180 млн лв ще бъдат инвестирани в спешната помощ през следващия програмен периодДата07.05.2018
Размер120.4 Kb.
www.dariknews.bg, 22.12.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538739

180 млн. лв. ще бъдат инвестирани в спешната помощ

180 млн.лв. ще бъдат инвестирани в спешната помощ през следващия програмен период. Средствата ще дойдат по оперативна програмата „Регионално развитие“ и ще бъдат използвани за закупуване на линейки и за оборудване на центровете. Това заяви министър Лиляна Павлова във Варна, където присъства на откриването на модернизираното отделение по лъчелечение на варненската онкоболница „Д-р Марко А. Марков”.

Лиляна Павлова: Онкоболните вече могат да се лекуват във Варна, а не да ходят до Истанбул

Правителството възнамерява да закупи 400 линейки. За да могат те да стигат до 8 минути при най-спешните пациенти, ще бъдат обвързани със софтуера Лима. Той се използва за уведомяване за затворени пътища и инциденти.

С модерна апаратура варненската болница „Св.Марина“ ще връща онкопациенти в България

Европарите ще бъдат използвани и за обновяване на спешните центрове във всичките 28 областни градове и в други 178 по-малки населени места.www.zdrave.net, 21.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/uzakonyavat-okonchatelno-profesiyata-lekarski-asistent-63052

Узаконяват окончателно професията „Лекарски асистент“

Професията „Лекарски асистент“ предстои да бъде окончателно узаконена. Това става ясно от проект на Министерството на образованието и науката, чрез който се изменя списъка на регулираните професии в България.

Лекарски асистенти вече се обучават в медицинските университети в страната. Това са медицински специалисти с образователно-квалификационна степен "бакалавър" в професионално направление "Здравни грижи", като срокът на обучение е 4 години. Те могат да извършат медицинска помощ самостоятелно или в екип под ръководството на лекар. Лекарските асистенти ще трябва да притежават знания относно диагностиката, лечението, рехабилитацията, профилактиката и промоцията на различните заболявания. В тяхната длъжностна характеристика влиза също така извършването на превантивна дейност, свързана със социално значимите заболявания.

Създаването на тази професия и нейното законово регламентиране беше едно от основните искания, поставяни дълго време от Сдружението на медицинските фелдшери. Целта е лекарските асистенти да станат наследници на фелдшерите. Професията се практикува в цял свят и внедряването й в България би могло да реши много проблеми, свързани с дефицита на кадри, убедени са от съсловната организация. В момента в страната ни има около 4000 фелдшери, от които 1500 работят в спешна помощ.www.zdrave.net, 21.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/kakvo-svarshi-parlamentat-godinata-zdravnia-63054

Какво свърши парламентът през годината в здравния сектор

През 2015 г. Народното събрание е приело 138 закона, 156 решения и две декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания и финални текстове” за периода от 1 януари до 17 декември 2015 г.

Сред разглежданите закони в пленарна зала бяха и промените в два основни за здравната система норматива - Законът за здравното осигуряване и Законът за лечебните заведения. Гласуван беше и Законът за бюджета на НЗОК за 2016 г.

Промените в Закона за здравното осигуряване бяха приети от мнозинството от депутатите. Сред най-важните е разделянето на пакета за здравно осигуряване на основен и допълнителен, решението неосигурените пациенти да плащат дължимото за пет години назад, връщането на арбитражните комисии, въвеждането на задължителни отстъпки за новите медикаменти, които касата ще реимбурсира и др. Разглеждането на ЗЗО се превърна в една от най-оспорваните политически битки между управляващи и опозиция. От БСП и ДПС прилагаха хватки като проваляне на заседание заради липса кворум, искания на президентско вето и внасяне на жалба в Конституционния съд.

Същевременно сред най-важните текстове на Закона за лечебните заведения са тези, които регламентират създаването на задължителна здравна карта. Другият важен текст - за разрешаването на приватизацията на лечебните заведения, бе оттеглен.

В Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. бе регламентирано, че касата може да разходи сумата от 3,204 млн. лв. В преходните и заключителните разпоредби бяха приети и няколко текста, с които отново се променя Законът за здравното осигуряване. Така например с тях бе приет мораториум за откриването на нови лечебни заведения през следващата година. Регламентирано бе също така директорите на РЗОК да не разпределят бюджети между лечебните заведения в района. Същевременно обаче районните каси получават определен максимален обем от дейности, които директорите им на свои ред ще разпределят и ще закупуват дейности. Тази мярка трябва да влезе в сила от 1 април, от когато вече ще важи поредният национален рамков договор.www.bnr.bg, 22.12.2015 г.

http://bnr.bg/post/100640721/lilana-pavlova-investiraneto-na-evropeiski-sredstva-v-zdraveopazvaneto-e-dalnoviden-hod-na-pravitelstvoto

Лиляна Павлова: Инвестирането на европейски средства в здравеопазването е далновиден ход на правителството

Даниела Стойнова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова оцени като далновиден подходът на правителството по отношение на инвестициите на средствата от оперативните програми в сектор здравеопазване през изминалия седемгодишен период. Тя коментира вложените в медицинска апаратура средства при откриването на обновеното отделение по лъчелечение към онкоболницата във Варна:

За тези седем години, които България имаше възможност за първи път да усвоява сериозно европейско финансиране, постъпихме, надявам се, и времето ще го докаже по един далновиден начин. През 2009 година взехме решение да насочим този ресурс към един сектор, така че да знаем, че след тези години инвестиция в този сектор ние в максимална степен, в максимален мащаб ще постигнем покриване на този сектор и тогава взехме това решение, да финансираме 21 общински, 16 държавни болници и допълнително с безвъзмездно финансиране, целенасочено, в подкрепа на сектор "онкология".

VINF 13:06:01 22-12-2015

IS1304VI.008

четиривалентна ваксина - доставка

Четиривалентната ваксина за реимунизация на шестгодишните деца ще бъде доставена в България най-късно утре

София, 22 декември /Десислава Пеева, БТА/

Четиривалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит за реимунизация на 6-годишните деца ще бъде доставена в България най-късно утре. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Доставката на ваксините е от Франция и съдържа 36 хиляди дози. Ваксините ще бъдат предоставени на районните здравни инспекции, а след това личните лекари могат да започнат да реимунизират децата.www.dariknews.bg, 22.12.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538336

Представят новости в лечението на диабета

Индивидуален подход при лечение на диабет, новостите в лечението на диабет тип 2, физическа активност и хранене при диабетно болните ще бъдат сред темите, обсъждани по време на обучителен семинар в зала „Варна” на общината. Проявата се открива в 9,30 ч. Организатор е Регионалният информационно-консултативен център към Българска асоциация диабет (БАД). Семинарът ще премине под мотото „Активността днес ще промени утрешния ден”.

Гости на форума ще бъдат народният представител д-р Руслан Тошев д.м. - член на Комисията по труда, социалната и демографската политика към Парламента, Красимир Кънев - Председател на УС на БАД, доц д-р Антоанета Цветкова –Председател на ПК „Здравеопазване“ Община Варна, д-р Миглена Бояджиева - Директор на дирекция „Здравеопазване“ Община Варна и др.

По основните теми на семинара доклади ще изнесат: проф. д-р Драгомир Коев от Медицински център „Клиника проф.Коеви”, д-р Нели Ключкова от Диагностично - консултативен център „Еквита”, д-р Евелина Златанова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ “Света Марина”, д-р Маргарита Вичева от Индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по ендокринология – гр. Балчик и гр. Каварна, председателят на Сдружението за инсулиновите помпи - Ваня Стоянова.

23.12.2015 г., с. 9, 10

2016-а: започва голямото харчене в болниците

Лимити няма да има, от което ще се възползват така недолюбваните от здравния министър Петър Москов феодали

Янина Здравкова

Цяла година здравният министър Петър Москов сипа огън и жупел по хората с бизнес план, феодалите и обслужването на нечии интереси. Бизнес планът на феодалите изглежда горе-долу така: инвеститори (според Москов, често свързани с определени политически сили, като основната нарочена е ДПС) отварят болница, след това здравната каса безотказно сключва договор и започва да финансира болницата, като й спуска и бюджет, т.е. гарантирани пари. Често болницата го надхвърля, започва нови и нови дейности, като, естествено, се занимава само с добре платени клинични пътеки и с що-годе здрави пациенти, които не изискват големи разходи, като за няколко години утроява дейността и приходите си. А НЗОК плаща и плаща, в края на годината бюджетът, т.е. всички ние, покрива и многомилионен дефицит, след което статистиката отчита все по-болна нация. Всичко това, естествено, е напълно законно и съвършено неприемливо.

И за пръв път от много години тази грозна тенденция беше укротена, макар и механично, а не с реална реформа. През 2015 г. болниците имаха твърди бюджети, над които НЗОК не им плати отчетената дейност. В сила беше мораториум за сключване на договори с нови болници, събираемостта на здравните вноски пък надхвърли заложената в бюджета и резултатът е едва 2.5 млн. лв. дефицит - за гордост и радост на премиера Борисов. Това обаче е официалният дефицит. Болниците имат над 50 млн. лв. надлимитна дейност - отчетени пациенти, които не са платени от касата, защото надхвърлят лимита. Чуждите лечебни заведения пък чакат 136 млн. лв. от НЗОК, тъй като явно с цел финансова дисциплина тези плащания са пратени в шеста глуха. Дълговете на държавните болници са огромни, не са намалели за една година и част от тях са в дълбока декапитализация, която води ако не до фалити, то поне до постепенно самозакриване. За частните болници пък е ясно откъде ще избият разходите за неплатеното от касата - от джоба на пациента.

През 2016 г. обаче всичко ще си дойде на мястото. След 1 април болниците няма да имат никакви лимити, ще отчитат каквото и колкото си искат на здравната каса, а тя ще им плаща. Когато бюджетът започне да се изчерпва, касата ще засилва контрола, цялата й администрация ще се вдига на бойна нога за проверки по болниците, за да види защо се получава така. В касата отсега са в ужас какво ще правят с бюджета си, защото за 15 години работа в НЗОК са се убедили в едно - само с т.нар. контрол не става. Най-малкото, защото във всяка по-голяма болница отдавна работи бивш служител на касата, който много добре знае как да оформи бумащината така, че болницата да не загуби и стотинка при одити от НЗОК. И защото досега контролът и проверките не са успели да спрат преразходите.

Мотивът за неочакваното падане на лимитите е странен. Двамата зам. здравни министри, които са членове и на надзора на НЗОК - Ваньо Шарков и Бойко Пенков, обясняват, че няма смисъл от лимити, защото таванът на хоспитализациите в държавата е достигнат и просто няма накъде повече да растат. Да, цифрата от над 2 милиона хоспитализации е огромна, но при липсата на ограничения болниците са в състояние бързо да я закръглят на 3 милиона. Та те дори в годината, в която няма да им се плати над определеното, отчетоха допълнителен прием за над 50 млн. лв., а не е трудно да се сетим какво ще се случи в година без ограничения. Което пък ще доведе до дефицит от стотици милиони. По данни на НЗОК само за 3 години разходите за разкритите през 2011-2012 г. болници са скочили от 16 на 101 млн. лв. И то при положение, че имаше лимити. И не е трудно да се досетим кой ще бъде най-облагодетелстван от липсата на лимити - така недолюбваните от Петър Москов хора с бизнес интереси.

А нови болници отново има въпреки забраната за сключване на договори и през 2015, и през 2016 г. Защото през 2016 г. например касата няма да може да работи с лечебните заведения, получили лиценз през 2016 г. Тези с разрешителни от 2015 г. нямат пречки. Засега те са няколко, но годината още не е свършила, през 2015 г. на същия принцип се даваха разрешителни и в последния работен ден. Например онкоцентърът на частната "Сити клиник", в която собственост имат и офшорна компания, регистрирана в Панама, и собствениците на пилетата "Градус", подаде молба за лиценз на 8 декември, а на 16 декември беше тържествено открит от зам.-министър Бойко Пенков и кмета на София Йорданка Фандъкова, които в последния момент заместиха очакваните за рязането на лентата Бойко Борисов и Петър Москов.

Което отговаря и на въпроса дали подобно ново лечебно заведение ще бъде включено в очакваната национална здравна карта, която да посочи къде болниците са в повече и съответно - договорите на касата да бъдат ограничени именно за да не може всеки да открива болница, а след това всички ние да я издържаме. Това не значи, че конкретно тази болница няма да предоставя качествено лечение по дефиниция, а само че планираните за прием през 2016 г. там 5000 пациенти вероятно присъстват в бизнес плана и на други болници и нищо чудно догодина "заболеваемостта" от рак да скочи с поне 5000 случая .

Лимитите съвсем не са идеалното решение за управление на парите за болнична помощ. Още повече че ролята им е двуяка - те ограничават разходите, но също така представляват и гарантиран приход, защото са бюджети и почти няма болница, която да не е "изпълнила" лимита си, независимо колко пациенти са се лекували в нея. Но при липсата на друг механизъм за контрол на харченето на обществени пари е добре да има поне някаква пречка пред огромните дефицити.

Колкото до свободния избор на пациента, от когото се очаква да търси най-добрите болници и така сам да регулира финансирането на системата, той отдавна няма никакво значение.23.12.2015 г., с. 7

Спешните центрове с подсилени екипи за почивните дни

Глад за лекарства по празниците в 8 областни града

Във Видин хората с малки деца се запасяват с медикаменти

В осем областни града няма да работи нито една денонощна аптека по празниците, както и през останалите дни от годината. Само на някои места фармацевтите от по-големите аптечни вериги ще дежурят до 20 часа на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, установи репортерска проверка на „Монитор".

Без денонощни аптеки са Видин, Враца, Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Кърджали и Смолян. На хората се налага да пътуват километри нощем, за да търсят лекарства. Жителите на Ловеч например пазаруват от Горна Оряховица или Велико Търново, тъй като 16-те аптеки в областния град работят само денем. Такава е ситуацията и в останалите 7 областни средища.

Във Видин хората с малки деца се запасяват със сиропи за кашлица и температура, и всякакви медикаменти, които могат да потрябват през почивните дни, разказа за „Монитор" Мирослав Ненчев - председател на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в града и член на Висшия фармацевтичен съвет. Неговата аптека е единствената, която в почивни дни и ио празници е отворена до полунощ. Тази година за празниците големите аптеки ще дават дежурства денонощно.

За разлика от аптеките, центровете за спешна помощ в периода между Бъдни вечер и Василовден ще работят с подсилени екипи, денонощно ще дежурят и спешните и неотложните отделения на болниците.

На 24-часов режим ще бъде спешното приемно отделение на университетската болница „Св. Георги" в Пловдив. Многопрофилна болница„Пловдив" също ще дава дежурства по график в празничните дни.

Общо1 гоактикуващите лекари пък са сключили договори с частната бърза помощ, която обслужва техните пациенти по време на официални празници, в съботите и неделите. Денонощните аптеки в града ще работят без прекъсване, както и преди празниците. Зъболекари пък са обявили телесроните си в Интернет и ще отварят кабинетите си при повиквания.

С пълен капацитет ще работи по празниците Центърът за спешна помощ към болница „Д-р Братан Шукеров" в Смолян, каза шесрът на центъра д-р Велин Денев. Лечебното заведение има готовност да приема и хора с алкохолни натравяния.

Заради скиорите и туристите спешната помощ в Банско е с подсилени екипи. За допълнителните работни часове на докторите ще плати общината.

Кабинетите за неотложна помощ към бившите поликлиники ще работят без прекъсване по празниците в Пазарджишко въпреки че спешният център също ще работи. Денонощно ще работи и една аптека, която е в близост до областната болница.

В Кюстендилско ангажират лекари допълнително, за да поемат дежурства във филиалите на спешния център, ако се наложи да пътуват до отдалечени села, в които живеят само по неколцина старци. Спешните отделения в болниците също ще работят, както и дежурен лекарски кабинет в сградата на бившата стоматологична клиника. Дежурните лекари в него ще поемат работата на джипитата през почивните дни.23.12.2015 г., с. 5

Прокуратурата проверява измама с лекарства за инвалиди

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Лекари и аптекари в Благоевград между 2006 и 2011 г. са въртели схема с лекарства за военноинвалиди, която е нанесла щети за 100 000 лв. Това става ясно от проверка на Изпълнителната агенция за медицински одит (ИАМО). „Районната прокуратура е разпоредила предварителна проверка по сигнал. Работата, която трябва да се свърши, е доста обемна, затова вероятно след не по-малко от 1 -2 месеца ще има резултат", каза районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Самият той още не бил запознат с доклада на агенцията.

Сигналът в прокуратурата бил подаден преди месец и половина. Предстои даване на обяснения от лекари и аптекари. Едва след това държавното обвинение ще прецени дали са събрани достатъчно доказателства, за да се образува досъдебно производство. По непотвърдена информация се проверявали десетки лекари и фармацевти в града,

не ставало въпрос за единични случаи.

„От вас научавам за такава мащабна проверка. Отпускането на лекарствата е строго регламентирано, всичко е с кодове. Губим доста време за изписване и оформяне на документацията за лекарствата и съм изумена, че е възможно да има такива случаи. Може да има някакви технически грешки, единични случаи. Ако действително има колеги, които са нарушили някои наредби, трябва да си понесат отговорността", каза д-р Дафина Тачова, председател на дружеството на общопрактикуващите лекари в областта.

Председателят на районната колегия на БЛС д-р Съби Хаджиев също не беше разбрал за проверката.Сигналът най-вероятно е пристигнал в прокуратурата след финансова проверка на община Благоевград за периода 2006-2011 г., когато парите за лекарства на военноинвалидите са изплащани на аптеките от общините, след като те пък ги получат от държавния бюджет.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница