16 май 2009 г. Тема: здравеопазванеДата21.01.2018
Размер364.05 Kb.
16 май 2009 г.
ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЗдравните ни вноски тарикати ги изяждат
Мира РАДЕВА

Не само, че един милион българи не плащат здравни вноски, ами броят им расте. По закон те нямат право на безплатни прегледи при джипито, при спецовете по сърдечни, бъбречни и други болести.

Може би не им трябват доктори, защото са здрави като стомана? Хайде де! Истината е, че никой медик не връща страдащ пациент. Ама че парите за лечение идвали от джоба на редовните платци на касата -като има балами, ще има и тарикати. Поне половината от неосигурените не са и бедняци.

Поблемът няма връзка с кризата, той се роди далеч преди нея. Но никой не каза „Стоп!" на това безобразие. Намериха начин на социално слабите да не дават безплатни дърва, защото пенсийките им били с 50 cm. над нормата. Но не и да спрат чистата далавера за тези, дето бичат пари в сивата икономика, без да се бъркат за здравни вноски. Що не идат в Германия да се прегледат без пари! Друг път.
Свинският грип мутира извън контрол

Учените не знаят в какво ще се превърне
МЕКСИКО

В Мексико, САЩ и Канада вече са регистрирани случаи на мутации на грипа A/H1N1, станал известен като свински. Специалистите предупреждават, че това може да доведе до нова епидемия от вируса, който е по-агресивен и съответно по-опасен от досегашния, съобщава РИА „Новости".

Лошото е, че учените засега не са в състояние да прогнозират как ще мутира вирусът, нито дори да определят как вече е мутирал.

„Има случаи, когато имунофлуоресценцията (метод за определяне на количествата антитела или антигени в тъканта) определя вирус А, но не може да класифицира неговия подтип", обяснява безизходицата Мигел Анхел Лесана, директор на мексиканския Национален център по епидемиология и контрол на заболяванията.

Той уточни, че в момента специалистите провеждат серия от биологчени тестове, които да помогнат за определянето на последователността на мутация на генома на вируса.

Министърът на здравеопазването на Мексико Хосе Анхел Кордоба определи мутациите на A/H1N1 като много по-сериозен проблем от СПИН.

Учените вече предупреждаваха за заплахата от промени в генома на вируса. Например ако се смеси с този на птичия грип. Макар да е с висока смъртност, той не се предава от човек на човек. За разлика от свинския, който се пренася чрез кихане или ръкостискане. Ако двата вируса се слеят, ще се получи смъртоносен щам, който много бързо ще плъзне из цял свят.

Другата опасност е свинският грип да се смеси с обикновен, чийто сезон сега започва в южното полукълбо.

Над 7500 души от общо 34 страни по света са вече заразените със свинския вирус, гласят последните данни на Световната здравна организация (СЗО) от вчера. Починалите са 65.

СЗО засега не може да потвърди предположения, че грипът може да е създаден изкуствено в лаборатория,.
Лекарят на ЦСКА арестуван за черно тото

Антимафиоти разбиват нелегални залагания
Лекарят на ЦСКА е арестуван в мащабната операция на МВР за разбиване на черното тото в България. Д-р Афгеринос Афурас, който е в „червения" клуб от миналото лято, бе задържан и затова за гостуването днес срещу „Черно море" във Варна бе извикан лекарят на дублиращия тим.

В полицейската акция са набелязани 30 души от София, Гоце Делчев и Ловеч, които „въртели"5 милиона лева с нелегални залагания и инвестирали печалбите в друга престъпна дейност.

В Гоце Делчев антимафиотите задържаха четирима. По непртвърдена информация сред арестуваните са Крум Стойков, Атанас Бунов-Буната и Борислав Мавродиев-Камбата, заподозрени за залагания, боеве с кучета и незаконни състезания с автомобили. Подозира се, че в града действа банда, която работи за Златко Баретата.

МВР разследва от ноември престъпни групи, които въртят черно тото, включително с чужди букмейкърски сайтове. Бандитите се занимавали също с рекет и събиране на дългове от нередовни платци. Те получавали проценти и от чуждите букмейкърски къщи по програми за партньорство, като средствата не са декларирани.Жълтите искат по 600 лв. за бебе
По 600 лв. еднократна помощ да получава всяко новородено в България. Това е един от осемте приоритета, които НДСВ ще отстоява в кампанията за парламентарния вот. Всички са насочени към семейството и децата, уточни депутатът от НДСВ Христина Христова.

Жълтите ще настояват за изплащането на 100% от заплатата на жените в майчинство през целия период, а не както досега - 90%. НДСВ ще лобира в парламента и за 50% увеличение на детските добавки, като те са за всички хлапета, а не само за семейства с нисък доход. Ваучерите за детски градини също ще са на дневен ред, както и опростени процедури при осиновяване с промяна на семейния кодекс.Надя Панкова

Миро се дръпна, “Напред” лее кръв
Миро се отказа от голямата политика. Певецът обяви, че няма да става евродепутат от ЛИДЕР. Броени часове по-късно партията представи кандидатите си за Брюксел. Листата е обща с "Новото време". Очаквано начело на списъка е ВИП Брадърът Емил Кошлуков. След него са две дами - Алина Добрева и Веселина Борисова. По думите на Кошлуков, официалното откриване на кампанията ще се състои в Стара Загора в неделя. От двете партии заявиха, че имат готовност за по-широка дясна коалция за парламентарните избори.

Не пием, а даваме кръв. Така един от ръководителите на движение "Напред" Любен Дилов-син пък описа старта на кампанията за евроизборите. Кандидатите за Брюксел и ръководителите на "Напред" избраха Центъра за кръводаряване в столицата, за да започнат предизборната надпревара. Политиците чинно се подложиха на изследвания и дариха кръв за нуждаещите се.

Първа на манипулацията се подложи Мария Капон. Под иглата легнаха и Любен Дилов-син, както и лидерът на "Гергьовден" Петър Стоянович. Символът е прекалено ясен, не харчим пари, нищо не вземаме, а даваме, има нужда от това, което правим, посочи Дилов. Войводата Красимир Каракачанов също искаше да дари кръв, но докторите го спряха заради погълнат по-рано аспирин.

Теодора Йолчева


900 000 минали през джипито
СОФИЯ. Почти 900 000 души са минали на годишен профилактичен преглед при джипито си досега, съобщиха от здравната каса вчера. Това означава, че едва 13,5% от хората са се явили при личния си лекар, за да разберат дали са здрави. Годишният преглед включва проверка на холестерола, захарта, кръвното, теглото, урината и зрението. Така медиците могат да хванат навреме някои опасни заболявания като диабета, сърдечно-съдовите проблеми или пък бъбречните. Ранното откриване на тези болести прави по-лесно и лечението им. Затова всеки човек трябва да отиде на безплатен профилактичен преглед, категорични са специалистите.


На загуба завършиха дружествата
за доброволно здравно осигуряване през 2008 г. 30,3 млн. лв. събраха компаниите за година, което е ръст от 19,7%, обявиха от Комисията за финансов надзор. Изплатените претенции по доброволно здравно осигуряване са 21,1 млн. лв., което е ръст с 37,7%. През 2008 г. техническият резултат на дружествата, извършващи доброволно здравно осигуряване, е отрицателен и възлиза на минус 6,3 млн. лв. при отрицателен резултат от минус 6,628 млн. лв. за 2007 г.

По-добре пушачи, отколкото тарикати

С какво старите коли и алкохолът са по-малко опасни
Юлиана ОНЧЕВА

Частно парти. Тази табела ще виси след юни 2010 г. пред почти всяка кръчма или кафене у нас. А зад нея напълно непознати хора ще бълват на воля облаци дим. Това е само един от вариантите новоприетата забрана за пушене на обществени места да си остана врата в полето, каквато е масовата практика със законите у нас. Всеки собственик на заведение, който не иска да губи клиенти, ще попита с основание: какво му е общественото на частното парти?

Няма спор, че в момента непушачите са онеправдани. Само че не от зависимите от никотина, а от всички в държавата, които отказват да спазват правила или да контролират и глобяват нарушителите, ако това им е работата.

С новата забрана депутатите на практика стимулират прословутия български тарикатлък на дребно, заради който милион неща в държавата не вървят и все си пътуваме във влака на Бай Ганьо.

Фукнята ни пред Европа в стил "по католици сме от папата" и по отношение на цигарите няма да промени нищо. А изказвания от типа "не искам да плащам еднакви здравни осигуровки с пушачите", при най-толерантно отношение към изричащия ги пораждат въпроса: а по каква причина искаш да плащаш еднакви осигуровки с пияниците?

Изобщо наддумването по темата е абсолютно излишно. Факт, че никой не може да каже категорично каква е ролята на цигарите при тежките заболявания и по-вредно ли е наднорменото тегло от никотина, както твърдят напоследък лекарите. Естествено само безумец би се заел да защитава тезата, че пушенето е полезно. Безотговорно и нахално е да тровиш хората край себе си. Това между другото важи и за вносителите и шофьорите на коли N-та употреба, чиито ауспуси бълват във въздуха такива пари, че и вековните борове ще умрат по-млади. Това обаче не го пише по табели нито в гората, нито на пътя, а вносът на подвижните отрови си остава разрешен.

Бизнес, какво като сме бунището на Европа! И цигарите, и кръчмите носят много пари, но отсега е ясно, че законът ще се нарушава на всяка крачка, тоест загуби няма да има.

Печалби обаче да - защото луксозни частни клубове за пушачи, за любители на пури, за почитатели на лули и т.н. тепърва ще никнат из държавата.

И депутатите, пушачи или непушачи, които гласуваха безсмисления закон за простосмъртни, ще напират да ги поканят в тях на ВИП аванта.

Затова един съвет към обикновените непушачи - не гълтайте, докато димят около вас, и не лапайте мухи, когато ви лъжат, че защитават здравето и правата ви.

Цигареният дим нито увеличава, нито скрива глупостта.


Няма цигари, няма проблем
Антония Кюмюрджиева

Миришеш на пепелник. Това казваше баба ми, когато се прибирах след работа с напоени с тютюнев дим дрехи и коса. Сега просто можеше да ми каже - смърдиш. Да дърпаш фаса не е просто навик или начин да избягаш от стреса. Това продължава да бъде някаква изопачена форма на артистизъм. Нищо че до теб вероятно седи някой, който със сигурност не е направил съзнателния избор да диша рециклирания от белите ти дробове тютюн. Добре, че малко преди да изтече мандатът им, депутатите свършиха едно добро дело за здравето на нацията. Те решиха проблема с тютюнопушенето на обществени места, като забиха окончателно ножа в гърба на страстните пушачи. Някои ще нарекат тоталната забрана популизъм, други ще определят мярката прекалено рестриктивна спрямо правата на човека. Ако обаче сте имали близък, починал от рак на белите дробове, ще мислите по друг начин. А и един бегъл поглед към историята показва, че забраната за пушене на обществено място съвсем не е от вчера. Още през XVI в. папа Урбан VII заплашил да отлъчи от църквата всеки, който ползва тютюн пред или вътре в църквата, независимо дали го пуши, дъвче или смърка. Идеята за тоталната забрана е страхотна за враговете на цигарения дим. Практиката днес показа, че половинчатите ограничения са просто дим в очите. Поне у нас. Преди няколко години, вместо да вдигне акцизите върху цигарите, държавниците ни се опитаха да ограничат вредния дим в заведенията като обособиха помещения за пушачи. Ефектът от такова разделение беше почти нулев, тъй като никой не го спазваше. В големите заведения беше рай - който искаше да сваля напрежението с цигари, отиваше в салона за пушачи. В малките кафета масите за непушачи се пълнеха с пушачи, чиито сметки покриваха глобата, че и доста отгоре. Типично по нашенски. Дано и при сегашната забрана да не се намерят начини да се прецака закона. Дай Боже тази забрана да спаси хората от собствената им лудост. Пушачите да излязат малко от егоизма си и да оставят чист въздух за околните. Жертвите на цигарения дим ще намалеят. За да не станем шампиони в света по смъртност от тютюн на глава от населението. Засега сме на трето място.
Проверяват болници за рекет на пациенти
Проверки за това дали са искани неправомерно пари на пациенти ще правят експертите на здравното министерство в Пета градска болница и „Св. Екатерина” в столицата. Това показват данните от отчет на здравното министерство за сигналите за нарушения, постъпили във ведомството за първите три месеца от годината. За този период експертите на Евгений Желев са получили 21 сигнала за корупционни практики в болници и здравни инспекции в цялата страна. Цели шест от сигналите пък засягат използване на служебно положение и конфликт на интереси в здравната инспекция в Пловдив.


Ресторанти само за пушачи след година
Пълна забрана на дима от 1 юни 2010. Скоро пак пипат закона, за да отворят клубове за тютюнджии
ЕЛИЦА ГИЛТЯЙ

Пълна забрана на пуше­нето в закрити обществени места от 1 юни 2010 г. въве­доха депутатите вчера. Те приеха поправката в Зако­на за здравето, която пренареди политическото пространство - вместо на власт и опозиция, избрани­ците се разцепиха на пуша­чи и непушачи.

Първите взеха лек пре­вес, след като вчера бе от­хвърлена идеята на Рамадан Аталай от ДПС цига­реният дим да стане табу още от 1 юни тази година.

Забраната от 2010-а обх­ваща заведенията, хотели­те, административните сгради, офисите. В повече­то европейски страни тя отдавна е факт.

Те обаче въведоха то­талната забрана след дълга кампания и при превес на непушачите, направи по­следен опит за смекчаване доц. Борислав Китов. Той е шеф на здравната комисия, но и сред най-заклетите пу­шачи в парламента.

За първи път у нас се приема закон, който обявя­ва за престъпници 2,5 ми­лиона българи, възмути се социалистът Стоян Вита­нов. Според Олимпи Кътев от НДСВ така се удря и икономиката - щяло да има отлив на туристи, ще се за­сегне препитанието на тю­тюнопроизводителите и ще намалеят приходите от акцизи.

Не съм съгласен да плащам здравна вноска, кол­кото пушачите - давам па­ри да се лекуват хора, кои­то съзнателно увреждат здравето си, опонира д-р Руденко Йорданов от БСП. Разгневен, Китов от­върна, че по тази логика по-висока вноска трябва да плащат и тези с наднорме­но тегло.

Това е здравен менидж­мънт, защото ще се осво­бодят пари, харчени за увредено от пушене здра­ве, каза доц. Атанас Ще-рев. „Европейско е!", отсе­че здравният министър д-р Евгений Желев.

Бързахме да приемем за­браната, защото наесен щеше да е пропуснат сро­кът на евродирективата, призна Руденко Йорданов. Той успокои, че за 1 г. има време с „по-фини поправ­ки" да се въведат заведения само за пушачи.

Потърсен за коментар от „24 часа", министър Же­лев не отхвърли идеята.Открили нарушения в 7 договора на Онкологията
ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на шефката на Националната онкологична болницадоц. Пе­транка Траянова за престъпление по служба, съобщи вчера пред "24 часа" наблюдаващият делото прокурор Пламен Панайотов. Обвинителите установили нарушения в 7 договора по Закона за обществените поръчки.

С тях ръководството целяло облага за фирмите-изпълнителки. "Имаме данни за свързани лица - служители на болницата и служители в дружествата, печелили поръч­ките", обясни Панайотов. Договорите били за доставка на медицинска апаратура, за охрана, за почистване и за изграждане на център по трудова медицина. Прокуратурата проверява и всички договори от 2007 г. насам. Об­винителите нищят и защо болни били карани да плащат за избор на екип и защо им вземали пари за някои из­следвания.

Доц. Троянова е в отпуск от понеделник, а кабинетът й бил запечатан от прокурора вчера. „Зная точно за какво ме проверяват, няма никакви нарушения в договорите", коментира доц. Троянова пред „24 часа".

За временно управляващ болницата бе назначен д-р Михаил Шиндов, досегашен зам.-директор. Според пациентската организация Център за защита правата в здравеопазването имало заплахи за уволнения на слу­жители в болницата.


Проклятието на Шейтана*
И днес гражданите от турски произход вярват на същите хора, които навремето упражниха геноцид върху тях
ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ* *

МАНИПУЛАЦИИТЕ и насилието на комунизма се извършват десетилетия наред; той не прощава на никого. За него,няма на­ционалности, не търпи раз­личия. В България в периоди в който мислехме, че си е отишъл завинаги, ко­мунизмът продължава да е в сделка с Шейтана - бив­шите тайни служби, крито и досега се опитват да упра­вляват държавата.. В последните двайсет години ДПС и БСП вървят ръка за ръка, напълно необезпокоявани вършат аферите си и смучат кръвта и духовната енер­гия на сънародниците си от тези служби.

И българите, и турците продължават да гласувал

Преживял съм много в практиката си като млад, лекар в смесен район по време на възродителния процес. Но няколко случки от този период ще помня през целия си живот...

На операционната маса лежи млада жена, на която току-що е извършено секцио. Аз съм в екипа - млад лекар в разградската бол­ница, положил Хипократовата клетва преди броени месеци. Тогава пред очите на всички се случи нещо чу­довищно. Това е моят най-ярък и шокиращ сблъсък с неподправеното и чудо­вищно зло. Бях твърде млад, но споменът от тази случка и до ден днешен, въ­преки дългия ми опит с вся­какви човешки мерзости, е жив и болезнено пулси­ращ. Един колега с цинично хладнокръвие завърза тръбите на жената с коприени конци. Това означава­ше , че тя повече не може да има деца. Колегите гледа­ха гузно, но не реагираха на светотатството, знаеха, че се изпълнява партийна ди­ректива. Те по- късно щяха да удавят съвестта си и на­силието над човешката им доблест с алкохол. Да, наи­стина знаехме за устни пар­тийни директиви за подоб­ни действия над български­те турци. Аз постъпих про­сто импулсивно, хвърлих ръкавиците си и казах, че в геноцид няма да участвам, затръшнах вратата. Нико­га повече не влязох в опе­рация с този човек... Тази касапница умъртви не само бъдещите деца на една българка с турски произ­ход, но кастрира доброто и превърна в духовни инва­лиди „цвета на интелиген­цията", която бе положила

Хипократова клетва да служи на човеците! По време на възродител­ния процес комунистите се проявиха като антихуманни фашизоидни престъп­ници с целенасочена поли­тика за унищожаването на един етнос. Властта тогава не прощаваше на никого, дори и на българите, които не членуват в партията им. Аз бях един от тях. Тогава кметът на Разград откро­вено се подиграваше с та­кива като мен. Все пак аз спечелих един рунд от бор­бата с него. В този тежък момент имаше проблем с консумативите, с горивото за линейки. Спомням си как една нощ дойде родил­ка с порок на сърцето и до­пълнителни заболявания, което означаваше, че за­дължително трябва да бъ­де транспортирана до Вар­на. Беше към 2 ч и звъннах на кмета за помощ. Той изруга: „Абе какво си се за­грижил за една туркиня, ще спасиш света!" Излязох из­вън кожата си и то попитах дали така ще постъпи, ако това е неговата дъщеря. Отпусна бензин...

Друг случай. Много трудно раждане на една туркиня, която аз израж­дах. Подадох бебето на акушерката и педиатрич­ната сестра. Бебето обаче не изплака, а двете сестри тръгнаха.да напускат. Оза­дачен, ги попитах: „Защо оставяте бебето да умре?" „Е, това е поредното турче...", ми отговориха и ме оставиха сам. Спасих де­тенцето, а майката го кръ­сти с което име от благо­дарност...

Защо ли разказвам всич­ко това? Защото и днес съ­гражданите ни от турски произход продължават да вярват на същите хора, които систематично из­вършваха над тях геноцид в недалечното минало. И ся­каш няма сила, която да разсече това проклятие на Шейтана над нацията ни...

* Шейтан (турски) - са­тана.

**Авторът е депутат, председател на столична­та организация на партия ГЕРБ.
Българите продължават да не ходят на профилактични прегледи
Янина Здравкова

За първите 3 месеца на тази година през редовен профилактичен преглед са минали едва 13.5 % от здравноосигурените или 892 хиляди души, съобщиха от здравната каса. В сравнение с предни години няма особена промяна на броя на хората, които ходят на подобен преглед, поясниха от касата. Обикновено годишно през профилактичен преглед минават общо малко над 2 млн. души.

С покачването на възрастта намалява броят на хората, които посещават личния си лекар за профилактичен преглед. Най-много такива прегледи са извършени за деца. От хората над 18 години едва 7.7% са отишли на преглед от януари до март. Прегледът се води задължителен, но реално няма санкции за пациентите, които не се явяват при лекарите си. Тази година обаче джипитата очакват леко покачване на профилактичните прегледи заради затягането на режима за отпускане на лекарства. От април аптеките масово отказват да продават медикаменти по лекарско предписание без нужната рецепта. Затова и доста хора са принудени да идат при личния си лекар за рецепта. Обикновено това са пациенти, които почти не посещават джипито си и така лекарят има възможност поне да ги покани за преглед.

Тази година има и промени в профилактичния пакет. За пръв път на всеки пациент се полага и изследване на холестерол и триглицериди, с цел откриване на риск от развитие на сърдечносъдови болести. Кръвна захар обаче вече се прави само на хора с риск от развитие на диабет, а не на всички. Отпаднала е и безплатната цитонамазка за всички жени, както и изследването на окултни кръвоизливи.


ПАНИКА
За ноември и декември здравната каса не е предвидила пари за общинските болници в София, обявиха общинските съветници от ГЕРБ. Тогава болниците ще са натрупали големи дефицити, които собственикът - общината, не може да покрие, смятат те. От здравната каса отвърнаха, че всяка година бюджетът на болниците се прави до октомври, защото след това се отваря резервът на НЗОК, с който се поемат разходите на клиниките за последните месеци на годината.

Скандалите в раковата болница продължават
Кабинетът на бившия вече директор на раковата болница в София доц. Петранка Троянова беше запечатан вчера от прокуратурата, обявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Троянова беше уволнена от здравния министър Евгений Желев, след като Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за длъжностни престъпления в болницата.

От персонала на клиниката вчера са сезирали прокуратурата, че Троянова е в кабинета си, издава заповеди за уволнение и рови в документацията, свързана с повдигнатото й обвинение. Тъй като има опасност от манипулация на документите, прокурор е запечатал кабинета и е забранил достъпа до него и документацията.След като уволни Троянова, министър Евгений Желев назначи за временно изпълняващ длъжността директор на онкологичната болница д-р Михаил Шиндов. Троянова е винена за сключване на неизгодни договори, еднолични решения и неправомерно вземане на пари от пациенти.


Управляващите заложиха здравен капан на следващото правителство

От Лили Войнова, Зорница Латева
Приходите продължават да падат

Вместо предвидените приходи от 570 млн. лв. в здравната каса за първото тримесечие са постъпили само 340 млн. лв., така че институцията продължава да харчи повече пари, отколкото влизат в бюджета й, показва отчетът на НЗОК. Така например през март са събрани 125 млн. лв., а са изразходвани 161 млн. лв. Причините са в по-ниската събираемост на здравните вноски заради увеличената безработица и намалените разходи на фирмите. Освен това голяма част от работодателите са намалили заплатите на служителите си, някои дори наполовина, така че и вноските за здраве са по-малки. За една година неосигурените граждани са се увеличили с 90 хил. души, като част от тях са от групата на самоосигуряващите се, отчитат още от касата.
Здравен капан за следващото правителство заложиха управляващите. След като миналата година не приеха исканото от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличение на бюджета, сега има сериозен риск тя да остане без необходимите средства за лекарства и лечение на пациенти. Още повече - събираемостта на здравните вноски пада, а касата трябва да плаща медикаментите по нов списък, в който има над 40 нови препарата. Ситуацията допълнително се усложнява и от обърканите правила, които министерството и депутатите от тройната коалиция приемат.
Парите за лекарства ще свършат след изборите
Голямото ни притеснение е, че парите за лекарства на НЗОК тази година ще свършат преждевременно и през последните месеци на 2009 г. пациентите ще бъдат принудени да си купуват медикаменти на свободния пазар. За това предупреди депутатите от парламентарната здравна комисия директорът на институцията д-р Румяна Тодорова. "За първото тримесечие касата отчита едва 59.7% изпълнение на приходите", каза Тодорова. Анализ на касата показва, че само за 731 лекарства, които фигурират в първия вариант на новия позитивен лекарствен списък, публикуван на 31 март 2009 г., са необходими по 25.4 млн. лв. месечно. Оттогава досега в списъка са включени още 418 съвсем нови препарата, за които никой не може да прогнозира какво ще е потреблението и колко пари ще са необходими, допълни Тодорова. Друг проблем според нея ще възникне след отпадането на инсулините на датската фирма "Ново нордиск". Компанията ги оттегли от пазара, след като установи, че не й е изгодно да ги продава при наложените от здравното министерство нови условия за работа с касата. В момента тези инсулини се използват от 48 хил. души, които автоматично ще натоварят доболничната и болничната помощ, за да им бъде предписан нов продукт, каза директорът на касата.
Проблемите с лекарствата може да се окажат капан за следващото правителство и да наложат най-малкото актуализация на бюджета на здравната каса, заяви председателят на здравната комисия доц. Борислав Китов. Той препоръча на отговорните институции да потърсят решение, включително и със залагане на ограничения при заплащането на лекарствени продукти по линия на касата.
Орязват се разходите за здравеопазване за общините
В същото време общинските съветници от ГЕРБ в София представиха част от договорите на няколко общински болници със здравната каса, от които се вижда, че не са предвидени пари по клинични пътеки за последните два месеца на годината. В Първа градска болница не са предвидени средства за четири месеца - от септември до декември. Това ще изправи пред финансов колапс общинското здравеопазване в София, обясниха от партията на Бойко Борисов. През есента болниците ще са натрупали големи дефицити, които ние като община не можем да покрием, обясни Валя Чилова (ГЕРБ). Общинарите добавиха, че имат неофициална информация, че правителството ще намали с 25% трансферите си към общините, което допълнително ще задълбочи финансовите проблеми в лечебните заведения. Председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ) добави, че здравната каса явно е решила да дублира политиката на правителството по орязване на разходите за здравеопазването.
Болниците плашат, че ще спрат да лекуват
От касата обаче заявиха, че лечението на пациентите и заплащането на лекарите е гарантирано през цялата година. "НЗОК има на разположение оперативен резерв, който е предназначен за здравноосигурителни плащания. Тези средства се разпределят през последното тримесечие и това е практика всяка година", съобщиха от пресцентъра. От касата подчертаха, че на всяко тримесечие завишават средствата за лечение в болниците в съответствие с броя на лекуваните пациенти. Парите от резерва се заделят в централното управление на институцията и в края на годината се разпределят след разрешение от Министерството на финансите, подчертават от НЗОК.

Това, което твърдят от касата, не отговаря на истината, каза за "Дневник" д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Той обясни, че преди два дни е намерил няколко хвърчащи листа на бюрото си, които са се оказали анекс към договора с касата. В него едностранно от столичната каса ни намаляват лимитите за първото тримесечие, които вече са изработени и платени. Това означава, че ще ни намалят плащанията за следващите месеци, за да си удържат надплатените средства, каза Димитров. Според него единственият изход за болниците е да спрат да работят. "Не мога да разбера как парите на касата свършват, нали обявиха, че бюджетът им е по-голям от миналата година. Ако пък е така, тази държава все още има правителство и здравно министерство, нека те да вземат съответните мерки", каза още д-р Димитров. Ако болниците спрат здравната дейност, ще има летален изход за пациентите, допълни той. По думите на Димитров управителният съвет в последните години взима решенията си по тъмно. Това не е нелегална организация, която разпределя някакви пари, това са вноските на здравно осигурените граждани и е крайно време да има повече прозрачност при вземането на решенията, подчерта председателят на работодателската организация. Той обясни, че организацията ще се обърне към министъра и премиера.


Аптеките не искат да работят с касата
Фармацевтите също заплашиха, че ще спрат да работят с касата и пациентите няма да могат да си получат безплатните лекарства. Причината за недоволството им е промяна в наредбата, която определя цените, по които НЗОК плаща медикаментите. Тя и новият позитивен лекарствен списък влизат в сила от 1 юни. За аптеките проблемът е, че при новите правила трябва да продават лекарствата, които се заплащат напълно от НЗОК, без надценка, само срещу 1 лв., заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Производителите пък са принудени да продават лекарствата от една група на цената на най-евтиния препарат, независимо че едните са на фирма от Франция примерно, а другите - от Индия. Затова те обявиха, че е възможно 910 медикамента да останат извън листата на касата с безплатни или намалени продукти, което означава, че пациентите ще си ги плащат от джоба. Проблемът не беше решен в здравната комисия в четвъртък и беше прехвърлен на министерството, където вече две седмици се водят безрезултатни разговори. Затова пък управляващите се опитаха да прокарат идеята всяка пета аптека от веригите да се отваря в неатрактивен за бизнес квартал или регион. От Асоциацията на собствениците на аптеки веднага заплашиха, че ако това се приеме, веднага ще сезират Конституционния съд за нарушените им права за свободното движение на стоки и услуги и предложението на Министерския съвет беше отхвърлено.

Пушенето беше забранено с "намигване"

От Лили Войнова
Пълната забрана на пушенето, включително в ресторантите, баровете и кафенетата, ще бъде въведена от 1 юни 2010 г., решиха депутатите, като гласуваха промените в Закона за здравето. Предложението беше прието със 71 гласа "за", 32 "против" и 12 "въздържали се". Народните представители обаче оставиха вратичка с допълнителни корекции в законодателството пушенето да бъде позволено в някои заведения. Според депутата Руденко Йорданов (БСП) е възможно да се включи "режим на изключенията", според който да се обособят места за пушене в баровете. Според народния представител законът щял да се спазва с "намигване".

Дискусиите, които предшестваха гласуването, бяха доста разпалени и разделиха депутатите на пушачи и непушачи. Стоян Витанов от "Коалиция за България" коментира, че 2.5 млн. българи са обявени за престъпници, защото ще нарушават закона и ще бъдат санкционирани. Няма закон в България, който да е насочен срещу толкова много хора, заяви той от трибуната.За пореден път приехме закон, който няма да се спазва, каза и председателят на здравната комисия доц. Борислав Китов. Със забраната за пушене на обществени места очаквам да се случи това, което стана с домашната ракия - сложи се акциз, но никой не го плаща, допълни той. В 13 държави от Европейския съюз пушенето е напълно забранено на обществени места. В останалите режимът е по-либерален.Шефът на Здравната комисия Борислав Китов:

Аман от забрани
"Със забраната за пушене на обществени места ще се случи същото, което стана с домашната ракия - сложихме й акциз, някой да е платил?" Тази прогноза направи след вчерашното гласуване на ветото за тютюнев дим шефът на здравната комисия

Борислав Китов. Според него парламентът е избързал с решението, тъй като имало възможност страната да забави забраната до февруари 2011 г. "Най-лошото е, че за пореден път приехме един закон, който няма да се спазва", обобщи ситуацията

Китов.


Безплатно преглеждат глухи деца
Клиниката за ушни, носни и гърлени болести на Военномедицинската академия-София, ще преглежда в понеделник абсолютно безплатно деца със слухови проблеми. Изследванията ще се извършват с най-модерната апаратура у нас. Слуховият скрининг ще се прави с цел ранно откриване на увреждания в слуха на деца между 6-месечна и 3-годишна възраст. Записването става на тел. 922 5 8 01, 922 51 57 или в кабинет № 215 в поликлиниката на ВМА.

Д-Р ГАЛЯ ЙОРДАНОВА:

ПРОФИЛАКТИКАТА – ШАНС ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ
ДЕЯНА ПАВЛОВА

- Колко хора са отишли на профилактичен прег­лед тази година и колко през миналата?

- По данни от Национална­та агенция по приходите към 31 март 2009 година броят на здравноосигурените лица в страната е 7 627 173, от които 1268 283 деца и 6 358 890 ЗЗОЛ над 18 г., като лицата над 18 години с непрекъснати здравноосигурителни права са 5 353 952. Тоест от тези 6 милиона души малко над 1 милион не са внесли здравните си вноски. Тези хора съответно не могат да ползват услуги­те, които извършват лекари­те, и които плаща Нацио­налната здравноосигурителна каса по линията на задължителното здравно оси­гуряване.

- Като възраст кои групи от българите ходят най-често на преглед?

- Българите като цяло не ходят на профилактичен преглед.

413 259 възрастни или приблизително 8% са лица­та над 18-годишна възраст, преминали на профилакти­чен преглед, при.децата най-висок относителнен дял се пада на възрастовата граница до 1-годишна въз­раст, при които, предвид техните анатомофизиологични особености и поради това, че тяхното развитие е по-интензивно, прегледите са ежемесечни и се просле­дява както физическото, та­ка и нервнопсихичестото им развитие. За този период на годината относително по-нисък е броят на децата от 7-18 г., преминали про­филактичен преглед, като тяхата активност е по-висо­ка в началото на септември във връзка със започването на учебната година - към 31 март -134 539.

- Какви е загрижеността на българина за собстве­ното му здраве?

. - Повечето от пълнолетни­те българи не се възползват от правото си на профилак­тичен преглед. Обхватът на профилактичния преглед през 2006 и през 2007 и 2008 година беше еднакъв. При това условие следва бълга­ринът да е добре запознат със своите права и задъл­жения по посока на профи­лактиката, но въпреки всич­ко цифрата на преминалите остава под средната, т.е. под 50%. Тази тенденция продължава и в момента, тъй като и през първото три­месечие на 2009 година са­мо 7,7% от здравноосигурените над 18 години са пре­минали профилактичен преглед при своя личен ле­кар. Най-вероятно това е и една от причините Бълга­рия да продължава да е на челно място в Европа по смъртност от свързани с хи­пертонията сърдечно-съдови заболявания - мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт. У нас артериалната хипер­тония засяга около 2 млн. души и представлява рис­ков фактор номер едно за сърдечносъдовите заболя­вания, беше съобщено тези дни по повод предстоящия Световен ден на хипертони­ята -17 май, от Дружество­то на кардиолозите в Бълга­рия.

- В края на януари тази година бе направена про­мяна в наредбата за про­филактика. Какво е ново­то?

- С промяната в Наредба № 39 за профилактичните прегледи и диспансериза­цията от 2009 г. има и нови моменти в профилактиката, която се провежда от лич­ния лекар на ЗЗОЛ над 18 години. В съответствие с горното непосредствено след промяната в наредба­та е прието и утвърдено за работа Приложение 6 за из­вършване на профилактич­ни прегледи от личния ле­кар. Ежегодно той извърш­ва профилактични прегле­ди на всички здравноосигурени над 18 години от пациентската си листа. Всеки профилактичен преглед ос­вен подробен обективен статус и анамнеза включва: измерване на артериално налягане; електрбкардиограма; изчисляване на ин­декс на телесна маса; изс­ледване остротата на зре­нието; оценка на психичен статус; изследване на урина с тестленти; за жени - мануално изследване на млечни жлези. Освен дотук изброе­ните дейности и изследва­ния, от 2009 г. в профилак­тичния преглед ОПЛ назна­чава и изследване на холестерол, триглицериди и HDL холестерол, с оглед опреде­ляне на риска от сърдечно­съдови заболявания и на кръвна захар на гладно, кои­то изследвания се извърш­ват в сертифицйрана меди-кодиагностична лаборато­рия, сключила договор с НЗОК.

- Защо е важно да се хо­ди на профилактичен преглед?

- Профилактичната дей­ност се извършва в полза на здравноосигурения граж­данин. С прегледа се прави оценка на здравното му със­тояние. В зависимост от със­тоянието ни получаваме ин­формация какъв начин на живот да водим или какви консултации трябва да нап­равим със специалист.

- Въведе се и анкетна карта, която личните лека­ри ще попълват. Разкаже-

те за нея.

- Друг нов момент и нераз­делен елемент на профи­лактичния преглед е анке­тирането на пациента и мар­киране на отговорите в ан­кетна карта по образец, включена в медицинския софтуер. Въвеждането на анкетната карта има за цел да подпомогне лекаря, из­вършващ профилактичната дейност, да определи сте­пента на риск за всеки паци­ент и да формира рискови групи. В Анкетната карта се отбелязват: антропометрични показатели като въз­раст в години, пол,обикол­ка на талията, ръст, тегло, артериално налягане при прегледа; резултатите от проведените изследвания на общ холестерол, HDL хо­лестерол, триглицериди и кръвна захар. Отбелязват се и данните от лична анам­неза и фамилна анамнеза за тютюнопушене, засед­нал начин на живот, за ми­нали заболявания, както и данни за фамилна обремененост от захарен диабет, за ранно заболяване на сърдечносъдовата система, за злокачествени новообразу­вания на първостепенни родственици.

- Как се проследява здравословното състоя­ние след профилактич­ния преглед?

След като се направи про­филактичният преглед и след попълването на анкет­ната карта общопрактикуващият лекар прави оценка на здравното състояние.

След приключването на профилактичния преглед при една част от пациенти­те е необходимо само спаз­ването на определени пра­вил. Например за предпаз­ване от сърдечносъдови за­болявания - спиране на тю­тюнопушенето, алкохола или неупотреба на тютюн, физическа активност, здра­вословен хранителен ре­жим и т.н. При друга част от пациентите е необходимо по-нататъшното им просле­дяване от личния лекар, назначаване на изследва­ния и/или консултации със специалисти. За лицата над 18 г. формирахме 3 рискови групи. Те са за сърдечносъ­дови заболявания, захарен диабет, злокачествени но­вообразувания.

С цел по-нататъшното проследяване на пациента при необходимост и по пре­ценка на ОПЛ с оглед на профилактиката и/или ран­ната диагностика на забо­ляванията от 2009 година личният лекар е в правото си да назначава следните високоспециализирани ме­дико-диагностични изслед­вания: мамография на млечна жлеза ; PSA - при мъжете във връзка със за­болявания на простатната жлеза ; хормони на щито­видната жлеза; изследване за микроалбуминурия във връзка с проследяване на ЗЗОЛ със захарен диабет. По този начин се скъсява пътят на пациента, той има преценка за неговото обек­тивно състояние още на входа на здравна система и ОПЛ го насочва към лекаря специалист при необходи­мост от провеждането на по високотехнологични дей­ности и изследвания. При лица вече с хронично забо­ляване ЗЗОЛ подлежи на диспансерно наблюдение от ОПЛ или лекар специалист съгласно Наредба №39 за профилактичните прегледи и диспансериза­ция и приложение 8 или Приложение №9 за диспан­серно наблюдение на ЗЗОЛ.

- Как пациентите могат да бъдат подканени да хо­дят на преглед?

- Профилактичният прег­лед не е само право, но и задължение на пациента. На „горещия телефон" на касата - 0800 14 800, в при­емните в Централното уп­равление или в районните здравноосигурителни каси всеки може да зададе на живо своя въпрос. Връзка­та с нас може да е и писме­на или онлайн - на офици­алния сайт на институция­та - www.nhif.bg,. Когато въпросите са свързани с то­ва, дали са нарушени пра­вата на пациента, ние из­вършваме проверка. Вина­ги след нея изпращаме от­говор до жалбоподателя. Ако е необходимо, правим с него и анкета. Подготвили сме брошури, които инфор­мират гражданите за пра­вата им на всички нива в здравноосигурителната система. Тези дни предстои да излезе от печат и лис­товка, в която всеки ще на­мери какво заплаща касата при профилактичните прег­лед

Запечатаха кабинета на уволнената директорка на Онкологична болница
Прокурор от Софийската градска прокуратура е запе­чатал кабинетите, които ползва освободената от поста директор на Специа­лизираната болница за ак­тивно лечение по онколо­гия дои, Петранка Траяно­ва, съобщи вчера Центъ­рът за защита правата в здравеопазването. До тази мярка се е стигнало, след като от персонала сезира­ли прокуратурата, че Троянова, която е в оставка, се е настанила в кабинета си, издава заповеди за уволне­ние на персонала и прави "преглед" на цялата налична документация, свързана с повдигнатото срещу нея обвинение.


Парите на касата за лекарства свършват

90 хил. души по-малко внасят здравни осигуровки
Парите на здравната каса за лекарства могат да свършат преждевременно. Това предупреждение отправи пред депутатите от парламентарната здравна комисия шефката на НЗОК Румяна Тодорова. До края на годината здравната каса ще разполага с около 150 млн. лв. за лекарствата, чиято стойност поема частично или напълно. Притесненията за недостига на пари обаче идват от това, че за първото тримесечие касата е събрала 340 млн. лв. от осигуровки при планираните 570 млн. Допълнително към тях се прибавя и това, че въпреки намалението на цените на много лекарства, касата ще плаща за тях повече заради отпадане на редица ограничения за изписването им. Големи проблеми се очакват и от 48-те хиляди диабетици, които трябва да сменят инсулина си.

Лечението на пациентите и заплащането на дейността на болниците е обезпечено, уточниха от пресцентъра на здравната каса. НЗОК има на разположение оперативен резерв, който е предназначен за здравноосигурителни плащания. Тези средства се разпределят през последното тримесечие. Допълнително всяко тримесечие НЗОК завишава средствата за лечение в болниците в съответствие с броя на лекуваните пациенти.

Голямото притеснение на НЗОК е, че парите за лекарства тази година ще свършат преждевременно. За това предупреди пред депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК.

"Новият позитивно-реимбурсен лекарствен списък влиза в сила в средата на годината при вече гласуван бюджет. До края на годината ще имаме на разположение около 150 млн. лв. Здравноосигурените намаляват", припомни д-р Тодорова. Пред ДУМА тя коментира, че през първото тримесечие на т.г. хората, които не плащат здравни осигуровки, са с 90 хил. по-малко от същия период на 2008 г.

За първото тримесечие касата отчита едва 59,7% изпълнение на приходите, т.е. от заложени 570 млн. лв. са събрани само 340, отчете пред депутатите още Тодорова.

Цените на 731 от лекарствата, за които касата плаща и по сегашния списък, ще плаща и по новия, са значително намалели. За сметка на това обаче според новия лекарствен списък са отпаднали доста от ограниченията за изписването им и по този начин само за тях касата ще плаща по 25,4 млн. лв. месечно (при нормативен разход 26 млн. лв.) и се появява парадоксът, че цените са по-ниски, а парите на касата свършват.

Освен това в новия списък са включени и 418 съвсем нови лекарства, за които никой не би могъл да прогнозира какво ще е потреблението, коментира д-р Тодорова. Според сегашните разчети за тези лекарства остават месечно по не повече от 600 хил. лв.

Непредвидени пари ще бъдат похарчени и заради отпадането на част от инсулините за диабетиците поради отказ на фирмата производител да подаде заявление за работа с касата при новите условия, които я ощетяват. В момента тези инсулини се ползват от около 48 хил. души. За да бъде сменено лечението им, голяма част от тях вероятно ще влязат в болница и автоматично ще натоварят и болничната помощ, а други - и доболничната, защото ще искат направление за ендокринолог, което е извъндиспансерно наблюдение и изисква пари.

В новия лекарствен списък са включени и инфузии, а Наредба 38 е за лечение в домашни условия, но за да им приложат инфузиите, пациентите трябва да влязат в болница и ще трябва да минават по клинични пътеки, което пак ще натовари системата излишно.

"Проблемите с лекарствата може да се окажат капан за следващото правителство и да наложат най-малкото актуализация на бюджета на здравната каса", коментира по време на заседанието на здравната комисия председателят й доц. Борислав Китов. Той препоръча на отговорните институции да потърсят решение, включително и със залагане на известни ограничения при заплащането на лекарствени продукти по линия на касата.

За магистър-фармацевтите и аптеките най-големият проблем идва от факта, че с промените се залага аптеките да продават всички лекарства, които се заплащат напълно от НЗОК, без всякаква надценка, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. За това те ще получават само по левче за обработване на рецепта. Този 1 лев е под себестойността на услугата и не ни устройва, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

С промяната от 8 май пациентът няма да има право да доплаща разликата между цената на НЗОК и стойността на по-скъпите препарати от дадена лекарствена група. Цените, които се получават, може да са под производствените и никой не казва кой ще доплаща разликата, обясниха фармацевтите. При това положение голяма част от продуктите, за които е заявено, че ще бъдат отпускани по линия на касата, вероятно няма да бъдат отпускани или ще бъдат оттеглени съвсем скоро, прогнозира Ненчев.

Според председателя на УС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов обаче, апокалиптичната картина, която рисуват засегнатите страни, не отговаряла на истината. Лекарства ще има за всички болести, "а некачествени лекарства в България няма - щом даден продукт е регистриран у нас, той отговаря на европейските изисквания", категоричен е д-р Райнов.


Новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Жасмина Мирчева: Продажбата на лекарства с рецепта ще бъде облекчена
Профил:

Доц. д-р Жасмина Мирчева е за втори път директор на лекарствения регулатор, след като в периода 1995 - 1998 г. оглавяваше предшественика й - Националния институт за контрол на лекарствените средства. От 1998 до 2005 г. тя е директор за Централна и Източна Европа към Европейската асоциация на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. След завръщането си в България до 13 април 2009 г. доц. Мирчева е последователно началник на кабинета на министрите на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски и д-р Евгений Желев.

Жасмина Мирчева е завършила Медицинския университет в София и редовна аспирантура по имунология в Института по обща и сравнителна патология на БАН. Има няколко специализации в чужбина, от 1990 до1993 г. работи в Националния институт за медицински изследвания на Франция - INSERM в Париж. Доц. Мирчева има хабилитация в областта на имунобиологичните науки и над 100 публикации в световни научни и научно-популярни издания. Владее писмено и говоримо френски, английски, немски и руски език.
Искат ви рецепта за течен аналгин в аптеката? Вие сте един от многото клиенти, пострадали от новите изисквания за продажби на лекарства по докторско предписание, въведени от предишния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В скоро време обаче това може да се промени. Или да се облекчи, обещава новият директор на агенцията Жасмина Мирчева.

Целта на задължителните рецепти беше да се следят продажбите и качеството на лекарствата. Въведени бяха глоби от 1000 лв. на фармацевт и 5000 лв. на аптека, ако не искат рецепта от клиента. В резултат хиляди пациенти се наредиха на опашки пред лекарските кабинети за рецепти. Така строгият контрол не само не помогна, а натовари допълнително бюджета на здравната каса и лекарите.

Жасмина Мирчева отбелязва, че според закона медикаментите по лекарско предписание трябва да бъдат продавани с рецепта. Но тя ще настоява за по-либерално мислене от страна на законодателя по отношение на някои групи лекарства. "Не дневник и излишни записи ще гарантират правилната употреба на лекарства. Предстоящите промени в наредбите през следващия месец трябва да облекчат пациентите, а не да ги натоварват. Ние бихме подкрепили всяка идея, която ще помогне да се подобри достъпът на пациентите до лекарства. В момента се подготвя наредба за работата в аптеките и в нея би трябвало да има правила, които подпомагат работата на професионалиста в аптеката. Фармацевтът е там, за да общува с потребителя и да го консултира и е научен да спазва добрата фармацевтична практика", казва тя.

Една от идеите на Жасмина Мирчева е да могат да се изписват лекарства на хронично болни за повече от месец. Сегашните рецепти важат само толкова. Така диабетиците например не могат да отидат никъде за повече от 30 дена, защото всеки месец трябва да ходят при личния си лекар за нова рецепта. Новият директор на лекарствената агенция планира да се изработят по подобие на останалите европейски страни карти, които да удостоверяват заболяване. С тях диабетиците ще могат безпроблемно да пренасят инсулин в ръчния си багаж в самолета.

По думите на Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, за първи път през последните пет години ИАЛ иска от тях становище за това как да се подобри работата в аптеките. "Би могло като в други европейски страни лекарят да изпраща по мейл рецептата лично на пациента или в аптеката, за да се избегнат опашките. Необходимо е умело насърчаване на самолечението в някои области, т.е. да се отпускат по-либерално някои лекарства с рецепта. Лекарствената политика трябва да е баланс между автономността на клиента и неговата безопасност", казва той.

"Трябва да насърчаваме хората да посещават аптеката, където могат да получат съвет за здравето си, а не да регулираме така, че пациентите да не могат да стигнат до нея", казва Мирчева. "Във всички европейски страни има програми за консултация с фармацевтите. В България напоследък се въведоха забрани, които нямат логично обяснение. В аптеките могат да бъдат продавани и продукти за дезинфекция и борба с вредителите, но не и детски храни. Какво по-добро място от гледна точка на интереса на общественото здраве могат да намерят освен в аптеката? Тук потребителят може да получи и друга информация, свързана с отглеждането и развитието на детето си", отбелязва Мирчева. Тя обещава да върне забранените за продажба от 1 април детски храни обратно в аптеките и да предложи промени в закона и в наредбите какво може да се продава в аптеките. Депутатите вече промениха на първо четене забраната и според текста в аптеките ще могат да се продават детски млека.

Голям проблем в момента на българския, но и на европейския пазар на лекарства е, че близо 8-10% от продуктите са фалшиви или не отговарят на изискванията за продажба в съответната държава по данни на Европейската комисия. Основно законово задължение на ИАЛ е да контролира пазара в тази посока. "Ние имаме график на непрестанно инспектиране на производството и пазара, взимаме проби от аптеките и болниците, но няма по-ефективна мярка от непрестанното поддържане на връзка с потребителите, лекарите и фармацевтите, които ни информират за всяка нередност", казва директорът на агенцията.

Проблем за лекарствената безопасност е и навлизането на множество хранителни добавки на пазара, казва Мирчева. По думите й контролът върху добавките ще се затегне. В момента те са на регистрационен режим. Предложението й е, преди да бъдат пуснати на пазара, те да бъдат оценявани от Специализираната комисия по определяне на принадлежност на лекарствените продукти към здравното министерство и едва след нейната научна оценка продуктът да бъде определян като лекарство или добавка. "Иначе потребителят няма да има сигурност в качеството и безвредността на продуктите, които избира, за да укрепи своето здраве", казва тя.

Въпросът с това какво и къде купуват пациентите обаче не се решава само със съдържанието на лекарствата.

Всяка година ИАЛ успява да улови множество незаконни аптеки по морето. По този въпрос Мирчева има коренно разминаващо се с досегашното становище на лекарствения регулатор, който просто ги затваряше. "За да се разкриват и процъфтяват сезонно търговски обекти, значи потребителите имат нужда от тях. Това означава, че има нужда в определени сезони - по морето или в планината, и в определени непривлекателни места

Да има сезонни филиали

които да осигуряват достъп на пациентите до необходимите лекарства. Това би могло да стане, като се открие филиал на действаща аптека и нейният собственик носи юридическата и етичната отговорност за работата", смята тя.

Според представителите на индустрията, за да се разбере кой кой е на пазара и дали един производител, дистрибутор или аптека са законни, както и дали лекарството има валидна регистрация и какви са ползите и вредите от него, сайтът на ИАЛ, който пази информация за всичко това, трябва да бъде обновен и да бъде създаден пълен публичен регистър с всички данни.

По думите на Мирчева агенцията наистина няма необходимия за една съвременна администрация инструментариум, който да й осигури гъвкаво боравене с огромната база данни, с която разполага. И един от първите акценти в работата й е спешно да осъвремени информационната система на ИАЛ, да въведе система за управление на качеството, която да направи възможно най-бързи и най-сигурни процесите, генерирани и управлявани от агенцията и да сертифицира административните звена и лабораторния сектор, както и самата агенция по европейските стандарти за защита на информацията.

Преди и сега

При встъпването си в длъжност новата шефка на ИАЛ беше приветствана от фармацевтичния сектор. "Начело на агенцията е професионалист, който напълно разбира проблемите на сектора и се отнася към бизнеса като към партньор, а не като към обвиняем в тежко престъпление, с който не бива да се говори за бъдещето му", коментира Росен Казаков, директор на БГФарма, обединението на българските и чуждестранните генерични компании (произвеждат лекарства след отпадането на патента им за научно изобретение). Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която обединява представителствата на 24 световни фармацевтични фирми в България, допълва, че досега от страна на ИАЛ, която се издържа от плащаните от бизнеса такси за регистрация на лекарства, на моменти имаше "една необяснима враждебност към индустрията". Законовият срок от 210 дни, в който агенцията трябваше да извършва регистрации и пререгистрации на лекарства, почти не се спазваше. Без диалог с бизнеса бяха въведени задължителни надписи на български език не само върху картонената опаковка, но и върху самата опаковка на лекарството, които увеличиха цените на лекарствата и спряха вноса на някои медикаменти. Пак без диалог на компаниите бяха "спуснати" увеличени тарифи за регистрация. Самите служители на агенцията пък масово напускаха заради ниското заплащане и почти едноличното управление на агенцията от предишния директор.

Представителите на фармацевтичните компании се надяват това да се промени. Според Мирчева действително таксите за регистрация на лекарствата са скочили рязко в последната година, като някои от тях, след като практически се въведоха, се оказаха неадекватно натоварващи. "За да облекчим бизнеса, вече предложихме да бъдат намалени таксите за предприятията, които отговарят на европейската дефиниция за средно, малко и микропредприятие", отбелязва Мирчева.
Пазар

Изпълнителната агенция контролира производството, вноса и качеството на около 15 хиляди лекарства и десетки хиляди медицински консумативи, изделия и апаратура, които се продават в България. Тя отговаря за качеството на медикаментите по целия път до пациента и контролира пряко работата на около 150 производители и вносители, 400 дистрибутора и близо 4000 аптеки. Общият обем само на пазара на лекарства за 2008 г. е около 1.7 млрд. лв., около една трета от него се плаща от обществени фондове - здравната каса, здравното министерство и държавните болници.
zdrave.net

Студенти от МУ Пловдив ще участват в "Чиловите дни"


Днес студенти-медици от МУ-Пловдив, членове на “Клуб на отличника” са поканени и ще участват в ХІІ-тите Празници на интернистите в България (под патронажа на здравния министър д-р Евгений Желев), така наречените “Чилови дни” в село Славейно, Смолянско. От 12.00 ч. в къщата-музей “Проф. К. Чилов” ще бъде връчена тазгодишната награда “Професор Чилов”`2009  на гастроентеролога проф. Симеон Стойнов. По-късно в кабинета на професор Чилов ще се проведе делова среща между здравния министър и представители  на браншови медицински организации и дружества.

„Чилови дни” се организират от 1998 г. насам от в. „Български лекар” съвместно с Национален Алианс „Живот за България”, Съюза на учените в България, Съюза на българските медицински дружества и Пловдивското лекарско общество. С наградата „Проф. К. Чилов” тази година ще бъде удостоен проф. Симеон Стойнов, началник на Клиниката по гастроентерология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.Национален форум по проблемите на здравеопазването се свиква в Бургас
На 19 май 2009 г. от 14 часа в „Капитанската зала” на Интерхотел „България”, Бургас, ще се проведе дебат под надслов „Качество на медицинската помощ”. В него ще вземат участие ключови фигури по проблемите на здравеопазването от водещите политически сили в страната, експерти от Министерството на здравеопазването, представители на Български лекарски съюз, Център за защита правата в здравеопазването и множество пациентски организации, сдружения и фондации.
Дебатът има за цел да покаже, че Бургас има амбицията да развива и подобрява качеството на здравните услуги и да внедрява европейските изисквания и стандарти, както и, че лекари, пациенти, инвеститори в здравеопазването, политическите сили и законотворците в страната имат обща цел – по-добра услуга за хората. Дебатът също така цели да даде ясен знак, че в страната ни има политическа и законотворческа воля и капацитет за решаване на проблемите в здравеопазването.
Модератор на дебата ще бъде журналистът Георги Коритаров.

Събитието е провокирано от наредбата за акредитация на нови лечебни заведения, която оставя нова многопрофилна болница в Бургас без възможност да сключи договор със здравната каса веднага след откриването си.


Във връзка с този проблем собственикът на болницата инж. Семир Абумелих изпрати в края на април писмо с искане на становище от политическите партии относно наредбата и последствията от нея.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница