12 януари 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата01.05.2017
Размер0.63 Mb.
  1   2   3   4   5
12 януари 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ495 лекарски нарушения за година, седем доведоха до смърт
Диана ТЕНЧЕВА

Мъж на 50 години с инфаркт търси помощ в спешното отделение в Габрово. Там установяват, че е с дискова херния и го пращат у дома. Съпругата му го открива мъртъв на другия ден.

Дете от Каварна пада от колело, оперират го. Дават му антибиотик, към който е алергично. То умира.

Това са две от 7-те безспорни лекарски грешки, които изпълнителната агенция „Медицински одит", или по-позната като медицинската ДАНС, установява през миналата година. Тази структура към Министерството на здравеопазването заработи през март м.г. и до 30 ноември м. г. вече бе получила 495 жалби от пострадали от здравеопазването българи (виж таблицата на стр. 3). Това съобщи вчера пред „Труд" директорката на медицинската ДАНС доц. Златица Петрова. Тя разказа за някои безспорни лекарски грешки. Ето ги:

• Консултация по телефона, а не на място, непотърсено мнение на втори хирург и специалист по детски болести, са част от допуснатите с цената на живота пропуски

в лечението на починалия двегодишен Данаил Донев от Варна. Сред три дни разтакаване между болниците „Св. Марина" и „Св. Анна" през април м. г. момченцето било оперирано в първата от усложнение, причинено от рядко срещана вродена аномалия на тънките черва. Тя довела до некроза. Въпреки интервенцията призори на 22 април Данаил получил септичен шок и издъхнал, „В този случай открихме недооценка на състоянието на пациента, забавяне на лечението и разкарване между

2болници.Т.е. няколко лекари не са оценили какво се случва с детето", обясни доц. Петрова.

• Александра Дюлгерова (на 1 г. и 8 месеца) почина в Ямболската болница от остър обструктивен ларингит през април. Тя била приета със затруднено дишане. „Тук не са установени пропуски в лечението, но условията в интензивния сектор са под всякаква критика. Самото отделение е отдалечено от мястото, където могат да се окажат нужните грижи", каза Петрова.

Персонална лекарска грешка има в случая на пациент с данни за миокарден инфаркт, който не бил насочен от общопрактикуващия доктор за спешно лечение в болница. „Става дума за починал в Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Варна", заяви шефката на медицинската ДАНС. А вторият кардиолог, който консултирал болния, не го извозил по спешност до специализираната болница, както изисква стандартът. В самото лечебно заведение пък през нощта пациентът бил наглеждан от лекар без специалност. „Т.е. по целия път на движение между докторите са допуснати лекарски грешки", каза доц. Петрова.

• Възрастна жена била оперирана, но не се установило, че имала аневризма (опасно разширение) на коремната аорта. Тя починала в много тежко състояние, като първо била приета в многопрофилната болница в Пазарджик. Оттам, без да са изчерпани всички диагностични възможности и въпреки че била зле, била настанена в частната „Здраве". „Тя обаче е с по-малки възможности за лечение. После жената била преведена в пловдивската „Св. Георги", където въпреки реанимационните дейности лекарите не успели да я спасят", разказа доц. Петрова.

Според годишния анализ на „Медицинския одит" 45% от подадените жалби са основателни. След проверките агенцията е направила предложения до здравния министър: за заличаване от регистъра на амбулатория за специализирана помощ във Варна; за отнемане на разрешения за лечение по няколко специалности на болницата „Екзарх Антим Първи" във Видин и по урология на „Св. Петка", пак във Видин.
495 са получените жалби в "Медицинския одит" от създаването му през март 2010 е. до 30 ноември 2010 г. От тях:

379са за качеството на медицинската дейност и затруднен достъп, 8 тоба число 104 за лекарски грешки

67 са за случаи на корупционни практики

36 са за злоупотреба със служебно положение и лошо управление на имущество

8са за източване на здравната каса

5са с предложения за нормативни промени


Военни упрекват медици за починалия сержант
Максим ДОБРЕВ

„Как може лекар да не насочи за кардиограма пациент, който се явява в кабинета му с болка в гърдите, със затруднено дишане и изпотяване? Ако бяха направили ЕКГ-то, човекът можеше да оцелее..."

Така коментираха вчера, веднага след погребението му, колегите на внезапно починалия серж. Кирил Киров (35 г.) от Втора леко-пехотна бригада в Стара Загора. Младият командир бе изпратен в последния си път с военен оркестър и пушечни залпове от почетен взвод.

Сержант Киров се явил в неделя сутрин да застъпи наряд, но обяснил, че не се чувства добре и го закарали в болница. В журнала на Спешна помощ обаче нямало запис, че той е бил прегледан , а само рецепта. Там роднините му прочели, че въпреки сериозното му състояние, на серж. Киров е бил предписан само обезболяващ прах „Аулин" и спирт за разтривка на гърдите.
Откриха нарушения пo случая „Горна Оряховица"
Бебето от фризера липсва от рапортите
Извършени са много документални нарушения в процеса на медицинските грижи около 17-годишната Боряна Георгиева и починалото й бебе от Горна Оряховица. Лекарите от АГ отделението дори не са споменавали за случая в нито един от рапортите си (нита в родилното, нито в детското отделение, станалото не е записано и в рапортната тетрадка). Т. е. докторите са крили случая, става ясно от резултатите от проверката на медицинската ДАНС.

Трагедията, която разтърси цяла България, започна на 28 ноември м. г., когато Боряна от Лясковец потърсила спешна помощ заради силни болки в корема, започнали преди два дни. От „Спешна помощ" насочили момичето към АГ отделението на многопрофилната болница с данни за бременност в 6-7 лунарен месец, пише в отчета на проверяващите. В болницата лекарите направили ехография на пациентката и тя била настанена в родилна зала. На изследването обаче не са записани точният час и дата на извършването му, как-

то и имената на пациентката. Според писменото обяснение на дежурния д-р Стефан Лазаров той направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането).

Пукнал и околоплодвия мехур на момичето, от който изтекли кално-зелени води. След това с един напън Боряна родила плод без видими признаци на живот, докторът направил абразио, В документите обаче няма данни за извършения разрез, за вида на околоплодните води,за плода-колко тежи, имал пие признаци на живот, дишане, сърцебиене и др. Липсва и информация дали е извършена реанимация, няма епикриза, данни за кръвната група на майката, не са изследвани хепатитите й маркери. Освен това не е изпратен материал от плода за хистологично изследване.
Гери имала шанс, но докторите го пропилели
Има докторска грешка, допусната при лечението на издъхналата на операционната маса четиригодишна Гери. Това показаха резултатите от проверката на медицинската ДАНС, които бяха оповестени вчера.

Според проверяващия орган основната причина за смъртта е подценяване на състоянието на детето, когато то повторно било на преглед при д-р Михаил Маджунов на 15 декември м. г.

Всичко започнало 7 дни по-рано, когато момиченцето било оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Маджунов. На следващия ден то било изписано. Но на 14 декември личната му лекарка го насочила за консултация в ИСУЛ, тъй като от болка Гери не можела да отвори устата си. На 15-и я приели по спешност в болницата, защото започнала да повръща кръв. Ден по-късно пак била изписана. Д-р Маджунов преценил, че е в добро състояние.

На 23 декември детето се върнало при лекарите в „Царица Йоанна" за пореден път, пак повръщайки кръв. Те спешно започнали операция, но не могли да спасят живота на Гери.

Според медицинската ДАНС, когато малката била приета за втори път в ИСУЛ - на 15 декември, не бил обсъден вариант за „обследване на оперативната рана". Нито веднъж до смъртта на Гери не била определена и кръвната й група. Инспекторите са категорични и че шефът на детското УНГ отделение Цоло Цолов не е оказал достатъчен контрол над лекуващия д-р Маджунов. Също така при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, а в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене. „Детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации, а контролните прегледи са били след доста време - около седмица", пише в доклада, на инспекторите.

Медицинската ДАНС е дала препоръки за съставяне на актове за административни нарушения по Закона за здравето и за лечебните заведения. Те са в размер до 20 000 лв. А здравният министър д-р Стефан Константинов е наредил случаят да провери и Регионалният център по здравеопазване в София.

Готови са резултатите и от проверката на лекарската контролна комисия в „Царица Йоанна", съобщи вчера за „Труд" директорът му доц. Бойко Коруков.

Според експертите, ако при второто настаняване на Гери в болницата не е била подценена намесилата се допълнително вирусна инфекция, детето е имало големи шансове за живот. „Защото в последния й ден - на 23 декември, те са били минимални, да не кажем нищожни, независимо че самата операция е продължила 10-15 мин", добави доц. Коруков. Чрез операцията колегите му успели да спрат кървенето, но загубата е била изключително голяма и е настъпила сърдечна недостатъчност.

„Тъй като родителите на Гери отказаха аутопсия, аз я назначих според вътрешните правила за работа в болница", добави доц. Коруков. Именно на базата на резултатите от нея и мнението на специалистите се стигнало до експертната оценка.

„Изводите са: детето е починало вследствие на остър кръвоизлив като последица от ре-цидивиращи кръвоизливи с намесена локална инфекция", съобщи шефът на ИСУЛ. Проверяващите доктори били длъжни да разберат дали Гери не е с фемофилия (затруднено кръвосъсирване). Такава не била установена. Всички промени във вътрешните органи били впоследствие на острата кръвозагуба, пише още в изводите на ИСУЛ.

„От „Осанна" до „Разпни го" има три дни. За последните 35 г. това е единственият ни такъв случай", каза доц. Коруков. Той цитира световната статистика, според която от един на 16 000 души до един човек на 35 хил. се движат починалите вследствие на кръвоизлив. А честотата на следоперативното кървене е 0,1-8,1 на сто. Смъртността в тези случаи е 0,002%.

„За 30 г. практика д-р Маджунов е оперирал около 10 000 деца. А от 3500 УНГ операции през последните 5 г. в болницата, той е извършил 900", каза доц. Коруков.
Когато фактите говорят, колегиалността да замълчи

Диана ТЕНЧЕВА
Няма статистика колко са лекарските грешки у нас. Известна яснота е налице, откакто от миналата година съществува медицинската ДАНС. Но преди това... можем само да гадаем.

Няма статистика и колко доктори са наказани с отнемане на лекарските им права заради погубен живот.

Достатъчно е да си спомним за починалия журналист от Русе -26-годишния Павел Стоянов. Отишъл си завинаги заради докторска немарливост. Наказанието за жената в бяла престилка бе 800 лв. глоба и една година

лишаване от лекарски права. Толкова струва животът на един млад човек. В нормалните държави за пропусната процедура доктори загубват правата си. Завинаги. Камо ли за смъртен случай!

Време е Българският лекарски съюз да поеме задълженията си и да наказва, когато доказателствата говорят. А колегиалността и съчувствието им в този момент да замълчат! И да посочат виновника.

Не може при явни пропуски и недоглежда-не доктори да се измъкват и невинно да продължават да шетат из болниците. Защото това не го допуска правовата държава! ф
И Ангелина осъди здравното министерство за 100 000 лв.
Сто хиляди лева ще плати здравното министерство на онкоболната Ангелина Бонева за това, че не й е осигурило навреме животоспасяващи лекарства. Това предвижда окончателното решение на ВАС.

През 2006 г. на Ангелина е открит рак на щитовидната жлеза. След операцията по наредба й се полагат лекарства. Но ведомството не й ги осигурило и тя ги купувала.

Първа МЗ осъди онкоболната Теодора Захариева.


От блоговете

Филип (malkiatprinz.blog.bg)
Лекари, не само доктори
Блогърът Филип (malkiatprinz.blog.bg) напомня, че у нас има и свестни лекари:

Все повтарям, че доктори - бол, лекари не останаха. Но колкото и да са малко, все пак ги има.

Добре е, че все още ги има, но и те да не забравят, че не трябва да мълчат, когато „колегите" им бършат безумия, ако не искат да потънат сред останалите.

Може би е страшно, може би последствията за тях няма да са никак леки - посредствеността никога и никъде не е търпяла кадърните, но не го ли направят, са обречени на изчезване.
Гиганти наеха офиси на „Цариградско шосе
Американският концерн „Пфайзер" нае офис в комплекса „Европейски търговски център" на столичния бул. „Цариградско шосе". Площта е 2000 кв. метра.

Досега най-голямата фармацевтична компания в света имаше офис у нас близо до хипермаркет „Мосю Бриколаж" на същия булевард. • Осем наши и международни фирми са сключили договори за наем в края на миналата година за общо 8000 кв. метра.

Още един световноизвестен гигант ще разположи офиса си в комплекса от началото на 2011 г. Това е групата от компании „Бош и Сименс", която произвежда домакин-

ски електроуреди. Германците откриват представителство в България, което е добър знак за бизнес климата, коментира Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на„Европейския търговски център".

Сред първите наематели в сграда С на бизнес центъра ще е подразделение на британския букмейкър „Уилям Хил".

С новите договори заетостта на центъра достигна 70%.

Най-голям наемател на бул. „Цариградско шосе" е „Виваком". Миналата година мобилният оператор зае 23 000 кв. метра в най-високата сграда с лице на самия булевард.


Бойко каца в сърцето на Сибир на път за Токио
Иван Димов

Минус 22 градуса бе максималната температура днес в Новосибирск. Точно там за час и двадесет минути ще се отбие премиерът Бойко Борисов на 21 януари на път за Япония.

Столицата на Сибир е малко по-близо до София, отколкото до Токио, но спецовете от “Авиоотряд 28” са избрали именно там да презаредят правителствения “Еърбъс”, който не може да прелети наведнъж целия маршрут. В делегацията, която ще прекара 12 часа във въздуха само в едната посока, са министрите Николай Младенов, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов, както и бизнесмени, сред които председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев.

Освен потвърдените срещи с премиера Наото Кан ръководството на долната камара на парламента и на Японската банка за международно сътрудничество Бойко Борисов ще посети и историческия град Камакура, намиращ на 50 км от Токио. През 1250 г. селището е било четвърто по население в целия свят с 200 000 обитатели. Днес те са едва 175 000, което по японските стандарти си е малко градче.

Славата на Камакура се крие в 13-метровата бронзова статуя на Буда, която е куха отвътре и всеки любопитен турист може да надникне в гигантското й туловище и да се изкатери по стълба чак до главата. Само преди месец и половина американският президент Барак Обама посети статуята. И си спомни, че са го водили там, когато бил 6-годишен. След Обама и Бойко Борисов ще има шанс да види 93-тонното чудо. Някога статуята била на закрито - в храм. Но сградите били разрушавани на няколко пъти от цунами и от 1495 г. Буда посреща почитатели под открито небе.

Посещението на Бойко Борисов ще съвпадне и с Големия турнир по сумо, чийто финал е на 23 януари в токийската зала “Рьогоку Кокугикан”. Тогава премиерът ще може да наблюдава на живо участието на българина Котоошу. До момента Калоян Махлянов има две победи и една загуба.


Предлагаме им вино и пилешко

Българско вино и пилета ще предложим на японския пазар, стана ясно след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с японския посланик Макото Ито.

Дипломатът проявил интерес дали българските сертификати за пилешкото съответстват на санитарните изисквания на Япония, тъй като цената на родните бройлери била конкурентоспособна. В момента японците внасяли пилета основно от Бразилия, тъй като на азиатските пазари имало птичи грип.

Японски бизнесмени, които с изненада разбрали, че у нас има пустеещи земеделски земи, изразили интерес да ги обработват.


По какво си приличаме с японците...

* Киселото мляко

И японците обичат кисело мляко като нас. Във всеки голям супермаркет може да се видят кофички с нашенския деликатес, приготвен с лактобациликус булгарикус. Японците го консумират чисто, а не със сладко или на таратор.

* Котоошу

Калоян Махлянов е направо секссимвол в страната на изгряващото слънце. Здравото и снажно момче от България кара японки на всички възрасти да въздишат, щом го видят по телевизията. Ако ви питат откъде сте, никой няма да се сети за България. Но споменете ли името на сумиста, ще започнат да цъкат с език.

* Токуда


И у нас вече има японска болница. Да се надяваме скоро повече родни клиники да заприличат на японските.
...и по какво се различаваме

* Храната

Докато българите си падат по хляба и мазничкото, японците са фенове на морските дарове и ориза. Сушито не понася на всеки българин. Или сладките, изпечени от сварен и пасиран зелен фасул, примесен със захар. Рибата, а и другите животни, обичайно се ядат сурови или полусурови. Но заради диетата си японците доживяват до дълбоки старини, а на улицата рядко ще срещнете дебели хора.

* Учтивостта

Японските сервитьори и продавачи се държат с вас като с царе.Често срещана гледка по улиците е регулировчикът да се поклони на шофьорите в колите, щом им даде път.

* Точността

Закъснението е равнозначно на престъпление. Затова в Япония не закъсняват нито влаковете, нито автобусите, нито хората за срещите.
Медицинският одит засече груби нарушения на лекарите
Бебето от Горна Оряховица бутнато направо във фризера

Родилката без изследвания, не й направили дори проба за кръвната група
Дежурните лекари от акушеро-гинекологичното отделение в Горнооряховската болница направо са тикнали бебето във фризера, без дори да се опитат да го съживят в реанимацията. Това става ясно от доклада на проверяващите от Изпълнителната агенция „Медицински одит”, който вече е връчен на здравния министър д-р Стефан Константинов. Одитът бе разпореден лично от министър Константинов на 3 декември и в него като експерт участва и предложеният от Български лекарски съюз проф. Тодор Чернев – специалист по патологични бременности.

Въпреки прецизната проверка одиторите не са намерили в документация на лечебното заведение никакви данни дали докторите са го сложили в ковьоз и положили необходимите грижи, за да спасят живота на новороденото. В нея

няма епикриза на майката

нито дори данни за кръвната й група. Седемнадесетгодишната родилка Боряна Георгиева не е изследвана за хепатит, независимо че маркерите за това инфекциозно заболяване са абсолютно задължителни. Лекарите от Горнооряховската болница не са си дали труд дори да вземат и изпратят материал от детето за хистологично изследване.

Медицинската документация на непълнолетната родилка е в пълен хаос, в нея има куп неточности и дори противоречия, единодушни са одиторите. Проверяващите установили със сигурност, че Боряна Георгиева от Лясковец е потърсила лекарска помощ на 28 ноември. Тя е позвъняла на Спешна помощ заради силни болки ниско в корема. На дежурните обяснила, че болките са започнали два дни по-рано. Филиалът на спешната помощ насочва момичето към Акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Горна Оряховица с данни за бременност в 6-7 лунарен месец. Направеното изследване с ехограф в болницата потвърдило бременността и момичето веднага било закарано в родилната зала. Никъде в медицинското досие обаче не са вписани нито точният час, нито датата на направеното изследване с ехограф.

Не са написани дори имената на пациентката

Според писменото становище на дежурния лекар д-р Стефан Лазаров, което изискали от него медицинските одитори, той е направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането - б. р.), пукнал е околоплодния мехур на момичето, от който изтекли калнозелени води. След това с един напън е изродил плод без видими признаци на живот.

Не са изследвани и околоплодните води, никъде не е записано колко тежи плодът и какъв е ръстът му, нито пък дали е давал признаци на живот, като дишане и сърцебиене. Докторите не са записали и гестационната седмица. .

Докладът на експертите отива на прокурор

Медицинските одитори засекли драстично разминаване в часовете на повикването на Спешна помощ - час на тръгване 15.40, час на пристигане 15.50, и часа на прием в болницата – 15.20. Липсва информация и за случая в рапорта на лекарите в акушеро-гинекологичното отделението.

Всички тези пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове до края на седмицата, увериха от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. По случая вече тече досъдебно производство, а целият доклад е предоставен на прокуратурата.

Нямам коментар, лаконичен бе по телефона пред „Монитор” вчера завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение в болницата д-р Димитър Сотиров.
До 20 000 лева глоба за ИСУЛ
До 20 000 лева глоба може да отнесе болница „Царица Йоанна” (бивша ИСУЛ, бел. ред.) заради административни нарушения по случая с починалата след операция на сливиците 4-годишна Гергана Илиева. Изпълнителната агенция „Медицински одит” ще състави актове на болницата за административни нарушения по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Санкциите в тях варират съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лева.

Одиторите смятат, че завеждащият детското отделение по УНГ в болницата доц. Цоло Цолов не е упражнил достатъчно контрол върху подчинения си д-р Маджунов. Преди операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, не са правени проби и за кръвната група на детето. Според експертите детето е изписано прекалено бързо, а контролните прегледи са назначени късно, след около седмица.

Проверката в болница „Царица Йоанна”, където на 23 декември издъхна дете на операционната маса след изваждане на сливици, бе разпоредена от премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Стефан Константинов. Като основна причина за фаталния изход одиторите посочват подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия лекар д-р Михаил Маджунов.


Бивш шеф набута болница с 228 бона
Иван Първанов

Бившият директор на Областната болница в Габрово д-р Божидар Паралчев е ощетил здравното заведение с близо 228 хил. лв., като е открил незаконно кардиологичен сектор. Заради тази си дейност вчера Окръжната прокуратура в Габрово повдигна срещу доктора обвинение и той може да бъде изправен пред съда.

Според обвинителния акт в периода от 18 септември до 26 октомври 2009 г. д-р Паралчев е пуснал в експлоатация сектор „Инвазивна кардиология” в Кардиологичното отделение към болницата, без секторът да притежава задължителния лиценз от Агенцията за ядрено регулиране на България и договор със здравната каса. За 40-те дни, през които секторът е функционирал, там са се извършили 129 процедури, за които са били заплатени 228 921 лв. от бюджета на болницата. Парите били отклонени от други направления, за които били предназначени. Тъй като кардиосекторът не е бил законен, впоследствие тези пари не са били покрити от здравната каса.

Според самия д-р Паралчев секторът е трябвало да бъде пуснат, тъй като е съществувала опасност да изтече срокът и да се загуби един проект за над 1 млн. лв. Адвокатът на лекаря Симеон Тъпов пък твърди, че неговият клиент не е нанесъл вреда на болницата.
Лекарствата идвали от Китай с куриерски пратки
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница