20 „най-добри европейски дестинации“ (eden) предлагат вече условия за първокласен и устойчив туризъмДата22.12.2018
Размер22.78 Kb.


IP/08/1351

Брюксел, 18 септември 2008 г.20 „най-добри европейски дестинации“ (EDEN) предлагат вече условия за първокласен и устойчив туризъм

Днес по повод седмия Европейски форум за туризъм заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген отличи двадесет селища със званието „най-добра местна дестинация за нематериално културно наследство в Европа“. Наградите „Най-добра европейска дестинация“ служат за популяризирането на туристически дестинации, където търговският успех върви ръка за ръка със социалната и културната устойчивост, както и с устойчивостта на околната среда.

Гюнтер Ферхойген, зам.-председател на Комисията, отговарящ за предприятията и промишлената политика, заяви: Ако Европа иска да запази репутацията си на най-изявена туристическа дестинация в света, тя трябва да развива предимствата си и да докаже,че нейните туристически региони предлагат отлично качество. Постоянно би трябвало да имаме предвид, че туризмът е отрасъл, чието значение за икономиката ни става все по-важно, като множество нови работни места се създават по-специално в малки и средни туристически предприятия. Моите най-искрени поздравления към победителите през настоящата 2008 година.

Броят на страните участници в EDEN се удвои във второто издание „EDEN 2007—2008“ (18 държави-членки и 2 страни кандидатки) с тема „туризъм и местно нематериално културно наследство“. Днес бяха наградени специфични форми на местното нематериално културно наследство като типична местна кухня, занаяти, местно изкуство и селски традиции. Списъкът на двадесетте отличени дестинации от двадесет страни може да бъде видян в MEMO/08/570

Европейската комисия ще осигури още по-голяма публичност на спечелилите дестинации, с цел да бъде привлечено вниманието към техните традиции, обичаи, идеи, вкусове, изкуства и занаяти. Например представителите на всички отличени дестинации са поканени да участват в Европейския ден на туризма, който ще бъде организиран на 7 октомври 2008 г. в Брюксел в рамките на проявата „Отворени дни“. Също така победителите ще подпишат официално декларация за създаването на Мрежа на дестинациите EDEN.

Тазгодишното връчване на наградите EDEN се проведе в Бордо като част от Европейския форум за туризъм, който се организира от Европейската комисия в сътрудничество с френското председателство на Европейския съюз и предлага дискусионен форум за европейски заинтересовани страни, органи и делегации от държавите-членки. В рамките форума е предвидена и неофициална среща на министерско ниво на министрите на туризма от ЕС.

Участниците ще посветят изцяло двудневната среща на дискусии по въпросите на конкурентоспособността на предлагания европейски туристически продукт с оглед на тенденциите на развитие на световното туристическото търсене, и по-специално търсенето, свързано с възникващите пазари, както и изискванията за устойчивост и качество на заетостта в туристическия отрасъл на ЕС.

Повишаването на качеството както на туристическите дестинации, така и на туристическите услуги изисква съгласувани действия от страна на публичния и частния сектор. Форумът ще продължи работата си утре и в центъра на дискусиите ще бъде подобряването на качеството на заетостта в туристическия отрасъл и на туристическите услугите, а също и нуждата от допълнително професионално обучение.

За допълнителна информация:Tourism Forums

EDEN AwardsБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница