23. Сестрински грижи при отравяния с хлорДата21.06.2018
Размер13.59 Kb.

23. Сестрински грижи при отравяния с хлор

Хлорът е силно отровен газ, с характерна остра, задушаваща миризма, негорим е и има жълто-зелен цвят. Разтворим е във вода. Бързо се изпарява и образува жълтозелен облак, който се движи близо до земната повърхност и се събира в ниските места и тунели. За ограничаване на замърсяването с хлор, мястото на теча се залива с вода, варно мляко, амонячна вода и се създават водни завеси, които намаляват разпространението на изпаренията.

Предизвиква силно раздразнение на дихателните пътища, мъчителна кашлица, кихане, болки в гърдите, парене и сълзене в очите, при съприкосновение предизвиква изгаряния по кожата. При високи концентрации може да причини оток на белите дробове и смърт.

Когато отравянето е с газове, пострадалият трябва да се изнесе на чист въздух. Ако отравянето е с дразнещи газове (хлор, бром, йодни пари, серен диоксид, хлороводород) в никакъв случай да не се прави изкуствено дишане. Предпазните мерки се взимат до идването на лекаря, който трябва да се информира за характера и начина на отравянето и взетите мерки.

На пострадалите от хлор промийте очите, носа и устата с 2% разтвор на сода бикарбонат /1 чаена лъжичка в чаша вода/. Правят се кислородни инхалации. Прилага се вдишване на пари от смес на спирт, етер или амоняк. Препоръчва се и вдишване на пулверизиран разтвор на сода бикарбонат. Пострадалите се изпращат в болнично заведение.

Като средство за първа помощ се прилага вдишвано на пари от смес на спирт, етер или амоняк. Пострадалият се поставя на чист въздух и покой. Правят се кислородни инхалации. Препоръчва се вдишване на пулверизиран разтвор на сода бикарбонат. Дрехите на болния се разкопчават. Почиства се горната устна кухинаОчите, носът и устата се промиват с 2-процeнтов разтвор на сода бикарбонат. Изкуствено дишане при оказване на помощ не трябва да се извършва по никой от познатите начини поради опасност от белодробен оток.

Симптоматично лечение:

  1. Кислордолечение

  2. Инхалации с бронходилататори

  3. Обезболяващи средства

  4. Глюкокортикостероиди 4 мг/кг


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница