26 май 2011 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/7
Дата27.03.2017
Размер1.04 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
26 май 2011 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 5

В. Монитор 6

В. Монитор 7

В. Монитор 9

В. Монитор 10

В. Сега 13

В. Сега 14

В. Сега 15

В. Сега 15

В. Земя 15

В. Земя 16

В. Земя 16

В. Атака 19

В. Стандарт 19

В. Стандарт 20

В. Стандарт 20

В. Стандарт 21

В. Стандарт 21

В. Стандарт 21

В. Стандарт 22

В. Класа 23

В. Класа 24

В. Класа 25

В. Класа 25

В. Класа 26

В. Класа 28

В. Дума 29

В. Дума 29

В. Дума 31

В. Телеграф 31

В. Телеграф 32

В. Телеграф 32

В. Телеграф 33

В. Телеграф 34

В. Телеграф 34

В. Телеграф 34

В. Телеграф 34

В. Телеграф 35

В. Телеграф 35

В. Телеграф 36

В. Дневник 37

В. Дневник 37

В. Дневник 37

В. Дневник 38

В. Дневник 39

В. 24 часа 40

В. 24 часа 42

В. 24 часа 42

В. 24 часа 42

В. 24 часа 43

В. 24 часа 43

В. 24 часа 44

В. 24 часа 44

В. 24 часа 45

В. 24 часа 45

В. 24 часа 45

В. 24 часа 45

В. 24 часа 46

В. 24 часа 46

В. Пари 46

В. Пари 47

В. Пари 49

В. Пари 50

В. Новинар 53

В. Новинар 54

В. Новинар 54

В. Новинар 55

В. Новинар 55
26.05.2011 г., с. 6
Фирма ремонтира ясла безплатно и незаконно
Николай СПАСОВ

Строителна фирма е ремонтирала безплатно, но и незаконно голяма част от новото крило на детска ясла „Послушко" в район „Източен" в Пловдив.

Работата им обаче се прие „на нож" от градската управа. Главният секретар на община Пловдив Борислав Инчев обяви, че подобна „художествена самодейност" е незаконна. За него била пълна мистерия коя е фирмата, измазала стените и подменила дограмата и паркета - в забавачката, и.то без да вземе лев.

„Обявихме обществена поръчка и когато от фирмата, която я спечели, отидоха да ремонтират, на място констатирали, че строителните работи са вече извършени", съобщи Инчев. В градската управа още чакат отговор на писмото си до районния кмет на „Източен" Петър Петров (ГЕРБ) - кой е наблюдавал ремонта на яслата.„И аз вече не си спомням, но ще проверя, тъй като това стана преди три години", коментира казуса кметът Петров.
26.05.2011 г., с. 10
В Чирпан започва работа

по проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, съобщи кметът Васил Донев. Освен строеж на пречиствателна станция, се предвижда реконструкция и на ВиК мрежата в града. Проектът е за 42,15 млн. лв.
26.05.2011 г., с. 10
Снимка на четири колони - Площадът пред Централна гара - София става държавна собственост и ще се стопанисва от транспортното министерство, реши правителството. Досега имотът с площ 12 666 кв. м се стопанисваше от общината. Очаква се на следващ етап гарата и площадът пред нея, известен като Ротондата, да бъдат предоставени на концесия. Транспортното министерство планира на площада да се обособят офиси, както и да се изгради многоетажен паркинг.


26.05.2011 г., с. 11
Искат по-точни данни от Централния депозитар
Комисията по финансов надзор (КФН) наложи принудителна административна мярка на Централния депозитар, с която задължи институцията да води по-точна оценка на собствениците на дялове в публичните дружества.

Повод за това беше публикация от февруари във финансовия сайт „Инвестор.БГ", според която заради неточно представяне на данни от депозитаря, през последните 6 месеца основният български борсов индекс SOFIX е бил изчисляван неправилно.

В седмичния си бюлетин Централният депозитар ще трябва да обявява точния процент на акции, които даден акционер притежава, след като 'делът му падне под или надхвърли 5% от акциите на публично дружество или дял, кратен на 5%. Досега в бюлетина пишеше само, че делът е намалял или преминал границата, но не ставаше ясно на колко възлиза.

Заради липсата на точни данни от SOFIX погрешно беше изваден „Холдинг Пътища", като вместо него беше включена „Зърнени храни България".
26.05.2011 г., с. 20
Лихвите се връщат на нивата от 2008 г.

Ипотечният пазар се събуди след кризата
Цвета ДИНКОВА

Банковият пазар показва първи признаци на излизане от кризата. Докато при бизнес и потребителското кредитиране все още почти няма движение, сегментът на ипотечните заеми регистрира плах ръст. Именно в този сектор се съсредоточават усилията на банкерите.

Според тях това отразява нарасналия интерес у клиентите към покупка на ново жилище на кредит. Тенденцията личи и по банковата реклама, която през лятото ще бъде доминирана от промоционални предложения за жилищни заеми.

Експерти смятат, че лихвите по ипотечните кредити се връщат на предкризисните нива. Данните на БНБ за март 2008 г., когато икономиката регистрираше ръст,

показват, че средната лихва по жилищните заеми в лева е била 8,83 процента, а при евровите ипотеки - 7,78 на сто. През март 2011 г., откогато са последните данни на БНБ, процентите са съответно 8,33 и 8,06. От официалната информация става ясно, че годишният процент на i разходите (ГПР); който измерва общата цена на кредита, е 8,90% за левовите ипотеки и 8,79 на сто за тези в евро. За сравнение, преди три години общият процент на разходите по левовите кредити е бил малко над 9%.

Въпреки връщането към предкризисните нива, все още няма трайно изразена тенденция на чувствителен спад на стандартните лихви. Банките още опипват пазара и залагат на промоции и временно премахване на някои такси. Сравнение на пет |

оферти за ипотечен кредит, изготвено от финансовите консултанти от „Моите пари", показва, че ГПР при отделните банки се движи между 9,14 на сто (например при Уникредит Булбанк и ОББ) и 8,40% (Банка ДСК). Има и предложения за фиксирани лихви за една или две години. При някои от тях ' процентът пада под 6 на сто за срока на промоцията. След това обаче лихвените нива стават плаващи.

Данните на „Моите пари" за активността на банките през април потвърждават, че тя е съсредоточена в ипотечния сегмент. Шест трезора са променили офертите си за жилищни заеми през месеца. Само при половината от тях обаче промените на практика са съществени, твърдят консултантите. Две банки (Алианц банк и ОББ)

са заложили на фиксиране на лихвата през първата година. Сред другите промоционални предложения са отпадане на таксата за разглеждане на документите или на таксата за кандидатстване.

Данните за потребителското кредитиране показват липса на активност. Според БНБ средният ГПР за този вид заеми в края на март е 13,58 %. През януари той е бил малко по-нисък -13,52%.

Запазва се тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите. През март за левовите влогове средният процент е бил 5,49%, а за евровите - 4,81 %. За сравнение годишната инфлация за март е по-висока - 5,6%. Въпреки това домакинските депозити вече надхвърлят 28 млрд. лв.


26.05.2011 г., с. 20
Милка Тодорова, „Банкиране на дребно", ПИБ:

Интересът към заемите расте
- Г-жо Тодорова, има ли трайна тенденция за съживяване на ипотечния пазар?

- Има плавна тенденция към увеличаване на исканията за ипотечни кредити, които в по-голямата си част са за закупуване на имоти. Трайната тенденция зависи от комплекс от фактори -подобряване на средата, атрактивни предложения за ипотечни продукти и добри възможности за покупка на имот. Ако ипотечното кредитиране запази темповете си до края на годината, ще можем да говорим за устойчива положителна тенденция.

- Какъв е потенциалът за ръст?

- Очаквам стабилизиране на цените на имотите на сегашните нива. Положителна тенденция напоследък е довършването на сгради и продължаването на работата по проекти, които бяха замразени.Смятам, че през 2011 г. ще г има минимален ръст на па-. зара. Залагате на промоции, ще има ли скоро намаляване на стандартните лихви?

Имаме много атрактивна промоция - до 30 юниотпускаме ипотечни заеми с фиксирана лихва за първата година от 5,5%. Лихвите са в пряка зависимост от банковите регулации, но и от състоянието на макросредата. На този етап е трудно да се прогнозира трайно намаляване на кредитните лихви.


26.05.2011 г., с. 21
Инвестицията в качествен дом винаги е стабилна
Милена ИЛИЕВА

„Покупката на жилище от средно висок и висок клас винаги може да се разглежда като дългосрочна инвестиция, тъй като стойността на този тип имоти се запазва и дори повишава с времето." Това заяви за „Труд" Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти" в Colliers International в отговор на въпрос дали в момента е изгодно да се инвестира в недвижима собственост.

„Освен че предлагат по-добър стандарт на живот, имотите от среден и висок клас (като жилищата в затворени комплекси, напр.) имат редица предимства -качество на строителството, професионална поддръжка, сигурност, наличие на зелени площи, паркинги др., които липсват при голяма част от жилищните проекти в столицата. Това са фактори, които с времето увеличават стойността на имотите", допълни Емилова.

Наблюденията на международната консултантска компания обаче сочат, че в момента почти не се срещат покупки на жилища с цел инвестиция. Повечето сделки се сключват заради нуждата от собствен дом, като купувачите в този сегмент търсят основно апартаменти с 2-3 спални, както и единични семейни къщи.

Според Емилова, както и според други нейни колеги, през тази година ценовите нива на имотния пазар вече се стабилизират и постепенно ще започнат да растат. Затова тя определя момента като подходящ за покупка на жилище. Растящият обем жилищни сделки в средно високия и високия клас, макар и за собствени нужди, както и постепенното усвояване на тези проекти може да доведе до потенциален недостиг на жилища в този сегмент, смята Татяна Емилова. Ако търсите имот с инвестиционна цел, най-висока доходност в момента на пазара носят малки магазини в търговски район на София, апартаменти в столицата или Варна, както и земеделска земя от 1 и 2 категория, за да получавате рента от нея. При нужда обаче най-бързо може да бъде продаден апартаментът.

От началото на 2011 г. е преодолян и спадът в цените на наемите в София и Варна, сочат данни на „Адрес", в някои квартали на двата града има дори леко повишаване на нивата (с до 3,75%). При едностайните апартаменти в София наемите варират между 3,15 и 4,89 евро/кв. м, при двустайните - от 3,11 до 5,09 е/кв. м, а при тристайните - от 2,57 до 4,94 е/кв. м. Подобни и малко по-ниски са нивата във Варна.5;"


Снимка на три колони- Жилищата в затворените комплекси не губят цената си, ако са изпълнени качествено. Броят на новите проекти намалява, затова има опасност на пазара скоро да се усети недостиг от добри жилища, смятат брокери на недвижими имоти.


26.05.2011 г., с. 35
184 камери ще следят в новата зала

Баскетболното игрище е първото монтирано в модерната „Арена София"
Красимира СТАНКОВА

Внушителен брой от 184 видеокамери ще следят за реда в новата зала на „4-ти километър" в столицата. При нужда техниката ще може да изважда на показ (| и лицето на евентуалния нарушител. Засега залата

ще носи името „Арена София", към което ще бъде добавено и това на бъдещия спонсор на съоръжението, разкри спортният министър Свилен Нейков по време на инспекцията си там.

Първата настилка вече е поставена - баскетболната. Монтирана е също озвучителната и видеотехниката, а над терена работи огромен куб с 4 екрана, всеки от който е 5,40 м/3,40 м.

Изцяло завършени и изпробвани са също сауна, фитнес, тангентори. Остават довършителните работи по осветление, паркинг и обзавеждане.

Съблекалните са направени според всички изисквания - пригодени са и за инвалиди, а вратите са удобни и за по-високи състезатели, те са на височина 2,40 м. В ролята на манекен влезе и и.д. шеф на баскетболната федерация Георги Глушков (203 см),

който безпроблемно мина под касите.

Съоръжението ще бъде открито на 30 юли, като сумата от 90 млн. лева почти е платена. „Остава да се преведат още 13 милиона лева, които са вид гаранция", поясни Нейков.

Министърът уточни, че

още се водят преговори с военното министерство за вземане на базата на „4-ти километър", за да започне и там ремонт.

„А за лекоатлетите изцяло ще реновираме зала „фестивална", като вече сме осигурили парите - към 1,8 милиона лева.
Снимка на три колони- Министър Свилен Нейков изрази задоволство от строителните работи в „Арена София", която ще приюти 25 вида спорт. Вече е монтирана и първата настилка - за баскетбол (на малката снимка). Залата ще е с капацитет 12 500 места, а при концерти ще побира до 19000 зрители. Съоръжението има опция и на самия терен да влезе камион, за да разтоварва техника. Залата разполага с 1100 паркоместа, има място за 8 автобуса и 8 линейки.


26.05.2011 г., с. 6
100 къщи пред рухване в Стария Пловдив
Тракийската гробница е свърталище на змии
Около 100 сгради в Старинен Пловдив са застрашени от срутване и са опасни за хората. Това показва до момента проверката, извършена от екипите на общинския институт „Старинен Пловдив”. Следващата седмица ще стане ясен точният им брой, както и колко точно от тях трябва да бъдат спешно ремонтирани или дори съборени. Това са вариантите пред общинската администрация, за да запази не само облика на архитектурния резерват, но и за да предотврати бъдещи срутвания на изоставени постройки.

Недвижимите културни ценности, регистрирани от собствениците им в дирекция „Местни данъци и такси”, са общо 713. Тяхното обхождане продължи и вчера, като се очаква следващата седмица да бъде завършен докладът за състоянието им. Това съобщи директорът на общинския институт Весела Илиева. Тя уточни, че огледите на къщите стартираха, след като миналия месец общинският съвет на Пловдив прие нова Наредба за паметниците на културата.

Повечето от съборетините са предимно частни и на реститути

Наредбата задължава собствениците сами да ремонтират или да съборят сградите си, след като получат предписание от общинските експерти. Ако не го направят, това може да бъде извършено с общински средства. После обаче община Пловдив ще води съдебна битка за всеки вложен в ремонта или срутването лев. Съществува дори вариантът някои къщи да бъдат ипотекирани от местната власт, само и само да бъдат намерени пари за ремонта им. Всяко строителство или ремонт на къща, паметник на културата, трябва задължително да мине през съгласуване с бившия НИПК.

Доста голяма част от порутените къщи са за бутане и за изваждане от списъка на културните ценности, е мнението на общинските експерти. Причината за занемаряването им е безстопанствеността. Някои от реститутите прибират тлъсти наеми от партерните етажи на сградите си, които са извън резервата, но също са паметници на културата. В същото време обаче неглижират състоянието на къщите, които обикновено са с напукани фасади, опасни еркери или балкони. Голяма част от тези сгради са шедьоври на архитектурата от края на 19-и и началото на 20-и век.

Бившият футболен бос Димитър Христолов ще трябва да събори сам сградата си на ул. „Княз Церетелев”, са категорични експертите. Друга опасна сграда се намира до рухналата през миналия февруари общинска къща на ул. „Д-р Стоян Чомаков” 14. В трагично състояние е и куполната могила от тракийско време, която се намира в района на жп гара Филипово. Преди години там избухнал пожар, оставил могилата „отворена”. От години археологическият паметник не се поддържа и охранява, като вече се е превърнал в свърталище на змии и гущери. С осигуряване на средства могилата може да бъде социализирана, така че да привлича туристи, са категорични специалистите.


Снимка на три колони - Това остана от къща на ул. „Стоян Чомаков” 16, след като бяха разчистени руините й.
Снимка на три колони - Напукана и в лошо състояние фасада са честа гледка в Стария Пловдив.


26.05.2011 г., с. 13
Валентин Николов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ не се страхува от предсрочни избори
Хората ще усетят края на кризата още тази година
- Г-н Николов, кога хората ще усетят, че излизаме от кризата и животът им се подобрява, преди няколко дни министър Дянков каза, че е нужно време това да се случи въпреки подема, в който се намира държавата?

- За жалост няма да стане много бързо, защото условията ни са такива. Ще си позволя да сравня България и Унгария. Унгария макар и в криза има много богати съседи и се възползва от това. Всичките съседи на България, освен Турция в момента са в голяма криза. Именно това ни забавя и от МВФ не случайно казаха, че рисковете за България са външни и свързани с нейните съседи. Аз обаче мисля, че от наша страна сме дали всички предпоставки, доста от капиталите от Азия вече напускат традиционните си региони и си търсят нов “тигър”. Смятам, че България може да се възползва много успешно от това. Така че очаквам още тази година да почувстваме по-добрите условия за живот.

- Опозицията ви призова да не се залъгвате от икономическия растеж, при положение че безработицата расте. Обвиниха ви също така, че не предприемате ключови реформи. Как ще отвърнете на критиките?

- Безработицата в България наистина не е малка, но все пак сме някъде в средата на таблицата в Европа по отношение на заетите лица. Спря тенденцията на увеличаване, а основните данни на Евростат показват, че дори има период на намаляване на безработицата. Ние обаче трябва да увеличим трайните работни места. Това е много важно и социалното министерство се възползва от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Отново на работа” и т.н. Въпросът е ключов за инвестициите. А ние трябва да направим всичко възможно да привлечем инвестиции, и то на зелено в България. За това икономическото министерство направи много добре, като изготви програмата за инвестиции. Това е добър фактор заедно с Пакта за стабилност и запазването на данъчната система в България.

- ОЛАФ ни посочи като отличници в борбата с контрабандата на цигари. Пресечени ли са вече контрабандните канали?

- Не можем да кажем категорично, че сме се справили. При всички случаи действат канали за контрабанда, които минават през България, но съм сигурен, че се работи много и е свършена много работа в тази насока. Констатацията на ОЛАФ не е случайна, знаете, че основните места, през които минават контрабандните стоки, са гръцко-българската граница и съответно турската граница. Там определено може да се желае още и мисля, че хората от вътрешното министерство и Агенция „Митници” работят усилено и резултатите се виждат.

- Ще има ли България втора атомна централа?

- Не мога да отговоря еднозначно, защото очакваме оценката на HSBC. Лично аз мисля, че ако цената е добра, ще е много добре за България да има втора атомна централа. Първо, защото ще се създадат при строежа много работни места в момент, когато се нуждаем точно от това. И, второ, защото в бъдеще ще сме с една крачка пред всички съседни страни с мощностите, които можем да им предоставим. Изграждането на нашата атомна централа може да прекрати техните проекти в тази сфера.

- Няма ли да се стигне до сериозен сблъсък с тези държави?

- При всички случаи. Има сблъсък на лобита, има сблъсък на интереси. Не случайно е толкова трудно изказването на категорично мнение дали да имаме втора централа или не. Затова разчитаме на най-добрия консултант в света да ни каже дали имаме изгода от това. Трябва да е ясно, че България няма задължение да изкупува тока на тази централа, а има задължение да осигури добри условия, за да може тя да функционира. Тази банка, ако каже, че е изгодно за България да изгради централата, при условие че сигурността е категорично гарантирана, мисля, че България трябва да се възползва от възможността си.

- Има ли достатъчно здрави мускули правителството да удържи на натиска срещу изграждането на АЕЦ „Белене”?

- Категорично да.

- Независимо каква ще е оценката за проекта премиерът каза, че ако тя все пак не бъде построена, ще плащаме след няколко години близо 20 пъти по-скъп ток и държавата на практика ще бъде докарана до фалит. Това не е ли достатъчен аргумент за изграждането на втора централа на всяка цена?

- Това казвам и аз, че на всяка цена трябва да я построим. Чакаме консултанта да каже цената, т.е. каква ще е възвръщаемостта на инвестицията. Защото ако в един момент се окаже, че имаме централа, която не продава ток, на практика ще имаме един паметник. Европа върви към либерализация. За да бъде конкурентна нашата икономика, трябва да имаме евтин ток. И ако тази централа го гарантира, ние трябва да я построим при всички положения. Но ако тя не гарантира евтин ток и конкурентна икономика, тогава нямаме нужда от нея и ще търсим други алтернативни варианти с други мощности. А такива има, слава Богу!

- Как си обяснявате мащабните рокади във властта, които бяха предприети, и какъв ще бъде ефектът от тях?

- Всяко правителство на втората година от мандата си прави преоценка какво е свършило, какво иска да свърши занапред и дали определени хора могат да издържат на темпото, а ако трябва и да го увеличат в даден момент. Така че в случая не ставаме свидетели на ненормални неща, а напротив. Министър-председателят добре обясни тези промени. Имаме смяна на един министър, а знаете други правителства сменяха по шест, седем, осем, че и повече министри. Драма няма, в момента министър-председателят е преценил, че Иво Московски ще извърши по-добре реформите и ще засили усвояването на средства от еврофондовете, и по-специално ОП „Транспорт”. Поради тази причина той в момента е министър.

- Тоест очаквате от новия министър в България да постъпят повече европари в сектор транспорт?

- Категорично. Предстоят и много други ключови неща - дали летището ще бъде дадено на концесия, пристанище Варна трябва да бъде дадено на концесия, трябва да се извършат реформи в НКЖИ, в други ключови сектори на транспорта, ще напомня и за електронното правителство, което също е задължение на това министерство. Тези неща изискват много здрава работа.

- Кой ще бъде основният опонент на ГЕРБ на предстоящите избори?

- Логично погледнато, понеже ние сме дясна партия, опонентът би трябвало да е ляв. Разбира се, всички малки десни партии ще се опитат да изядат от нашия електорат, но те няма да ни бъдат опонент. Опонентите са от лявата страна, а именно БСП.

- Лидерът на РЗС Яне Янев обаче продължава да се самоопределя като основен опонент на ГЕРБ и не спира да ви плаши, че ще вади компромати срещу вас, че ще ви разобличава. Как ще отговорите на заканите му?

- Бих казал следното, всички партии ще се опитат да тръбят, че основният им опонент е ГЕРБ, но те са твърде малки, за да заслужават внимание.

- Възможни ли са на места коалиции между ГЕРБ и други партии на вота?

- На последното заседание на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветанов каза, че след проведени социологически проучвания, е станало ясно, че навсякъде хората възприемат ГЕРБ като самостоятелна партия. Това означава, че ние няма да се коалираме.

- Как ще коментирате сблъсъците пред джамията в центъра на София и ултиматумите на „Атака”, които предупредиха, че може да оттеглят подкрепата си от вас? Премиерът Борисов се разграничи от действията им, каза, че не иска подкрепата на партиите, които преди година и половина са подкрепили правителството, а после са променили позицията си, обвинявайки го за какво ли не и дори не изключи избори „3 в 1” наесен?

- ГЕРБ е европейска партия и споделя европейските ценности, сред които толерантност към всички религии и етнически групи. По тази причина ще продължим да защитаваме тези принципи и няма да отстъпим от тях само и само да останем на власт. В началото 3 формации казаха ще ви подкрепяме. Едната се разпадна, другата постепенно оттегли подкрепата си, „Атака” дотук подкрепяха евроатлантическите ценности, които сме обещали да отстояваме. Нямаме коалиционно споразумение с тях. В случая има разминаване в принципите и ценностите, но ние няма да им изневерим, дори това да ни коства предсрочни избори. .


Визитка

Роден е на 9 август 1971 г. в Габрово

Икономист по образование

Владее английски и руски език

Член на икономическата и на бюджетната комисия в НС
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница