16 декември 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата21.06.2018
Размер0.55 Mb.
  1   2   3   4
16 декември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТази зима ни разболяват десетки вируси
Зимата пристигна с опасен “коктейл” от вирусни заболявания. И тази година най-масовата зараза ще е от свински грип, или както го наричат епидемиолозите H1N1 (2009). Новият грип “Пърт”, изолиран за първи път в австралийския град и кръстен на него, ще ни разболява наравно с познатия още от 2007 г. “Бризбейн”. Заедно с тях в “атака” са и: аденовируси, риновируси, норовируси, парагрипни и др., съобщи пред “Труд” акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

“Пърт” е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип.Тази година настъплението на заразите ще е изключително мощно, защото свинският грип ще поваля на легло млади хора до 50 г., бременните и затлъстелите. Т.е. на прицел ще са тези, които са с цветуща имунна система. Но няма да са пощадени и възрастните - в тях пък ще се “цели” “Пърт”, за който уязвими групи са хората с преминаваща към регресия имунна система, т.е. възрастните, добави акад. Гълъбов. А всички вируси са заплаха за децата.

Свинският фип причини световна епидемия (пандемия) м.г., но той е с по-ниска смъртност от задаващия се т.г. „Пърт". Процентът на починалите от Н1 N1 е 0,03-0,05, докато на дошлия от Австралия „Пърт" е 10 пъти по-голям: 0,3-0,5 %, каза още акад. Гълъбов.

За съжаление в света няма защитено от свинския грип население. „Приказките за изкуствени вируси или за интереси на фирми са абсурдна лъжа, която се разпространява от заинтересувани личности", категоричен е ученият. Според него може да съществуват интереси на лекарствените фирми, но Световната здравна организация казва точно кои препарати помагат срещу свински грип.

Аденовирусите пък причиняват инфекции на горните дихателни пътища и поразяват главно децата.

Със същото протичане на заболяването се характеризират и риновирусите. В 90 на сто от случаите те се предават не по въздушно-капков път, а по контактен (примерно чрез мръсни ръце). Последните двата вида вируси спадат към респираторните. Типични за зимата, и то при групи от повече деца, са чревните вирусни инфекции,

За последно те се проявиха преди 2-3 г, напомни акад. Гълъбов.

Мръсните ръце водят до проблеми със стомаха

Не толкова широкоразпространени са т. нар. норовируси.Те са придружени с леки стомашно-чревни разстройства и предаването им става чрез мръсни ръце. „Затова и срещу грипа се препоръчва изключително добре поддържана хигиена. Ръцете да се мият веднага след като влезете в помещение отвън", обясни шефът на Института по микробиология.

Според известния специалист отблизо 3-4 години у нас не е имало сезонна грипна вълна. Последната такава бе причинена от вируса „Соломонови острови". Със задаващите се опасности е възможно тази година това да се случи.

Топли крака и добра храна помагат А ето какво посъветва академикът, за да се предпазите от зимните болести:

• Краката ви трябва да са добре затоплени.

• Не допускайте да стоите на течение, осигурете си топли дрехи, за да предотвратите изстиване. А то е благоприятен фактор за I всички вирусни инфекции, j

• Препоръчително е да не се обездвижвайте - използвайте времето, независимо какво е, за да излизате сред природата.

• Осигурете на организма си разнообразна и пълноценна храна.

• Неблагоприятно влияят психотравмите. Например често случващи се събития като съкращения и . уволнение в кризата.

Тъй като сред основните ;

уязвими групи са възрастните (виж материала вдясно), още преди 2 години СЗО препоръча 75% от хората над 65 г. да се имунизират. За съжаление у нас едва около 4-6 на сто от българите годишно си поставят противогрипна ваксина, а процентът на възрастните е още по-малък. Това е много тревожно, защото българите над 65 г. са 1,32 млн. души, или 17,53% от цялото население. Ако препоръката на СЗО се

спазва, би трябвало българите в тази възрастова граница, които подлежат на ваксинация, годишно да стигнат числото от 994 418 души.

Медицината засега е категорична, че най-ефикасното средство за защита от грип и усложненията срещу него остава ваксината.

Сред най-застрашените професии са лекари, полицаи, журналисти, държавни служители и др.ф

Засягането на сърцето при грип за щастие не е често и в сравнение с други сърдечни болести е лечимо. Това съобщи вчера доц. Божидар Финков, началник на Клиниката по кар-диология в столичната университетска болница „Св. Анна" (бивша Окръжна). Но веднага добави, че важното е пациентът навреме да се обърне към лекар, когато след продължително боледуване от грип е получил оплакване като: сърцебиене, умора, задух, остри болки в сърцето.

Ако не се вземат мерки, най-често вирусите засягат перикарда (обвивката на сърцето). В резултат може да се появят силни болки или да се натрупа течност (т.е. да се получи т. нар. ексудативен перикардит). Лекарят обаче веднага се ориентира, че става дума за това страдание, защото състоянието е свързано със симптоми, които пациентът рядко пропуска да му съобщи. Или да каже на своите близки.

„Чрез преглед и със съвременните методи - главно ехо-кардиография, заболяванията на перикарда лесно се диагностицират. При навременно лечение състоянието бързо се подобрява"', разясни доц. Финков.

Известният кардиолог добави, че освен перикардит след вирусно заболяване може да се увреди и миокардът (сърдечният мускул). Тогава състоянието е доста по-тежко. Симптомите са подобни, но по-сериозни и са характерни не толкова болките в сърцето, а задухът и умората. Вирусните перикардити имат склонност да се появя-

ват отново, затова е препоръчително да се правят контролни прегледи в следващите няколко години.

Българите с високо кръвно налягане, които са над 2 млн., не са застрашени в студа. Важното е да си пият хапчетата, заяви доц. Финков. Опасна е исхемичната болест на сърцето. Тя се влияе от студа. Затова, когато се излезе навън, може да се стигне до стенокарден пристъп, който да е единствена и първа проява на заболяването, обясни Финков.

Диана Тенчева


70 000 души на година в болница за пневмонии

Според Световната здравна организация:

• Всяка година около I 10% от възрастните и I 30% от децата се разболяват от сезонен грип.

• Най-голям риск от усложнения има при децата под 2-годишна възраст, при хората над 65 г. и тези с хронични заболявания (на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет) или с намалена имунна система.

• Средногодишно вирусите разболяват 2,46 I млн. българи. Това показват данни от 1996 до 2008 г. Най-честото усложнение е пневмонията. Заради нея в болница годишно влизат около 70 000 българи.


Проф.Мира Кожухарова: Вече са болни 96 българи на всеки 10 000
- Вече имаме първа жертва на свинския грип за тази зима. Кога очаквате заразата масово да нахлуе у нас, проф. Кожухарова?

- H1N1 (2069), както вече се нарича този вирус, на практика е дошъл. Защото имаме смъртен случай, чийто причинител е именно този вирус (това бе доказано в националната референтна лаборатория по грип към Центъра за заразни и паразитни болести). А получената информация от Европейския център за контрол на заболяванията гласи - грипният сезон 2010-2011 г. в Европейския съюз започна. Към момента доминират грипните вируси H1N1 и тип В.

- А каква е ситуацията у нас?

- Освен циркулацията на вирусите следим и броя на заболяванията. Според данните ни в момента на всеки 10 000 българи има по 96 болни от остри респираторни заболявания. Някои от тези случаи са на грип.

- Какво означава тази стойност? При 200 болни на 10 000 се обявяваше епидемия, нали така?

- 96 болни на 10 000 е гранична стойност. Малко над нея се влиза в „зоната на повишената заболеваемост". Трябва да проследи данните и от другата седмица. Ако тенденцията продължи, то след понеделник може да се окажем в тази „зона на повишената заболеваемост".

Става дума, ако се отчетат стойности над 160-170 болни на 10 хиляди българи. А епидемия се обявява при малко над 200 болни на 10 000.

- 96 болни на десет хиляди е осреднена стойност. А има ли области с повече повалени от вирусите?

- Във всички случаи има такива области. Но в нито една от тях заболеваемостта засега не е повишена.

- В кои страни в Европа има свински грип, освен в Англия, Финландия и Норвегия?

-H1N1 (2009) е доминиращ също в Испания, Швеция, Израел. А в страни като Португалия, Белгия, Норвегия и Италия преобладава грипният вирус от тип В.

- Какво имате предвид?

- Става дума за вируса „Бризбейн". От новия „Пърт" все още няма доказани случаи в Европа. Ако направим аналогия с южното полукълбо (а такава е практиката), очакваме едновременна циркулация на пандемичния (б. р. - свинския), на „Пьрт" и на „Бризбейн". Който се е имунизирал, е защитен срещу тях! Според данните в Англия, където са регистрирани най-много случаи на грип и 11 смъртни, 10 от починалите са били повалени от H1N1. Още нещо: нито един от издъхналите не е бил имунизиран (т.е. не се е ваксинирал нито със сезонна ваксина, нито с пандемична - тази срещу H1N1).

Вярно, бройката е малка, но това са фактите. Винаги има рискови групи, винаги има смъртни случаи. Въпросът е да не са много...

- Има ли някаква разлика в протичането на свинския грип в сравнение с м.г?

- Не. Клиничната му картина винаги е много сходна, затова на базата на нея не може да се разбере кой е причинителят. Това налага правенето на изследвания. Проблем остават децата. В Англия 4 от 11-те смъртни случая са на деца под 10 г. Н1 N1 ще е най-опасен за малките деца, младите хора и бременните. А тези, които имат хронични болести, винаги са изложени на по-голям риск.

- А хората с присадени органи?

- Те са с понижен имунитет, но умишлено потискан с лекарства, за да не отхвърли

организмът им трансплантирания орган. Ако състоянието им го позволява, те трябва да се имунизират. Както и всички, които се грижат за тях. Тук искам да кажа, че се появява една особеност поради това, че епидемията може да е смесена. „Пьрт" ще е опасен за хората с хронични заболявания и тези в напреднала възраст. A H1N1 - за младите.

- Т.е. задава се атака за всяка възрастова група.

- Би могло да се каже така. Вижте, можем да прогнозираме с определена точност ;кои вирусите циркулират,.

през сезона, но тежестта на епидемия е непредвидима. Надявам се да се случи като в южното, полукълбо, т.е. да не е тежка.

- Как хората лесно да отличат грипа от обикновената настинка?

- Всеки е боледувал от грип и знае, че както е съвсем здрав, изведнъж му става ужасно лошо. Усеща се като разбит, чувства болки по цялото тяло, в слепоочията, а после започват и другите , симптоми като кашлица, хрема, висока температура. Затова съветвам - когато човек се почувства силно отпаднал при добро здраве, веднага да потърси помощ при личния си лекар. И наистина ще има полза от,този съвет.
Не е късно да се имунизирате
Все още не е късно да се имунизирате, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Експерти обясниха, че доста хора си мислят как декември е преполовил и няма смисъл да си поставят противогрипна ваксина. Не е така, защото епидемията е далеч, а само за 2 седмици след имунизацията организмът си изгражда имунитет срещу очакваните вируси.

Много важно е в този период хората да се хранят редовно, да не правят диети, а витамините и всички допълнителни средства са само в плюс.
Майчинството вече ще се нарича родителски отпуск
Двата пола да са представени поравно в ръководството на армията - тази цел си постави правителството вчера с приемането на национален план за равнопоставеност между мъжете и жените. Министрите препоръчват да има еднакви квоти на нежния и силния пол дори във военните мисии зад граница. Едва ли ще стане това, смееха се вчера рейнджъри. Дамите, които бъдат назначавани на длъжности, смятани досега като мъжки, ще имат и всички привилегии за пола си. Сред тях влизат профилактичните прегледи за рак на гърдата и на шийката на матката.

Планът премахва абсурдни фрази от българските нормативни документи като „баща в отпуск по майчинство", фондът „Общо заболяване и майчинство" вече ще се нарича „Общо заболяване и родителски от-nycK".hi
До 3 години ще имаме печалба като преди кризата
"По никакъв начин няма да се променя редакционната политика и нивото на вмешателство спрямо това, което е било при предишните собственици - ВАЦ. Единственото ни желание е да има още по-строги журналистически стандарти за обективност, за проверка на фактите, за етиката в журналистиката."

Това обяви на пресконференция Христо Грозев, един от новите собственици на "ВАЦ медийна група България".

Германската медийна групировка финализира във вторник продажбата на всичките си активи в България, сред които са вестниците "Труд" и "24 часа", "168 часа", "Седмичен Труд", списания, печатница, фирмата за разпространение "Стрела" и всичките си сгради. Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Принтинвест" ООД с предмет на дейност медийни инвестиции в България. Негови учредители са Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Местни партньори за инвестицията са Огнян Донев и Любомир Павлов.

Всички те застанаха пред журналистите и отговориха на въпросите им. Присъстваха и главните редактори на "Труд", "24 часа" и "168 часа" - Тошо Тошев, Венелина Гочева и Николай Пенчев. Публикуваме част от пресконференцията.

В. "Труд": Г-н Донев, защо при толкова успешен бизнес (във фармацевтиката - б. р. ) влизате и в бизнеса с медии и по-специално във вестникарския? И вторият ми въпрос е към вас, г-н Тошев. Освен обещанията, които чухме тук, ще има ли нещо като споразумение или договор за ненамеса на новите собственици, така че вестниците ни да останат независими?

Огнян Донев: Аз не съм специалист в областта на медиите, нито възнамерявам да ставам такъв. Но кризата е в разгара си, има първи симптоми за излизане от нея и сега е моментът за добри инвестиции. Чувствам се много по-комфортно да говоря по въпросите, които имат финансови изражения, отколкото за медиите.


Тошо Тошев: Питате ме, дали ако аз продължа да бъда главен редактор, как бих понесъл евентуална намеса в редакционната политика от страна на новите собственици? Свидетелство за възможностите на висш пилотаж на собственика на една медия е да намери екип, който да я прави. Дали това е вестник, радио или телевизия, по същество няма значение. Екипът - главен редактор, заместници, репортери и т. н., трябва да се справя със сложната и динамична работа. Издателят има други функции. Ако той се меси в работа, която или не разбира, или не е негова работа, греши и подкопава сам собствените си основи и спокойствие. Доколкото познавам тези мъже, те ми изглеждат умни и интелигентни.

Любомир Павлов: Само едно изречение да допълня. Ние не случайно сме поканили главните редактори тук, защото една от причините да се борим толкова за тази сделка и да влезем на този пазар и това, което е най-ценното като активи, са главните редактори и екипите там.

Сашо Диков, Канал 3: Случайно ли е, че не намерихте място за тях до вас?

Христо Грозев: Ако купуващата организация беше публична компания, със сигурност нямаше да има място и за вас. Фактът, че сме толкова много от една страна, е гаранция за диверсификация на идеологията на собствениците, което е хубаво за всички. От друга страна води до неприятното последствие, че г-н Тошев и Венелина трябва да са леко встрани от нас. Аз само да допълня отговора на г-н Тошев със статистиката, която имаме от независим източник. На въпрос кои са най-харесваните вестници като качество на съдържанието им и информацията, в изследване сред повече от 1000 души, представителна извадка, "Труд" е на първо място с 22%, а на второ място е "24 часа" с малка разлика. Кой инвеститор е луд да сменя тези, които доставят резултатите. Затова аз не виждам причина да търсим смяна на редакторите.

В. "Капитал": Какво е дяловото разпределение в новото дружество? Г-н Тошев имаше собственост в "Труд", дали я запазва?

Христо Грозев: Купуваме 100% от това, което досега и все още се нарича "ВАЦ медийна група България". По отношение на разпределение на дяловото участие австрийската група е мажоритарен собственик. Г-н Донев в момента е само финансов инвеститор, който се надявам в близката седмица да поканим като инвеститор в капитала на дружеството. За дяла на г-н Тошев може би той да отговори.

Тошо Тошев: Г-н Тошев мисли и работи по въпроса.

Христо Грозев: За нас е абсолютно приемливо той да остане като миноритарен акционер в "Труд".

"24 часа": Ще правите ли нови издания, ще променяте ли имената на вестниците? Досега издателите ВАЦ и главните редактори на "Труд" и "24 часа" бяха най-активните в Съюза на българските издатели (СИБ). Вие ще участвате ли в него?

Христо Грозев: Няма да създаваме нови брандове. Тези брандове са много силни и трябва основната ни цел да бъде миграцията на тези брандове към еквивалентно силни брандове в интернет.Названието ВАЦ за съжаление трябва да го махнем от групата, защото нямаме право да го ползваме. Ще махнем само думата ВАЦ и ще стане "Медийна група България". Нито едно от другите заглавия няма да променяме.

По отношение на участието в СИБ, ние с възхищение наблюдавахме ролята на ВАЦ, както и основно на колегите от "Икономедия" към придържането към стандартите на журналистиката, към прозрачност на капитала, нещо, в което вярваме.

Сашо Диков: Как ще ни убедите, г-н Грозев, че не купувате фабрика на 8 септември? В момент, когато падат тиражите на вестниците и този бизнес едва ли е най-перспективното вложение, как ще избиете парите? Г-н Донев, как ще ни докажете, че влагате, доколкото разбрах, 10 млн. евро, в инвестиция с бъдеще, а не в средство за контрол на властта? И пак към г-н Грозев, вярно ли е, че на 18 г. сте организирал нелегално излъчване на радио в Пловдив?


Огнян Донев: Гаранции при инвестициите няма. Но в действията си досега съм съумявал от нещо, което за други хора е изглеждало безперспективно, да го направя много хубаво, а после и много хора да се присъединят към идеята, макар в началото да не са вярвали. Кой ще го докаже - ще го докаже бъдещето. Може да се окаже и 8 септември. Що касае фабриките - една повече, или по-малко, няма значение. А това с властта, аз съм човек, който най-малко може да бъде упрекван, че не поддържа достатъчно дистанция от всяка една политическа сила. За 10-те милиона евро - тези, които следят българската борса и малко по-внимателно са наблюдавали какво се случи, сами могат да си отговорят на въпроса.

Христо Грозев: Да, така е, бях на около 18 години. Със съмишленици създадохме първото частно радио в България, което поради липса на законова уредба за излъчване на частни радиа, очевидно е било нелегално. Що се отнася до инвестицията и метафората за фабриката на 8 септември - анализът за това накъде отива печатният бизнес, показва, първо - че колкото и да падат тиражите, четенето на вестници се увеличава. Падат тиражите по различни причини - защото е криза, защото има алтернатива да се прочетат същите издания в интернет. Но проверка във всички европейски държави и в САЩ сочи, че същите тези печатни издания, на които им пада тиражът на хартия, в изследването на аудиторията се четат повече. Това означава, че тези издания са извоювали такава лоялност, че привличат същата аудитория и в интернет. Това трябва да стигне до рекламодателя като неизбежен факт, за да пренесат част от бюджетите си в интернет. Това не е станало и това е причината за този спад в рекламните приходи на всички печатни издания. Надявам се това да се промени след година и половина, две. Кризата влияе и на покупателната способност на крайния клиент да плати тези 90 ст. от джоба си, колкото струват "Труд" и "24 часа". Много от тях отказват да го правят всеки ден, правят го през два-три дни, или четат вестника на приятеля си, на баща си. Риск има, разбира се. Но пък в интернет има толкова много различни източници на информация, от които 95% са непроверени, пълни със слухове, че за крайния потребител ще е изключително важно някой да му гарантира, че това, което чете, е достоверно.

Сашо Диков: Печелят ли двата вестника, какви са им реалните тиражи?

Христо Грозев: Да, изданията са все още на печалба, въпреки че има спад в последните две години. Ако може да върнем печалбата до нивото отпреди кризата, сделката ще бъде много, много изгодна. Даваме си 3 г. , за да се върнат нивата на печалбата до тези, които са през 2009 г.

В. "Дневник": Ще закривате ли някои от изданията си, предвижда ли се създаването на нови марки, програма за оптимизиране на разходи?

Христо Грозев: Знаем, че ВАЦ е започнал такава програма и тя е по средата. Ще я разгледаме и ако е смислена, ще я продължим. По отношение на нови издания - не, по отношение на затваряне на заглавия - не виждаме причина на този етап. Основното ще е фокусиране върху рекламния подход, подходът към рекламните агенции, премахване на нелогични условия, които се предлагат, диспропорционални на обемите, които са купуват.

В. "Капитал" : Г-н Грозев, с кого се конкурирахте и в какви отношения сте в момента с телевизия "Европа", която щяхте да купувате?

Христо Грозев: Конкуренцията беше жестока, не сме спали много, много седмици. По отношение на нашите отношения с ТВ "Европа" - те са чудесни, но за съжаление, проектът не се осъществи. Не се получи, защото тя беше лишена от възможността да излъчва ефирно.

Карл фон Хабсбург, съсобственик на "Труд" и "24 часа": Не съм обсъждал сделката нито с Бойко Борисов, нито със Симеон

- Г-н Хабсбург, какъв опит имате в медиите и медийния бизнес?


- На практика той е дългогодишен. В Австрия първото списание, което започнах да издавам, стартира още през 1986 г. То съществува и сега.
С Христо Грозев имаме общи проекти вече 10 години. По-късно към нас се присъедини и Даниел Руц, който е германец.

В началото дейността ни бе съсредоточена в радиото, после се разпростря и върху печатни медии. Когато започнахме радиобизнеса си с радиа в Холандия, тогава всеки казваше, че радиото като медия е умряло. Ние обаче бяхме сигурни, че то има специална роля и второ - бъдеще. Последните 10 години потвърдиха, че сме били прави. Днес също ни убеждават, че положението на вестниците е лошо.

Всъщност моето убеждение е, че точно печатните медии ще останат и ще бъдат стабилни. Затова инвестициите в тях са интересни за нас.

- И все пак интернет не погребва ли хартията?

- Не вярвам това да се случи. Правени са достатъчно изследвания, че именно написаното на хартия слово си тежи на мястото. То остава, за разлика от думите, изречени по електронните медии.

- Вярно ли е, че сте бил телевизионен водещ?

- Да, но това беше много отдавна. Сега, като се връщам към тези години, ми изглежда, че все едно е било в един предишен живот. Имах предаване в австрийска телевизия.

- Каква беше тематиката на предаването?

- Това беше следобедно предаване от типа "Кой кой е". Може да се приеме като класическо игрално шоу.

- А защо решихте да инвестирате точно в България?

- Има множество причини. Донякъде заради политическите си ангажименти като евродепутат отдавна се чувствам свързан с България. Естествено е и че за това допринася и приятелството ми с Христо Грозев. Той като българин има особен интерес и следи отблизо всички възможности за инвестиции в страната.

- Трудни ли бяха преговорите?

- Доста дълго продължиха, но това не е нещо необичайно. Имаше сериозна конкуренция от други кандидати, но в крайна сметка е важен резултатът.

- Вие сте внук на последния австрийски кайзер, познавате ли бившия български премиер Симеон Сакскобургготски?

- Разбира се, естествено, че го познавам. Познаваме се от времето, когато бях дете. Винаги съм се интересувал от делата му - какво прави в България и извън България.

- Той даде ли ви някакъв съвет по сделката?

- Не, никакъв! Сигурен съм, че е разбрал за моето участие в сделката едва днес, когато е видял вестниците. Аз съм убеден, че човек трябва да разделя личното от бизнеса. Самият аз на практика съм участвал активно доста дълго време в политиката. Това, което разбрах през това време, е колко е неприятно, когато някой се опитва да вкарва бизнес интереси в сферата, в която работи. Аз стриктно избягвам подобно обвързване.

- Казахте, че имате познания за българските медии още от началото на 90-те години. Значи реално сте проследил целия период на демократизация на страната. "Труд" и "24 часа" се превърнаха в символи на обективната журналистика и свободното слово през този период. Можете ли да гарантирате, че тези медии ще продължат да бъдат свободни?

- Преди всичко трябва да се види какво трябва да прави собственикът и какво редакционният екип. Като цяло е важно всичко да почива на добри отношения между двете страни и всяка от тях да си върши работата. Ако редакцията прави всичко както трябва, очевидно е, че би било грешка собственикът да се намесва. По този начин съм възприемал и досегашните си медийни ангажименти. Задачата на собственика е да даде етични и професионални норми. И когато редакцията се придържа към тях, той няма причина да се намесва.

- А какво смятате да подобрите като първа стъпка?


- Преди да се правят каквито и да е промени, трябва да се направи един добър анализ. На практика първото, което е изключително важно да се направи, е тези много добри търговски марки - "Труд" и "24 часа", да бъдат по-добре представени в интернет. Съвсем ясно е, че поемаме огромна отговорност. Смятам, че при една толкова голяма структура, всеки просто трябва да си знае ролята и задачата. Аз не живея в България и е съвсем ясно, че не зная какво се случва всеки ден, но задачата ми е първо да има утвърдени професионални стандарти и второ - те да се спазват.

- Срещнахте ли се с министър-председателя Бойко Борисов, преди да придобиете двата най-влиятелни всекидневника в България?

- Не. Всъщност от дълго време не сме се виждали. Имал съм възможността да се срещам с него преди да стане министър-председател. След това не сме се виждали.

- Сега не планирате ли подобна среща? Има нова ситуация, вече сте реални собственици!

- Тук не става въпрос за нова политическа ситуация. Просто става дума за суверенното решение на групата ВАЦ да продаде, а ние да се включим в този бизнес. В случая задачата ни е нашата структура да работи добре.

Често ни питат как ще се ангажираме на изборни кампании. Трябва да се отчита фактът, че през две години в България все има някакви избори. Едно от основните неща в една демократична система е хората да отидат да гласуват. Но например аз като чужденец бих стоял далеч от партийните политически теми в страната.

- А вестниците?

- Медиите имат една традиционна задача - да дават информация и да подпомагат съществуването на плурализъм в обществото. Мисля, че всеки журналист има собствено мнение. Това е част от правилата на системата, но все пак разбирате, че трябва да има балансираност.


  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница