10 септември Световен ден за превенция на самоубийствата 10 септември е обявен от Световната Здравна Организация заДата22.07.2016
Размер21.97 Kb.
10 септември - Световен ден за превенция на самоубийствата

10 септември е обявен от Световната Здравна Организация за Световен ден за превенция на самоубийствата. Той се отбелязва от 2004 г. Инициативата за честването му е на Международната организация за превенция на самоубийствата.

Според обобщената статистика на РЗИ Ямбол, през 2012 г. на територията на областта са извършени общо 59 самоубийствени действия- 30 мъже и 29 жени.

От тях опитите за самоубийства са 31, останалите 28 са завършили с летален край. /За сравнение -през 2011г. в Ямболска област са извършени общо 40 самоубийствени действия. От тях опитите за самоубийства са 20, а 20 са завършили с летален край./Разпределението по възраст е следното: от 20-30 г.-8, от 30-40 г.-7., от 40-60 г.- 18, над 60 г.-17. 11 са работещи, 11 са безработни, 19 са пенсионери, 8 са домакини, 9 учащи. 17 са от селата на областта . По семейно положение 18 са несемейни, 25 имат семейство, 4 са разведени, 7 - вдовци. Най-често използваните способи от самоубийците са обесване и самоотравяне с медикаменти. 23 души са посегнали на живота си от януари 2013 г. до момента- 7 мъже и 16 жени /5 пенсионери, 5 безработни, 6 работещи, 3 домакини, 2 учащи/. 4 от тях са завършили със смъртен изход, а 19 са опитите. 2 от всички случаи са във възрастовия диапазон 20-30 г; 6 са от 30-40 г.; 5 са от 40-60 г.; 7 са от 60+ г. възраст. По семейно положение 11 са семейни, 5 са несемейни, 2 са разведении. Най-често използваните способи от самоубийците са самоотравяне с медикаменти.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата.Трудно е да се обясни, защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други– в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени. Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения.Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза. Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване. Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят -чувства на тъга, на самота, на безпомощност, на безнадеждност, на ниска самооценка, на вина и депресия, мисли -“Иска ми се да съм умрял/а”, “Не мога да направя нищо”, “Не мога повече”, “Аз съм неудачник и бреме за другите”, «Другите ще са по-щастливи без мен”. Не е желателно подобни изказвания да се подминават с лека ръка, особено когато са и повтарящи се.В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Истинската превенция на суицидното поведение започва с готовността да се разговаря за чувствата, мислите и натоварванията от определении житейски ситуации.

Не се колебайте да потърсите и специализирана помощ!
Каталог: Document -> ActulInfo -> PSIHO
ActulInfo -> 24 март – световен ден за борба с туберкулозата
ActulInfo -> Артериална хипертония
ActulInfo -> На вниманието на опл, специалисти по очни болести, унг болести, вътрешни болести и микробиология от мц и дкц, лечебни заведения за болнична помощ
ActulInfo -> Състояние на водата на местните водоизточници в Ямболска област, изследвани в рзи ямбол
ActulInfo -> Туберкулоза
ActulInfo -> Състояние на водата на местните водоизточници в Ямболска област, изследвани в рзи ямбол
PSIHO -> Mens sana in corpore sano Психичното здраве или какво значи да си нормален?


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница