12 май 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата31.12.2017
Размер0.65 Mb.
  1   2   3   4
12 май 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕУчат хирурзи да оперират черен дроб
Училище по чернодробна хирургия започва днес във ВМА, съобщи доц. Никола Владов, един от водещите специалисти в тази област. Заедно с него от българска страна лектор ще бъде и доц. Крум Кацаров от ВМА. Ще бъдат обучени 100 наши хирурзи. Доц. Владов ще покаже как се отстраняват метастази в черния дроб. Онкологичните заболявания са все повече и това е един от органите, където най-често има разсейки.


Не бива да се ражда като в Средновековието
Всяка жена може да откаже определени процедури в болницата, но вкъщи с отказ от медицина поема риска за два живота
Д-р ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА*

ДРАМАТИЧЕН повод събуди обществения интерес към новата за България тенденция бъдещите майки да се стремят към напълно естествено раждане. Бебето на една 32-годишна жена щеше да е живо, ако беше родено в здравно заведение вместо в дома й. И трагедията е най-страшна точно за майката, която ще живее с болката от този избор, с непосилния товар на вината. Независимо колко добри са били намеренията и подбудите да роди в дома си.

Не е отстъпила от тях независимо от предупрежденията, че в нейния случай е изключително опасно. С наближаването на термина се е знаело, че плодът е много едър - поне 4 килограма, а той се оказва и още по-голям. Освен това детето е преносено с 12 дни, което прави раждането още по-рисковано. Въпреки това изборът на родителите е да откажат медицинска помощ в името на някакво идеално в представите им раждане "без насилието" на медицината.

Като човек съчувствам на семейството за загубата, но не намирам логика, не разбирам такава гледна точка и не мога да я оправдая. За последиците от нея обаче трябва да бъдат предупредени бъдещите майки. За да могат да вземат решение, което почива на информация и факти, а не на емоции.

В стремежа към естествено раждане няма нищо лошо, ако той не поставя на карта живота на детето или на майката, а често и на двамата.

В XXI век не откривам смислено обяснение какво може да те мотивира да откажеш лекарска помощ. Искрено скърбя със семейството за загубата им, но не разбирам избора им. Нито като човек, нито като лекар.

Документът за информирано съгласие, който предоставяме на бременните, дава възможност предварително да заявят кои от възможните процедури по време на раждането отказват. И екипът прави всичко възможно да ги избегне. Ако обаче по медицински причини се налагат, отново обясняваме рисковете, говорим и със съпруга, с близките, така че да се вземе най-доброто за бебето и майката решение.

Имали сме случаи, в които въпреки отказа от секцио в процеса на раждането семейството е казвало: оперирайте, щом е в интерес на живота и здравето. Имала съм пациентка, за която направихме всичко възможно, за да изпълним волята й да роди по естествен път, но когато след 8-ия час раждането спря, тя каза: Трябваше да опитам, не стана, направете каквото е нужно. Сега са живи и здрави.

Но какво би станало, ако това се случва вкъщи без никаква помощ? Който е виждал рисунки на раждания от Средновековието, може да си представи за какво става дума.

Няма здравомислещ човек, който с пълно съзнание да направи подобен избор във века на технологиите. Да, бабите ни не са ходили в болница, но и смъртността на жените и бебетата тогава е била чудовищна въпреки "бабите", които са помагали.

Раждането е физиологичен процес, но той може да вземе непредвидим обрат и за 30 секунди. Даже и при бременност без усложнения. В държавите, в които подобна практика е узаконена, жената е минала курс, адаптирано е помещение в дома за тази цел, подсигурени са стерилни условия, акушерка, семейството има подробна инструкция в кои ситуации трябва да потърси помощ от екипи, подготвени да помагат точно в такава среда.

Без условия за използване на достиженията на съвременната медицина аз не бих участвала в подобно нещо въпреки 37-те си години стаж в акушерството и гинекологията. Още повече, че у нас няма и регламент.

Особено голям е рискът при тесен таз на майката и едро бебе. В този случай колкото по-дълъг е родилният процес, толкова по-голям е рискът от травма. А тя често става причина за детска церебрална парализа.

*Авторката е зам.-директор и началник на родилното отделение в Първа АГ болница "Света София"


Ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия
Доволните от доктора гласуват за властта

Дълговете на болници ще стигнат 800 млн. лв.
Илияна Ангелова

- Ген. Тонев, какво е състоянието на проф. Петър Константинов, който бе транспортиран във ВМА от САЩ преди дни?

- Проф. Константинов още е на командно дишане, но е адекватен и без промени в мозъчната дейност. Трансферът на пациента стана с полет на “Луфтханза” от Ню Йорк до Франкфурт, а оттам по нареждане на премиера го прибра правителственият фалкон. За първи път създадохме алгоритъм за превозване на тежко болен пациент извън Европа.Единствено “Луфтханза” разполага с подходяща апаратура. Затова Смятаме до края на 2011 г. да закупим и ние такава техника. С нея ще оборудваме един български боинг. Евакуация като тази на проф. Константинов е много скъпа. Една част бе платена от американска организация, а друга - от външното министерство. Само превозването от болницата до летището на 15 км струва 800 долара. Един ден в реанимация струва от 3 до 8 хил. долара.

- У нас всичко се оценява на много по-малко пари.

- Всички знаем, че здравеопазването е недофинансирано. И министерство, и каса, и лекари признават, че средствата, които се дават сега, покриват не повече от 60% от парите за диагноза. Откъде се набавят останалите 40%? Чрез увеличаване на дълговете на болници. Те растат на месец с 60-80 млн. На края на 2011 г. дълговете им ще са около 800 млн. лв. Сега са 350 млн. лв. По-голям е проблемът, че няма инвестиции. ВМА кандидатства за проект, финансиран от японското здравно министерство, за 200 000 лв. Купихме колички за болните, а финансовото министерство ни накара да платим за тях 40 000 лв. ДДС.

- По-добре ли ще се работи с диагностично-свързаните групи?

- Диагностично-свързаните групи са прекрасно нещо. Възникват три въпроса. Колко време е необходимо, за да бъде обучен персоналът да работи с тях? Опитът на Европа сочи 1-1,5 г. Как се работи през това време - по старата система или смесено? Въвеждането им през първата година струва обикновено с 50% отгоре върху старите разходи на болниците, през 2-ата г. - с 30%, а след това - с 10% повече. Ако нямаме този финансов ресурс, ще имаме прекрасни документи, но не и реално лечение. В България обикновено се вземат решения, без да се осигури финансовият ресурс за тях. Впрягаме каруцата пред коня. Когато говорим за решение, без да вземем предвид парите, значи си говорим за времето.

Преди дни в парламента експерти от Швейцария споделиха опита си. Там 10,4% от БВП се отделя за здравеопазване, а у нас са 3,5%. Обясниха, че въпреки това не всички кантони са успели да се справят с въвеждането на диагностични групи. То е свързано и с възможностите на конкретните болници. Някъде това ще стане за 3 месеца, а другаде - за 3 г. Може да няма специалисти или апаратура, или общината ще има финансови затруднения. Кой сега калкулира лекарския труд в заплащането? Нито касата, нито министерството.Здравеопазването у нас се крепи на почти безплатния труд на лекарите.Мечтая си за момента, когато община или министерство ще подари на лекар ролс-ройс, както подаряват на футболистите - с панделка и с благодарност. Но както казваше проф. Амосов: медицината в Съветския съюз е безплатна и затова нищо не струва.

- От друга страна, и за да се лекуваш, трябват средства.

- Някои казват, че богатите се лекуват по-добре. Това не е така, те имат по-добри хотелски условия. Но за да лекува по-добре богаташа, лекарят трябва да излекува през останалото време още много пациенти, за да има квалификация. Най-добре се лекуват хората с редки диагнози. Интересни са за лекарите, те се учат от тях. В целия свят ги лекуват безплатно. Когато имаме такъв пациент и се обадим на колеги в Европа или САЩ, реакцията е "Разбира се, пратете го веднага. Това е много интересно".

- 2012 г. ще бъде преходна от клиничните пътеки към диагностично-свързаните групи. Чакате ли проблеми?

- Въпросът е дали ще се намери финансов ресурс, за да стане това. Ще трябва да се убедят обществото и лекарите, че новото ще е по-добро. Има една особеност у нас - точно когато нещо започне да работи добре, ние го променяме. Клиничните пътеки са лоши, но работят. Ако объркаме нещата и те спрат да работят, а новото още не е въведено, ще е по-лошо.

- Аргументите бяха, че има свръхотчитане на пътеки, особено на скъпите...

- Така е, но нека дам пример. Обвиняваха инвазивната кардиология, че точи пари от касата. Но разходите за нея са 60 млн. годишно при над 1 млрд. лв. за болниците. Не можем в рамките на същия бюджет да отчитаме реално какво се прави на пациентите, защото липсват средства. Това е проблемът - как да се финансираме. Същият финансов ресурс не е достатъчен, за да се въведат групите.В света има три модела. В Англия няма здравни вноски. Плащаш си данъците, а държавата дава парите за здраве. Вторият модел е осигуровки плюс държавна субсидия. Третият модел е от САЩ - само здравни застраховки от всякакъв вид. Това не можем да го постигнем. Трябва да възприемем европейските модели.

- Да, но там вноските за здраве са много по-големи.

- Средната вноска у нас е 53 лв. Държавата плаща за тези, които тя осигурява - безработни, студенти, по 19 лв. Освен това ги плаща със закъснение - веднъж на три месеца. Ресурсът в здравеопазването е малък, но и се изразходва нецелесъобразно. Понеже всички са чувствителни, най-лесно е да изкараш лекаря виновен. А той е мъченикът на системата. Наближават обаче избори, а от социологическите проучвания е ясно, че лекарят определя голяма част от общественото мнение, въпреки че те гласуват консервативно. Смята се, че всеки лекар влияе на гласа на около 500 души - ако те са доволни от него, гласуват за властта.

- Ще се намерят ли още 75 млн. лв. за спешната помощ догодина?

- Тези пари ще се намерят, но те са само за мобилната част - линейки и лекари. Няма да стигнат за създаване на достатъчно спешни центрове. С проф. Чирков правихме една сметка преди 8 г., че само за покриване на спешните случаи със сърдечносъдови заболявания трябват 300 млн.Не забравяйте, че има два вида спешна помощ - обща и специализирана. В България само ние имаме по една линейка за инфекциозно и една за психично болни. А реанимобили за инвалиди или деца, които са с различно оборудване?

- По-добре ли е за пациента да го карат само в болница със спешно отделение, а не в най-близкото лечебно заведение?

- Не бива това да се гледа като догма. През последния месец имаме 50 спешни пациенти от страната. При трима от тях е махнат далакът. Това трябва да стане веднага, иначе пациентът загива. Може манипулацията да е лошо направена, но кръвотечението трябва да се спре. Каква полза, ако закарат човека, но вече мъртъв, в по-добра болница?

- Но понякога спешните лекари не могат да поставят точна диагноза.

- Защото държавата не му е осигурила специализация по неврология, нито пък апаратура или нормални условия на работа. Какво се оказва? Лекарят учи за космонавт - наистина учат това, което и космонавтите. Та този космонавт го пращат на село и му казват: Те като си учил за космонавт, можеш ли да караш и трактора? Това се случва. А иначе спешните лекари трябва да могат точно да преценят докъде се простират възможностите им и да поемат отговорност според тях.

- Във ВМА обучавате специализанти от чужбина. Откъде са те?

- Имаме 60 чужденци от различни страни. От два месеца имаме и двама гръдни хирурзи от Северна Корея. Много от нещата, които им показахме, те не са ги виждали. Има и други различия. Иначе в Северна Корея лекарите имат безплатни жилище, храна и почивка.


Роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали.

Началник на ВМА от 1 септември 2002 г. Преди това е завеждал Клиниката по кожни и венерически болести при ВМА.

Има над 120 публикации.

Национален консултант е по дерматология и венерология.

Има титла "доктор хонорис кауза" на Медицинския университет в Пловдив. Редовен член е на Европейската и на Американската асоциация по кожни и венерически болести, както и на Комитета на началниците на медицинските служби на страните - членки на НАТО (COMEDS).


Насила вдигат с 5% лекарствата
Депутати от ГЕРБ работели срещу закона, приет от собственото им правителство
СТОЯН НИКОЛОВ

Години наред козметици и хора без фармацевтично образование продават в аптеките сапуни, козметични препарати и хигиенни материали. Днес със заплахи за стачки и с подкрепата на депутати от управляващото мнозинство Българският фармацевтичен съюз се опитва да спре промени в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, с които Министерството на здравеопазването иска да регламентира тази търговска дейност, за да може да я контролира.

Ръководството на съюза заплаши с протести в страната, ако в аптеките бъдат оставени консултантите, както предвиждат промени в лекарствения закон. Те бяха подготвени от здравното министерство. Правителството ги прие и днес започва обсъждането им от здравната комисия на парламента. Но за да няма протести и недоволство, премиерът събра във вторник здравни експерти от ГЕРБ на среща с представители на фармацевтичния съюз. След срещата стана ясно, че присъстващите са се обединили около решението само магистър и помощник-фармацевти да работят в аптеките.

Нефармацевти не трябва да продават лекарства, това всъщност станало ясно от срещата, твърдят обаче високопоставени източници, присъствали на нея. И по всичко изглежда, че спорът се пренася изцяло в здравната комисия на парламента.

С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина се дава право козметични продукти да се продават от нефармацевти, но само под контрола на магистър-фармацевт. Разширяват се и правата на помощник-фармацевтите. Занапред те няма да могат самостоятелно да продават само лекарства с рецепта и да консултират, припомниха вчера от Министерството на здравеопазването.

В момента помощник-фармацевти отпускат медикаменти без рецепта в градовете и селата, където няма магистър-фармацевт. Всички нови мерки имат за цел да подобрят достъпа на пациентите до качествени медикаменти, както и да оптимизират работата на институциите, гласи позицията на министерството.

Ако бъде въведено изискването, лансирано от фармацевтичния съюз, ще се повишат разходите на аптеките.

Колкото по-квалифициран е специалистът, толкова по-висока трябва да е и заплатата му. Това неминуемо ще вдигне разходите и по веригата те ще бъдат избити, коментираха вчера лекари.

Пациентски организации се притесняват, че ако парламентът подкрепи искането на фармацевтите, лекарствата няма как да не поскъпнат. Хората, които пък ще бъдат съкратени, ще попълнят армията на безработните и данъкоплатците ще трябва да издържат и тях.

"Нашите разчети показват, че увеличението на разходите може да стигне и до 30%, което пък ще вдигне цените на лекарствата с 5 на сто", заяви вчера Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Днес асоциацията се среща с премиера и с финансовия министър Симеон Дянков по повод промените в закона.

"Ние се радваме, че един от големите проблеми е решен - отпадането на възможността на висшия съвет по фармация да дава разрешително за аптека. Остава обаче още един -искането в аптеките да бъдат назначавани само фармацевти. Според нас това е ненужно. В една голяма аптека с персонал от 20 души има редица дейности, които не изискват специализирано образование. Като например счетоводството, поддържането на компютрите, снабдяването, логистиката, охрана, почистване, пакетиране и т.н. А самите фармацевти отказват да вършат подобен вид дейност", обясни Костов.

Разходите на аптеките ще се вдигнат, защото ще трябва да наемат само фармацевти, които искат по-високо заплащане от хората с неспециализирано образование. Ще се създаде и дефицит на кадри, а те и в момента не достигат. Това ще доведе до повишение на заплатите и на вече назначените на работа фармацевти, тъй като всеки ще се стреми да ги задържи на работа. Всичко това ще се поеме от крайния клиент, предупреждават от асоциацията на собствениците на аптеки.

Българският фармацевтичен съюз явно гледа на аптеките като на запазена територия. И се страхува да не би фармацевтите да останат без работа. А такава опасност няма. Защото изобщо не става въпрос за това нефармацефти да продават лекарства, а да извършват други дейности. Тези хора могат да носят специални баджове или да имат различно облекло, за да е ясно, че не са фармацевти, обяснява Костов.

"Още по-странно е, че има и депутати от ГЕРБ, които като че работят срещу проектозакона, който вече бе одобрен от правителството. Например г-н Лъчезар Иванов, неговото мнение от дълго време съвпада с това на фармацевтичния съюз. И сега като че ли организира и други депутати да гласуват срещу проектозакона на собственото им правителство", изказва съмненията си шефът на асоциацията на собствениците на аптеки.
Лъчезар Иванов, народен представител: Хората трябва да бъдат обслужвани добре в аптеките

По сегашния закон в аптеките имат право да продават само фармацевти и помощник-фармацевти, а с внесените промени се прави опит да се узакони неспазването на закона, срещу което се противопоставям, обясни депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Защитавам основно позицията на хората, защото аптеката е здравно заведение, тя е на финала на един лечебен процес и хората трябва да бъдат добре обслужвани в аптеките) категоричен бе бившият шеф на здравната комисия. Според него в момента няма напрежение във фармацевтичния сектор, а промените в закона трябва да допринасят по принцип за по-добро здравеопазване.


Министър Трайков: По-добре сива икономика, отколкото никаква

След Нова година административното бреме над бизнеса ще намалее с 15%
Драгомир Николов

"Икономиката съществува, създава БВП и по-добре сива, отколкото никаква", заяви икономическият министър Трайчо Трайков пред Би Ти Ви. Равносметката дойде само ден след като ведомството извади стратегия с приоритетите си за следващите 10 г. и заложи на иновации в IT, електроника и електротехника, биотехнологии, биопродукти, фармация и туризъм, а премиерът Бойко Борисов добави към тях храни, вода и ядрена енергетика. Трайков посочи, че по информация на държавата сивият сектор е около 25-30%. Данните на бизнеса обаче показват друго число - 60%. Според икономическия министър обаче те не са реални и се основават на възприятията на гражданите. "Хората лесно се сещат за фризьорката, която не им е издала касова бележка, но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", бе категоричен той. И обясни, че икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи на тъмно. Все пак Трайчо Трайков призна, че се случва и обратно, ако държавата има адекватна политика. "Когато бе въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", припомни министърът. Подобен ефект се чакал и с промените в Закона за административното регулиране, като дори пресметна, че мерките в него ще намалят административното бреме за бизнеса с 15%. Но това ще стане след Нова година, защото тогава се очаква различните такси за бизнеса да започнат да се определят не на сляпо от общини и ведомства, а да са съобразени с реалните разходи на чиновниците по разглеждането на документите. Влиза в сила и дългоочакваното "мълчаливо съгласие", т.е. ако чиновниците не разгледат в срок документи по някой разрешителен или лицензионен режим, то директно ще се приема, че са одобрили проектите на предприемачите. Преди дни обаче "Сега" разкри как кабинетът тихомълком вдига някои такси - например за издаване на акт 16 за аптеки, оптики, дрогерии, селскостопански и ветеринарни аптеки, която ще е 500 лв. Същият документ ще трябва вече да си вадят и инвеститорите, които строят площадки за игра, но сумата ще е 300 лв. Не са подминати и лечебните заведения за извънболнична помощ - поликлиники, медицински центрове, за които цената е 400 лв. Досега в тарифата нямаше такси за такива обекти.


БРАТСТВО

"В нашата стратегия за първи път внасяме географски елемент и той е насочен към Китай. Побратимихме се с две китайски провинции и сключихме инвестиционни споразумения. Сега работим по създаването на българо-китайска индустриална зона край София", похвали се още министър Трайчо Трайков. Той напомни, че миналата година инвестициите в България са били 1.640 млрд. лв., като 1.300 млрд лв. са в индустрията.


И микровълновите печки влязоха в битката с монополите
Наделина Анева

Сините депутати отново обвиниха ГЕРБ, че покровителства монополите и по-специално мобилните оператори. Това стана при обсъждането на поправки в закона за здравето. В аргументите "за" и "против" бе използването въздействието от лъчението на антените и на микровълновите печки. Проектът предвижда да не се допуска монтирането на излъчватели на разстояние по-малко от 500 м до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за възрастни хора и хосписи. Забраняваше се и монтирането на антени на телекомуникационни оператори върху улични стълбове за осветление или такива за поддържане на контактната мрежа на градския транспорт.

Подобен проект на сините бе внесен миналата година и отхвърлен от ГЕРБ с обяснението, че трябва да се направят проучвания дали и доколко вреди излъчването от базовите станции на мобилните оператори, разположени върху жилищни сгради, детски градини и болници. Вчера от ГЕРБ отново поискаха отлагане, защото проучването още се прави и това е причината да не е готов проектът на правителството.

"Решението на въпроса е тези антени да се вдигнат нависоко, но това изисква сериозни инвестиции от операторите", каза Захари Георгиев от БСП. Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък се опита да омаловажи проблема, като обясни, че много по-вредни са микровълновите печки. Оказа се, че Иванов е объркал йонизиращите с нейонизиращи лъчения и след като беше поправен от другия доктор - Ваньо Шарков от СДС, се оправда с лоша артикулация.
Всеки аптекар - рентиер на държавна издръжка?
Идеите за фиксирани цени на лекарства са безумни, но властта дава да се разбере, че би ги чула
Янина Здравкова

България е малък пазар, но пък това прави битката за него още по-ожесточена. Особено на сладкия фронт на лекарствата. Ежегодно той расте, като през 2010 г. у нас възлиза на над 1.8 млрд. лв., а близо 90% от медикаментите са продадени през аптеките.Паралелно с ръста се води и война между малките и големите аптеки. Воюващите страни си имат лобита и аргументи. Малките смятат, че веригите застрашават съществуването им, тъй като предлагат по-ниски цени и повече продукти. А когато малките изчезнат, големите ще наложат мопонол и непосилни цени, с тях ще си отиде и личното отношение към клиента и произлизащото от него уж по-добро качество, а редица квартали ще останат без аптеки. И понеже вериги има открай време, а апокалиптичната картина все още не се е случила, малките опитват да лобират и на друг фронт. От години те приканват държавата да наложи фиксирани еднакви цени за всички лекарства във всички аптеки, но засега вече трето правителство удържа на натиска. Аргументът е, че така ще се спре "ценовият аптечен туризъм" - пациенти да обикалят по градове и села в търсене на по-евтин медикамент.Тия дни от Националната аптечна камара - неясно кого представляваща официално нова организация, притоплиха идеята, но за да не доскучава темата на публиката, я гарнираха и с ново искане - държавата да създаде аптечна карта с георграфска и популационна квота. С нея трябвало да се въведе ограничение от минимум 500 метра отстояние между съществуваща и новоразкриваща се аптека, както и изискване в големите населени места да няма повече от една аптека на 10 хил. души. Там, където хората са по-малко, да е разрешено съществуването на само една аптека, защото според камарата имало пренасищане на пазара. Само дето не поискаха 10 000 лв. гарантирана държавна доживотна рента на фармацевт.Подобни идеи са не само нагли и безумни - те дори си противоречат. Пазарът на лекарствата у нас, както и в целия ЕС, е един от най-строго регулираните. По отношение на цените държавата отдавна си е свършила работата - огромната част от медикаментите с рецепта не само имат пределни стойности, над които не могат да се продават, но и по закон цената на ниво производител не може да бъде по-висока от най-ниската в най-бедните страни в Европа. Така преди облагането с ДДС България има най-евтините лекарства в ЕС. Медикаментите без рецепта също имат пределни цени, но те не се доказват и са оставени на пазара. Добавената стойност на лекарствата у нас обаче е огромна - 20 на сто, което води и до разликите в цените със съседни държави и прословутия лекарствен туризъм. Който се случва за скъпи препарати от по няколкостотин лева, неосигурени по една или друга причина от същата тази държава, но така или иначе непредлагани по малките аптеки.А те не предлагат скъпи лекарства за рак, например, защото нямат този капацитет. Те имат малък обем продавани медикаменти, при това от най-често търсените, и малък оборот, просто защото са малки. Това води до невъзможност да се осигуряват бързо по-редки лекарства, да се поддържат по-големи наличности и най-вече - ниски цени. Големите имат по-голям оборот, което логично води до по-големи отстъпки от търговците на едро на лекарства и по-ниски цени за потребителя. Проверка на здравното министерство сочи, че 100-те най-купувани лекарства у нас се продават средно на 11% по-ниска цена от пределно допустимата. Това означава, че ако на някой му хрумне да наложи фиксирана цена, на която да се продава във всички аптеки, тя ще бъде с 11% по-висока от предлаганата на пазара. Ако пък държавата се съобрази с моментната пазарна конюнктура и наложи единна по-ниска цена - в случая с 11%, малките аптеки, които толкова настояват за еднакви цени, вече наистина ще фалират.А аптечният туризъм, срещу който се обявяват от камарата, ще се получи точно от искането на 10 000 души да се полага една аптека. Така цели групи пациенти ще обикалят с километри, а аптека ще притежава само този, който може да плати по-голям рушвет за лиценз

Всякакви пазарни глезотии, като по-атрактивни цени и по-богат избор от продукти, няма да имат значение, освен това подобна тежка регулация е бърз и сигурен път към истински монопол. Отново на големите.А най-лошото е, че ГЕРБ дава ухо на подобни безумия. Българският фармацевтичен съюз - съсловната организация на всички фармацевти, която винаги брани интересите на малките аптеки, също е радетел на фиксираните цени и отдавна е привлякла на своя страна печално известния депутат Лъчезар Иванов, вече спечели една битка - лично премиерът Борисов обеща, че в аптеките ще работят единствено и само магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, защото БФС заплаши с протести. Решението е в ущърб на големите аптеки, които поддържат и големи щандове с козметика и санитарни продукти. На тях досега работеха хора, които нямат фармацевтично образование, защото такова, логично, не е необходимо, за да се продава шампоан и крем за лице. Тепърва обаче за тази високоотговорна работа ще трябва да се наемат поне помощник-фармацевти, което освен че е по-скъпо, ще остави и 4000 души без работа. В този дух можем да очакваме още някое гениално прозрение на управляващите, като например да се задължи всеки магазин, в който се продават дезодоранти и крем за бръснене, да наеме и фармацевт. А ако има и месо - и ветеринар, например. И на 100 000 души ще се полагат по един магазин, по един крем "Каро" годишно и килограм свинско за Коледа.Вместо да се занимава с бълнуванията на шепа фармацевти, и ако случайно иска да свърши нещо полезно, ГЕРБ може да реши наистина сериозните проблеми на лекарствения и аптечния пазар. Например може да въведе ред в продажбата и рекламата на хранителните добавки, все по-масово ползвани вместо лекарства, да започне да контролира продажбата на медикаменти с рецепта, които същите тези фармацевти отпускат, без да им мигне окото и защо не - да намали ДДС за лекарствата.
Два часа спор в НС:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница