2. Моят близък не се нуждае от детокс или вече успешно е преминал такъв. Сега вече следва същинската част от лечението, която е и по-дългосрочна. Нарича се „психосоциална рехабилитация”Дата16.08.2017
Размер23.32 Kb.
Моят зависим близък е съгласен да се лекува, а сега накъде? (продължение)
2. Моят близък не се нуждае от детокс или вече успешно е преминал такъв. Сега вече следва същинската част от лечението, която е и по-дългосрочна. Нарича се „психосоциална рехабилитация” и нейните цели са няколко:3. Какви видове програми за психосоциална рехабилитация има в България? В тези програми задължително работят специалисти – най-често психолози, психиатри и социални работници. Всички те са обучавани именно за работа със зависими. Лицензираните програми са регистрирани в Национален център по наркомании.
Програмите за психосоциална рехабилитация се делят на два основни вида: нерезидентни и резидентни. В нерезидентните програми зависимият прекарва само определено време от деня или седмицата, докато в резидентните живее 24 часа от денонощието.
Нерезидентните програми са няколко вида:


  • Отворена програма, работеща по модела „терапевтична общност” – участниците я посещават всеки работен ден за не по-малко от 8 часа

  • Дневни центрове към психиатрични болници и диспансери

  • Дневни програми, насочени към хора с проблемна употреба на вещества

  • Програми за работещи (вечерни програми)

  • Програми за ресоциализация


Резидентните програми са:


  • Терапевтична общност

  • Болнична рехабилитационна програма


4. Заплаща ли се лечението в програмите за психосоциална рехабилитация? За нещастие, в повечето случаи отговорът е „Да”. Лечението на зависимости не се поема от Националната здравна каса.
Лечението е безплатно единствено в програмите към психиатричните болници и диспансери. Но тъй като голям брой от програмите се осъществяват от неправителствени организации и частни практики, там се налага зависимите или техните семейства да заплащат такси.
Но съвсем наскоро се появи възможност тези такси да бъдат намалени в няколко от лицензираните програми в България. За втора поредна година, през ноември 2012 г. Министерство на здравеопазването ще отпусне частично финансиране за лечението на ограничен брой зависими от наркотици, които се намират в затруднено социално положение. Това ще облекчи финансовата тежест на техните семейства.
Една от програмите вече приема хора за лечение със значително намалени месечни такси. Това е Програмата за психосоциална рехабилитация и реинтеграция на зависими „Солидарност”. Повече за нея и за възможността за лечение на намалена такса може да се прочете тук: http://www.solidarnost-bg.org/.
Светлана Николова,

Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност”


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница