1. Подготовка на болен за изследване на черен дроб холецистографияДата04.01.2018
Размер31.04 Kb.

1. Подготовка на болен за изследване на черен дроб - холецистографияХолецистография (cholecystographia) е рентгенография на жлъчния мехур - рентгеново изследване, при което се визуализира луменът на жлъчния мехур след перорален прием или интравенозно инжектиране на контрастно вещество.

Рентгенови изследвания на жлъчната система могат да се извършат:

1. Чрез приемане на контрастно вещество през устата

2. Чрез въвеждане на контрастното вещество венозно

3. Чрез въвеждане на контрастното вещество по време на оперативна интервенция (дренажна)

4. Чрез въвеждане на контрастното вещество инфузионно


Чрез приемане на контрастно вещество през устата


Сухите конкременти установяват само наличието на конкременти, докато контрастните дават данни за функционалното състояние, за формата и големината на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

При вземане през устата контрастната материя се резорбира, преминава в кръвта и оттам в жлъчката, която става рентгено-контрастна.Подготовка на болния: 2 дена преди изследването болният да избяга храни богати на целулоза или образуващи повече газове (фасул, леща, грах). Спират се лекарствата, които влияят върху жлъчкоотделянето, и лаксативните средства.

В 16 ч болният приема по-тлъста храна, след което не се храни повече.

В 20 ч изпива една опаковка контрастна материя (особил, йодопанил), като се взема по 1 таблетка през 5 минути с малко вода. Вечерта се прави очистителна клизма, но през устата не се дават никакви очистителни средства.

Предупреждава се болният да лежи на дясната си страна. Изследването се извършва 12 ч след приемането на контрастното вещество. При нужда и по преценка на рентгенолога след 45 мин се от началото на изследването се приема холецистокинетик - 100 г шоколад или 200-300 г овче кисело мляко, или филия обилно намазана с масло.


Противопоказания:Чрез въвеждане на контрастното вещество венозно


Провежда се с водоразтворими йодни препарати. Най-често прилагани са: билиграфин, ендоцистобил, билигност, билиполин, ендоцистобил. Контрастната материя се въвежда по венозен път.

Задълж. на МС: заплануване в рентгеново отделение; изписване на контрастна материя. Подготвя необходимите пособия за проба за чувствителност, информира и подготвя психически пациента.Подготовка на пациента:

- 12 часа преди изследването проба за чувствителнст на контрастната материя: (2 проби - първата е скарификационна, на 30 мин се отчита, при отрицателна се прави втора проба- 1, 2 мл от контраста се въвеждат венозно; при отрицателен резултат се прави изследването!)

- На фиша, се пише пробата (-), подпис от Лекаря;

!!! Всяко рентгеново отделение има противошоков набор, тъй като пациента може да изпадне в алергичин шок.

!!! Задължително да има набор за интубация!!!


Начин на извършване:

Пациента с ИЗ, фиша с (-)проба, контрастната материя за І.V. и се правят серия от снимки. За да се избегнат алергичните реакции, може да се въвежда и инфузионно. За очистване от контраста, пацинетът се проследява за диуреза.Чрез въвеждане на контрастното вещество инфузионно


Разтваряне на 20-60 мл контрастно вещество в 150-200 мл 0.9% NaCl ,като включването започва в рентгеновото отделение, където могат да се направят серия от снимки, а след това да се направи Бойденова закуска, с която се проверява концентрационната и контрактилната способност на жлъчния мвхур. Инфузионната холецистография може спокойно да се използва при болни с повишени стойности на билирубин в кръвта.

Чрез въвеждане на контрастното вещество по време на оперативна интервенция (дренажна)


Представлява вкарването на контрастната материя през оперативен разрез в жлъчния мехур или в извънчернодробните жлъчни пътищта. Може да се инжектира контрастната материя ретроградно в жлъчния канал (дуктус холедохус) или чрез канюлиране на ductud duodeni (papilla Vateri) с фибродуоденоскоп.

Усложнения от манипулацията:


  • интоксикация

  • алергичен шок

  • спукване на мехура


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница