22 декември 2008 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/5
Дата02.05.2017
Размер0.76 Mb.
  1   2   3   4   5
22 декември 2008 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В.Труд 1

В.Труд 2

В.Пари 6

В.Земя 7

В. Телеграф 10

В. Телеграф 12

В. Телеграф 12

В. Телеграф 14

В. Телеграф 14

В. Монитор 14

В. Монитор 16

В. Монитор 17

В. Монитор 17

В. Монитор 18

В. Монитор 18

В. Монитор 19

В. Монитор 20

В. Монитор 21

В. Монитор 21

В. Монитор 22

В. Монитор 22

В. Монитор 22

В. Монитор 23

В. Дума 28

В. Дума 29

В. Дума 29

В. Нвонира 30

В. Нвонира 30

В.Стандарт 31

В.Стандарт 32

В.Дневник 37

В. Сега 39

В.24 часа 42
21.12.2008 г., с. 2-3
Цареше имоти били досадна тема за Симеон
Темата за имотите ми се използва по вече мно­го досаден начин, заяви вчера пред „Дарик" ра­дио лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

„Не съм дори страна в делото, което се завеж­да сега между Агенцията по горите и поземлената комисия. Какво ли не се пише и говори за мен", оплака се царят. На въ­прос използват ли това политическите партньо­ри на Сакскобургготски, за да го притискат, той отвърна, че това е твър­дение, което поне от не­гова страна не съответ­ства на истината. „Отдав­на можех да поискам много неща, които са би­ли разграбени от домо­вете ни от 1944 г. ната­тък. Явно така съм раз­дразнил хора, които дей­стват със злоба и завист", каза още Симеон.
21.12.2008 г., с. 6
Лишиха Бистра Димитрова от право да –заема шефски длъжности
Осем години затвор за бивша банкерка
Бистра Димитрова, бивш председател на преминалата в частни ръце Държавна спестовна каса (ДСК), получи вчера рекордна присъда от 8 години затвор. За първи път банкер у нас бе наказан така сурово след масовите фалити на трезори отпреди 12 години.

Състав на Софийския градски съд с председател Иван Стойчев призна Димитрова за виновна в това, че между 19 май 1995 г. и 15 юли 1996 г. не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество. Тя сключила необезпечени договори с фалиралите Първа частна банка, Агробизнесбанк, Бизнесбанк, Туристспортбанк и Добруджанска банка. В резултат било разпиляно имущество на ДСК, равняващо се днес на 12 942 000 лв.

Освен за безстопанственост шефката бе осъдена и за сключена неизгодна сделка с финансовата къща “Фикс плюс” за продажба на държавни ценни книжа от емисия 1994-1997 г. Загубите от това деяние за бившата спестовна каса са изчислени на 2,6 млн. лв.

Бистра Димитрова бе оправдана по обвинението, че е превишила правата си в полза на бившата Първа източна международна банка, като е разрешила необезпечен кредит от 1,5 млн. лв.

За 11 години съдът лиши Димитрова от правото да заема длъжности като управител, подуправител или член на управителния съвет на БНБ или Българската банка за развитие, като зам.-министър, областен управител, шеф на държавна агенция или комисия, както и всички длъжности, определени като ръководни в администрацията.

Осъдената трябва да плати 8846 лв. разноски по делото, което е стартирало през 2002 г.

Вчера Васил Василев, адвокат на Димитрова, отказа пред “Труд” какъвто и да е коментар. Защитата има право до обжалва пред втора инстанция - Софийския апелативен съд.

Банковите дела се точат с години заради сложните счетоводни експертизи по тях. Сред малцината осъдени банкери е Христо Александров от Агробизнесбанк, който получи присъди по две дела, съответно от 4 и две години и половина затвор, но те не са влезли в сила.


Снимка на две колони - Бистра Димитров, бивш председател на Държавна спестовна каса.


21.12.2008 г., с. 6
Финансистката пред “Труд” на 30 май 1997 г.:

Осъдената Бистра Димитрова беше назначена за председател на ДСК от кабинета “Виденов” през юни 1995 г. по предложение на тогавашния вицепремиер Румен Гечев. Преди това завършилата икономика банкерка бе главен директор на “Жилищно кредитиране” в ДСК-София. Натрупала е 15-годишен стаж в ДСК с едно прекъсване през 1993 г., когато е работила в “Балканбилдинг”.

Народното събрание освободи Димитрова от шефското място на държавната банка през май 1997 г. Причината - тогавашният премиер Иван Костов желаел да работи с нов екип.

Преди това вътрешният министър Богомил Бонев беше заявил, че Националната служба за сигурност започва проверка в ДСК заради обвинения срещу Бистра Димитрова.

Пред парламента финансовият министър по това време Муравей Радев обясни исканата смяна в ръководството с “уронване на стабилността и престижа на ДСК от страна на Бистра Димитрова”.

“Не съм съгласна да бъда най-корумпираният и най-големият престъпник в тая държава. Ако искат да си разчистят сметките с мен, това е друг въпрос. Разбрахме се с г-н Иван Костов, че след като той желае да си направи нов екип, няма да му преча”, заяви тогава в интервю за “Труд” Димитрова на 30 май 1997 г. “Непрекъснато се тръби за изтичането на някакви пари. Освен към бюджета пари на други места не са давани в последните няколко месеца. Събрахме една част от парите си от банки, поставени под особен надзор, така че всичко е законно”, заяви тогава Бистра Димитрова.
22.12.2008 г., с. 6
Снимка на две колони - Кметът на София Бойко Борисов от­кри вчера новоасфалтирания път между столичните квартали „Би­стрица" и „Сименово". Освежаване­то на двукилометровата отсечка и укрепването на 4 свлачища покрай нея са стрували на общината 1,5 млн. лева.


22.12.2008 г., с. 6
Град Неделино,Смолянско
Мъж раздаде 4000 лева на деца без родители
Строителят Мирослав Бачков раздаде 4000 лева на сираци в Неделино за Коледа. Дарението е част от печалбата му от залози в „Еврофутбол" отпреди дни. От парите мъжът отделил за по едно сираче от I до XI клас. Децата полу­чили подарък или пари в брой, казаха учители. Бач­ков бил със сходна съдба и затова решил да зарадва изоставените деца.


22.12.2008 г., с. 8
Снимка на три колони - Огромна локва се е образу­вала пред бл. 421 в столич­ния квартал „Дружба 2" за­ради строежа наблизо. Теж­ките машини са подкопали участъка там се събира во­да, която хората едва пре­скачат.


22.12.2008 г., с. 9
Търсят мозъка на афера за 3 млн. евро
Как се краде фирма

Ивайло КРАЧУНОВ

Трескаво издирване на “диригента” на афера за 3 млн. евро са предприели преди дни столичните криминалисти. В броя от петък описахме как таксиметров шофьор от известна столична компания, пробвал да продаде златоносен парцел от 6 дка на бул. “Цариградско шосе” до хотел “Експо” за 3 млн. евро с фалшиви документи, бе арестуван от полицаи от Икономическа полиция към столичното Шесто РУ. Белезниците заключили китките му минути преди да извърши сделката.

Разследващите установили, че таксиджията е само брънка от веригата на хитро замислената престъпна схема. По поръчение на негов покровител шофьорът успял да се снабди с документ, че е управител на фирмата за недвижими имоти “Зив Бул”, в чийто капитал бил вписан теренът. Така таксиметровият шофьор само за ден се превърнал в брокер. А след това си извадил нотариален акт и данъчна оценка на терена с любезното съдействие на чиновниците от общинската администрация в столичния квартал “Младост”.

В края на миналата седмица Николай Н., който има две педи досие в полицията, изненадващо бе освободен от ареста, тъй като наблюдаващият прокурор по случая преценил, че измамата, която се опитал да извърши, не представлявала тежък случай. Нищо че за една бройка шофьорът на такси и господарите му са щели да се облажат с 3 млн. евро!

“В продължение на 2 седмици трябваше да изчакваме съдът да наложи възбрана за продажба на имота, който е наша собственост. Благодарна съм на полицаите от Икономическа полиция към 6-о РУ, които само за няколко дни разплетоха случая. Ако те не се бяха намесили навреме, парцелът ни щеше да бъде откраднат”, заяви вчера пред “Труд” служителка на фирма “Зив Бул”. Същата дама алармирала криминалистите, че във фирмата е извършена измама. Преди това тя подала молба за издаване на актуално състояние на компанията. Но с ужас установила, че на мястото на законния управител на компанията се е намъкнал Николай Н.

“В Закона за Търговския регистър има пропуск, който позволява като управител на дадена фирма да се впише лице без съгласието на стария управител. Необходимо е незнайно защо съгласието само на новия управител, който заверява само един образец на подписа, прилага решение на едноличния собственик, което не се заверява нотариално и се вписва в Търговския регистър. При това вписване се проверява съгласието на “самозвания” управител”,обясни пред “Труд” председателят на Нотариалната камера Димитър Танев. По думите му в действията на нотариусите, взели участие в издаването на документите, свързани с аферата, няма абсолютно никаква грешка. “Нотариусите заверяват само образец от подписа на новия управител. В Търговския регистър би трябвало да проверяват, но това не им е възложено от закона дали е налице категоричното съгласие на настоящия управител”, подчерта г-н Танев. Той предлага да се промени Законът за Търговския регистър и всички протоколи, които касаят смяна на управители на фирми или продажби на недвижими имоти да се заверяват нотариално с подпис и съдържание.По този начин според г-н Танев ще се възпрепятстват кражбите на фирми.


Снимка на две колони - Парцелът зад хотел „Експо”,който таксиджията Николай Н. Е щял да продаде с измама за 3 млн.евро


22.12.2008 г., с. 11
Съветват да не харчим ненужно и да внимаваме със заемите
Икономисти: Влагайте в банки и по-евтини имоти
Икономистите съветват домакинствата да не съхраняват парите си в брой, да не харчат за ненужни неща и да бъдат внимателни при тегленето на заеми.

Пред БТА Георги Стоев от “Индъстри уоч” казва, че лихвите на банките растат и затова хората с пари може да ги сложат на депозит. Стоев смята, че 2009 г. ще е подходяща и за инвестиране в имоти, при положение че цените спадат. Други негови препоръки са: да се научим да водим семеен бюджет. Ако трябва да се съкращават домакинските разходи, можело да се започне от телефонните разговори.

Според Ели Анави, шеф на дирекция в Министерството на икономиката, кризата вече се чувства в експортно ориентираните отрасли. Затова той препоръчва на малките и средните фирми да заемат пазарни ниши, да създават нови продукти и услуги, да търсят хора на науката.

Анави съветва хората на наемния труд да помислят за квалификацията си и при по-добро предложение да сменят работното си място. Служителят смело зове хората да вземат нещата в свои ръце и да се възползват от условията, които им дава държавата. Припомня се, че предстои минималният капитал при регистриране на ООД да бъде намален от 5000 лв. на 100 лв. Това щяло да позволи “на студенти, безработни и млади пенсионери да се захванат със собствен бизнес”.

Според Богомил Николов от Българската национална асоциация на потребителите при криза трябва да се внимава с тегленето на кредити. Той акцентира на общоизвестната формула, че човек не бива да задлъжнява с над 30% от съвкупния си доход. Според Николов обаче много хора у нас задлъжняват с 50-60% от дохода си, което води до риск от загуба на имот, купен с кредит.


22.12.2008 г., с. 48
Хванаха първия забиван на кирки
Лалка КИПРОВА

Мъж на 22 години от Ки­тен беше арестуван от по­лицията, след като заби кирка във „Фиат фиорино". Ударът бил извършен към четири часа след по­лунощ в събота.

Италианският автомо­бил, който бил собстве­ност на 26-годишен бур­газлия, бил паркиран на улица„Урдовица"в Китен. Въоръженият с търнокоп вандал забил с всичка си­ла сечивото в предния ка­пак на возилото и избягал.

Рано сутринта притежа­телят на колата останал втрещен, след като я ви­дял „декорирана" с кирка. Той сам насочил полицаи­те към предполагаемия извършител - Мартин П. от Китен, с когото имали ста­ра бизнес вражда.

Мартин, който е стар по­знайник на полицията най-вече за кражби, признал пред съдия, че е забил кирката в колата на опо­нента си, за да му отмъсти.

По случая е образувано досъдебно производство, а срещу Мартин е повдиг­нато обвинение по чл. 216, ал. 1 от НК - за поврежда­не на чужда движима соб­ственост, съобщиха от по­лицията. Ако бъде приз­нат за виновен, той може да прекара до 5 години зад решетките. Все още не е ясно дали прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържания, но според криминалисти то­ва било малко вероятно.

Мартин П. е първият за­държан и обвинен за отмъ­щение с кирки не само в Бургас, но и в цялата стра­на. От 2005 година, когато луксозното „Ауди" на биз­несмена Здравко Донев-Капона осъмна със седем кирки, до момента случаи­те на атака по возила с търнокопи са над 50.22.12.2008 г., с. 6
Бюджетът на София расте до 900 млн. лв.
Бюджетът на София за 2009 г. ще е около 900 млн. лв., заяви зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Той припомни, че в началото на настоящата година бюджетът е бил 826 млн. лв. За осъществяването на инвестиционните си проекти през 2009 г. София ще разчита не на парите от местните данъци, а на европейско финансиране, каза още Минко Герджиков. В инвестиционната програма на кметството за 2009 г. са включени четири проекта с европейско финансиране. Става въпрос за строителството на двете метроотсечки от надлез Надежда до бул. Черни връх и от жк Младост-1 до бул. Цариградско шосе, изграждането на колекторите по програма ИСПА и строителството на инсталациите за третирането на битовите отпадъци на града, което ще започне през втората половина на 2009 г.

Инвестиционната програма на кметството до момента е осъществена в 93%, посочи Герджиков. От планираните 285.9 млн. лв. са усвоени 279.8 млн. лв., допълни той.
22.12.2008 г., с. 6
Инвестиции
Фонд търси пари за два проекта у нас
ECDC инвестира в търговски парк и молове
Радостина Маркова

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company (ECDC) търси финансиране на два проекта у нас - търговски центрове в Бургас и в Сливен. Според съобщение до Лондонската фондова борса двата проекта са 16% от портфолиото от имоти на фонда, в което влизат още 5 обекта у нас и в Румъния. Стратегията на ECDC предвижда проектите в Бургас и Сливен да бъдат продължени със собствени средства до осигуряването на кредит. Имаме достатъчно ресурс, за да подсигурим проекта в Бургас до получаването на разрешение за строеж, което се очаква до средата на 2009 г., посочиха от фонда. По сходен начин стоят нещата и с проекта в Сливен. У нас ECDC инвестира и в два мола - Галерия Пловдив и Мега мол Русе, за които вече има финансиране. Пловдивският проект ще има 47 хил. кв.м отдаваема площ, а русенският - 18 хил. кв.м.
22.12.2008 г., с. III
Успех

Св. Марина влезе в Топ 10 на най-успешните
МБАЛ Св. Марина ЕАД-Варна разполага с 900 легла и е най-големият диагностично-лечебен и консултативен университетски болничен комплекс, който обслужва пациенти от цяла Североизточна България. Годишно през нея преминават над 50 хил. души. Болницата има акредитация с отлична оценка (пет звезди), с което е затвърден статутът й на Университетска болница от акредитационния съвет към здравното министерство, коментира доц. Красимир Иванов, изп. директор на болницата. През 2008 г. болницата осъществи много успешни проекти, свързани с инвестиции в апаратура и специалисти, а също и ремонти на стар сграден фонд. Сред тях е открит дневен център към детската психиатрия със средства по ФАР, ядрено-магнитен резонанс и скенер от най-висок клас, основен ремонт и обзавеждане на първа белодробна клиника.


22.12.2008 г., с. 3
Столичният кмет е против протестите
Нямаме никакво участие в организирането на протестите и не толерираме този начин на поведение. Това заяви вчера столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали са верни думите на премиера Сергей Станишев, че протестите са манипулирани. Кметът посочи, че не може всичко, което се случва в държавата, да се свързва с неговото име. „Нека министрите на Станишев и депутатите му се срещнат с тези хора и им решат проблемите“, заяви Борисов. Той допълни, че иска партията му да дойде на власт единствено и само по нормалния начин - чрез предсрочни или редовни избори. „Нашите симпатизанти са хората, които искат да има спокойствие в България, плавност в смяната на политическите партии и процеси, това са работещите хора и аз не искам да ги лъжа“, каза още кметът. На въпрос относно вчерашния протест на полицаите Борисов посочи, че никой не може да им повлияе да излязат да протестират. „Те не искат много, просто работата им да се постави до ДАНС и прокуратурата, защото тя не е нито по-малко опасна, нито пък изисква по-малка квалификация. Това са им проблемите. Тъй като идеята на премиера беше да се направи „политическа полиция“ и беше създаден ДАНС с по-високи заплати, още тогава ги предупредихме, че ще има протести“, заяви Борисов. По повод трагичния инцидент с 20-годишния Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ и последвалите протести стана ясно, че Борисов е изпратил сигнал до Софийска градска прокуратура относно нарушения на бившия районен кмет Венцислав Дудоленски и бившия главен архитект на район „Студентски“ Теодор Коларски. Според сигнала двамата са превишили властта и правата си, давайки възможност на трети лица да се облагодетелстват имуществено за сметка на Столичната община, като са допуснали изграждането и функционирането на незаконен строеж на територията на „Студентски град“.


22.12.2008 г., с. 5
Време е държавата да сложи ред в арендните отношения
Не е нормално някои да владеят по 300 000 дка земя, а собствениците на ниви да мизерстват
От много години бъл гарската обществе ност и особено те зи, които имат по-преки отношения и впечатления от състоянието и пътищата за развитието на селското стопанство, са силно обезпокоени, че все още от страна на управляващите няма тревога за тежкото състояние, в което се намира отрасълът. Няма дори опит да се отговори на въпроса, накъде върви родното ни земеделие и докъде ще стигне, ако се развива по досегашния начин? А състоянието му не е никак радостно - дребна и разпокъсана частна собственост, пустеещи земи, разграбена и унищожена материалнопроизводствена база, замиращо животновъдство, нарушени технологии по отглеждането на културите и животните, обезлюдяване и състаряване на селата, обедняване на хората в тях и т.н.

Неведнъж е подчертавано, и това се знае от всички, че у нас няма националноотговорна стратегия и политика за бъдещото развитие на селското стопанство и българските села. Няма отговор на въпроса дали „феодално-латифондски“-те и чифликчийски структури на стопанисване и владеене на земята са перспективата на земеделието у нас? Появиха се вече немалко частни арендатори, покровителствани и предпочитани от държавата, които арендуват по 250-300 хил. дка земи, владеят по едно и повече села, изкупуват на безценица дребната собственост на хората. Тези арендатори, еднолично и несмущавани от никого, се разпореждат със земите на българските граждани, обработват незаконно и непотърсените земи от наследниците, на общините, читалищата и други земи, обогатяват се безсрамно, а хората мизерстват. Властта обаче не се интересува от тези неща, вместо по-активно да се намесва, да регулира и направлява отношенията между собствениците на земи и арендаторите. Вярно е, че това са двустранни отношения, но когато липсват справедливост, акуратност, равнопоставеност и се допускат беззакония и своеволия, държавата следва да се намесва, да се чувства, че има ред и закони, които са задължителни за всички и трябва да се спазват. Неоправдано е такъв правен проблем, какъвто е сключването на договорите за аренда, да се оставя в ръцете само на арендаторите, с което те ощетяват и унищожават собствениците на земи.

Основната част от земята в България се обработва от частни арендатори и земеделски кооперации. Докато в земеделските кооперации обаче въпросите за условията, размера на рентата, дивидентите за дяловите вноски се решават от общите събрания на кооперациите, то частните арендатори сами решават тези проблеми и като правило в свой интерес. За намаляването на нарушенията в това отношение определена роля играе законът за арендата в земеделието. И неслучайно от приемането му досега се изменя и допълва седем пъти. Явно е, че в този смисъл държавата търси начините и формите да регулира тези процеси в определена степен. Разбира се, въпросите допират и до редица други закони, като закона за собствеността, за наследството и други, които се нуждаят също от подобрение. Очаква се НС отново да предприема някои мерки в това отношение. Затова по тези въпроси е целесъобразно да се чуят повече мнения и предложения от специалисти и извън парламента, тъй като проблемите са твърде сложни за решаване. В това направление са и някои от настоящите предложения за промяна и допълнения в Закона за арендата.

На първо място, в закона трябва да се вмени в дълг на държавата да се намесва, контролира и направлява арендните отношения. Вместо задължителната нотариална заверка на подписите и вписване в нотариалните книги, договорите да се регистрират само в съответните общински служби по земеделие и гори, като се представят скиците на имотите, т.е. процедурите да се опростят. Целесъобразно е със закона да се определи базовият размер на рентата по категории земи и културите, с които те са заети или предназначени. В случая може да има различни подходи и варианти на решения - твърди ставки на рентата в определени рамки като част от дохода, който арендаторът получава, и др. Като се използва опитът на Франция, Италия и други страни, собственикът да получава и част от субсидиите, които се дават за единица площ над договорения размер на рентата. Срокът на арендния договор да не бъде по-дълъг от 4 години. Сключените договори за по-дълъг период, които не са малко, да се анулират. Неправомерно е допуснатата в закона възможност арендаторът да може да преарендува земята и предоставя правата си на трето лице. Тази практика е вредна и тя трябва да се отстрани. Със закона следва да се въведе клауза, с която да се ограничи размерът на арендуваната земя от едно лице. Съществуващата сега практика е вредна за страната. Размерът на земята, която земеделските кооперации обработват, както и досега ще зависи от членовете на кооперацията, които са предоставили земята си за съвместно обработване.

МЗХ, съгласувано с Министерството на правосъдието, е целесъобразно в определен срок да разработи типов договор, който, от една страна, да защитава собствениците на земи, но да не ощетява и арендаторите. Предвидените условия и ред в договорите да се контролират от държавата и стриктно да се спазват. По този начин ще се отстранят в значителна степен слабостите и недостатъците, които съществуват сега в закона.
Снимка на четири колони - През последните години арендаторите се сдобиха с мощна техника за обработване на полята

  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница