18 април 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата06.05.2017
Размер390.36 Kb.
  1   2   3
18 април 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ700 000 не плащат здравна вноска
Между 600 000 и 700 000 души са българите без здравна осигуровка.

Това заяви вчера министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. "Чувам нещо шокиращо - 2 млн. неосигурени. Това категорично не е вярно", каза той. По думите му в момента има неяснота колко точно е броят на тези хора. Министърът обясни, че многократно е търсил отговор от Националната агенция по приходите, но от там заявявали, че не знаят колко хора пътуват и са зад граница и реално не ползват медицински дейности. За пореден път Константинов защити идеята да отпаднат клиничните пътеки в болниците и да бъдат заменени от диагностично свързаните групи (ДГС). Планира се това да стане от догодина. Новият тип заплащане представлява при влизане в болница пациентът да бъде лекуван както от спешното заболяване, така и от всички съпътстващи.
Вкарват в системата лекарските грешки
До края на 2011 година ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи. .

Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на 52-рия извънреден събор на медиците в Равда. Медицински анализатори ще следят за лекарските грешки, решиха медиците по време на националния лекарски форум в Равда. Те ще следят за лекарски

неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз. Подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите. „Така ще имаме база данни в името на сигурността на пациентите, а събраният опит ще бъде полезен и за здравните работници в борбата им с лекарските грешки. Тук не става дума за доносници, а анализатори", каза още председателят на лекарската колегия.


Налага се още едно обсъждане на диагностично-свързаните групи
Налага се още едно обсъждане за диагностично-свързаните групи (ДСГ), защото това изисква някакви средства, чуват се гласове "за" и "против". Това заяви вчера пред БНР здравният министър д-р Стефан Константинов. „Де да беше идеята за ДСГ моя, сигурно щях да стана Нобелов лауреат“, обяви министърът и добави, че ако решим да въведем този метод у нас, трябва да има приемственост, независимо кое правителство дойде на власт след изборите. Константинов обяви категорично, че ще отстоява тезата, че клиничните пътеки са недобър инструмент за финансиране на болниците. По отношение на лекарските грешки здравният министър обяви, че пациентът трябва да се оплаче, защото от тези грешки страда той. За спешната помощ той обяви, че

работна група все още разисква проблемите в сектора. По отношение на здравните осигуровки министърът коментира, че в момента има неяснота колко са реално хората без здравна осигуровка. Според него категорично не са верни твърденията, че има 2 млн. българи без здравна осигуровка. Константинов обяви, че става дума за 600 000-700 000 души, които нямат осигуровки, но това също е сериозна цифра.
Лекарските анализатори ще събират информация анонимно
Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз

На извънредния събор на Българския лекарски съюз тази събота и неделя решихме, че в болниците трябва да бъде въведена длъжността „лекарски анализатор“, а не „лекарски информатор“, както беше първоначалната идея. Това, което обсъдихме като вариант и, общо взето, беше прието от събора, беше този човек да бъде медицинско лице към информационния отдел на лечебните заведения, който обобщава, събира напълно анонимно всякакви неблагополучия, допуснати в практиката. Тези обобщени събрани материали от лечебните заведения ще бъдат изпращани към централата на съюза, за да бъде изработена национална анализаторска система за неблагополучия, която да бъде достъпна за лекарите 24 часа, да могат да знаят кога какви грешки са допуснати при диагностика и лечение, наблюдения на пациента и да ги избягват, да не се повтарят. Дали е допусната грешка, ще бъде заключение на съответните лекари, а анализаторите ще получават информацията анонимно без имена на пациент и на лекари и ще описват казуса. Лекарските анализатори само ще обобщават съответния казус и ще го групират към дадената специалност, без да го анализират. Пак казвам, че това ще става анонимно, за да нямат притеснения самите лекари, че може да се злоупотреби с такава информация. Този човек няма да е „агент“ или упълномощено лице, което да души във врата на лекаря и да използва информацията злонамерено. Това е нещо, което ще е в полза на лекаря. И моделът е същият, както при авиацията - всеки инцидент се оповестява и става достъпен за всички авиокомпании и производители, за да се гарантира безопасността на пътниците, това е и нашата идея – да се ползва опитът на другите, а не човек да се учи от собствените си грешки и те да се повтарят. По отношение на коментарите на министър Стефан Константинов, че това ще бъдат „агенти“ в болниците, искам да кажа, че той не беше на кръглата маса, както и на останалите обсъждания на събора, така че просто не е информиран за нашите намерения. Не е много удачно да коментира нещо, което не познава като материя. Докато обсъждахме идеята с другите лекари, не чухме особени възражения. По-скоро беше изтъкнато, че и сега съществуват такива информационни звена - вътре в самите заведения тези данни се обработват и е хубаво да станат достъпни. Ще ни трябва съдействие на министерството, за да реализираме тези идеи, защото повечето от болниците са държавни. Надяваме се следващата седмица да се проведе и такъв разговор.
Намерението ни се преекспонира
Д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз

Намерението, което имаме, да се създаде длъжността „лекарски анализатор“ в болниците, някак си се преекспонира. Всъщност тази длъжност, която ще бъде изпълнявана от отделен човек, ще е свързана с анализиране на проблемите, които са възникнали по време на лечението на пациентите. Това ще даде възможност да се получи информация как те са били решени, за да може в бъдеще грешките да бъдат избегнати. Така че не виждам нищо страшно, макар че много на нож се прие тази идея. Може би заради това, че не беше дотам разбрана. Още повече че ние не откриваме нещо, а това съществува и в други държави. Въпросът е действително да се събере информация за проблемите и лечението на определени заболявания, без, разбира се, да се посочва лечебното заведение или лекарят, който е имал тези проблеми. Лекарският съюз, получавайки тази информация, ще я публикува и на сайта, така че всеки колега, който има проблем, да може да си направи справка и оттам нататък да не се повтарят грешките. От тази гледна точка това ще бъде добро както за самите колеги, така и за пациентите. Ще се подпомогне намаляването и избягването на проблемите при лечение на дадено заболяване, в дадено лечебно заведение. Първоначално човек си мисли, че става дума за някакъв агент, даже по медиите се говореше за ДАНС, а това не е така. На събора дискутирахме принципите, анализирането на лекарските грешки, не сме дискутирали каква точно да бъде дефиницията на лекарските грешки, защото самото споменаване „лекарска грешка“ веднага води до асоциациите „вина“, „наказание“ и т.н.
Медици поискаха национална мрежа за анализ на лекарски грешки
До края на 2011 г. ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи. Това съобщи председателят на Български лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов след лекарския събор в Равда.

Предложението на лекарския съюз е медици - анализатори в болниците, да обобщават всички случаи с допуснати грешки, а данните да се изпращат до лекарския съюз и да се оповестяват чрез национален регистър. "Въпросът е да се събира и обобщава информацията анонимно както за заведението, така и за отделния изпълнител. След това в БЛС данните ще се групират, обработват по отделните дисциплини и да бъдат достъпни 24 часа за всички лекари", каза Райчинов, цитиран от агенциите.

Здравният министър Стефан Константинов пък критикува идеята в болниците да се назначават "лекарски информатори". В предаването "Неделя 150 " на БНР той коментира: "Не е това начинът. От лекарски грешки кой страда? Страда пациентът, следователно пациентът трябва да се оплаче." Според него подобни правомощия имат Изпълнителната агенция "Медицински одит", БЛС, здравната каса и съдебната власт.

"Аз не съм на мнение просто, че е необходимо да сложим един администратор в болницата, някой да му плаща заплата и той да събира информация кой колега къде какво е сгрешил. Такъв модел аз не знам да съществува и мисля, че и самият лекарски съюз не иска такова нещо", заяви здравният министър.
1 909 000 българи са без здравни права,
съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на данни от края на март на Националната агенция по приходите. Те за загубили възможност да се лекуват безплатно заради 3 неплатени вноски.Повечето от хората без здравни права са наши сънародници, които живеят в чужбина. Не са малко обаче и тези, които просто нямат пари, за да си плащат вноските. Реално за всички тях здравната каса не превежда средства на болниците и при нужда от лечение и пациентите трябва сами да плащат за всичко, ако им се наложи да влязат в болница.


Без съд за джипи, ако оперира неуспешно

Лекарският събор описа 10 вида медицински грешки
НЕЛИ ИВАНОВА, ДИМЧО РАЙКОВ

Съдебна отговорност ще носят само онези лекари, допуснали грешки по немарливост или умишлено, а не заради недостатъчна квалификация. Това е едно от новите тълкувания по въпроса в кои случаи медиците носят отговорност за неуспешното лечение на пациента. Промените бяха оповестени в края на извънредния 52 събор на Българския лекарски съюз в с. Равда.

Ако джипи направи неуспешна операция, той не трябва да бъде съден, защото не притежава квалификацията на хирург.

Общо 10 вида грешки бяха описани в класификация, съставена от БЛС.

Личните били само 2% от нещастните случаи според справка на съюза. Грешките биват още системни, административни, поради недостиг на лекарства и др. Понятието „лекарска" бе заменено с „медицинска", както било на Запад.

Национален регистър на трудните за диагностика и лечение случаи ще бъде създаден до края на 2011 г., съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

По-рано здравният министър д-р Стефан Константинов разкритикува идеята всяка болница да има информатор, който да събира данни за грешки на колегите му. „Стига толкова агенти и информатори. 20 г. се чистим от ДС. Лекарските грешки са като грешките във всички професии и има достатъчно институции, които да ги установят - заяви той. - Човек, когато е съгрешил, трябва сам да си понесе отговорността. А не да се каже: Лекарите поемат отговорността, защото има грешки в системата. Тях ги поемат политиците."

Така съборът реши да смени названието медицински информатор с анализатор. „Целта е, ако някъде нещо се е случило, то да не се повтаря в други лечебни заведения", коментира д-р Райчинов. Оповестяването щяло да е анонимно, без да се споменават имена на болници и конкретни лекари. Идеята е медицинските екипи да се поучат от вече допуснати грешки и да ги избягват. Според д-р Райчинов министърът не разбрал напълно системата, тъй като не успял да остане и да чуе презентацията за нея.

„Няма никаква драма, този анализатор нито ще бъде ДАНС, нито ще диша във врата на колегите си, той просто ще събира една информация, от която всеки ще може да се ползва, за да се учат от грешките на другите", разясни той.

Съюзът не успя да се преобразува в лекарска камара, защото идеята не събра достатъчно гласове. Без съществени промени остана и етичният кодекс на БЛС. „Решихме да бъде създадена лекарска експертна комисия - една централна и няколко областни, които да проверяват, когато е необходимо, случаите с допуснати медицински неблагополучия", съобщи още д-р Райчинов.
Американци идват за наше суперхапче

Пази от радиация и е 2,5 пъти по-добро от старите лекарства
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Суперхапче срещу радиация създадоха наши учени от института по полимери към БАН, съобщи шефът му проф. Кольо Троев. Радиопротекторите им били 2,5 пъти по-ефективни от сега съществуващите, с които са оборудвани армиите по света. Ако индексът на зашита при старите препарати е 7, ние сме постигнали 19, поясни проф. Троев. Разработеният нов полимерен комплекс подобрява значително усвояването.

Днес в БАН пристига проф. Катрин Мейсън от Тексаскяя университет. Тя представлява Центъра по радиационна онкология в Хюстън и се интересува от съвместна работа с нашите учени. Те пък се надяват американците да финансират серията тестове, които са задължителни преди производството на новите медикаменти.

„Вместо йод хората могат да приемат радиопротектори. Това са хапчета, които предпазват организма от радиацията. След това, което става във Фукушима, темата е особено актуална. Радиопротектори-те се използват във всички армии и се съдържат в задължителния пакет, който се раздава на войниците", разказа проф. Троев. В БАН са направили полимерен аналог. Един от продуктите бил изключително добър. Българските полимери подобряват усвояването и ефективността на медикамента. Така с по-малка доза се постигал по-голям резултат, намалявала и токсичността на медикамента.

„Обикновеното лекарство след един-два часа преминава в неактивна форма. А при полимера този процес се забавя с до 40%. Това значи, че ефективната концентрация е

по-висока , пояснява професорът. Нашите учени искат качествата на разработката им да бъдат потвърдени от авторитетни външни експерти като тези от Тексаския университет.

Въпреки успехите на института по полимери в БАН работещите там са принудени да вземат по 5 дни неплатен отпуск всеки месец заради намаления бюджет. Страхувам се, че скоро половината ще напуснат, каза проф. Троев.


600 000 без здравна осигуровка - в чужбина
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Поне 600 000 българи, които от 10-15 г. живеят извън страната, излизат като здравно неосигурени, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП. Те били „мъртви души", но нямало как да бъдат извадени служебно от системата.

В края на март 1,909 млн. българи излизат с прекъснати права в справка на агенцията по приходите. Реално от тях в страната са около 1,2 млн., смята Бъчваров. Причините тези хора да излизат като нередовни с вноските са различни. Над 200 000 души са бедни и трайно без работа, но според българските закони трябва да плащат 16,90 лв.

на месец за здраве дори при нула лева доходи. Други пък разполагали със средства, но не желаели да дават пари за вноски.

Въпросът за събираемостта е деликатен, не може да пратим на всички съдия-изпълнител, който да им продаде телевизорите и хладилниците, коментира Бъчваров. Мярката би засегнала и много хора, които наистина са в крайна нужда. През 2010 г. НАП е провела информационна кампания, насочена към безработните. В резултат над 100 000 души възстановили здравните си права. Не е лесно хората да бъдат убедени да плащат редовно за здраве, обобщават от НАП.


Правителството харчи по 882 лв. на секунда
При обсъждането на тазгодишния бюджет от Института за пазарна икономика изчислиха, че правителството ще харчи по 881,75 лв. за секунда, което е 76,184 млн. на ден. Според експертите на ЙПИ тези разходи трябва да се намалят до 743,35 лв. в секунда.

От института предложиха 20% орязване на административните разходи, а държавните служители, полицаите и военните сами да плащат осигуровките си. По изчисления на ИПИ най-големите държавни разходи се правят от министерствата на отбраната, вътрешните работи и социалното. През миналата година те не са реализирали никакви икономии.

След ревизията на бюджета за 2010 г. разходите на здравното министерство са намалели с 23%, на строителното - с 20 на сто, а на финансовото и на външно министерство - около 15 процента, показват изчисленията на института.

По последни данни в МВР има 61 170 щатни бройки. Както и в други министрерства, във ведомството на Цветан Цветанов също има вакатни места. Те обаче се държат, за да може предвидените за тях средства да се разпределят за допълнителни материални стимули в края на годината.

Другата многочислена структура е Министерството на отбраната. В системата му има около 44 щатни бройки, като 32 хил. са за униформени служители. На последното правителствено заседание Аню Ангелов поиска да се направи ясно разграничение какво е администрация и какво съпътстващи услуги.


За отговорността на лекарите
Лекарите трябва да носят отговорност за това, което правят - това е вън от съмнение.

Но как да разбираме казуса с джипито, ако вземе да му се наложи да направи операция и тя е неуспешна (Виж 4-а стр.)? Присъдата е невинен, защото не притежава квалификацията на хирург? Извинете, но това е нонсенс!

А границата между смърт поради немарливост и смърт поради недостатъчна квалификация е толкова тънка, че ще се скъса още при първия фатален случай. От едната колегиална солидарност комисията винаги ще "докаже", че причината е недостиг на квалификация.

Добре, приемаме промяната определението към думата "грешка" да бъде медицинска, а не лекарска. Но ще станат ли и медицинските ви грижи към болните такива, каквито са на Запад? Моля, не се оправдавайте с разликите в заплащането ви у нас и на колегите ви там. Лекарската професия е трудна и отговорна и трябва да е добре платена. Но и ние, пациентите, не получаваме западноевропейски заплати.
Под знака на Малкия Иванчо

Тайната рецепта на успешния вестник е сблъсъкът на мнения
ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ

Вече ми омръзна да разказвам анекдоти по повод поредните годишнини на „24 часа", така че този път ще изтъкна някои тънкости в характера на най-елегантния български вестник за всички времена.

През 1991 г.,когато „24 часа" проплака на белия свят, големите вестници си имаха ясни каузи и се четяха само от своите партийни привърженици. Тези сиротни издания, които си нямаха партия, заемаха някаква принципно мижава позиция и поради това

ги нарязваха 10 на 15 см с оглед набучване на гвоздеи.

В тях спорове и караници не се чуваха, царяха едни ясни позиции.

Но ето че за първи път през 1991 г. във в. „24 часа" започваха да се сблъскват коренно противоположни мнения, звучаха най-различни гласове и липсваше каквато и да било дисциплина на мисълта. Освен, разбира се, желязната редакционна дисциплина.

И точно затова „24 часа" веднага стана номер едно. Няма друг случай в историята един нов вестник да възникне и мигновено да стъпи на върха. То е все едно бебе на 3 месеца да стане министър-председател. Тайната рецепта е в сблъсъка на мненията. Този сблъсък поражда онази искра, която задвижва тиража, така, както искрата в двигателя с вътрешно горене задвижва буталата, коляновия вал и пр.

Както казах, тогава едни вестници стояха твърдо зад правителството, други бяха срещу правителството, така че след избори си разменяха местата. Само „24 часа" си остана вечен досадник за всички правителства, поради което си имаше неприятности и с управлението на Димитър Попов, и с Филип Димитров, и с Жан Виденов, докато накрая не се наложи моите съдружници и верни приятели да ме изгонят и да вкарат вестника в правия път. Че го вкараха, вкараха го, но пък го изкараха от №1.

Изводът е, че правият път обикновено е пътят надолу.

Единодушието на мненията изключи искрата, която задвижва буталата, коляновия

вал, свирката и така нататък. Няма ли спор, няма ли скандал, няма и вестникарско движение. Оттук следват и някои фундаментални мисли за ролята на журналиста като кюре в политическата църква. През ранните му години „24 часа" бе критикуван, че се държи леко хулигански. Така е, аз не случайно избрах Малкия Иванчо като негов символ. Това е естеството на журналистиката.

Първият журналист е Терсит от Илиадата, който публично обвинява в корупция и сексуална алчност вожда на ахейците Агамемнон. Хитроум-ният Одисеи нанася побой на Терсит, но първо го оставя да си каже думата.

Какво да се прави, истинската журналистика винаги е греховна, малко наивна и много глупава, защото накрая винаги отнася боя от по-хитроумните. Като казвам истинска журналистика, нямам предвид медийния харем, койтд изпада в „ах" и „ох" всеки път, когато държавата издава естествените си нагони. Както пише Ха-шек, тези вопли на отделни придворни колеги ми напомнят св. Алоис, който избухвал в сълзи и ридания всеки път, когото някои мъж си изпуснел гръмко газовете (цитирам по памет).

Казвам това във връзка с неувяхващата сред отделни колеги мода да бленуваме себе си като ангел в бели одежди, който се възвисява върху божествен лъч с Етичния кодекс под мишница. Хайде да не забравяме Жълтото хлапе, друг един символ на журналистиката. Или гъската, която се разкрякала посред нощ, с което нарушила спокойния сън на римляните.

Журналистът е лошо момче, но нали хубавите момичета предпочитат лошите момчета

На това вероятно се дължи и феминизацията на професията.

Пак в тази връзка ще напомня Третото основно правило в ранния „24 часа". А то гласи, че щом дадена тема ти се струва крайно неудобна, щом изпитваш големи скрупули, то тъкмо това е темата, която трябва да извадиш наяве. Удобните теми са за безтиражните ангели небесни. Гледам, че днес отделни журналисти си представят статиите като отоманки, върху които да положат морни телеса. Но най-сполучливите статии по принцип не стават за публикуване.

Сега, разбира се, тиражът не е на мода, тъй като всичко се спасява в интернет. Ние пак сме там, където бяхме през 1990 година. Трябва да се изобрети това животно, което още го нема. Според мен да проектираш едно печатно издание върху мултимедия, е

все едно да си купиш самолет, за да го караш по магистралата.

Търси се нещо съвсем ново, непознато, неизмислено и неочаквано, нещо, което да задоволи онези потребности на читателя, за които той и хабер си няма.

Какво трябва да се направи днес, тук и сега? Както го знаех тогава, така го знам и днес. Обаче млъквам, защото конкуренцията винаги е черпила идеите си от страниците на „24 часа".
Сергей Игнатов: Чета го, защото е провокативен

През 1991 г. сегашният министър на образованието и науката Сергей Игнатов е бил асистент в Центъра за източни езици и култури в CУ "Св. Климент Охридски", пред защита на докторската си дисертация. Бил е на 31 години.

Сергей Игнатов чете „24 часа", защото е интересен, провокативен и му е приятно.

А го обича заради Ярослава (Ярослава Прохазнова е ресорният репортер, който отговаря за образованието - б.р.).
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика: Правят го безспорни професионалисти

Чета вестник "24 часа" от първия брой. Още с появата си на пазара той се наложи като нещо ново, различно, интересно. Личеше си, че в него работят професионалисти, което продължава и до ден днешен. През тези 20 години той се утвърди като едно от най-професионалните издания.

Преди 20 г., в зората на демокрацията, аз работех в КТ "Подкрепа" и се борехме за това България да стане нормална демократична държава.

Вестника го правят хората, които работят в него, а във в. "24 часа" работят безспорни професионалисти. Специално в социалната сфера вестникът е на много високо ниво. Харесва ми, че показва както проблемите, така и добрите практики, че винаги се търсят различни гледни точки към темата - на синдикати, на работодатели, на правителство, на граждански организации, на научната общност. Така той помага за дискусията в обществото по горещите въпроси и дава много добър ориентир на читателите.
Здравният министър д-р Стефан Константинов: Когато се появи, бях впечатлен -беше ясен и без клишета

1991 г. беше доста бурно време, точно тогава бях започнал работа като лекар. Вълнуваше ме как час по-скоро да скъсаме с тоталитарната държава и да развием новото свободно общество, затова четях предимно вестници от типа на .Демокрация", разказва днес здравният министър Стефан Константинов.

Когато се появи "24 часа", бях впечатлен от езика, който използваше - прост и ясен, за теми от ежедневието, без клишета и претенциозност. Не се сещам къде за първи път съм чел вестника - много вероятно е да се е случило по време на дежурство. Обикновено тогава си го купувах, а същото правеха и много други колеги.”


Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Денят ми започва с „24 часа

Купувам си вестник "24 часа" от първите му броеве през 1991 г. Още от самото начало той се наложи като лидер сред печатните медии. И до днес "24 часа" е водещата медия, с която започвам всяка сутрин деня си и се информирам.

В последните години за мен е много полезно и интернет изданието. На сайта на вестника още през деня мога да прочета много информация, а вечер се запознавам с материалите, анализите и интервютата, които ще излязат във вестника на следващия ден.

Преди 20 години, когато е създаден вестникът, бях редови служител в МВР, все още ерген, но вече бяхме сериозни гаджета със съпругата ми Деси.

Искам да пожелая на "24 часа" дълголетие и още много успехи на целия творчески екип на вестника.
АНЮ Ангелов, министър на отбраната: Доближи ни до свободния свят

През април 1991 г. бях командващ Противовъздушната отбрана на Сухопътните войски в София. Беше бурно време и за България, и за света. Военните бяхме погълнати от "Пустинна буря", която навлезе в последна фаза. Може би затова свързвам април преди всичко с края на войната там. 1991-а беше знакова и за Балканите - започна разпадът на Югославия. Наред с големите събития на годината - конституция, избори, края на Варшавския договор, започнаха да се усещат и малките промени в живота.

Всички българи имахме нужда от нещо различно, нещо, което да ни доближи до свободния свят. Едно от тези неща бе появата на наистина новия и коренно различен вестник "24 часа", отърсен от партийна принадлежност. Вестник за всички.

Следях кога ще мога да го намеря по будките и веднага си го купих. Вестникът наистина беше различен - с графиката

си, с ярките политически карикатури. Заглавията - кратки, ударни, в някои от които присъстваше и уличният жаргон, и езикът на подземния свят. Наистина вестникът изглеждаше сензационно на фона на тогавашните, списвани на литературен език и стереотипни заглавия. Материалите, и те бяха различни - интересни информации, интервюта с популярни личности. И това, което ме спечели като читател - аналитичните материали от типа на тези в големите европейски вестници. И днес можете да намерите „24 часа" на моето бюро.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница