2015 в състезание с велосипеди и лека атлетика младежи от Благоевград мериха сили за Европейската седмица на мобилността



Дата24.07.2016
Размер118.68 Kb.
#3215

logo-dtrm-1logo-eumobweek
ИНИЦИАТИВИ, ПРОВЕДЕНИ ОТ РЕГИОНАЛНИТЕ ИНСПЕКЦИИ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ2015
В състезание с велосипеди и лека атлетика младежи от Благоевград мериха сили за Европейската седмица на мобилността
Над 50 младежи от Благоевград премериха сили в състезание с велосипеди и бягане. Инициативата бе на РИОСВ – Благоевград в партньорство с Общинска администрация – Благоевград, Регионален инспекторат по образованието и Регионална здравна инспекция – Благоевград. В него се включиха ученици в седми клас на три благоевградски училища - Трето ОУ "Д. Талев", Пето СОУ "Г. Измирлиев" и СОУИЧЕ "Св. Кл. Охридски“.

Надпреварата протече в четири отделни старта, като маршрутът за велосипедисти бе с дължина 3 100 м, а този за лекоатлети – с дължина 1 000 м. Всички участници получиха фланелки и напитки, а първите три момчета и момичета във всяка от двете категории (велосипеди и бягане), бяха отличени с предметни награди и информационни материали, осигурени от РИОСВ и партниращите институции.

Събитието се проведе на 19 септември в района на пешеходната алея за парк «Бачиново». Екипи на Центъра за спешна медицинска помощ и Първо РУП – Благоевград гарантираха безопасното протичане на състезанието.

Студенти и ученици научиха от РИОСВ - Бургас интересни факти за възникването и развитието на транспорта
На 16 септември, съвместно с фирма «Сан Сити» ООД, по проект «Интегриран градски транспорт на Бургас» в двора на ОУ «Антон Страшимиров» в комплекс «Славейков» в града бяха поканени ученици и доброволци, които изрисуваха основните пътни знаци, за да запознаят децата с тях. През целия ден в нарочно паркирал в двора на училището автобус «Чавдар» децата имаха възможност да научат интересни факти за възникването, историята и развитието на транспорта.

Със занимателна беседа, изнесена от експерти от инспекцията, най-малките - децата от ЦДГ «Веселушко» в комплекс «Изгрев», също имаха възможност да се запознаят с правилата за движение в града.




На 19 септември експерт от РИОСВ – Бургас изнесе лекция с практическа демонстрация от страна на студенти от ВХТИ «Проф. д-р Асен Златаров», на тема „Замърсяване на почвите в Бургаски регион с тежки метали от транспорта“. Студентите доказаха, че замърсяването с тежки метали на почвите от транспорта в град Бургас е силно завишено в районите около главните пътни артерии.







Открит урок пред ученици от клуб „Екология“ проведоха в рамките на кампанията експерти от РИОСВ - Варна



Експерти от РИОСВ – Варна се включиха в отбелязването на Европейската седмица на мобилността в две училища в града. На 18 септември експерт от инспекцията журира състезание на тема „Чудесата на водата“, проведено с четвърти клас на ОУ “Захари Стоянов”. То имаше за цел да задълбочи знанията на учениците за мобилността и да повиши вниманието им при придвижване в градски условия, с идеята за опазване качеството на живот и околната среда. Отборът победител получи тениски, осигурени от МОСВ, а останалите участници - постери, стикери и значки с посланието на кампанията.

На 18 септември експерти от инспекцията изнесоха пред членовете на клуб „Екология“ към ОУ „Христо Ботев“ - кв. „Аспарухово“, и децата от СИП „Раковина“, открит урок на тема „Защитени видове и тяхното опазване“, насочен отново към идеята за връзката между начина на придвижване в градската среда и опазване качеството на живота и на околната среда. За активното им участие децата получиха шапки с логото на инспекцията.

РИОСВ – Враца отбеляза Европейската седмица на мобилността съвместно

с деца от ОДЗ „Българче”


На 17 септември малките участници в мероприятието представиха кратка програма със стихове и песни на екологична тематика, след което демонстрираха пред присъстващите наличието на алтернативни начини за предвижване, различни от автомобилния транспорт, които не водят до замърсяване на околната среда, като преминаха с велосипеди по предварително очертани маршрути по алеите в парка на детската градина.

За активното си участие и добри познания за природата и необходимостта от нейното опазване, всички участници получиха награди от страна на инспекцията (светлоотразители, книжки и албуми с историята и дейностите в резерват „Врачански карст”).

РИОСВ – Велико Търново обедини посланията на Европейската седмица на мобилността и Международния ден за защита на озоновия слой – 16 септември
На 16 септември в информационния център на инспекцията студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ получиха информация за озоновия слой, необходимостта от неговата защита, мерките, които международната общност е предприела за ограничаване на неговото изтъняване. Беше обърнато внимание на политиката на МОСВ за стриктно спазване на поетите ангажименти, основните замърсители на въздуха в нашата страна, последиците за човешкото здраве и стъпките за подобряване качеството на въздуха, който дишаме.

Във връзка със старта на Европейската седмица на мобилността студентите получиха информация за нейните цели и значение, както и за действията на местните власти за въвеждане и популяризиране на мерки за устойчив транспорт.



Състезание по майсторско и безопасно управление на велосипед беше проведено с подкрепата на РИОСВ - Монтана
С подкрепата на експерти от РИОСВ – Монтана Европейската седмица на мобилността беше отбелязана със състезание по майсторско управление на велосипед между деца от различни възрастови групи, организирано от Община Лом.

11937436_893736044009337_5061959120222348562_n img_0444

В гр. Монтана учениците от IV Основно училище „Иван Вазов“ пък проведоха демонстрация в училищния двор по безопасно управление на велосипед, скейтборд и ролери с идеята за безопасно движение и устойчиво придвижване в града.



Арт-ателие, състезание „Алтернативна мобилност“ и инициатива „Предай нататък“ с участието на РИОСВ - Пазарджик
Екипът на РИОСВ-Пазарджик проведе инициативата „Предай нататък”. На 16 септември директорът и голяма част от експертите се придвижиха до работните си места с велосипеди. Най-ентусиазираните пристигнаха на ролери, а най-доказаните пешеходци от екипа оставиха под чистачките на десетки паркирани автомобили листовки с апел „Бъди зелен, слез от колата си поне за ден”.

На 17 и 18 септември експерти от РИОСВ Пазарджик взеха участие в арт-ателие, вело-състезание,открити уроци, редене на електронни пъзели, в състезанието „Алтернативна мобилност“ на ОУ „Марин Дринов“, гр. Панагюрище, и поощриха с много награди активното включване на училището в кампанията.

Тази година 19 български града се регистрираха на официалната интернет страница на Европейската комисия за участие в кампанията. Четири от тях са от област Пазарджик - Панагюрище, Пещера, Пазарджик и Брацигово. С десетки свои инициативи тези общини се присъединиха към европейската политика за намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите.

Беседи с деца и светлоотразители за безопасно придвижване в града бяха осигурени от РИОСВ - Плевен
На 18 септември експерти от РИОСВ – Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ представиха мисията и целите на Седмицата на мобилността, както и добри практики за опазване на околната среда, пред деца от ЦДГ „Слънце“.
img_0677
На 23 септември в три плевенски училища бяха проведени и беседи с ученици от първи и втори клас на тема „Привдижвай се разумно“, като на децата бяха раздадени светлоотразители за пешеходци.

РИОСВ – Пловдив проведе демонстрация по измерване чистотата на въздуха, детски празник в Цар-Симеоновата градина, „Аз карам колело, последвай ме!“

и други разнообразни инициативи
РИОСВ – Пловдив стартира Европейската седмица на мобилността с демонстрация по измерване чистотата на въздуха и нивото на шума. Инициативата се проведе съвместно с експерти от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, които представиха пред ученици от ЕГ „Иван Вазов“ дейността на Aвтоматичната измервателна станция „Каменица“. Учениците можаха да видят на място как се отчита и нивото на шум, излъчван в околната среда.

В партньорство с Община Пловдив, район „Централен“ и Областната администрация, екоинспекцията организира на 18 септември на територията на Цар-Симеоновата градина детски празник. Близо 100 деца от Пловдив /ЦДГ «Каменица», ЦДГ «Люляк», ЦДГ «Зора», ученици от 1 и 2 клас на ОУ «Алеко Константинов» и СОУ «Св. Патриарх Евтимий», както и присъстващи в парка/ взеха участие в състезанията и игрите. По време на празника бяха организирани 5 къта с дейности, подходящи за предучилищна и начална училищна възраст: състезания по скоростно и майсторско каране на велосипеди, ролери, тротинетки и др.; рисуване на асфалт на тема «В града без кола»; изложба от предварително изготвени и донесени на място детски рисунки по темата; забавни състезания по безопасност на движението; демонстрация на здравна гимнастика.

РИОСВ – Пловдив оказа логистична подкрепа на общинските администрации и насърчи техни инициативи за популяризиране мерките за устойчив транспорт и кампанията „Град без коли!“:


Община Асеновград се включи в кампанията „Придвижвай се разумно!“ с викторина на тема „Град без коли“ с деца от 5 – 6 клас, както и състезание с велосипеди с цел популяризиране на алтернативни начини на придвижване. Инициативата се проведе в градския парк. Над 60 ученици от СОУ „Княз Борис I“ участваха във викторина с любознателни игри и в състезания с велосипеди. В града вече е открита и площадка по безопасност на движението в алеята до лятното кино. Общините Брезово и Сопот приканиха своите жители в периода 16 – 22 септември да се ограничава движението на автомобили в града и населените места. В Кричим се проведе Ден без коли на 22 септември. В две зони в града – пл. „Обединение“ и пл. „Освобождение“, от 10 до 12 часа бе преустановено движението за автомобили. Община Първомай организира на 22 септември велопоход, в който взеха участие над 160 деца, а в Община Съединение всички пешеходни пътеки пред училища и детски градини бяха освежени. На 20 септември (неделя) участници от всички райони на Община Пловдив се включиха в мащабно велошествие под надслов “Аз карам велосипед, последвай ме!“.



С флашмоб с чадъри РИОСВ – Перник поощрява движението в градска среда

без автомобили
Служители на РИОСВ - Перник и участници в Еко клуб към ГПЧЕ „Симеон Радев” организираха флашмоб, изписвайки с чадъри „РИОСВ” като послание за поощряване придвижването в градска среда без моторни превозни средства. Събитието беше организирано с цел популяризиране на европейската инициатива, насърчаваща хората са се придвижват пеша, с обществен транспорт или велосипеди.

РИОСВ – Русе подкрепи организаторите на фолклорен флашмоб и разнообразни прояви на открито в рамките на Европейската седмица на мобилността
Активно участие в кампанията взе община Силистра. На 18 септември, в час-пик /от 12:00 ч. - 13:00 ч./ в подкрепа на идеята за устойчива градска мобилност беше изпълнен фолклорен флашмоб в централната градска част, с участието на популярни местни групи. На площад „Свобода" се проведе демонстрация по приложно колоездене от Клуба по приложно колоездене в Силистра, а неформална група велосипедисти участваха в проявите в този ден, като от центъра на града предприеха маршрут до близката местност за отдих и спорт „Орехова гора".

dsc01342 - copy

p9180022 - copy

p9180001

Отдел „Инспекторат" към Община Силистра, съвместно с РУ "Полиция" и младежите от Ученическия парламент раздаваха стикери с послание по пешеходните пътеки в най-невралгичните участъци на града.

На 29 септември в Русе се провежда велошествие, организирано от „Вело-Русе”. РИОСВ-Русе подкрепи организаторите със светлоотразителни ленти и други разнообразни материали.



Конкурс за рисунка на тема „Моята зелена улица, моят зелен град“

проведе РИОСВ - Смолян

61 ученици от трети до пети клас на ОУ „Иван Вазов“ – гр. Смолян, взеха участие в конкурса за рисунка на тема „Моята зелена улица, моят зелен град“, организиран от РИОСВ – Смолян в подкрепа на кампанията. На 25 септември, в залата на инспекцията не само победителите, но и всички участници в конкурса получиха награди за вдъхновението и положеното старание.




Експерти от РИОСВ – София се включиха в откриването на

велоалея в град Правец
Лентата прерязаха кметът на Правец, заместник-областният управител на Софийска област, директорът на РИОСВ София на 15 септември 2015 г. от 16.30 ч. при скейт-съоръженията на велоалеята.

Проведоха се много спортни игри, свързани с алтернативните начини за придвижване - състезания с велосипеди, скейтборди и летни кънки. Експертите от РИОСВ – София разказаха за Европейската седмица на мобилността, чиято цел е да провокира местните власти да въведат и насърчат устойчивата градска мобилност, както и хората да използват други алтернативи за придвижване, а не автомобили.

На участниците бяха раздадени награди, осигурени от Министерството на околната среда и водите и РИОСВ – София.

По повод Европейската седмица на мобилността РИОСВ – Стара Загора организира почистването на резерват „Горна Топчия“
РИОСВ – Стара Загора организира акция по почистване в резерват „Горна Топчия“ в землището на село Коневец, община Тунджа, област Ямбол на 12 септември. Двадесет и седем участници - жители и еколюбители от село Коневец и съседните населени места, експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория – Стара Загора, се включиха в инициативата за разходка из парковата територия, наблюдение на лонгозната растителност и почистването на резервата. Мероприятието се проведе със съдействието на Община Тунджа и кметството на село Коневец.

Атрактивно пътуване с влак, ученически състезания и много грамоти и награди за участниците в кампанията от РИОСВ - Хасково

Служителите от РИОСВ- Хасково и тази година се включиха в Европейската седмица на мобилността с личен пример, като на 18 септември пристигнаха до работното си място пеша или с велосипед под надслов „Пеша на работа”.


С поредица от събития в Седмицата на мобилността се включи Община Димитровград, която официално е регистрирана за участие в инициативата. Програмата стартира с атрактивно пътуване с влак за малките граждани на Димитровград до Хасково и обратно. На 16 септември в парк „Вапцаров“ се проведе състезание по катерене на изкуствена стена. На 17 септември бе ограничено движението на МПС по ул. „Захари Зограф”, където се проведе ученическо състезание с велосипеди, а в парк „Марица” деца от детски градини рисуваха на асфалт. Победителите в състезанията по колоездене и катерене получиха грамоти и награди от РИОСВ - Хасково.

Първи със състезание по колоездене се включиха в Седмицата на мобилността децата от ОУ „П.Славейков”- Димитровград. Ученици от ОУ „Л. Каравелов”- Хасково, и от СОУ „П.Р.Славейков”- Кърджали, организираха велопоходи и игри на открито. В СОУ „Л. Каравелов”- Димитровград, проведоха беседа, изготвиха информационно табло и раздадоха брошури по темата, а учителите се включиха в инициативата „Пеша на училище”. Много други училища в региона също проведоха различни екоинициативи - велопоходи, игри на открито, открити уроци и разходки сред природата.



На 17 септември деца от ОУ „Ш. Петьофи” организираха пешеходна разходка, по време на която посетиха туристическите забележителности и част от държавните институции в Хасково. Разходката им приключи с открит урок-беседа в залата на инспекцията, след което получиха светлоотразителни значки с логото на кампанията и информационно-образователни материали.1

РИОСВ – Шумен проведе кампания за Седмицата на мобилността в село Васил Друмево и в град Смядово

На 17 септември в село Васил Друмево експерти от екоинспекцията в Шумен проведоха кампания за Седмицата на мобилността в Дневния център и дом „Калинка”. Децата се включиха в спортната надпревара с желание и настроение, затова екипът на РИОСВ - Шумен награди всички. Участвалите в кроса, освен незабравимите емоции, които преживяха, получиха учебни пособия, а на възпитаниците на Дневния център бяха връчени грамота и подаръци.





На 18 септември, от 14 часа се проведе кампанията с учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Смядово. Над 120 деца от училището, разделени в 6 възрастови групи, се включиха в спортна надпревара. На призьорите бяха връчени грамоти и награди, осигурени от РИОСВ – Шумен и Министерството на околната среда и водите.







Каталог: files -> file -> Press -> Kampanii
Kampanii -> Световен ден на околната сред 5 юни 2014 г. Инициативи на регионалните структури на мосв риосв – Благоевград
Kampanii -> Конкурс за рисунка на асфалт. Участници 60 ученика. Разпространение на информация до регионалните медии за предстоящата кампания по повод "Деня на Земята" и покана за медийно партньорство в инициативите
Kampanii -> 35 Години ден на земята какво е мотото за 2005 г.?
Kampanii -> Книга на българия
Kampanii -> Десет идеи как всеки може да отбележи Деня на Земята – 22 април
Kampanii -> Международен ден на Черно море – 31 октомври 2012 г
Kampanii -> Биологично разнообразие на българия
Kampanii -> Книга на България


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница