „Палатите за обществени услуги”. До 30 дни след получаване на разрешението, чуждият гражданин следва да получи карта за временно пребиваване, с която легитимира статута си пред  властите в страната.

Дипломатическа акредитация в Грузия може да се получи само, след получаване на виза „Д” от съответното дипломатическо или консулско представителство на страната в чужбина.

Подробности за визовия режим и измененията на закона, направени през м.ноември 2014 г. биха могли да бъдат намерени на линка на МВнР на Грузия- https://www.geoconsul.gov.ge/en/newsFeed

 


/


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница