1. Какво показват изчисленията на "Мобилтел" колко са разходите на "Виваком" за предлагането на тези две услуги?Дата27.08.2016
Размер20.63 Kb.
1. Какво показват изчисленията на "Мобилтел" - колко са разходите на "Виваком" за предлагането на тези две услуги?

 

Отговор на "Мобилтел" - Към настоящия момент цените на едро за терминиране на обаждане от мобилната мрежа на Мобилтел към фиксираната мрежа на Vivacom са съответно 0.06 лева за силен трафик и 0.053 лева за слаб трафик без включен ДДС, или средно 0.0678 лева с включен ДДС. Това е цената, която Мобилтел би следвало да заплати на Vivacom за обаждане на мобилен абонат на Мобилтел към фиксираната мрежа на Vivacom.

 

В рамките на услугата “Фаворити 1000”, Vivacom предлага срещу  5 лева месечна такса 1000 минути за разговор с общо 5 номера, като един от тези номера може да е фиксиран номер на Vivacom. Не е предвидено ограничение на това как се използват безплатните минути. предоставените минути могат изцяло да се използват за разговор от мобилния номер на абоната към този фиксиран номер или пък клиентът да ги разпределя както прецени. Ако конкурентен на Vivacom мобилен оператор иска да предостави на своите абонати безплатни минути за разговори към фиксираната мрежа на Vivacom, то тези безплатни минути не могат да надхвърлят 73,7 минути. Очевидно е, че конкурентите на Vivacom не могат да предложат дори 1/10 от безплатните минути, които са предоставени от тях. Изчисленията показват, че средната цена на Vivacom за разговор в рамките на 1000 минути при 5 лева месечна такса е 0.005 лева с включен ДДС, което е над 10 пъти по-ниска цена от разходите на Vivacom. 

С решение на КРС от март 2009 г. са определени нови по-ниски цени за терминиране на обаждания, изходящи от мобилната мрежа във фиксираната мрежа на Vivacom. Приложимите към 01.07.2009 г. цени, по които Мобилтел трябва да заплаща на Vivacom, са съответно 0.0360 лв. за силен трафик и 0.0180 лв. за слаб трафик без ДДС или средно 0.0324 с ДДС. Следователно в рамките на 5 лева, конкурентен на Vivacom мобилен оператор няма да е в състояние да предложи повече от 154,3 лева минути. Очевидно е, че 154 минути са далеч от предлаганите на Vivacom 1000 минути. Отново е видно, че средната цена, която Vivacom предлага, е по-ниска от разходите.

 

При Vivacom Trio, ако изчисленията се направят изцяло по новите, наложени от КРС цени, то се установява, че в рамките на 40 лева месечна такса с ДДС, конкурентно на Vivacom мобилно предприятие е в състояние да предложи не повече от 1234,5 минути за разговори към фиксираната мрежа на Vivacom. При това без изобщо да разполага с възможност да предложи още 3600 безплатни минути за разговори във фиксираната мрежа на Vivacom и международни разговори към страните от първа група, както и неограничен достъп до интернет. Това показва, че безплатните минути, предложени от Vivacom, не се покриват от месечната такса. Ако пък абонат на Vivacom се възползва от допълнителните условия, предлагани в рамките на пакета, и си закупи още до 4 мобилни номера срещу 10 лева месечна такса с ДДС, той ще получи възможност да говори не само 3600 безплатни минути към мобилната мрежа на Vivacom, но и 3600 минути към определен фиксиран номер на Vivacom. В случая 10 лева покриват едва 308,6 минути за разговори от мобилен към фиксиран номер на Vivacom и то при условие, че абонатите не говорят към мобилната мрежа на Vivacom. 

От гореизложеното е видно, че Vivacom крос-субсидира между различни услуги  и затваря трафик в мрежата си, като по този начин възпрепятства конкуренцията от страна на другите оператори на пазара. 


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница