21 век – векът на технологиитеДата09.09.2017
Размер26.81 Kb.
Втори „б” клас – Class Dojo

Дилемата пред всеки един учител е как и по какъв начин да задържи вниманието на учениците си за по-дълго време; как да ги мотивира за полагането на учебен труд и какъв контрол да осъществи сред децата в класната стая; как да направи урока интересен и иновативен; „как да избяга от скуката в час”. Днес, в 21 век – векът на технологиите, всеки един от нас може да осъществи своята мисия с много и различни методи и техники. Една от тези техники или приложение всъщност е сайт с адрес www.classdojo.com, на който можете да се регистрирате безплатно като учител, ученик или родител. Основната идея е, че учителят дава положителни или отрицателни оценки (точки) на своите ученици за най-разнообразни дребни неща, които по принцип не се отразяват в дневник или бележник. Например помощ на другар, групова работа, добро поведение, наличие на домашно или говори в час, няма домашно, държи се лошо и др. Тъй като преди две седмици втори „б” клас от НУ „Христо Ботев” стана Class Dojo, ето ги и нашите критерии, по които добавяме или отнемаме точки:

В момента, когато учителят даде положителна или отрицателна точка на ученик, това се оповестява чрез два различни звука и децата в клас научават за действието. Всички тези точки могат да се виждат от ученици и родители.

Най-интересната част на ClassDojo обаче е това, че всеки ученик получава аватар, който представлява чудовище. Чудовищата са много симпатични и могат да се променят от учениците, което е любимото нещо на децата. Някои от учениците вече смениха своите „монстерчета” като има възможност за вграждане и на собствената снимка. Голяма част от тях инсталираха приложението на смартфоните или таблетите си. При постоянна връзка с интернет имаме възможност веднага да реагираме при дадена ситуация – отнемам или прибавям точки в зависимост от детската проява /тъй като аз също инсталирах приложението на смартфона си/ или децата имат възможност да сменят аватара си.

Към това приложение отношението на родителите е основно в положителна насока. На всеки един от тях, както и на децата, раздадох код, с който като се регистрират в системата могат да влизат в нашата виртуална класна стая и да наблюдават точките на учениците. Получават доклад под формата на диаграма и съобщения от мен към целия клас или към всеки един родител персонално. Оказа се, че децата много се вълнуват и често проверяват какви са им точките или карат родителите си да го правят. Така те са стимулирани да се учат повече и да се държат по-добре за да получат повече точки. За мен е от изключително значение това, че имам възможност по всяко време да изпращам съобщения на всички родители заедно и на всеки по отделно. Това много улеснява комуникацията между учител – родител, учител – ученик.

Всяка седмица нулирам точките и започваме отначало. Очакванията са ми големи, както и на децата. Надявам се Class Dojo да успее да ги мотивира и стимулира за една ефективна и ползотворна учебна работа, за едно приятелско отношение и поведение спрямо съучениците си, за уважение към учителите и останалите около тях.

В края на септември бяха връчени и първите награди на три момичета от класа за най-много Доджо точки. Всяка една от тях получи Доджо грамота за Доджо победител.

Честито на победителите – Ивета Иванова, Райна Райковска и Елица Дулева!!!

С останалите ученици си обещахме , че всички ще работят така, че в края на всяка седмица различни деца да получават Доджо награди.

Кл. р-тел на 2 „б” клас: Кремена Ковачева


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница