27 септември 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата05.09.2017
Размер0.57 Mb.
  1   2   3   4
27 септември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕНовородени останаха без лекарство срещу рахит
РУМЕН ЖЕРЕВ

Лекарство срещу рахит за бебета, което няма заместител, е изтеглено от всички аптеки в Благоевград, оплакаха се родители.

То се нарича „Вигантол", представлява капки, които съдържат витамин D, и е един от задължителните препарати за бебета. От известно време обаче не може да се намери никъде в целия град.

Всички партиди са изтеглени, фармацевтите уточниха,че на българския пазар няма аналог на медикамента. Причината за изчезването на препарата е замърсяване, което се получава, когато вещество от капкомера влезе в реакция с препарата. Препоръчва се родителите, които вече са купили лекарството, да не го дават на децата си.

„За момента няма аналог на медикамента, който на практика е витамин ДЗ. Приемът му е задължителен за бебетата. Незабавно трябва да се намери заместител", обясни д-р Дафина Тачова, шеф на лекарската колегия в града.


2/3 ходят c мръсни зъби

Четка и паста си купуват само 35 %,33 % търкат емайла сутрин и вечер
ТЕЛЕГРАФ

2/3 от българите не си мият зъбите.

Стряскащата до срам статистика изнесе в Сливен председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Четка и паста си купуват редовно едва 35% от народонаселението. Горе-долу толкова - 33%, търкат съвестно зъбите си сутрин и вечер. По-скоро като екзотика се приема у нас широкоразпространената по света практика след измиването на повърхността на емайла с паста с конец да се изваждат скрилите се миниатюрни частици храна в междузъбните пространства. Трудно е да се каже и колко българи използват специалните разтвори, с които е добре да приключва грижата за устната хигиена.

Уникално. С тази дума шефът на зъболекарската съсловна организация у нас определи огромните дупки в рехавите познания на българина относно оралната хигиена. Освен че не са си създали елементарни хигиенни навици, повечето хора у нас се хранят неправилно.

Последствия - „Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците а е доказано,че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", каза д-р Шарков.

Само 18-20% от родителите водят децата си редовно на зъболекар.

Въпреки това дори истински загрижени за децата си родители нехаят точно по този въпрос. Само 18-20% от тях водят малките на зъболекар, каза той. В резултат средно у нас дете на 6 години има по 5 млечни зъба с кариеси и усложнения. За сравнение - при едно скандинавче се намира само по 1 кариес. В това отношение японците са направо недостижими -9 8 % от децата нямат нито 1 кариес. Тук обаче роля има и поставянето на специалното вещество силант върху емайла на постоянните зъби, което го предпазва от разяждане.

Искат - Зъболекарите предявиха и чисто политически искания на форума си: да се възстанови функцията на лекарския и зъболекарския съюз при договарянето и изработването на националния рамков договор, както и да се върне арбитражът в доболничната помощ.

„Сега всяка наша санкция отива в Административния съд и ние ще го заринем с ненужни дела. Това означава потрошаване не само на народна пара, но и на средства на страните по делата. Преди 80% от проблемите се решаваха в арбитражните комисии на ниво РЗОК и районните колегии на Българския зъболекарски съюз", мотивира се д-р Шарков.
Уважение към здравето
Стряскаща до срам статистика изнесе шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков: четка и паста си купуват редовно едва 35% от народонаселенито.

Т.е. толкова търкат съвестно зъбите си сутрин и вечер. Истински абсурд е в 21 век децата да нямат елементарни хигиенни навици. За резултата може да търсим сметка единствено от родителите. В този случай възрастните не могат да се оправдаят с липса на време. А хигиената е неотменна част от възпитанието.

Докато България е предпочитана страна за т.нар. дентален туризъм, за много нашенци зъболечението е лукс. Затова елементарната превенция като редовното ползване на четката и пастата би могло да спести много пари и главо(зъбо)болия.

Някой може и да си мисли, че да се обясняват такива неща е като да откриеш топлата вода, но. изглежда, още не сме се научили да уважаваме достатъчно себе си и здравето си.ГЕРБ официално въвежда доплащане в болниците

Пациентите ще поемат разликата между цените на болниците и на здравната каса
Дина Христова

За да излекува здравеопазването до 2015 г., ГЕРБ смята да натовари още финансово гражданите. В "Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010 - 2015 г." е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болниците и на здравната каса. Документът е подготвен от здравното министерство и ще се обсъжда утре в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Една от основните цели на заложената реформа е намаляването на разходите в болниците. Целта на реформата е през 2012 г. хоспитализациите там да паднат с 600 000 - от 1 850 000 на 1 250 000, или от 6.55 приети на 1000 души на 3.5 на 1000. Един от начините тя да бъде постигната е именно доплащането. Промяната ще бъде регламентирана с промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Според концепцията до следващия месец министерството на финансите трябва да направи остойностяване на медицинските услуги. От него пък трябва да стане ясно какви са реалните цени на лечението и вероятно - колко трябва да се доплаща от болните. За подобно остойностяване се говори от една година и първоначално то трябваше да е станало факт през пролетта на 2010 г.

Със същите промени в ЗЗО ще се регламентира и въвеждане на "втори фонд за доброволно здравно осигуряване", чиято цел е също да се намалят хоспитализациите, а болниците да получават повече пари. Чрез него ще се регламентира и доплащането, пише в документа. Не се обяснява какъв ще е този фонд и защо той ще има толкова силно влияние, при положение че ще е доброволен. Вероятно от здравното министерство имат предвид, че пациентите, принудени да доплащат за лечение, ще предпочетат да се осигуряват допълнително, така че фондът да им помага финансово при нужда. Не е ясно и колко на брой ще бъдат тези фондове и дали те ще са сред сега съществуващите частни здравноосигурителни дружества. Не се знае и каква ще бъде разликата със сега, тъй като и в момента законът позволява допълнителното здравно осигуряване, което също поема неплатени от здравната каса услуги. Няма и финансови разчети.

Друг начин за намаляване на хоспитализациите е изнасяне на част от дейностите от болниците в доболничната помощ, а също и закриване или преобразуване на част от болниците. Така повече пациенти ще се поемат от амбулаториите, където ще се диагностицират и ще се лекуват, от домашните здравни грижи, от болниците за долекуване и т.н.

В същото време в концепцията се признава, че финансовите икономии трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последствия.

От здравното министерство много държат на въвеждането на електронната здравна карта и се надяват до края на годината да има обществена поръчка за изработване на техническата й спецификация. Бързането обаче не е защото информацията за здравния статус на пациента в картата ще позволи по-адекватното му лечение. А защото здравната карта се приема от ведомството на министър Борисова като един от основните лостове за намаляване на хоспитализациите и дисциплиниране на системата. Засега поръчката се бави поради несигурното финансиране от Министерството на финансите.

Онкологичните заболявания ще бъдат приоритет на реформата, тъй като у нас наблюдаваното 5-годишно ниво на преживяемост е едва 28% при 60% в Европа.

Цифри

Анализа на българското здравеопазване и предстоящите мерки за реформа екипът на министър Борисова е аргументирал с доста стара статистика - до 2007 г. Според нея България има 4.7 болници за активно лечение на 100 000 души при 2.7 във Франция, 2.6 в Германия, 1.1 в Словения. Болничните легла у нас пък са 49 135, или 6.55 на 1000 души при 3.1 на 1000 в Европа. Финансовият ресурс за здравеопазване у нас се дели на 51% за болниците за активно лечение, 3% за болниците за продължително лечение и 18% за извънболничната помощ. Докато в Европа те са съответно 29%, 12% и 31%. В същото време и у нас, и навън парите за лекарства са един и същ процент - 28 на сто.
Ако не спре стимулирането на нечестните играчи, сме обречени икономически
Конституцията трябва да бъде променена, защото е неадекватна на днешната ситуация, смята проф. Огнян Герджиков
Галя Горанова

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София и е един от най-изтъкнатите специалисти по търговско право. Бивш председател на Народното събрание и депутат от НДСВ. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

- Да започнем с днешното ви амплоа - на университетски преподавател. Какво по преките ви наблюдения се случва в образованието, за което много ваши колеги вече бият камбаната?

- В образователната сфера съм от много години и силно ме възмущава безхаберието на държавата през последните две десетилетия към погазването на основно конституционно правило - задължителното образование до 16-годишна възраст. Масово, ежедневно, флагрантно се нарушава конституцията. Десетки хиляди деца не ходят на училище. Държавата трябва да впрегне целия си апарат, за да не допусне отпадането им от училищната система. Това е престъпление към нацията - да не се образоват младите хора поне донякъде, до основно образование. Това за мен е абсолютен държавен приоритет! Изключително съм притеснен и от състоянието на висшето образование. Софийският университет като стожер на академичното образование с огромни традиции и международен авторитет е в унизително тежко положение. Това е недопустимо. Не че в него няма проблеми, има, но не може университетът да бъде поставен на колене. Софийският университет е люлка на знанието, там се развива огромна наука, а сме поставени в положението да не можем да правим това, за което сме призвани.

- Заговори се, че има опасност да излезете в принудителна ваканция заради недостиг на средства?

- Самата сграда на университета е уникална, паметник на културата. С огромни сводове и високи тавани. Отоплението там е три пъти по-скъпо, отколкото в една модерна сграда. Освен това СУ поддържа специалности, които струват на държавата, а нямат пазарен еквивалент. Но ние не може да не подготвяме специалисти по скандинавистика или китаистика например. Да, тези специалности не носят печалба. Чисто пазарната логика тук обаче е неприложима. Ако работим само на пазарен механизъм, трябва да затворим и Боянската църква! И да пуснем само чалга клубове. Държавата е длъжна да поддържа тези редки специалности, които не са атрактивни, но са абсолютно задължителни за всяка държава. Иначе няма да има кой да превежда на нашите държавници при визитите им в тези страни.

- До какво ще доведе нахлуването на пазара в образованието?

- Пазарът е нож с две остриета. Хубаво е да го има. Пазарната е истинската икономика. Но ако оставим всичко на стихията на пазара, държавата е обречена. Особено в периоди на криза регулацията на държавата е изключително важна. Тя е длъжна да се намеси. Защото, ако не го направи по подходящия начин, идват диктаторите. Известно е, че голямата световна криза от 1929 г. докара Хитлер и Мусолини на власт.

- Да разбирам ли, че сега държавата не го прави?

- Не го прави достатъчно добре.

- Закриването на БАН ще реши ли някой от проблемите?

- БАН точно в този вид е доста тромава институция, но не бива да се ликвидира с лека ръка. Там има изключително качествени хора. Те може да са 20%, но това са умове, които могат да дадат много. Ние нямаме пиетет към истинските стойности и към истинските учени. Някой да е чувал за акад. Наджаков? Ама за Азис всички знаят! Нас ни интересува кой има силиконови цици и кой няма.

- Като бивш председател на парламента следите ли работата му и накъде върви страната, ако се съди по законодателството?

- Следя, макар и не съвсем отблизо, и това, което виждам, невинаги ми харесва. Впечатлява липсата на юридически капацитет. Когато липсва собствен юридически капацитет, той би трябвало да се търси отвън. Сегашното НС обаче не го прави. И това се проявява в качеството на нормативните актове. По втора линия се забелязва силен лобизъм и медиите, слава Богу, успяват да го уловят. Защото ако това явление се остави без контрол, ще прерасне в безобразие.

- Как си обяснявате, че тъкмо след приемането на закона за конфликт на интереси лобизмът разцъфна в парламента?

- Има една приказка, че и най-доброто лекарство не може да помогне на болния, ако той отказва да го взима. По същия начин и най-добрият закон, и най-добрите намерения не могат да свършат работа, ако няма механизми за контрол. Това важи и за закона за конфликт на интереси - не е лош, но като няма кой да го спазва и кой да санкционира нарушителите, той просто не върши работа.

- Сега има и конкретен казус, който стигна до ВАС - за хонорара на Доган, който го поставя в странни икономически обвързаности. Според вас има ли основание за налагане на санкции?

- След 2 седмици ВАС ще се произнесе и решението ще бъде съобразено със закона. Което ще покаже, че подобни случаи не трябва да бъдат толерирани.

- Това дава надежди.

- Така поне смятам - че върховният съд ще бъде на висота. Въобще прекомерните критики към съдебната система невинаги са достатъчно справедливи. Не че в съдебната система няма хора без морал. Има такива. Но това не е цялостният облик на съдебната система. Там работят изключително квалифицирани и съвестни юристи. При това те са мнозинство. Вярно е, че и лъжица катран съсипва кацата с мед, но все пак трябва да разграничаваме нещата.

- Съдебната система е главна мишена на изпълнителната власт. Има ли начин да бъде променена без ремонт на конституцията?

- Сегашното Народно събрание е с вързани ръце - от конституцията, приета през 1991 г. То има много ограничени правомощия. Например не може да намали броя на депутатите дори с един. Изисква се Велико народно събрание. Същото важи и за всяка промяна в устройството на властта. Затова смятам, че е крайно време да се свика ВНС. Най-малкото за да бъде отменено Великото народно събрание. А после да се търсят квалифицирани мнозинства за конкретни промени в основния закон.

- Боксува ли парламентарната република?

- Има много несъответствия. Като това например, че президентът се избира пряко от народа и това предполага по-големи правомощия. На практика обаче държавният глава е със съвсем ограничени права. Така че има какво да се ремонтира в конституцията. Дали да е чисто нова или да се ремонтира сегашната - е въпрос на дискусия. Но тя вече е неадекватна на днешната ситуация, най-малкото защото от 3 г. България е член на ЕС, имаме споделен суверенитет, наднационално законодателство, а това не е отразено по никакъв начин в нашата конституция.

- Как гледате на идеята за президентска република?

- Неуместна. Първо - много малко са държавите с такъв тип управление. Ние нямаме такива традиции. И няма основания да смятаме, че това е по-добро за България.

- Защо да нямаме традиции? Ами монархията?

- Ами тогава по-хубаво да си възстановим монархията отпреди 1944 г.!

- Е, все пак президентската република е далеч по-демократична форма на управление - народът може да смени държавния глава, докато монархията се унаследява...

- Това е вярно.

- Скоро в парламента ще започне и дебатът за специализираните съдилища. Вашето мнение - трябва ли да ги има или сегашните са способни да се справят с тежките престъпления срещу държавата?

- Леко съм резервиран към тази идея. Специализация не е лошо да има в съдилищата, защото не може един юрист да бъде еднакво добър във всички области на правото. Но първоначалната идея за специални трибунали ми се струваше направо страшна. Сега нещата започнаха да придобиват по-очовечен вид. Може би след последните корекции идеята няма да е чак толкова лоша.

- Как ви се отразява кризата?

- В личен план не ме засяга чак толкова, но от това не се чувствам по-щастлив. Защото съм свидетел на това как много коректни фирми изпадат в тежка неплатежоспособност заради неиздължени суми от държавата. Намирам това за абсолютно безобразие - държавата да спъва честния бизнес! И ако държавата не преосмисли поведението си и не започне да се издължава на фирмите, сме обречени да загинем икономически. Натам вървим. Защото с поведението си държавата стимулира сивата икономика, нечестните играчи, които не плащат данъци и осигуровки.
Сложиха клапа на четирима с глаукома, изписват ги след 24 ч
Специална клапа, която регулира вътреочното налягане, беше поставена вчера на четирима пациенти с различна форма на глаукома в болница „Токуда". Операциите бяха част от Втората международна среща на офталмолзите с хирургия на живо. Гост на симпозиума беше д-р Александър Расческов от Русия, един от водещите хирурзи, посветил професионалното си развитие в поставянето на тези клапи. Пациентите са добре и ще бъдат изписани за 24 часа, обясни шефът на отделението по офталмология д-р Веселин Даскалов. 80 000 българи страдат от глаукома. 5% от хората над 60 г. са засегнати от болестта, която води до слепота.


Робот прави деца ин витро

Машината е прецизна, затова оплождането ще става от раз
ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

Наноробот, който може да опложда яйцеклетки, като напълно автоматизирано вкарва в тях сперматозоиди, е сред хитовете на тазгодишния есенен панаир. БАН участва с над 100 изобретения и технологии, подредени върху 300 кв. м на втория етаж в палата 8. Нанороботът ще смени механичното оплождане ин витро, като инжектира клетки. По проекта се работи от 1999 г. Смята се, че ин витрото ще става от раз, тъй като машината е много прецизна. Поставянето на клетките ще става с точност до 1 нанометър, което е равно на 1 милионна част от милиметъра. Роботът може да прави по 10 000 процедури на ден. В момента те се извършват ръчно. Специалисти смятат, че пазарната стойност на машината може да достигне 27 млн. евро. Учените са създали и машина, която чете мисли. Тя озвучава емоциите, като издава съответните звуци при радост, гняв и тъга. Машината можела да бъде идеален тренажор за военни, специални агенти, полицаи и политици, които трябва да си владеят чувствата. Другата смайваща новост на БАН е многофункционален робот сянка. Киберпомощникът е предназначен за ежедневна помощ на възрастни хора, за да могат да водят независим живот. Машината може да пере, чисти и готви, да стопля храна и да отсервира. Тя ще играе и ролята на приятел, с когото може да се играе шах. При необходимост от лекарска намеса с робота ще може да се води и диалог. Цената на изобретението е между 40 и 50 хил. долара, а се очаква да излезе на пазара до 3 г. Космическа оранжерия, в която растенията виреят в безтегловност, е сред изобретенията. Българи работят в тази сфера от години - на станция „Мир" е имало наша оранжерия с 250 вида растения в продължение на 5 г. и е била финансирана от държавата ни. Тя се е състезавала с подобна американска, но чуждата издържала в космически условия само 2 седмици. Посетителите на панаира ще видят продукт, който е носител на приза „Най-иновативна технология" от изложението в Лае Вегас, САЩ. Това е система за фотогравиране, която дава възможност графични изображения и снимки да се пренасят трайно върху бетонови фасади. Серия от LED лампи за помещения,паркинги и улици е базирана на елементи, които снижават консумацията на ток и удължават времето за използване. Дизелов маневрен локомотив, който се движи без машинист, е една от 15-те европейски новости на изложението. Той се управлява с дистанционно и може да работи в опасна или вредна среда, където присъствието на хора е недопустимо. Новост са и строителните блокчета, плочи и подови замазки от нов вид бетон, направен от полистирол, цимент, вода и добавки. Този материал осигурява по-добра топлоизолация, безопасност, устойчивост и дългосрочни икономически ползи,твърдят от фирмата производител. Сред атрактивните експонати ще бъдат и автоматични паркинг системи, с които върху площ за една кола може да бъдат разположени 2 и повече, като се използват схеми за паркиране от 2 до над 10 нива.
Почетният консул Прокопиев се крие от правосъдието в Сингапур
Октоподът "Капитал" лобира като за последно, за да спаси фалита
Бизнесменът Иво Прокопиев обяви, че напуска страната с цялото си семейство. Малко преди това медиите, близки на кръга "Капитал", съобщиха, че е застрашен животът на бизнесмена. Така информацията за емиграцията на кредитния милионер и бивш журналист трябваше да предизвика съчувствие сред народонаселението и съпричастност у властите. Случайно или не, в публичното пространство се появи името на държавата Сингапур, накъдето се отправя фамилията. Мнозина откровено се изненадаха, защото Иво, макар и бутафорно да звучи, е почетният консул на Канада у нас. Други предположиха, че дестинацията Сингапур е посочена за заблуда на противника. Трети пък намекнаха, че семейството просто е отпрашило за родния Разград.

Но да се придържаме към първоначалната версия - Сингапур. Известно е, че в азиатската държава с преуспяваща пазарна икономика парите са на особена почит. Ако си достатъчно богат и предприемчив, можеш да се заселиш там. Необходимо е обаче да притежаваш карта permanent resident /за постоянно пребиваване/. Този статут правителството предоставя на чуждестранни граждани, които биха вложили определени суми в страната. Има три възможности. Първата е в нов бизнес да се налеят 1 млн. сингапурски долара, което прави около 740 000 щатски долара. Право на пребиваване дава и инвестирането на 1,5 млн. сингапурски долара в разширяване на вече съществуващ бизнес. Третият вариант е чужденецът да вложи 2 млн. долара /1,5 млн. американски/, като 50% са в недвижима собственост. Тази възможност вероятно ще избере Прокопиев, коментират негови познати, защото все пак трябва да осигури прилично и удобно място за многолюдното си семейство.

Сингапурските власти обаче държат на още няколко условия. Например кандидатът да представи бизнес план, което едва ли ще затрудни находчивия българин. Задължително е притежаваните от кандидата компании през последните три години да са имали средногодишно по 10 млн. долара оборот. За доказателство властите ще поискат одитните доклади, а също и сведения за печалбата на фирмите. Документите се оформят между 3 и 6 месеца, а картата се предоставя след осъществяването на инвестицията. Има списък на допустимите за вложения сектори, сред които са алтернативна енергия, фармация, образование, биотехнологии, комуникации. И дори медии, което дава истински шансове на Прокопиев да се развихри, защото той по-добре от всеки друг знае как средствата за масово осведомяване могат да бъдат оползотворени за политически и всякакъв друг лобинг.
Бизнесмен от ново време

Иво Прокопиев парадираше, че е бизнесмен от нов тип, че поставя началото на ново поколение работодатели. Реално обаче целият му бизнес се крепи на безпардонно лобиране. Целта е винаги да намери начин да е близо до управляващите, независимо коя част от политическия спектър населяват. Неслучайно постът председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) e много важен за кредитния милионер. С всяко правителство Прокопиев подписва споразумение за сътрудничество и предлага услугите си.

За да е близо до властимащите, още като студент той започва да репортерства във в. "Пари" заедно с бъдещия си съдружник Филип Харманджиев. Оттогава датира и познанството му със застреляния банкер Емил Кюлев. Години след смъртта му Прокопиев ще разиграва на фондовата борса наследените авоари на вдовицата Весела Кюлева, коментират запознати.

Истинският бизнес на Иво Прокопиев стартира по време на правителството на Иван Костов. Тогава заедно с брат си Александър, бивш служител на ДС, чрез скандална и незаконна приватизация буквално отмъкват държавната фирма "Каолин". Чрез нагласена работническо-мениджърска приватизация Прокопиеви успяват да преборят белгийската компания "Сибелко", която дава 40 млн. щ.д. Чрез различни машинации Прокопиев и компания придобиват "Каолин" срещу 360 000 щ.д. Сделката е добре обмислена. Консултант е инвестиционният посредник "Булброкърс", една от твърде активните фирми на Прокопиев. Другата му компания "Алфа финанс", финансира РМД-то, а после придобива мажоритарния дял. Въпреки че Александър Прокопиев никога не е работил в предприятието и по закон не може да участва в РМД-то, сделката е осъществена. За тази му изява окръжният прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова образува предварително производство, цялата група е разследвана и пусната под гаранция.

По незнайни причини с помощта на Апостол Апостолов, който тогава е шеф на АП, "приватизаторите" успяват да се измъкнат от правосъдието. Самият Апостолов изпраща писмо до Върховна касационна прокуратура-София, в което пише, че "няма основание за разваляне на приватизационния договор".

По сходен начин е присвоена и най-голямата винарна в Югозападна България - "Дамяница". В нея заедно с Прокопиев участва колегата му от репортерските години Филип Харманджиев. Двамата доскоро бяха и съдружници в медийната група "Икономедия", създадена да осъществява бизнес и политически натиск чрез средствата за масова информация.

  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница