10 септември 2009 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/11
Дата01.05.2017
Размер1.59 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
10 септември 2009 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 4

В. Труд 5

В. Труд 5

В. Труд 7

В. Труд 10

В. Труд 10

В. Труд 11

В. Труд 12

В. Телеграф 12

В. Телеграф 14

В. Телеграф 14

В. Телеграф 14

В. Телеграф 15

В. Телеграф 15

В. Телеграф 15

В. Сега 16

В. Сега 18

В. Сега 18

В. Сега 19

В. Сега 19

В. Дневник 21

В. Дневник 22

В. Дневник 25

В. Дневник 25

В. Дневник 26

В. Дневник 29

В. Дневник 29

В. Дневник 31

В. Дневник 32

В. Дневник 32

В. Дневник 33

В. Дневник 33

В. Дневник 34

В. Дневник 35

В.Класа 36

В.Класа 37

В.Класа 38

В.Класа 38

В. Класа 39

В. Класа 40

В. Класа 40

В. Класа 41

В. Класа 43

В. Класа 44

В. Класа 45

В.Новинар 46

В.Новинар 46

В.Новинар 47

В.Новинар 47

В.Новинар 48

В.Новинар 48

В.Новинар 49

В.Новинар 49

В. Новинар 49

В. 24 часа 51

В. 24 часа 51

В. 24 часа 52

В. 24 часа 52

В. 24 часа 52

В. 24 часа 53

В. 24 часа 54

В. Стандарт 56

В. Стандарт 57

В. Стандарт 58

В. Стандарт 58

В. Стандарт 59

В. Стандарт 59

В. Стандарт 60

В. Стандарт 60

В. Стандарт 61

В. Стандарт 61

В. Стандарт 64

В. Дума 64

В. Дума 65

В. Дума 65

В. Дума 66

В. Пари 69

В. Пари 69

В. Пари 70

В. Пари 71

В. Пари 71

В. Пари 72

В. Пари 72

В. Пари 73

В. Монитор 75

В. Монитор 75

В. Монитор 75

В. Монитор 75

В. Монитор 76

В. Монитор 77

В. Монитор 78

В. Монитор 78

В. Монитор 78

В. Монитор 79

В. Монитор 80

В. Монитор 81

В. Монитор 82

В. Земя 82

В. Земя 83

В. Земя 83

В. Земя 83

В. Земя 84
10.09.2009 г., с. 6
Свлачище заплашва къщи в Сливенско
Обилните дъждове от последните дни почти унищожиха пътя към с.Новачево
Росица Николова

Свлачище заплашва да помете три къщи и дворовете им в сливенското село Новачево. Калната маса вече е изместила и деформирала оградите на имотите, намиращи се в по-ниската част на селището.

Свлачището се е образува при последния порой и е разрушило частично пътя към селото, алармираха вчера от общината. А той е основната връзка на Сливен към Новачево и околните села.

Откъртилите се земни маси и скални късове при проливните дъждове са отместили на половин метър бордюрите на тротоара. Засега електрическите стълбове край пътя не са съборени. Но при нови валежи и активиране на земните маси имало реална опасност от прекъсване на кабелите, включително на връзките на БТК.

Под пътя е разположен основният водопровод за питейна вода, предупреди кметът на Новачево Ашкън Исмаилов. Той обаче е под тази част, която все още не е разрушена, и няма опасност за питейната вода към населеното място.

Отсечката е доста натоварена, а след 15 септември оттам минава и училищният автобус, който всеки ден кара децата от селата до средищното общинско училище. Спешно е започнало изготвянето на проект за укрепителни дейности, обясниха от общината. Свлеклите се кални маси са били почистени от пътя към местността Селището.

Сигнали за паднали дървета в Сливен са подадени през изминалото денонощие, а счупен клон е затруднил движението по ул. “Добри Чинтулов” в града.


10.09.2009 г., с. 8
Снимка на четири колони - 26-ият магазин на „Кауфланд" у нас беше открит вчера в Горна Оряховица. В търговския обект, който се простира на 4 декара, са вложени 10 млн. лева. Изграден е за 6 месеца и ще даде работа на 100 души. Предлага над 18 000 артикула.


10.09.2009 г., с. 9
Искаме още пари за “Козлодуй”
България чака отсрочка за парите от ИСПА, пледира за „гъвкав подход и равно третиране”
Веселин Желев

България ще се бори да удължи срока за усвояване на проблемни еврофондове за инфраструктурата и околната среда и да хване последния влак за допълнителни европейски компенсации за АЕЦ “Козлодуй”. Това казаха членове на българското правителство вчера в Брюксел.

Министрите на регионалното развитие, на икономиката и на околната среда Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Нона Караджова разговаряха с еврокомисари и висши администратори на Европейската комисия часове преди Бойко Борисов да започне първото си посещение в Брюксел като премиер.

Между една и две години отсрочка за използване на средствата от предприсъединителната програма ИСПА ще иска правителството, каза Плевнелиев. Срокът за използването на парите, останали от ИСПА, изтича в края на 2010 г., а по ред проекти има изоставане заради лоши изпълнители.

Ще бъде подновен и опитът на предшествениците да се издействат допълнителни 300 млн. евро от бюджета на ЕС като компенсации за предсрочното затваряне на блокове на АЕЦ “Козлодуй”, каза Трайков.

Кабинетът на Сергей Станишев е поискал късно допълнителни компенсации за АЕЦ, добави министърът. Сега остава месец до прегледа на бюджетната рамка на ЕС. През това време страната ни трябва да се класира за тях. Парите вероятно ще са от плана на Съюза за възстановяване от икономическата криза. Досегашните компенсации за затворените реактори бяха 500 млн. евро. Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу се е изказвал в полза на допълнителните средства, но за целта трябва и одобрението на страните членки, което Сергей Станишев не успя да получи.

Според Росен Плевнелиев по-важно от конкретните суми, които е реалистично да се спасят по ИСПА и другата предприесъединителна програма ФАР, е да се смени стереотипът, създаден за България като страна с много корупция и лошо управление.

“Един ден удължение няма да има, ако не си напишем домашното”, заяви той. Това означава, че за да се спаси финансирането, експерти на комисията и новата българска администрация ще огледат заедно “проект по проект” проблемните програми, поясни министърът. “Нашите партньори трябва да повярват, че си вършим добре работата”, допълни Нона Караджова.

На среща с еврокомисаря по регионалното развитие Павел Самецки България е пледирала за “гъвкав подход и равно третиране” с останалите страни членки, каза пред “Труд” неговият говорител Денис Абът.

Страната ни не е единствената, чиито проекти по ИСПА закъсняват.

Делегацията е представила промените в управлението на европарите и по-специално - новата система за наблюдение на проектите, която координира действията на отделните министерства.


10.09.2009 г., с. 9
Спор за наеми блокира цяла фирма
Работата на един от основните вносители на авточасти у нас - “Евро 07”, е блокирана заради спор с наемодател.

От 5 дни компанията “Строй инвест 2003”, която е собственик на офисите в сградата на “Главпроект” в столицата, е спряла тока и е запечатала помещенията на търговската фирма, която е сред най-големите данъкоплатци у нас, оплака се Димчо Димов от съвета на директорите на “Евро 07”.

Там са нисървърите и е блокирана работата на всичките ни регионални звена, добави той. Компанията очаква съдействие от полицията.
Снимка на три колони - Офисите на вносителя на авточасти “Евро 07” останаха заключени за пети пореден ден заради спор с наемодател.


10.09.2009 г., с. 12
Директорът на “Терем” арестуван за 19 млн. лв.
Ивайло Крачунов

Изпълнителният директор на военния холдинг “Терем” Жечко Петров изненадващо е бил задържан вчера. Новината бе потвърдена пред “Труд” от градския прокурор на София Николай Кокинов. Два часа след като Петров е бил призован да се яви в Столичната следствена служба, магистратите са наредили да бъде отведен с белезници в ареста.

Петров е обвинен за сключване на договор в размер на 5 224 000 лева от м.г. Става дума за превод на парични средства, договорирани с министерството на отбраната. Ведомството е обявило конкурс за фирма, която да извърши обезвреждане на стари боеприпаси. ТЕРЕМ спечелил конкурса, като гарантирал, че няма да възлага поръчката на подизпълнител. Това обаче не станало, защото средствата отишли в частната фирма “Евро ремонт строй България”.

“Срещу Петров се води и разследване за 19 млн. лв. дивидент на дружеството, които са изчезнали по съмнителен начин”, коментираха вчера пред “Труд” от прокуратурата.

Петров бе назначен за шеф на “Терем” миналата година със заповед на тогавашния военен министър Николай Цонев. В края на август в държавното дружество е била извършена ревизия, която установила, липса на 19 123 000 лв.


10.09.2009 г., с. 14-15
Боя се Борисов да не стане баща на “Син поток 2”
Интервю с РУМЕН ОВЧАРОВ, депутат от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката, разговаря Красина Кръстева
- Г-н Овчаров, какво според вас се случи в областта на енергетиката, което предизвика намесата на президента - той е държавен глава, а не глава на изпълнителната власт? В статията си Георги Първанов говори за газопровода “Южен поток”, петролопровода “Бургас - Александруполис” и АЕЦ “Белене”.

- Президентът Георги Първанов се притеснява от това, което не се случва, от това, което се приказва, което се експонира в публичното пространство като мнение и намерения, без да се базира върху реално познаване на проектите. Обезпокоително е, че за последните два месеца за пръв път виждам едно компетентно познаване на материята. И най-странното е, че това го прави президентът. Не ми се връзва държавният глава да играе ролята на министър или на шеф на голямо енергийно дружество и да обяснява технологични детайли от големите енергийни проекти. Но очевидно няма кой.

- Какво е вашето впечатление - премиерът Бойко Борисов беше ли подготвен за срещата си с руския си колега Владимир Путин? Президентът твърди, че не е бил.

- Разбирам емоцията на министър-председателя, но той самият го призна. Това, което трябва да направи, е да стегне целия си екип - да престанат да говорят, а да се запознаят с материалите. Нещо, което и аз им приказвам от доста време.

- Да не би да завиждате или да ревнувате?

- Моята болка не е за това кой се произнася по енергийните проекти, а това, че нищо не се случва по тях. И то не само през последните два месеца, а доста продължителен период преди това, което на практика поставя под въпрос тяхното изграждане. И ако има нещо, което ми липсва в говоренето по темата, то е геостратегическата оценка.

Защо никой не казва какво губи България, ако ги няма тези проекти? Защо не се замислим например по какъв начин ще гледаме на Турция или на Румъния, ако те минат оттам? Няма ли да им завиждаме? Защо никой не се опитва да види къде е ролята на България в геостратегическата игра? И ако има нещо, което, струва ми се, вече става опасно, то е, че България става ябълката на раздора в схватката на големите политически сили от световен мащаб. Нещо, от което опитвах да избягам, когато водех преговорите през 2005, 2006 и 2007 г.

- Кажете направо - на кого са изгодни тези енергийни проекти?

- Ще си позволя малко разсъждения по геополитика. Русия иска да диверсифицира своите пътища на доставки на газ в Европа, за да не зависи от никой - от Украйна, от Белорус, от България, от Турция. По тази причина търси други пътища и харчи огромни пари. Ако трябва да продължа, Русия, очевидно, иска и да си осигури възможността да “наказва” някои от тези държави - не искате да плащате, ще транзитираме по друг път.

- А интересът на другите играчи какъв е?

- Не можем да се правим на разсеяни и да не забелязваме, че САЩ играят своя игра. И голяма част от говоренето в българското политическо пространство е ефект от това. Интересът на САЩ е концентриран в тази посока в Турция. Турция е преден пост на битката с ислямизма, затова САЩ насочват всеки един от тези проекти през Турция. Като прекарат руските енергийни потоци през Турция, САЩ на практика ги контролират.

- България е член на Европейския съюз (ЕС), какъв е неговият интерес?

- Да има гарантирани доставки, които да не зависят от емоциите или политическите промени в една или друга държава. Затова директната доставка от Русия на територията на ЕС е изгодна за ЕС.

- Но ЕС не иска да зависи само от Русия?

- Едва ли ЕС иска да зависи и само от Турция и да има интерес от съсредоточаване на всички потоци - и петролни, и газови, там. Турция доскоро беше основна пречка за газопровода “Набуко”. ЕС затова се опитва да изгради “Набуко”, което от известно време, за съжаление, става само на думи.

- Ако вярваме на премиера Борисов, това важи и за “Южен поток”?

- Тази размяна на реплики няма нищо общо със сериозната проблематика! Трябва да гледаме интереса на България, а той е да минават максимално количество тръби през наша територия.

Енергийна независимост чрез взаимна зависимост! Привличайки през страната си колкото се може повече тръбопроводи, ние правим всяка държава, свързана към тях, зависима и от България и по този начин гарантираме по най-евтиния начин енергийната си независимост. “Южен поток” е една от тези гаранции. Добавяйки към него транзита към Турция, това очевидно увеличава ролята на страната ни както за Русия, така и за ЕС и Турция. Ако добавим и петролопровода “Бургас - Александруполис”, вече имаме значително по-големи лостове да влияем и на Русия, и на който и да било друг играч. А не просто да правим бакалски сметки! Бакалската сметка с далновидност до утре по отношение на енергетиката е грубо погрешна.

- Защо ни е руска централа като АЕЦ “Белене”, след като сме в ЕС и НАТО?

- Такава драматургия от времето на студената война е прекалено елементарна - това е лошо, защото е руско, това е добро, защото е американско или обратното! Полюсното идеологизиране на технологични и технико-икономически проблеми е недопустимо в съвременния свят. В АЕЦ “Белене” главен подизпълнител е френската фирма “Арева”, която е заедно с германската “Сименс” и която ще достави цялото оборудване по контрола и управлението на централата. Този проект е 49 % германски, стратегически партньор е германската RWE.

- Днес (б.р. - вчера) е 9 септември, дата, която разделя обществото. Има ли опасност след 20 години да има подобни чувства заради решения по енергийните проекти?

- Тъжното е, че този филм вече сме го гледали. През 1998 г. правителството на СДС и Иван Костов поведоха газовата война с Русия, твърдейки, че никой не може да заобиколи България. Тогава Русия построи “Син поток” и вместо сега България да транзитира 28-30 млрд. куб. м природен газ, както беше предвидено в договореностите, ние транзитираме 16-17 млрд. куб. м газ. Другите минават през Черно море. Иван Костов е бащата на “Синия поток”! Не ми се ще Бойко Борисов да стане баща на “Син поток 2” или на петролопровод, заобикалящ проливите, но пак на турска територия.

- Не е ли странно, че социалният президент се сдържа, когато ставаше въпрос за замразяване на пенсии и заплати, а реагира по енергийни въпроси?

- Не сте чели внимателно статията му! Там се казва, че в най-скоро време ще организира форум по антикризисната политика. Президентът мисли и по този въпрос. Това е поредното изпреварващо действие на държавния глава, отново насочено към липсата на реакция от страна на изпълнителната власт. Правителството не предлага антикризисна програма, нито действия за това как да бъдат защитени хората.

- Има ли ядрен сблъсък в държавата?

- Не, не мисля. Емоциите са допустими в политиката, но те не бива да изместват сериозната дискусия. Затова мисля, че това, което прави президентът, е начало точно на такъв разговор и той като държавен глава обръща внимание на проблеми, които изпълнителната власт не решава. Затова аз не бих приел това като заяждане и не бих се обиждал.

- Какъв знак ще бъде, ако министрите на Борисов се вслушат в препоръката му да се държат така, все едно, че ги няма хората на президента и не отидат на подготвяния от него форум?

- Това не е сериозно, не сме в детската градина!

- Не е ли фалстарт за БСП това, че има само една кандидатура за кмет на София - Георги Кадиев, и няма да има вътрешнопартиен избор?

- Няма фалстарт! Очевидно много от колегите, които бяха издигнати, просто решиха, че не си струва да си правят труда, като участват в тежка кампания, от която резултатът изглежда предрешен. А ако трябва да бъда по-конкретен, допитването го направихме по време на парламентарните избори. Като мажоритарен кандидат Кадиев има 2300 гласа над листата и очевидно събира подкрепа извън БСП. Нито един друг от мажоритарните ни кандидати в София не постигна такъв резултат. Голямото приказване на тема широкоскроени кандидати обикновено води до една - две кандидатури. През 1999 г. Никола Койчев (б.р. - тогава лидер на БСП-София)беше измислил 120, а останах аз.

- Може би Кадиев има други амбиции - лидерския пост в БСП?

- Не мисля така. Той се е съсредоточил върху кметските избори.
10.09.2009 г., с. 16
Снишаване по живковски
Рецесията свършва - това беше заглавието на моя статия във в. “Труд”, публикувана на 9 април 2009 г. Тогава всички говореха, че никой не може да прогнозира това.

Е, не бяха прави.

През последните няколко дни тази прогноза беше потвърдена от макроикономическите данни за водещи икономики като тези на Германия и Франция и дори Полша.

Отново всички заговориха, че кризата е на път да приключи, включително председателят на ЕЦБ Жан Клод Трише и управителят на Федералния резерв в САЩ (Фед) Бен Бернанке.

МВФ ревизира прогнозите си и според него световната икономика ще нарасне с 2,5% през 2010 г.

Малко преди това президентът на САЩ Барак Обама каза “…най-лошото е вече зад нас…”, а пък европейските лидери във Франция и Германия побързаха да отправят полудоволни изявления към избирателите си за това как пакетите за стимулиране на икономиката, предприети от техните правителства, са довели до позитивни резултати.

Изплуваме от рецесията

Бен Бернанке на 21 август 2009 г. в Джаксън Хол, Уайоминг, обяви, че “глобалната икономика започва да изплува от рецесията след агресивните мерки на централните банки и правителствата”.

Но си остави вратичка за по-бавния темп на “отлепване” от дъното, казвайки, че то ще бъде “относително бавно”. Това е съвсем разбираемо. Средният разход на американския потребител (по данни на Gallup) на ден към началото на август 2009 г. е 53 щатски долара и е над два пъти по-малък, отколкото преди година.

Лeсно е да видим, че има ръст в продажбите на евтини стоки в САЩ и това се отразява добре на дискаунтъри като “Уол Март” и на евтините продажби на сайта “Амазон” за сметка на драматичния спад при продажби на луксозни стоки както при Neiman Marcus.

Луксът вече не е на мода. Модно стана спестовното поведение.

Дали заради първата дама на САЩ Мишел Обама, която засади зеленчуци в градината на Белия дом, или по-скоро поради желание за спестяване - 21% от американците планират да направят същото в градините си…

През първото тримесечие на 2009 г. личните спестявания на американците нарастват до 4,2% от минус 0,7% през 2005 г. и потвърждават желанието за намаляване на потреблението и намаляване на задлъжнялостта на американските семейства.

Аз бих обобщил, че този тип поведение на потребителите е пример за преминаване от свръхувереност към свръхпесимизъм и на практика представлява икономическо поведение тип “закотвяне”.

Агресивно харчене

Въпреки свръхпесимизма на потребителите и намалялото търсене виждаме как вече някои от световните икономики се оттласват от дъното на рецесията. Малко по-горе цитирах Бен Бернанке да споменава, че това е резултат от агресивните действия на централните банки и правителствата. И той е напълно прав - при спазъм в потреблението пътят е чрез публични разходи и подкрепа на потреблението.

Ако в България централната банка има ограничения в политиката си поради системата на валутен борд, то правителството има възможност да предприеме наистина агресивни действия.

Кабинетът на Станишев започна действия с цел стимулиране на икономическата активност чрез публични разходи и опит за събуждане на банковото кредитиране чрез вливане на ресурс от Българската банка за развитие. Възможностите за насочване на тези инвестиции са ограничени в българската икономика и няма как да бъдат от типа “стар автомобил срещу нов”, както във водещите икономики, а данъчните стимули са ограничени от плоския данък 10%.

Какво остава? Инфраструктурни инвестиции и такива обусловени от геостратегическото ни положение, капиталови разходи, програми за подкрепа на заетостта, намаляване на осигуровки.

Новите управляващи говорят за този тип разходи като за харчене и наливане на пари. Правилно и задължително е да се говори за оптимизация на разходната част в бюджета и спиране на злоупотреби, но само с такива действия не се постига импулс за преодоляване на намаляващата икономическа активност в страната и бизнес климата. А той за пореден път през август 2009 г. се понижава спрямо предния месец с 1,3 процентни пункта (НСИ).

Германия, която въведе станалата популярна мярка в целия свят “стар срещу нов автомобил”, също се сблъска със злоупотреби в този процес.

Злоупотреби и в Германия

Говори се, че около 50 000 автомобила, за които е получена правителствената премия, не са иззети за утилизация, а продадени в Източна Европа, Африка и т.н. Този факт обаче не променя истината, че програмата е много успешна в Германия, както и в САЩ, за индустрията, потребителите и околната среда.

Връщайки се към нашата страна, със сигурност структурните промени в МВР и ДАНС не са макроикономически инструмент. Нито плахите съкращения в МО и политическите кабинети в отделните министерства. Не е антикризисна програма залавянето на куфарни търговци на границата. Има разлика между антикризисна програма за стимулиране на икономическата активност и техническата оптимизация в администрацията, приходната и разходната част на бюджета. Първата мярка не изключва втората, но само втората по никакъв начин не е достатъчна като импулс за излизане на България от рецесията.

Грешни сметки

Икономистът Ян Тинберген казва, че определен брой макроикономически цели се постигат с поне равен брой икономически инструменти. Целта излизане от рецесия изисква прилагане на значителен брой икономически инструменти - лесно е да се видят в специализираните издания какви са антикризисните мерки в Европа и света и кои от тях са приложими за нас.

Може би сегашната централна власт има идеята да се “снишим” по живковски и да дочакаме пълното възстановяване на ЕС, който купува около 60% от нашия износ? Може би мислят, че така ще се увеличи затихващото в момента търсене на наши експортни стоки (според мениджърите на българските промишлени компании осигуреността с поръчки от чужбина за май 2009 г. е на ниво минус 53,6 и е най-ниско от 2006 г.).

Ако те наистина смятат така, сметките ще им излязат грешни. Подобна промяна би се случила много бавно.

Това възстановяване ще бъде възпрепятствано от общата конкурентна способност на страната ни - икономическа и валутна.

Световната икономика не работи чрез “снишаване”, а чрез смели последователни мерки, които могат да включват и дефицит в държавния бюджет, и подкрепа от МВФ.

Цялостната преориентация на световния бизнес към по-ефективно и без големи наличности производство и търговия, по-разумното потребление в публичния и частния сектор и намаляването на заемния капитал и рисковите експозиции, няма как да гарантират възход на икономиката на България.

И европарите не са панацея

Дори и да се получи, ще има слаб импулс, свързан с ниска инвестиционна активност, дълготрайно увеличаване на безработицата в страната и увеличена нужда от бюджетен ресурс за безработните.

Усвояването на европейски пари по оперативни програми също няма да бъде панацея. Някои от грантовете ще бъдат обезсмислени поради вече изтощен или мъртъв бизнес и пазарно търсене или ще водят до отново мъртви активи както в началото на прехода през 90-те.

Целта влизане в ЕРМ 2 по принцип е цел на централните банки, които по закон са самостоятелни и не са подчинени на правителствата. Инициативата за включване на този процес е на БНБ, а решението за него е изцяло деполитизирано и е от компетенцията на ЕЦБ, която няма да позволи в сегашната крехка ситуация дори и частична нестабилност на европейската валута.

Тази цел е от значение за страната преди всичко при нормална конюнктура, тя отново не отменя нуждата от ясна антикризисна програма чрез агресивни макроикономически средства.

Един от малкото сценарии за предизвикване на световния потребител към силно увеличаване на разходите след затихването на рецесията е производство на качествено нови стоки. Създаване на нов начин на живот и нови потребности. Със сигурност големите компании се готвят за това. Ако това се случи, България ще бъде в още по-неизгодна позиция - произвеждайки традиционни стоки при ниска производителност, ниска добавена стойност и неконкурентни цени.

Ако приемем този сценарий за верен, е лесно да се начертаят конкретните антикризисни политики, от които България има нужда.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница