10% по-високи заплати в Спешнотостраница1/5
Дата04.01.2018
Размер435.91 Kb.
  1   2   3   4   5Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
30.10.2016
Национални вестници

10% по-високи заплати в Спешното


Стандарт  стр. 6  

Заплатите в Спешната помощ ще се вдигнат догодина с не по-малко от 10%. Така общият ръст на възнагражденията на медиците в този сектор от началото на мандата ще стане 50%.

Това съобщи здравният министър Петър Москов.

"Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в Спешно и за сестра - 900 лева, и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в центровете по трансфузионна хематология и в държавните психиатрични болници", посочи Москов.

До понеделник той ще каже как министерството вътрешно може да компенсира разходите си, за да може да гарантира увеличение на доходите.

Москов иска полицията да е по-твърда с побойниците


Бих преминал границата на либералното отношение, каза здравният министър
Стандарт  стр. 6  

Хората, които посягат на лекари, трябва да усетят цялата строгост на закона, заяви здравният министър Петър Москов вчера по повод поредното посегателство над медици. Москов дори насърчи полицията да действа по-твърдо. "Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори и да е хищник, то не те хапе, то знае, че му помагаш. Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на този, които е дошъл да помогне", възмути се Москов пред 6ТВ. Той бе категоричен: "Хора, които отказват да живеят по правилата на обществото, трябва да усетят цялата строгост на закона."

Москов отчете, че след взетите мерки от началото на мандата случаите на насилие над лекари все пак значително са намалели. "Сега са само 28, но това не може да бъде казано като "само". Преди почти всеки ден биеха лекари. Този процес не е спрян, но е редуциран", заяви Москов.

Нападатели на лекарка искат да я съдят


Стандарт  стр. 1  

Скандален обрат претърпя историята на пребитата в четвъртък д-р Гергана Анчева от Спешното отделение в Пазарджик. Близките на нейния нападател - 18годишния Димитър Костадинов, подадоха жалба срещу нея. Те твърдят, че лекарката не се е погрижила за катастрофиралото момче и се държала арогантно.


Биячът на д-р Анчева с жалба срещу жертвата си


Имаше грубо отношение, твърди братовчедът на Димитър Костадинов Крещяха "Ще ви трепем", отговарят докторите
Стандарт  стр. 6  

Скандален обрат претърпя историята на пребитата в четвъртък д-р Гергана Анчева от Спешното отделение в Пазарджик. Близките на нейния нападател -18-годишния Димитър Костадинов, подадоха жалба срещу нея, съобщи Нова тв. Инцидентът стана в четвъртък, когато Димитър, баща му и чичо му придружили до Спешното братовчеда на Димитър, който бил в много тежко състояние след жестока катастрофа. Близките на задържания за 72 часа побойник твърдят, че лекарите не се погрижили за катастрофиралото момче. И това провокирало агресията на близките. В ефира на Нова телевизия катастрофиралият тийнейджър заяви, че агресията на братовчед му е била провокирана от грубо отношение и псувни.

Пострадалата д-р Гергана Анчева, която е настанена в болницата след инцидента, разказа, че са били предупредени, че пациентът, който им карат, е агресивен.

"Обясниха ни, че ни карат пострадали при катастрофа. Пациент с лицево-черепна травма.

Предупредиха ни, че двамата са агресивни. Пациентът беше придружаван от негов братовчед, който викаше и псуваше.

Когато тръгнахме да го прехвърляме от носилката, той ни нападна. Извикахме охранителя. Видях с периферията си удара, след това имам бели петна. Не мога да ви кажа кой ми е нанесъл втория удар. Днес имам главоболие", сподели Гергана Анчева. След нападението тя бе настанена в неврохирургията с комоцио и увреден слух. В петък цялата болница излезе на протест в нейна защита и призова здравното министерство и държавата да защитят лекарите.

Семейството обаче твърди, че докторката се е обърнала и е тръгнала по коридора с думите, че няма да лекува пациента.

"Не е вярно. Близките на катастрофиралото момче крещяха "Ще ви трепем, ей, ще ви размажем!", докато лекарите от Спешното в Пазарджик се бореха за живота на пострадалия", възмутиха се колегите на д-р Анчева. Раненият веднага е бил вкаран в Спешното отделение. Извикан е бил хирург, направена му е инжекция тетанус и е превързан.

"Въпреки това близките му псуваха, тропаха, крещяха", разказа пред пазарджишката "Марица" старшата сестра от отделението Ангелина Сотирова, която е била на смяна по време на инцидента.

И медицински одит проверява случая с починало дете в Плевен


Буряна БОЖИНОВА
24 часа  стр. 5  


И Агенцията по медицински одит ще проверява от понеделник университетската болница в Плевен заради починалото момче с хемофилия. Роднините на 12-годишния Емил от ловешкото с. Бежаново твърдят, че смъртта му е настъпила, след като от клиниката по детски болести в Плевен е отказана животоподдържаща терапия. "Внукът ми страда по рождение от хемофилия Б, която пречи на кръвта да се съсирва. В Плевен го лекуват от

11 г. Миналата седмица момчето се оплака, че му е зле. В понеделник го закарах в Плевен. Пред болницата медицинската сестра Олга Симеонова ни отпрати. Това се повтори в сряда и петък. Ако бяха му сложили инжекция за съсирване на кръвта, Емил щеше да е жив", разказа пред "24 часа" Петър Иванов, дядо на момчето. Емил починал около 2 ч в нощта срещу вторник вкъщи. 3-членна комисия, назначена от шефа на болницата доц. Цветан Луканов, вече проверява случая.

"Смазващи ще са санкциите в плевенската болница, ако се докаже, че наистина е отказано да се прелее животоспасяващо лекарство на детето, починало по-късно. Ако това се е случило, тези санкции няма да касаят само конкретните хора, които са го извършили. Ще се прострат и до ръководството на цялата болница, което не е гарантирало правила на работа", заяви здравният министър Петър Москов пред bTV в събота.


  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница