13 септември 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата02.06.2018
Размер0.55 Mb.
  1   2   3   4
13 септември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБроим 1,2 млрд. за лекарства

Българите харчат все повече пари за лекарства вместо държавата. Това сочат данните на световната анализаторска фирма IMS Health. Със 7% повече в сравнение с миналата година или над 1,8 млрд. лв. се очаква да се дадат за медикаменти у нас през тази година. Едва 630 млн. лв. от тях обаче се падат като харч на държавата, останалите над 1,2 млрд. лв. идват от джоба на пациентите. Това означава, че през тази година 66% от средствата за лекарства дават хората, a едва 34 - републиканският бюджет. В останалите страни от ЕС пропорцията е обратната. 366 млн. лв. е актуализираният бюджет на касата за медикаменти. При сегашния темп на потребление обаче тези средства се очаква да свършат на 1 октомври. За половин година броят на аптеките у нас е намалял с 300 и в момента те са 3700 в цялата страна. Хората са започнали да купуват по-малко хранителни добавки заради кризата, стана ясно още от изнесените данни.Мария ЧИПИЛЕВА


Фирми пишели поръчките на здравния министър
Фирми пишат поръчките на здравното министерство за доставка на медицинска техника, показа разследване на bTV. Оказа се, че публикуваните на сайта на ведомството файлове, съдържащи изискванията за доставка на нови рентгени, е съставен от Михаела Михайлова - шеф на фирма "Джи E Хелт Кеър". Така компанията на практика е елиминирала конкурентите си още преди обявяването на обществените поръчки, обяви bTV.

Зам. здравният министър Десислава Димитрова обаче заяви, че разбира от телевизията за проблема. Тя допълни, че автор на спецификациите би трябвало да бъде проф. Кичка Велкова - специалист в здравното министерство. Самата докторка обаче не беше открита за коментар. Това е в пълно нарушение на правата на конкурентност между фирмите. Ясно е, че когато една фирма подаде една спецификация, то точно тя трябва да спечели, категорична беше председателката на Асоциацията на вносителите на медицински изделия - Силвия Петрова.
Чиновници “горят” за скандал с апаратура
Днес здравният министър проф. Анна-Мария Борисова ще търси виновника за скандала с изискванията за апаратурата, която ще купува с пари от еврофондовете. Параметрите за техниката се появиха на сайта на ведомството върху файл с подписа на служителка на една от най-големите фирми в тази област - "Дженеръл Електрик". Изискванията били написани като за апаратите на тази фирма, за да спечели предстоящите търгове на министерството, твърди Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите на апаратура и представител на "Тошиба" за България. От министерството обаче смятат, че са заложили параметри за всички фирми. За да изготви изискванията, шефката на работната група Кичка Велкова дори пратила писма до водещите производители на апаратура да дадат параметрите си. След това Велкова обработила отговорите на бланката на "Дженеръл Електрик", защото била в табличен вид и пропуснала да изтрие името на служителката на фирмата. Така станал и гафът. Не е ясно обаче дали грешката е била неволна или умишлена атака от конкурентна фирма. Днес след разследването на здравния министър трябва да стане ясно това, както и какво наказание ще отнесат чиновниците от работната група.


Лечебница без пари от дупка в закона
Липсващ в законодателството параграф остави без пари лечебницата в Трън. Болницата е първата и единствена в страната, която се преструктурира в медицински център по препоръка на правителството. Още през месец май специализираното здравно заведение бе закрито и на негово място започна да работи център с няколко лекарски кабинети, лаборатория и рентген. Оттогава обаче държавата не е дала нито лев за новата структура. Оказало се, че няма параграф, по който да бъде регистрирано по здравната каса и да сключи договор с нея. Това можело да стане едва от 1 януари 2010 година. Такива били правилата за новорегистрираните поликлиники. Затова докторите ще трябва да издържат на мускули още четири месеца. Петима лекари специалисти идват в Трън всеки петък и преглеждат пациенти. Лабораторията също прави изследвания. Всичко това се покрива вече пети месец с 50 хиляди лева. Общината успя да ги отпусне дни преди да закрие болницата, защото можеше по нормативна база да преведе пари само на нея, не и на медицинския център. Парите обаче свършват, медиците ще работят без заплати до края на годината. От пациентите се взимат минимални такси, които не могат да покрият услугата. Центърът няма да бъде затворен, уверяват от ръководството му. Местните не могат да се обслужват на друго място. Има села, които са на 80 км от областния център Перник и болните няма как да пътуват такова разстояние, за да се прегледат. Единственото близко място е Брезник. Получава се разминаване между закони, наредби и реформа, обясни кметът Станислав Николов, който е от ГЕРБ.

Анна ГЕОРГИЕВА


Трябва и орден за платен данък

Повечето музиканти не са внасяли осигуровки, а сега напират за почести
Руслан Йорданов

Българските поп и рок икони от социалистическата епоха напоследък ни заливат с жални песни за непосилния пенсионерски живот, който са принудени да водят. След вопъла на певците и музикантите две министерства се впрегнаха светкавично да търсят начини да ги възнаградят със специални пенсии. Някои се оправдаваха, че архивът на Концертна дирекция изгорял, поради което те не могат да докажат, че са се осигурявали добросъвестно в продължение на десетилетия. Оказа се обаче, че въпросните бумаги са налице, а певците преди 1989 г. са били на разхлабен режим заедно с останалите свободни професии. За концертите си те са получавали хонорари, върху които са плащали 10-процентов данък. Възнагражденията всъщност не са били по трудов договор, а са представлявали възнаграждение по граждански договор за изработка. Въпреки това тези, които са имали желание, са можели да внасят пенсионни осигуровки, само че много малка част от тях са се сетили.

Властта подскочи като ужилена от възникналото социално бедствие сред именитите българи. Културният министър Вежди Рашидов дори предложи на най-заслужилите да бъде присъден специален орден, който да върви заедно със съответното достойно възнаграждение. Министерската идея обаче е на път внесе още по-голям раздор сред хората от третата възраст

В момента се счита, че над 30 хиляди пенсионери у нас не могат да получат полагащите им се пари за прослужено време, тъй като документите им са безвъзвратно загубени - в закрити и преобразувани предприятия, и при разчистване на архиви.

За тях обаче не се предвиждат специални ордени, които да ги компенсират. Въпреки че тези обикновени работници и селяни дълги години са работели като пчелички за благото на социалистическата държава. Освен това не носят никаква вина за чиновническата немарливост, която ги обрича да изживеят в мизерия последните години от живота си. Тези дни гръмна и друг скандал, който хвърли зловеща светлина върху проблема. Поп певецът Васил Найденов си призна, че не е внасял никакви налози и изразил готовност пред данъчните власти да се издължи накуп.

Първите засилени проверки, извършени от Националната агенция по приходите, разкриха, че няколко от най-известните ни изпълнители са укрили доходи за милиони. Сега вероятно за тях също ще бъдат направени специални отстъпки, вместо данъчното законодателство да се стовари с цялата си тежест върху прегрешилите.

По този начин отново българските граждани са разделени на две категории. Едните богоизбрани, които ще получат пенсии, въпреки че не са се осигурявали. Другите ще умират от глад заради изчезнали документи, въпреки че са били изрядни платци. Едните ще минат метър за огромните си неплатени данъци. Другите пък ще бъдат глобени за същата постъпка. Редно е държавата да мери с еднакъв аршин всички свои граждани. Разделението на касти с различни права и задължения е характерно за страните в Европа през Средновековието, както и за някои днешни източни монархии. Затова е добре правителството да преосмисли намеренията си за раздаване на калпак на пенсии на звездите, а да се опита да реши генерално проблема на редовите пенсионери, чиито документи за трудов стаж са били унищожени. Или пък да започне да дава орден за платени данъци. Тогава повече "простосмъртни" ще си уредят старините.


Купуваме с 12% повече лекарства
Държавата дава 630 млн. лв., а гражданите вадят от джоба си 1,5 милиарда за илачи
Българинът е купувал с 12% повече лекарства през първото шестмесечие на годината в сравнение със същия период на 2009 г. Това сочат данни, изнесени вчера на семинар на тема "Фармацевтичният пазар и лекарствената политика в България 2009-2011", проведен през уикенда в Созопол. През първото полугодие на тази година пазарът на лекарства у нас бележи ръст от 10% и е на стойност близо 1 милиард лева, сочат още изнесените данни.

Българите пият най-скъпите лекарства в Източна Европа, въпреки че производителите твърдят, че продават продуктите си най-евтино у нас. Причината за това според фармацевтите е ДДС. У нас върху лекарствата той е 20%, в Гърция е наполовината, в Естония, Латвия, Литва и Чехия е 5%, в Румъния е 9%, а в Полша - 7%. В Испания той бил само 4 процента.

Експертите очакват потреблението на лекарства в страната през т.г. да се увеличи с още около 8%, но това щяло да бъде най-вече за сметка на покупките от аптеки, докато в болниците то оставало на миналогодишните нива. Около 1,5 млрд. лв. ще дадат гражданите в аптеките, а държавата (МЗ и НЗОК) - около 630 млн.лв.


Шефът на Варненска болница скрил от МВР прострелян пациент
Проф. Красимир Иванов може да се прости с шефския стол в университетската болница"Св. Марина" във Варна. Причината е опит да скрие от МВР прострелян пациент, който представлявал интерес за органите на реда. Премиерът Борисов поискал с писмо от здравния министър Анна-Мария Борисова да прекрати договора за управление на дългогодишния изпълнителен директор на "Св. Марина", твърдят варненски електронни медии.

Мъжът бил прострелян в "Слънчев бряг". Тамошната болница обаче не му гарантирала дискретност и той бил пратен в "Св. Марина". Междувременно МВР започнало издирване на простреляния по всички болници по Черноморието. Според запознати дори вътрешният министър Цветан Цветанов звънял на проф. Красимир Иванов по случая. Едва след обаждането от болницата потвърдили, че пациентът е там. "Никой не е укривал или забавял информация. Пациентът е приет на 28 август, когато съм бил в отпуск. Информация за него е поискана на 3 септември и е предоставена своевременно", коментира проф. Красимир Иванов.
Пием най-скъпите лекарства

Държавата дава 630 млн. лв., а гражданите вадят от джоба си 1,5 милиарда
Аида Паникян

Българите пият най-скъпите лекарства в Източна Европа, въпреки че производителите твърдят, че продават продуктите си най-евтино у нас. Това стана ясно на семинар на тема "фармацевтичният пазар и лекарствената политика в България 2009-2011", проведен през уикенда в Созопол. Причината за това според фармацевтите е ДДС. У нас върху лекарствата той е 20%, в Гърция е наполовината, в Естония, Латвия, Литва и Чехия е 5%, в Румъния е 9, а в Полша - 7. В България пациентите доплащат над 55% от стойността на лекарствата, които здравната каса поема, докато в останалите страни на ЕС е по-малко от половината. Близо 20 евро годишно на човек е плащала касата у нас през 2007 г., а в Румъния обществените фондове са давали 27 евро, в Чехия - 116, Австрия - 237, в Гърция -385. Това съобщи Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АНФПБ). Докато българинът плаща 66% от средствата за лекарства, а държавата поема 34, в ЕС обществените фондове поемат средно 80% от стойността им, сочат официалните данни.

Потреблението на лекарства в страната през т.г. се очаква да се увеличи с около 8%, но това щяло да бъде най-вече за сметка на покупките от аптеки, докато в болниците то оставало на миналогодишните ниво. Около 1,5 млрд. лв. ще дадат гражданите в аптеките, а държавата (МЗ и НЗОК) - около 630 млн.лв.

Българите са купували близо 13 %повече лекарства от аптеките през първото полугодие на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. Hai голямо увеличение има при продажбата на лекарства с рецепта. В същото време в болниците са се използвали 10% по-малко, сочат данните на IM Health - международна организация з проучване на фармацевтичните пазар

През първата половина на т.г. М намали и финансирането на животоспасяващи лекарства по Наредба №3 (за пациенти след трансплантация, рак, със СПИН, с редки заболявания Ако тези текстове бъдат приети, държавата ще има право да не плаща лечението дори на здравноосигурени граждани, ако бюджетът е изчерпан.

Междувременно стана ясно, че българинът дава 2,5 млрд. лв. годишно за цигари, а над 2 милиарда - за алкохол.

Всяка пета опаковка лекарство, което пие българинът, е оригинално. Над 80,5% от препаратите са генерични (аналози на медикаменти, които не са вече под патент, но са със същото активно вещество). Те са по-евтини, защото не е необходимо преди пускането им на пазара да се правят всички клинични изпитвания, както е при оригиналните. Във Франция генериците имат 40,1% пазарен дял, във Великобритания - €9,9, в Испания - 31,2%, а в Русия - 96%. У нас до 1989 г. делът на оригиналните лекарства е бил 1%, припомни • Кунчо Трифонов, ръководител на IMS Health за България. През първото полугодие на т.г. българите са закупили над 22,7 млн. опаковки оригинални лекарства, за които са платили над 431 млн. лв., и 94,1 млн. опаковки генерични на стойност 465,1 млн. лв. Проучване при лечение на астма, в което са участвали 10 v пациенти във Великобритания в продължение на 6 месеца, показва, че използването на инхалаторна форма на кортикостероид води до увеличение на разходите за медикаменти от 1347 паунда до 6146, но намалява разходите за болничен престой от 28 427 паунда до 0911 и свива разходите за лечение на човек с 56%.


С 285 хил. лв. глобиха шеф на фирма, опитал да измами НАП
Управител на софийска фирма ще плати 285 000 лева, защото се опитал да продаде част от имуществото на дружеството на по-ниски цени от пазарните. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). По този начин мениджърът искал да избегне плащането на дължимите данъци и осигурителните вноски от фирмата. По време на ревизия на дружеството инспекторите от НАП са установили, че то има задължения към бюджета за стотици хиляди лева. За да избегне налагането на запори и евентуалната продажба на имуществото на фирмата от НАП, управителят започнал да продава активите. Така още докато се провеждала ревизията, управителят продал на безценица три служебни автомобила и едно вземане на фирмата от неин клиент. Ревизорите от Националната агенция за приходите установили, че при тези сделки той е

намалил стойността на имуществото на управляваното от него дружество с 285 000 лева.

Според разпоредбите управителят носи солидарна отговорност. Това означава, че той ще трябва да плати 285 000 лева, с които е намалил стойността на имуществото на дружеството. Според изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов солидарната отговорност на физически лица - управители или членове на управителни органи на търговски дружества, ще се използва все повече в работата на НАП заради масовата практика за продажба на дружества с големи задължения на социално слаби, болни или на хора от малцинствата. Трайното решение според Стефанов е приемането на законови ограничения, недопускащи участието в нови търговски предприятия на хора, за които е доказано, че системно са извършвали данъчни нарушения.


Парадокси
Аида Паникян

Обеднелият средностатистически българин се оказва, че дава двойно повече пари за лекарства, отколкото държавата - 1,5 млрд. лв. срещу 630 млн. лв. Не че тя е победна от него. Напротив -тя си има едни 1,2 млрд. лв. в банката, които хем са за здраве, хем не ги ползва за това.

Друг парадокс е, че производителите продават у нас лекарствата евтино, но гражданите ги купуват от аптеката най-скъпо в сравнение с другите европейци. Обяснението е, че ДДС на лекарствата у нас е най-висок на Стария континент. Не можели били управни-

ците ни да намалят налога, защото и други браншове щели били да искат и на техните стоки да се намали.

Иначе данъкът на туристическия бизнес е наполовина. Интересно, това не провокира ли другите да искат същото? Само и специално ако бъде намален ДДС върху лекарствата ли ще бъдат подразнени?

Вместо да се орязват болнични легла и болници, на който геноцид му викат реформа, не е ли по-изгодно държавата да плаща повече за лекарства на гражданите си, за да бъдат те по-продуктивни?

И още един парадокс. Българинът е много болен, но дава 2,5 млрд. лв. годишно за цигари и още 2 млрд. лв. за алкохол (не се брои домашният).

Бяха обещали, че парите от акциза ще отидат за здраве. Това си обещание финансовият министър обаче забрави. Което не е парадокс, а навик.
Интереси и логика
Юрий Борисов

Миналата седмица отново се разгоря спорът за минималната работна заплата. "Ще се увеличат приходите в осигурителната система и ще се засили борбата със сивата икономика", така министър Младенов аргументира увеличение с 30 лева (от 240 на 270).

Работодателите, разбира се, са против. Всяко вдигане на разходите им щяло да доведе до ръст на безработицата, защото трябва да освободиш работници, за да плащаш повече на други. Сивият сектор ще се увеличи, защото собственици сигурно ще започнат да крият разходи, за да компенсират увеличението. Освен това такова вдигане на заплати придава изкуствена стойност на цената на труда - тя не е подплатена с повишаване на производителността му. И накрая, това било силов подход. Трябвало да се търси на-

чин нещата да станат от само себе си, например като се намалят още осигуровките (виж в. "Капитал", бр. 36, 11-17.09).

Изобщо тези 30 лева допълнително (за около 160 хил. души) е нещо силно обезпокоително, дори опасно за икономиката. То е административен диктат - противоестествен и алогичен. "Социалните аргументи срещу икономическата логика", както уважаван вестник онагледява една снимка, на която един до друг стоят Тотю Младенов и Симеон Дянков. Тотю Младенов олицетворява социалните аргументи, а Дянков, разбира се, икономическата логика.

Логиката обаче винаги е дреха на интересите. Какъв извод ще направиш зависи не само и просто от законите на логиката. Зависи и какви предпоставки ще избереш, кои факти ще вземеш на въоръжение и, разбира се, кои факти ще скриеш.

Та питаме се ние, дето също сме учили и дори преподавали логика, как така в Европейския съюз средната производителност на труда е три пъти по-висока от тази в България, пък заплатите са десет пъти по-високи? Защо съвкупната заплата в ЕС средно представлява 50% от БВП, а у нас само 38%? Не означава ли това, че в България заплащането на наемника е изкуствено занижено, или да го кажем по друг начин - икономиката ни позволява да бъде по-високо? Като говорим за ръст на икономиката, само парите, които са в работодателите, ли имат значение? Нямат ли значение и парите, с които разполага обикновеният потребител? И без да си учил много, ще се сетиш, че т,ези 30 лева увеличение незабавно ще се хвърлят на пазара. И ще стимулират всичко по веригата. Нещо, което изобщо не е сигурно за парите на богатите, след като знаем дори само това, че се увеличиха депозитните милионери. В Америка например 70% от БВП се формира от индивидуалното потребление. Какъв е процентът у нас? Защо не говорим за него? Икономистите, които обслужват работодателите, защо не споменават за това, защо не правят съпоставки с белите страни?

Най-смешни са заплахите за увеличаване на сивия сектор. След като 160 хиляди души получат по още 30 лева на светло.

Като намалиха преди време осигурителните вноски и държавата остави в работодателите няколко стотин милиона, какво се случи със сивия сектор? Намаля ли? Днес всички медии тръбят за драстично набъбнала икономика в сянка. И не е само при цигарите, където сивото от 12% скочи на 60. Нали помним проверките по морето, където се оказа, че претъпкани заведения отчитат пред държавата няколко десетки клиенти? "В 90% от случаите, в които съм бил на проверка в предприятия, хората ми дадоха трудови договори с минимална работна заплата", споделя министърът на труда. Обществена тайна е, че правилото е - част от заплатата - обявена, друга част - под масата.

Откъде я извадиха анализаторите следната логика: "Колкото повече са облекченията за бизнеса, толкова по на светло излиза"? Кои обществени факти я подкрепят? Нека ги представят. Когато го направят, ние ще се подготвим с маса примери, които илюстрират друга логика: "Капиталът се интересува само от печалбата си. Ако има начин да я направи по-голяма, ще я направи. Капиталът по правило ще се държи социално само ако е контролиран и съответно принуден."
Скандал с търг за медицинска апаратура
Служител на световен производител на медицинска техника диктува на здравно­то министерство точно с как­ва суперскъпа техника за де­сетки милиони левове трябва да се оборудват българските болници. Това показа излъ­чено снощи от bTV разследване.

Става дума за публикувани на сайта на министерството спецификации на медицинска апаратура за десетки милио­ни левове. Репортер на теле­визията открил, че 7 от специ­фикациите са писани не от ек­спертите в МЗ, а от служител

във фирма, която има инте­рес да участва в този търг. Автор е Михаела Михайлова, регионален мениджър про­дажби на "Дженерил Елек-трик ХелтКеър".

Зам. здравният министър Десислава Димитрова каза, че научава от журналистите

за това. Автор на въпросните спецификации трябвало да е проф. Кичка Велкова, пред­седател на работната група. Според Асоциацията на вно­сителите на медицински изде­лия това е пълно нарушение на правата на конкурентност между фирмите. (24 часа)


Частна фирма писала изисквания за медицински търгове

Разпределят се 147 млн. лв., конкурентите бесни
Илияна Ангелова

Скандал за усвояването на 147 млн. лв. по програма “Регионално развитие” разтресе Министерството на здравеопазването. Фирми, производители и доставчици на медицинска техника се възмутиха от факта, че публикуваните на сайта на ведомството технически спецификации са писани от техен конкурент. Документите съдържат параметри на апаратурата, която ще се купува с европари, за съвременна диагностика на онкологични заболявания.

При отваряне на 7 от 16-те файла в настройките на документа за параметрите на супермодерен компютърен томограф, изготвен с програма Word, се вижда авторът. Това е Михаела Михайлова от фирмата "Джи И хелткеър"- здравното звено на "Дженеръл илектрик", един от 4-5 основни играчи на пазара за модерно медицинско оборудване.

След като Би Ти Ви пусна репортаж за гафа, файловете бяха сменени. Бе добавено и указание, че заинтересованите фирми могат да дават мнение. Това го нямаше преди, спецификациите бяха публикувани като твърди насоки, по които ще се кандидатства за търговете, каза Тодор Воденичаров, шеф на “Сименс хелткеър”. (Интервю с него вдясно.) От здравното министерство не са се обаждали на никоя фирма, освен както си пролича - на “Дженеръл илектрик”, протестира Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите на медицински изделия. Освен общата сума за болнична апаратура фирмите не знаят нищо за това как ще протекат търговете. Теоретично има две възможности - всяка болница да обяви поръчка или това да направи министерството от името на всички. “Аз сама съм се опитвала да взема информация, но не успях”, допълва Петрова.

От здравното министерство окачествиха случилото се като техническо недоглеждане, което не било престъпление.

Признаха, че документи на “Дженеръл илектрик” са ползвани като основа за изготвяне на спецификациите. В официално съобщение на МЗ вчера се казва, че таблиците не са част от обявена тръжна процедура, а са публикувани за обществена дискусия. Te са изготвени от работна група, в която участват 15 водещи специалисти в областта на образната диагностика.

Всички заинтересовани страни можели да представят своите становища по параметрите. Менията ще залегнат в окончателните спецификации за самата тръжна процедура. Целта е да се осигури участие на максимален брой конкуренти, се казва още в съобщението.

За първи път подобни таблици се публикуват за обществено обсъждане преди изготвянето на тръжната процедура по настояване на МЗ пред Агенцията за обществени поръчки. Вчера “24 часа” не успя да се свърже с представител на “Дженеръл илектрик хелткеър”, но сме готови да публикуваме и тяхната позиция.


  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница