2007 – 2013 Ръководител на екипа



страница1/6
Дата10.04.2018
Размер0.6 Mb.
#66537
  1   2   3   4   5   6


гр. Варна 9014, ул. “Македония” 86


ПРЕДВАРИТЕЛНА ОЦЕНКА НА ПЛАНА ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ЮГОИЗТОЧЕН РАЙОН ЗА ПЛАНИРАНЕ

(2007 – 2013)


Ръководител на екипа:

/проф. д-р инж. Ангел Мирчев, д.ик.н/
Варна, 2005

СЪДЪРЖАНИЕ

Списък на авторския колектив ……………………………….3
Списък на използваните съкращения ………………………..3
Въведение ………………………………………………………………4
Общ анализ на състоянието …………………...………………7
Екологична оценка за въздействието

на плана върху околната среда ……………………………...15
Вътрешна и външна съгласуваност на плана за развитие ……………………………………………………………..23
Оценка на реалистичността на целите и индикаторите за измерване на резултатите ………….32
Оценка на очакваното социално-икономическо въздействия на плана

и на определените финансови

ресурси за изпълнението му …………………………………..34
Оценка на предложените

механизми за изпълнение ……………………………………….36
Заключение и препоръки ……………………………………….38


СПИСЪК НА АВТОРСКИЯ КОЛЕКТИВ

Предварителната оценка на плана за развитие на Югоизточен район за планиране (2007-2013) е изпълнена от авторски колектив в състав:


Ръководител на екипа: проф. д-р инж. Ангел Мирчев, д.ик.н.

Експерт информационни технологии и иновации : Кремена Мирчева Луч



Експерт социално-икономическо въздействие: инж. Мехмед Джафер
Екологичната оценка е изготвена от:

експерт д-р инж.хим. Анна Костадинова Симеонова – катедра “ЕООС” ФМНЕ при

ТУ - гр. Варна

експерт проф. инж.хим. Иван Н.Русев, доктор по биохимия, доктор на техническите науки


Експерт регионална политика: арх.Стефан Герасимов
Експерт регионално развитие: инж. Диана Илиева


СПИСЪК НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ



АМСП - Агенция за малки и средни предприятия

БВП - Брутен вътрешен продукт

БДС – Брутна добавена стойност

ДФЗ - Държавен Фонд Земеделие

ЕСЕвропейски съюз

ЕФРР – Европейски фонд за регионално развитие

ЗООС – Закон за опазване на околната среда

ЗРР – Закон за регионалното развитие

ИКТ – Информационни и комуникационни технологии

МРРБ – Министерство на регионалното развитие и благоустройството

МОСВ – Министерство на Околната среда и Водите

МСП - Малки и средни предприятия

НАСЕМ - Национална Автоматизирана Система за Екологичен Мониторинг

НИРД – Научно изследователска и рaзвойна дейност

НПОНеправителствени организации

НСИ – Национален статистически институт

НСРР – Национална стратегия за регионално развитие (2005-2015)

ООС – Опазване на околната среда

ПДК - Пределно допустима концентрация

РИОСВ – Регионална инспекция за околна среда и води

ПРР - План за регионално развитие

РЦВ – Район за целенасочено въздействие

САПАРД – Специална програма за присъединяване в областта на земеделието и селските райони

ЮИРП – Югоизточен район за планиране

ФПЧ – Финни прахови частици

SWOT – Анализ на силните и слабите страни, възможностите и заплахите

ВЪВЕДЕНИЕ


Целта на настоящия документ е да извърши предварителна оценка на План за регионално развитие на Югоизточен район за планиране, за периода 2007-2013г., който определя политиките за постигане на изпреварващ ръст на социално-икономическо развитие на района в съответствие с целите и приоритетите на политиката за социално-икономическо сближаване на Европейския съюз, Националната политика за регионално развитие, респективно Националната стратегия за регионално развитие и целите и приоритетите, заложени в Областните стратегии за развитие на трите съставни области: Бургаска, Ямболска и Сливенска.

Предварителната оценка на плана е насочена към подобряване на качеството му чрез анализ и препоръки от независими експерти. С нея се цели постигането на реалистичност и обоснованост на плановия документ, в който предвидените цели, приоритети и мерки следва да допринесат за постигане на икономически растеж с темпове, изпреварващи средните за страната (стратегическа цел 1 на ЮИРП). Оценката изследва взаимовръзките между плана за развитие на Югоизточния район за планиране и Националната стратегия за регионално развитие, както и секторните стратегии в областта на икономическото развитие, иновациите и инвестициите, човешките ресурси, транспорта, градската и околна среда. Планираните действия са оценени в съответствие с мерките, които са заложени в политиките на ЕС и в регламентите на Структурните фондове и на Кохезионния фонд за новия програмен период 2007-2013г.

Предварителната оценка на Плана за развитие на Югоизточния район за планиране се извършва в съответствие с чл. 33 от Закона за регионалното развитие и Регламент 1260/1999 на ЕС.

Общите условия за Структурните фондове в чл.40 и чл.41, методологическите документи на Европейския съюз за програмния период 2000-2006г., на Европейския фонд за регионално развитие, на Европейския социален фонд и на Кохезионния фонд за периода 2007-2013 година определят съдържание и структурата на предварителната оценка, нейното прилагане в зависимост от характера на стратегическите и програмни документи. Задължителните елементи на извършвания анализ са: отчитане на предишния опит; социално-икономическия аспект на интервенциите; стратегическите цели и приоритети на плана и тяхната вътрешна и външна обвързаност; количественото определяне чрез индикатори на целите; оценка на очакваните социално-икономически резултати от въздействията и разпределението на ресурсите.

При разработването на документа са използвани “Методически указания за разработване на Регионалните планове за развитие”, одобрени от Министъра на регионалното развитие и благоустройството със Заповед № РД-02-14-12/11.01.2005 г.

В предварителната оценка на плановия документ са отразени мненията на експертите от ЕТ “Си Ем Ри Консултинг-Ангел Мирчев” (CMP Consulting), в съответствие с предоставеното от Възложителя “Техническо задание”.

Методологията на предварителната оценка на плана за развитие на Югоизточния район за планиране (2007-2013) се базира на “Ръководството за предварителна оценка на програмни документи по структурните фондове на ЕС”1. Процесът на оценяване включва следните компоненти:

Анализ на натрупания опит. В България няма натрупан опит в прилагане на планове за регионално развитие. При подготовката на настоящия анализ е използван опитът при оценяването на Националния план за икономическо развитие (2000-2006), извършен от консорциума “ЕКОДЕС”, който съдържа “добри практики” в оценяването на програмни документи в страни-членки на ЕС.

Социално-икономически аспект на планираните интервенции. Екипът на “СМР Consulting” извърши преглед на социално-икономическия анализ в плана за развитие на ЮИРП, за да се оцени обосноваността и съответствието на предложените цели, приоритети и мерки в стратегическата част на плана.

Акцент на предварителната оценка е анализът на начина, по който са приоритизирани социално-икономическите потребности в района. Въз основа направеният SWOT – анализ на състоянието, оценката на наличния потенциал и възможности за развитое са изведени приоритети на района.



Преглед на анализа на силните и слабите страни, на възможностите и заплахите. Предложеният SWOT анализ в плана за развитие беше оценен по отношение съответствието със стандартната методология за изготвянето му и за степента му на обвързаност със социално-икономическия анализ, посочените данни и направените изводи в него.

Оценка на вътрешната и външната съгласуваност на плана. Оценява се логическата съгласуваност на предложените цели, приоритети и мерки и степента на обвързаност с Националната стратегия за регионално развитие (2007-2013) и секторните стратегии в различните сфери. В тази част е извършен и анализ на съответствието на плана с политиките на ЕС2.

Количествена измеримост на целите и преглед на индикаторите. Изготвена е оценка на съответствието между поставените цели и индикаторите по критерии за релевантност, информационна обезпеченост, връзки с други части от плановия документ.

Система за мониторинг и оценка на плана. Оценено е съответствието между нормативните изисквания за мониторинг и оценка на плановия документ, регламентирани със Закона за регионалното развитие и “добрите практики” в областта на мониторинга и оценяването на стратегически документи на ЕС.

Анализ на въздействието на плана и обосновка на разпределението на финансовите ресурси. Експертите, извършващи предварителната оценка на плана оцениха съответствието между предложената в плана финансова рамка и принципите на Европейската регионална политика, в частност принципите на Структурните и Кохезионния фонд, като основни инструменти за финансиране на регионалните политики в страните-членки.

Анализ на въздействието на плана върху равнопоставеността между половете. Настоящият анализ разглежда връзката между параметрите на висока безработица сред жените в Югоизточния район за планиране и предложените действия в стратегическата част по Мярка 3, насочени към интегриране на уязвимите групи в социално-икономическия живот. Конкретни мерки, адресирани към равнопоставеността на половете не са установени. В страната, респективно в Югоизточния район за планиране няма бариери по полов признак за достъпа до образование. Наблюдават се разлики в заплащането на труда по полов признак, вертикална и хоризонтална сегрегация на пазара на труда, но причините за това не са изяснени. В тази връзка оценката съдържа допълнителни препоръки за изясняване на причините и за подобряване на интервенциите, насочени към равнопоставеност на половете, като се има предвид и факта, че при разработването на отделните проекти, особено в областта на човешките ресурси, подходът за осигуряване на равни възможности трябва да бъде точно прилаган.

Анализ на въздействието на плана върху околната среда. Извършена е оценка на разгледаните в плана елементи на околната среда, как да се подобрят въздействията, които може да окаже изпълнението на заложените приоритети и мерки.




Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница