2007 – 2013 г гр. Пирдоп с ъ д ъ р ж а н и е



страница1/8
Дата18.06.2018
Размер1.57 Mb.
#74733
ТипАнализ
  1   2   3   4   5   6   7   8





Община Пирдоп

Софийска област, пл. “Тодор Влайков“ №2

 07181/ 52-42; 52- 15, факс 07181/57-01



Общински план за развитие на община Пирдоп

2007 – 2013 г.

гр. Пирдоп

С ъ д ъ р ж а н и е


ВЪВЕДЕНИЕ ........................................................................................... 4стр.
Глава първа

Анализ и оценка на състоянието и развитието

на основните процеси и дейности в общината ..... 6
1. Обща характеристика на общината ...................................... 6


    1. Природногеографски фактори и териториални ресурси ... 6


2. Демографско развитие и човешки ресурси ...................... 11

2.1. Анализ на демографското развитие .................................. 11

2.2. Икономическа активност и заетост ......................................... 14
3. Социално-икономически структури и процеси ................15

3.1. Икономическо състояние на общината ...............................15

3.2. Промишлен и строителен сектор ............................................ 15

3.3. Селско стопанство ................................................................ 16

3.4. Горско стопанство ................................................................. 18

3.5. Туризъм .................................................................................. 20

3.6. Строителство ......................................................................... 21

3.7. Инфраструктура, подкрепяща развитието на бизнеса ....... 21

3.8. Социална сфера .................................................................... 21


  1. Урбанистично и устройствено развитие, проектна

осигуреност ................................................................................... 27

4.1.Градоустройствени и благоустройствени показатели……... 27

4.2. Планова осигуреност на територията ................................... 28
5. Инфраструктурно развитие и опазване на средата ...... 29

5.1. Инфраструктурни мрежи и обекти на територията

(транспортни, водоснабдителни, електроснабдителни,

съобщителни и др.) .................................................................. 29

5.2. Екология и опазване на околната средата ............................ 32
6. Местно самоуправление ............................................................ 35

S. W. O. T. анализ ............................................................................. ..39
7. Визия, ръководен принцип, стратегически задачи ... 42


Таблични приложения .............................................................. 46-67

8. Мониторинг и контрол по приложението и изпълнението на плана за развитие....................................................................68

В Ъ В Е Д Е Н И Е

„Планът за развитие на община Пирдоп за периода 2007-2013 г.” е част от системата от стратегически и планови документи, разработването на които произтича от Закона за регионално развитие (2004 г.). С приемането и реализацията му през следващия 7-годишен период, Общинският план ще замести действащият до момента „План за развитие на община Пирдоп за периода 2000-2013 г.”. Между двата документа има някои общи неща, както и определени различия. Общото между тях е, че това са управленски документи, свързани с развитието на община Пирдоп. И в двата управленски документа се анализират и оценяват териториалните и човешките ресурси и потенциалите от гледна точка на постигането на формулираните стратегически цели и приоритети за развитие на общинския социално-икономически комплекс.

Основните различия между тях са във връзка със същностната им характеристика. Общинският план по същество е управленски документ с белезите на стратегия. В него се очертават насоки на развитието, както и рамките на това развитие по обобщени параметри. В него се използват елементи, присъщи на плановия тип документи . Характерна е по-голяма конкретизация на параметрите на предлаганите действия (програми, проекти, мерки), обособени във финансово-индикативна таблица. Това се отнася и за по-точното определяне на финансовите ресурси, които ще са необходими за реализацията на предлаганите действия с инвестиционен характер, „разписването им” във времето (2007-2013 г.), както и възможните източници за тяхното осигуряване.

Основното предназначение на Общинския план е да се инициират и поставят на планова основа местните инициативи и намерения, които да заемат полагащото им се място в целенасочена местна политика за устойчиво и балансирано развитие на общината.

При разработване на Плана за развитие на община Пирдоп са отчетени и изискванията за постигане на определена приемственост с действащия Общински план . За целта се анализира и оценява изпълнението му , изясняват се причините за неизпълнението на заложените в него стратегически действия. Същото се отнася и за изпълнението на други програми и стратегии, които имат отношение към развитието на община Пирдоп за периода 2000-2013 г.

Изхождайки от съдържателната страна на Общинския план, той ще играе ролята на управленски документ за провеждане на комплекс от различни политики, свързани с местното развитие. В същото време Общинският план не може да бъде разглеждан като управленски документ, прилаган без да се отчитат връзките му с останалите документи със стратегически и планов характер – Областната стратегия за развитие на Софийска област, Регионалния план за развитие на Югозападния район за планиране, Националната стратегия за регионално развитие. Необходимостта от обвързване на Плана за развитие на община Пирдоп с другите документи, засягащи по-високите йерархични регионални нива, се обосновава и с мястото и функциите, които изпълнява община Пирдоп в областния (на Софийска област) и регионалния (на Югозападен район за планиране) социално-икономически и инфраструктурен комплекс.

Целта на настоящия планов документ е да се извърши системен и комплексен анализ на състоянието на демографските, социално-икономическите и други процеси в общината, на разполагаемите ресурси и потенциали на територията и на основата на цялостна оценка на силните и слабите страни, на възможностите и заплахите да се изведат основните приоритети и цели на развитието на община Пирдоп. Отчитайки новата визия на общината и стратегическите възможности за развитие, се формулира пакетът от мерки (програми и проекти) за осигуряване на устойчиво и балансирано развитие на общината, които се представят под формата на План за действие .

Връзките на общинския план с паралелно разработваната Стратегия за развитие на Софийска област са по две линии:



  • Отчитане на ролята и мястото на една от сравнително добре развити общини в областта за устойчивото и балансирано развитие на Софийска област;

  • Териториална насоченост към община Пирдоп на конкретни мерки, заложени в областната стратегия.

Друг важен принципен момент, спазван при разработването на Общинския план, е в него подобаващото място да намерят проблемите на единственото съставно село на Общината - с. Душанци . Доколкото това е възможно, преценени са ресурсите и потенциала на кметството , както и причините за съществуващите там проблеми. По този начин се цели Общинският план да бъде управленски документ на цялата община, а не само на неговия общински център.

При съставянето на Плана за развитие на община Пирдоп са отчетени следните принципни изисквания:



  • За реалистичност и прагматичност на общинския план;

  • Отчитане на ролята на гр. Пирдоп в развитието на общината;

  • Отворения характер на плана, към реализацията на който отношение имат всички субекти, осъществяващи дейност на територията й.

Планът за развитие на община Пирдоп не засяга само дейността на общинската администрация и Общинския съвет, а на всички субекти (вкл. и от неправителствения сектор), които осъществяват дейност на територията. Тъй като местната власт се реализира от община Пирдоп (в лицето на Общинския съвет и на Общинската администрация), при реализацията на Общинския план за развитие нараства неимоверно координиращата роля на местната власт с останалите органи и структури, разположени на територията на общината.

При разработване на Плана за развитие на община Пирдоп са отчитани и в максимална степен спазени изискванията на „Методическите указания за разработване на общински планове”, утвърдени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Общинския план за развитие има отворен характер и в срока си на действие ще се усъвършенства и допълва в зависимост от конкретните задачи и наличие на необходимите средства.


Глава първа
Анализ и оценка на състоянието и развитието на основните процеси и дейности в общината

1. Обща характеристика на общината.


    1. Природногеографски фактори и териториални ресурси




  • Природногеографски и ресурсен потенциал

Община Пирдоп с център гр. Пирдоп и съставно селище с. Душанци се намира в централните части на Република България във високите подбалкански полета и заема източната част на Златишко-Пирдопската котловина, заградена от север и юг, съответно от Стара планина и Средна гора, а от запад и изток от праговете Гълъбец и Козница.

Общината заема 152,4 кв. км. площ . Отстои на 80 км., източно от столицата София и на 312 км. , западно от град Бургас., като транспортната връзка се осъществява по главен път І-6 София – Бургас, който от своя страна представлява и основна транспортна ос. Географското положение на града му създава добри транспортни връзки. Удобни пътища го свързват с околните общини, столицата и други главните градове на България.

Златишко-Пирдопската котловина е със средна надморска височина 670 м. и има определено южно изложение около 20%.



  • Полезни изкопаем

Няма регистрирани Рудни и нерудни находища на територията на общината.

  • Климат

Сложната морфология на релефа и голямата разлика в надморската височина предопределят на територията на общината да се наблюдават два вида климат – умереноконтинентален и планински. Умереноконтиненталният е характерен за териториите под 1000 м н.в. Средна гора възпрепятства проникването на Средиземноморското климатично влияние. Континенталния характер се смекчава от Стара планина, която служи като преграда за северните ветрове.

Климатът в общината се характеризира с дъждовна пролет, прохладно лято, слънчева есен, сравнително мека зима, голяма годишна амплитуда на температурата на въздуха (22,2ºС). Средната годишна температура на въздуха е 9,3 С, а абсолютната минимална температура е -28,4 ºС

За преобладаващата част от територията на общината валежният режим е благоприятен – средногодишните валежи са 615 мм (за България 650 мм), с летен валежен максимум (220 мм; юни – 88 мм) и зимен валежен минимум (104 мм; януари – 31 мм). Снежната покривка се задържа около 100 дни. Средната стойност на относителната влажност е 68 %.


  • Почви

Релефът, климатът, растителността и основната скала обуславят сравнително голямата пъстрота на почвените типове на територията на общината.

Кафявите горски почви – тъмни, преходни и светли, заемат обширни пространства на територията на общината. Подходящи са за отглеждане на картофи, ръж, едногодишни фуражни култури, влакнодаен лен, естествени ливади.

Канелените горски почви също заемат голяма част от територията. Подходящи са за отглеждане на пшеница, ечемик, овес, царевица, . При благоприятни микроклиматични условия върху тях се развиват добре и някои овощни видове – сливи, круши, ягоди и др.

В долините на реките са разпространени алувиални и алувиално-делувиални почви, подходящи за отглеждане на зеленчуци, ягоди, овощни градини, царевица, цвекло и др. По билото на Стара планина са развити планинско-ливадни почви, богати на органично вещество и с добре оформен чим.



  • Ерозия

На територията на общината не са констатирани интензивни ерозионни процеси въпреки преобладаващият разчленен планински характер на терена с изключение на земите над гр. Пирдоп. Това се дължи предимно на голямата залесеност на района и на добрите почвени и климатични условия. На места в по-ниските части на общината на стръмни, главно южни и западни наклони с малка лесистост се е развила площна ерозия. Рядко се среща струйчеста и ровинна ерозия. В следствие на дългогодишната дейност на Медодобивния комбинат и нарушение на хумосния слой- северно от гр. Пирдоп , огромни площи от земи за селскостопанско ползване на които хумосния слой е отнесен са отчуждении и преотредени през 70-те години на миналия век за горски фонд. Проведении са редица мероприятия през последните 15-20 години за спиране на ерозионните процеси ( залесяване, времени баражни укрепления и др.) За значително въздействие за спиране на дълбочинната ерозия е необходимо да се актуализира проект « Укрепване на водосборите на реките « Манджарин « и « Славци» - изработен през 1986год. От МДК « Г.Дамянов»

  • Водни ресурси

През територията на общината протичат реките: “Тополница”, “Дебелска”, “Манджарин”, “Славци”, “Манина” “ Куфарита”.

На река “Тополница” над село Душанци е изграден язовир за промишлени води, обслужващ производството на “Юнион Миниер-Пирдоп-Мед”.

Населените места Пирдоп и Душанци се захранват с питейна вода от каптирани извори, находящи се предимно в Стара планина.

Общото количество на водните запаси от питйна вода е в нормите и е достатъчно за обслужване на населението.



  • Биологично разнообразие

Разпространението на растителността е в зависимост от климата, почвите и другите природни условия.

На територията на общината са разпространени дървесните видове дъб, явор, ясен, габър, топола, бреза и акация ,а над 800 м н.в. са разположени букови съобщества, които в значителна степен придават общия вид на горската растителност. В границите на буковия пояс в по-високите части се срещат ели, смърч, бял бор и други иглолистни.

Горите играят роля за формирането на местния климат, предпазват почвите от ерозия, регулират водния режим на реките, намаляват силата на вятъра, имат голяма естетическа стойност и важно значение за реализирането на туризма и рекреацията на хората.

Екологичните условия за развитието и разпространението на животните в района на общината са твърде разнообразни и създават благоприятни условия за развъждането им. Въпреки сравнително малката площ на общината в нея съществува богат и своеобразен животински свят.

От полезния дивеч се срещат: елен, сърна, див заек, диви свине, вълци; от птиците: гривек, балкански кеклик, яребица, пъдпъдък, гургулица. В общината има над 200 вида птици, някои от тях редки видове, които дават предпоставка за развитие на фото и хобитуризъм. От влечугите се срещат пепелянки, смок, усойници, гущери и др., а в реките пъстърва, мряна, кефал, червеноперка и др. Разпространението на полезния дивеч предполага възможности за ловен туризъм.


  • Поземлени и горски ресурси

Важна предпоставка за развитието на селското и горското стопанство, селищната мрежа, туризъм и рекреация, техническата инфраструктура, са поземлените ресурси. Обобщените данни за тези ресурси са представени на таблица №1.



таблица №1.

Вид територия

Землище

на град Пирдоп



Землище

на село Душанци



Община Пирдоп

1.

2.

3.

4.

Селско-стоп.земи

35575дка – 39 %

18272 дка – 29%

53848 дка – 35%

Горски фонд

48694 дка – 54%

42224 дка – 68%

90918дка – 60%

Населени места

4648дка – 5%

583дка –0,9%

5 231дка – 3 %

Водни течения и водни площи

626 дка-0,7%

975 дка-1,6%

1601 дка-1,1 %

Добив на полезни изкопаеми

291 дка-0,32%

43 дка-0,01%

335дка-0,2 %

Пътища и др.

376дка– 0,42%

128дка – 0,21%

504дка – 0,3%

таблица №2



Собственост

Землище

на град Пирдоп



Землище

на село Душанци



Община Пирдоп

1.

2.

3.

4.

Площ на землището

90 211 дка

62 225 дка

152 436 дка

Държ.частна собств.

1289 дка – 1,4%

42 823 дка – 69%

44 112 дка –29%

Държ.публична собств.

1604дка-1,8%

250 дка- 0,4%

1854- 1,2%

Частна собств.

17 577 дка – 20%

8 138 дка – 13%

25715 дка – 17%

Общинска частна собственост

50304 дка – 56%

43 дка – 0,1%

50347 дка – 33%

Общинска публична собственост

157дка -0,2%

1872 дка-3%

2029дка -1,33%

Стопанисвани

от общината



12019 дка - 13%

8921дка -14%

20 940 дка – 14%

Собственост

от юрид.лица



4468 дка -5%

148 дка – 0,2%

4616 дка-3%

Религ.собственост

-

30 дка -0,05%

30 дка-0,02%

Смесена собств.

2793 дка – 3%

-

2793 дка – 2%







Земеделските територии заемат общо 53848дка – ( 35% от площта на общината при средно за страната 58,7%). Потенциалите на земеделските земи на община Пирдоп следва да бъдат оценявани като предпоставка за очертаващите се приоритети в нейното развитие. Един от тях е свързан с формирането на модерен аграрен сектор.

Обработваемата земя в земеделските територии е с обща площ 16 527 дка, като най-голяма площ заемат нивите – 16 370 дка ; трайни насаждения 84 дка ,73 дка разсадници

На територията на общината няма изградени поливни площи от държавни водоизточници.

Земите по §4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са с обща площ 128 дка, разположени в 16 землища.

Мерите и пасищата заемат площ от 26 272 дка. Заедно с обработваемата земя те формират т.нар. стопанисвана земя – общо 42 799 дка, или 28% от територията на общината.

Площите на пасищата и естествените ливади, условно наречени “тревни площи”, са ресурс за развитието на говедовъдството и овцевъдството. Площта им заема 7003 дка, или 5 % от територията на общината. -. В последните години голяма

част от ливадите и пасищата са изоставени и постепенно се превръщат в пустеещи и обрасли с храстовидна растителност територии.



Горските територии включват площта на Държавния горски фонд и Общински горски фонд и заемат 90918дка – 60% (при средно за страната 33,6%). Този процент определя т.нар. “лесистост на територията”, значително по-висока от средната за страната – 31,7%.

Населените места и другите урбанизирани територии заемат

5 231 дка площ (3% при средно за страната 5,0%). От тях 3213 дка са в селищните територии на населените места, 1925 дка - промишлени и складови зони, 76 дка - застроени терени извън регулация, и 17 дка - гробищни и извънселищни паркове.



Водните течения и водните площи са с относителен дял от 1,1 % (при средно за страната 1,8%) - с площ 1601 дка, от които площта на реките е 249 дка, язовирите заемат 1352 дка.

Депата за битови отпадъци са с най-малка площ – 10 дка (0,01% при средно за страната 0,3%)

Площа на териториите за техническа инфраструктура е 504 дка (0,3% при средно за страната 0,6%).

Вследствие възстановяването на собствеността върху земеделските земи в изпълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и на възстановяване на собствеността по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ) на територията на общината са установени следните видове собственост:

Частна собственост са 25 715 дка, или 17% от общата територия на общината.

Държавна собственост са 45 966 дка (30% от територията на общината). Това са земите на Държавния горски фонд ; Държавния поземлен фонд ; част от територията на населените места дка, териториите на водните течения и водните площи , републиканската пътна мрежа и жп лините.

Общинска е собствеността върху 52376 дка това е предимо общински поземлен фонд, включващ нивите, трайните насаждения, мерите и пасищата, както и полските пътища и прокари, част от населените места депата за битови отпадъци, общинската пътна мрежа , общински горски фонд и др.

На религиозни организации е собствеността върху 30 дка земеделски земи разположени в землището на с. Душанци .

Една от възможностите за провеждане на целенасочена политика от общината е рационалното използване на земеделските земи, чиято собственост не е възстановена по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), и съгласно този закон те се стопанисват и управляват от общината. След изтичането на 10-годишен срок от влизането в сила на плановете за земеразделяне тези земи стават общинска собственост.





  • Защитени територии

Поради четиридесетгодишната експлоатация на медодобивния комбинат и доказаното замърсяване на почвите с тежки метали от 3 до 5 пъти над ПДК, както и доказаното влияние върху горските масиви (Лесоустройствен проект от 1993г. – Горско стопанство-Средногорие), няма защитени територии и чувствителни екосистеми . Изключение правят само водохващанията, които заемат обща площ от 19дка. Разположени са в следните местности : мест. “ Куфарита” – 5,6дка; мест.”хаджи Личовец”-0.7дка. ;речно водохващане р. “Славци”- 7,5дка.; речно водохващане р.”Еленска река”- 1,5дка.;мест. “,Царев кладанец”- 2,4дка; мест.

“ Спасови могили” – 1,5дка.


2. Демографско развитие и човешки ресурси
2.1. Анализ на демографското развитие



  • Брой на населението

Населението на община Пирдоп наброява 9487д. (2004 г.) През последните 5 години се наблюдава леко увеличение броя на населението на Община Пирдоп .

В центъра на общината – гр. Пирдоп , живеят  8582д. - 90% от общото население на общината, а в с. Душанци -905 д. –( 10% общото население на общината).



Таблица № 3

Динамика в броя на населението регистрирано на община Пирдоп по населени места за периода 2000-2004 г.

( по постоянен адрес)

Населени места

 


Б р о й п о г о д и н и

Ср. год. прираст

2000

2001

2002

2003

2004

%

Община Пирдоп

8720

9467

9458

9420

9487



Град Пирдоп

7811

8535

8550

8519

8582




с. Душанци

849

932

908

901

905




Общо за страната

8190876

8149468

7891095

7845841

7801273




Градове

5577576

5576857

5473018

5461255

5441727




Села

2613300

2572611

2418077

2384586

2359546




Югозападен район за планиране

2142700

2143110

2097781

2104208

2110036

-0,3

Градове



















Села



















в т.ч. Софийска област

262151

256270

270459

267879

264988

0,2

Градове

154087

152164

159219

158177

156006

0,2

Села

108064

104106

11240

109702

108982

0,2




Намаление на населението е в резултат на неблагоприятните демографски процеси (отрицателно естествено възпроизводство и миграции) . През последните години интензитетът в динамиката на населението на общината намалява в резултат на взаимосвързаното влияние на демографските и социално-икономическите условия

  • Естествено и механично движение

Естественото движение е един от основните компоненти, оказващи влияние на динамиката на населението и неговата структура по възраст. През 2003 г. в община Пирдоп са родени 70 деца За последните години броят на родените варира в диапазона от 60 до 81  деца. Коефициентът на раждаемост (живородени деца на 1000 д. от населението) през 2004 г. е 7,7 ‰.. Тенденцията в развитието на раждаемостта показва запазване на нейните стойности с незначителни колебания. Смъртността е с по-високи стойности от раждаемостта. През 2004 г. тя е 11,9 ‰ на 1000 д. от населението на общината.

Детската смъртност . През 2003 г. коефициентът на детска смъртност е -28,5 -‰ – значително по – висок от средния за страната (12,3‰)

Естественият прираст зависи от равнищата на раждаемостта и смъртността. Прирастът в община Пирдоп е 38 ‰

Механичният прираст е отрицателен (-61 д.) През 2003 г. в общината са осъществени 111 бр.-заселвания и 172 бр.изселвания.



Фиг4



  • Структура на населението ( по настоящ адрес)

2002год.




Всичко

жители


Мъже

Жени

Под 7г.

7÷14г.

14÷18г.

18÷57г

жени.


18÷62г.

мъже


≥57г.

≥57г.

Душанци

882

445

437

39

63

33

186

277

188

96

Пирдоп

8611

4181

4430

523

730

530

2321

2571

1229

707

Общо

9493

4626

4867

562

793

563

2507

2848

1417

803

2003год.





Всичко

жители


Мъже

Жени

Под 7г.

7÷14г.

14÷18г.

18÷57г

жени.


18÷62г.

мъже


≥57г.

≥57г.

Душанци

861

437

424

35

60

29

186

283

176

92

Пирдоп

8577

4170

4407

501

684

527

2375

2618

1193

679

Общо

9438

4607

4831

536

744

556

2561

2901

1369

771

2004год.




Всичко

жители


Мъже

Жени

Под 7г.

7÷14г.

14÷18г.

18÷57г

жени.


18÷62г.

мъже


≥57г.

≥57г.

Душанци

861

426

435

38

56

34

192

275

177

89

Пирдоп

8489

4126

4363

488

641

509

2338

2616

1219

678

Общо

9350

4552

4798

526

697

543

2530

2891

1396

767

Разпределението на населението на община Пирдоп по етническа група по данни от преброяванията показва, че към българската етническа група се е самоопр еделило 92,8% от общото население на общината (2001 г.), към турската – 0,2%, към ромската – 6,1 -%. Основно вероизповедание е източноправославното християнство.

Демографските проблеми на община Пирдоп са свързани с цялостното й социално-икономическо развитие. Те се отнасят до протичащите процеси и формираните структури на населението - отрицателно естествено възпроизводство и влошена възрастова структура на селското население.

Тенденциите в развитието на населението са: намаляване на общия му брой, застаряване на населението на селата, повишаване на образователното равнище.


2.2. Икономическа активност и заетост
Коефициентът на икономическа активност за община Пирдоп е сходен със този за Софийска област. Възрастовата структура на населението оказва голямо влияние от демографски аспект върху изменението на броя и дела на икономически активното население.


  • Заетост

Разпределението на заетите лица в общината по сектори на икономиката е следното: първичен сектор (включващ икономическите дейности по НОК – Селско, ловно и горско стопанство; Рибно стопанство) – 1,4 % от всички заети; вторичен сектор (Добивна промишленост; Преработваща промишленост; Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода; Строителство) – 55,7%; третичен сектор (включващ всички останали икономически дейности) – 42,7%.
  1   2   3   4   5   6   7   8




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница