28 юли 2010 г. Тема: здравеопазванеДата13.10.2018
Размер240.39 Kb.
28 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕНереформирани сектори са приоритет в бюджет 2011
Според експерти кабинетът отпуска колана и залага нереалистичен икономически растеж
Социалната сфера и здравеопазването, отбраната и полицията са секторите, за които финансирането догодина ще се увеличи най-сериозно. Това показва проекта за бюджет 2011, изготвен от финансовото министерство.

И четирите сектора са сред тези, които събират най-много критики заради забавени или липсващи реформи. И ако в социалната сфера и в здравеопазването се правят определени, макар и малки крачки, в отбраната те все още са само добри намерения, а вътрешният министър на този етап отказва да промени статуквото.

Обсъждането на най-важния закон на държавата за догодина започна във вторник в правителството и според обещанието на финансовия министър Симеон Дянков трябва да приключи до средата на септември.

Плановете на финансовото министерство са да събере 25.83 млрд. лв. приходи, което е с 1.3 млрд. повече в сравнение с актуализираната прогноза за тази година. За това се разчита основно на ръста на икономиката, който догодина според експертите на Дянков ще е 3.6% и трябва да осигури 640 млн. лв. повече приходи от ДДС.

При разходите е заложено нетно намаление от 120 млн. лв. (до 27.69 млрд.). То се дължи основно на орязване на разходите на Националния осигурителен институт със 132 млн. лв. Почти цялата сума ще се спести от плащанията за пенсии. Според обяснения на експерти от правителството прогнозата се базира единствено на демографски фактори и ако пенсионната реформа започне от средата на 2011 г., каквито бяха намеренията допреди дни, е възможно да се спестят и допълнителни средства.

Тъй като 2011 г. ще бъде третата поред година с бюджетен дефицит (1.86 млрд. лв.), а същата прогноза финансовото министерство запазва и за 2012 и 2013 г., група макроикономисти от организацията "Макроуоч" вчера предложиха в България да се въведе фискален борд. "Трябва да запишем някъде, но не в закон, може би в конституцията - какви са параметрите, при които държавата може да харчи", заяви Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в консултантската компания "Индъстри уоч".

Той прогнозира, че с темповете, с които в момента се харчи, правителството ще опре до резерва за Сребърния фонд и други фондове още през март следващата година. "За година и половина правителството е намалило резерва с 5.6 млрд. лв. Не е вярно, че е затегнало колана. Напротив, разхлабили са го", каза Богданов.

Повечето макроикономисти се усъмниха и в реалистичността на резкия скок на икономиката през 2011 г. в сравнение с тази година, през която се очакват само 0.5%. Наскоро Световната банка и МВФ прогнозираха 2% ръст за България за 2011 г.

Пред Би Ти Ви премиерът Борисов похвали заместника си Дянков за свършената дотук работа с думите "Критиците му трябва да се извинят". Той заяви, че догодина правителството ще инвестира в инфраструктурата, което ще дръпне напред икономиката и туризма и хората ще видят за какво се харчат парите им. Финансовият министър пък обяви, че разчита чуждите инвестиции да се насочат отново към страната, която догодина ще е държавата с най-ниски данъци в Европа. Вицепремиерът отхвърли вариант за ревизия на планираните разходи и намаляване на пенсии и заплати, ако не се сбъднат прогнозите на кабинета за икономическия растеж.


Санитарка краде труп от моргата
Откраднат от хасковската морга труп вдигна на крак две областни полицейски дирекции. Униформени от Кърджали успяха да спрат погребението и да изземат обратно тялото навръх траурната церемония и го върнаха за аутопсия. Необичайният инцидент се случил миналата събота срещу неделя, когато починал в кръчма в Тополовград 72-годишен мъж бил откаран в хасковската областна съдебна медицина за установяване на причините за смъртта. „Когато дойдох на работа в неделя, близките вече си бяха взели мъртвеца", 1 разказа патоанатомът д-р Христо Еленски. I „Това е пълно безобразие. Не може да се вземе труп от моргата без разрешение", добави медикът. Той ще сезира прокуратурата по случая. Разследване установило, че покойникът бил предаден на близките от санитарката в хасковската „Бърза по-I мощ" Албена Грънчарова. „Случаят се проверява, санитарката ще 1 бъде извикана за писмени обяснения", казаха от ОД на МВР - Хасково. Има съмнения, че за освобождаването на тялото е даден рушвет. Грънчарова взела ключа от моргата в неделя призори и опечалените отнесли мъртвеца.

„Ако беше погребан, щеше да се наложи ексхумация, за да се изключи версията за насилствена смърт", добави д-р Еленски. В крайна сметка се установило, че човекът е починал от масивен инфаркт. Виновното лице вече бе поканено да напише молба за доброволно напускане, обясниха от ръководството на МБАЛ - Хасково. Грънчарова не била вземала заплата от 3 месеца и май версията за подкуп щяла да се потвърди.

Пенсионерът Тодор Стойчев е починал в дома си в тополовградското село Синапово. „Съседи са видели умрелия на верандата на къщата му. Повикаха „Спешна по- ; мощ". Издадоха смъртен акт и го откараха в общинската болница. Дойдоха и децата му от Кърджали. Не знам след това да е имало скандал", каза пък кметът на селото Костадин Темелков.


Още 178 млн. лв. за болниците и 27 млн. за лекарства
Здравната каса ще получи допълнително 220 млн. лв. От тях най-голяма сума -178 млн., е за плащания за болнична медицинска помощ, реши вчера бюджетната комисия на парламента. Разходите за лекарства и медицински изделия се вдигат с 27 млн., а резервът за непредвидени и неотложни разходи - с 2 млн. лв.

Отхвърлено бе предложение на Кирчо Димитров от Синята коалиция касата да получи допълнително не 220 млн., а 350 млн. лв. Аргументът му бе, че в края на годината ще има недостиг от 100 млн. лв. и това ще затрудни работата на здравните заведения.

Учудвам се на предложението ви, искате да увеличите дефицита. Това не кореспондира с предложенията на Синята коалиция за намаляване на разходите, коментира идеята шефът на комисията Менда Стоянова. Пламен Орешарски от БСП защити предложението на Димитров, защото идеята била да се намалят други разходи. Димитров предложи и намаляване на предвидените постъпления, защото хората без здравни осигуровки се увеличавали.


Още три години ще сме с бюджетни дефицити
Икономисти предлагат въвеждането на "фискален борд"
Десислава Янкова

Дефицит в бюджета ще има както тази, така и следващата година. Прогнозите на финансовото министерство са през 2011 г. дупката в хазната да е 2,5 процента от БВП. Във вторник кабинетът обсъди черновата на проекта за бюджета за 2011 година, която оглавяваното от Симеон Дянков ведомство е изготвило. След съгласуване между министерствата и агенциите документът трябва да се внесе за гласуване в парламента. Финансовият министър Симеон Дянков се ангажира това да стане в средата на септември. Според разчетите през 2012 г. и 2013 г. държавните финанси също ще са на минус. За сметка на това се прогнозира икономически ръст от 3,6 процента за 2011 г., 4,5 процента за 2011 г. и 4,9 процента за 2013 г.

Според проекта за бюджет за 2011 г. социалната сфера, отбраната и здравеопазването са секторите, за които финансирането трябва да нарасне най-сериозно. В одобрените разходни тавани на днешното заседание е разписано увеличение на разходите в социалното министерство с 19 процента до 951 млн. лв., като допълнителните средства са предвидени за социални разходи. Във военното министерство пък се предвижда увеличаване на разходите с 11 процента до 990 млн. лв. Парите трябва да се използват изцяло за плащания по договорите за въоръжаване на армията.

Към сегашния момент плановете на правителството за догодина са да събере 25,83 млрд. лв. приходи, което е с 1,3 млрд. лв. повече от актуализираната прогноза през тази година. При разходите пък се планира намаление с 12 млн. лв. до 27,69 млрд. лв. Заради подобрената прогноза за приходите планираният дефицит за 2011 г. намалява до 1,86 млрд. лв. при 3,26 млрд. лв. през тази година.

За здравното министерство пък е разход от 570 млн. лв., което е 5 на сто повече от тазгодишните харчове на ведомството.

Междувременно икономисти се обединиха около идеята да бъде въведен „фискален борд”. Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индъстри Уоч”, единственото, което може да ограничи политиците у нас да харчат безотговорно парите от фискалния резерв, е използването на такъв механизъм. По думите му може да се запише в конституцията какво да се прави и какви да са параметрите, които държавата може да харчи от резерва. Според икономистите страната ни няма шанс да влезе в предприсъединителния механизъм за Еврозоната – ERM II, в рамките на това управление заради лансираната идея бюджетите на България през следващите 3 години да не са балансирани, а с дефицит.
Социалният и здравният министър - без почивка
Здравната министьрка проф. Анна-Мария Борисова няма да почива през лятото. Това заяви самата тя пред „Труд" и сподели следното: „На заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов ни каза: „Всички вие ще вземете отпуск от 1 до 20 август. Но без здравеопазването". Затова аз няма да почивам". Министърката обясни, че смята да работи над Националната здравна карта, която по закон би трябвало да стане факт до края на годината. Едва ли ще почивам, каза и социалният министър То-тю Младенов. Щял да си пусне отпуск, но да работи, за да изчисти неизяснените въпроси около пенсионната реформа.


Нова агенция поема контрола на храните
Парламентът одобри вчера създаването на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска. За двете структури гласуваха 117 депутати, против проекта или въздържали се бяха 6 народни избраници.

Агенцията трябва да заработи от началото на следващата година. Тя ще обедини под една шапка три административни звена от Министерство на земеделието и храните - Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита и Националната служба по зърното и фуражите. В нея ще се влеят и специалистите по контрол на храните от РИОКОЗ към Министерство на здравеопазването.

Ръководството на новата структура ще се назначава от Министерския съвет, но агенцията ще бъде към агроминистерството.

След създаването на Агенцията НВМС и НСРЗ ще престанат да функционират, а службата по зърното и фуражите ще се преструктурира в звено към МЗХ. РИОКОЗ ще продължат да съществуват и да извършват контрол на качеството на питейните и минералните води, както и други контролни функции извън обхвата на храните.

Според стратегията с реформата персоналът на специализираните звена на съществуващите контролни органи ще бъде намален от 3035 на 2846 души. Администрацията на агенцията ще бъде почти двойно по-малка спрямо тази в съществуващите сега контролни органи - 249 щатни бройки.


1,5 млн. работещи издържат цяла България
C д-р Хасан АДЕМОВ, дeпyтaт oт ДПС и член на Комисията по здравеопазване в парламента, разговаря Диана Тенчева

- Какви грешки виждате в управлението на ГЕРБ в здравеопазването през първата им година, д-р Адемов?

- В началото на мандата трябваше да се реализират първите стъпки в сектора, както бяха обещани в предизборната кампания. За всички е ясно, че непопулярните мерки - като тези в здравната система, трябва да бъдат извършени, когато кредитът на доверие към властта е най-висок. За съжаление това не се случва. Вместо това се развихриха възможно най-големите скандали и то за години назад.

- Какво имате предвид?

- Бяха сменени министърът на здравеопазването, председателят на здравната комисия, 2 ръководни екипа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). А от миналата седмица има 25 новоназначени директори на регионалните каси. Всички тези действия показват, че -включително управляващите, не са доволни от сектора. Независимо от причините за смяната на посочените ръководни кадри. Означава също и, че очакванията за бързи реформи не се оправдават.

- Защо не им се получават и тъпчат на едно място?

- Защото това е сложна система и се изисква цялостен поглед. Изисква се цялостна визия какво да се направи. Според мен трябваше да се започне от ревизирането, за да се подготви Национална здравна стратегия. А това не се случи. На този етап никой не знае дали се работи по старата здравна стратегия, или по някаква нова. Точно защото не се знае какво ще се случи във времето, нещата не вървят. За никого не е тайна, че очакванията към сектора са големи. В края на миналата година се твърдеше, че се приемат фундаментални промени в Закона за здравното осигуряване.

- А какво фундаментално сториха?

- Трябваше да дисциплинират системата, да накарат хората да си внасят здравните осигуровки. Но вместо да стане така, то неосигурените се увеличиха почти двойно. От 1,2 млн. души в края на 2009-а, сега вече са близо 1,9 млн. българи. Това поставя страшно много въпроси. Защото у нас малко над 4 млн. са хората, на които държавата плаща здравните вноски. На второ място -1,89 млн. души не са осигурени (с уговорката, че една част от тях са в чужбина). А българите, които редовно дават вноските си и чрез своите данъци и осигуровки поддържат здравноосигурителния статус на всички останали, са около 1,5 млн. души!

- Те докога ще издържат? Нали и те се разболяват, остаряват...

- Създадени са условия за провал на солидарността. А здравното осигуряване без нея е невъзможно. Тези работещи 1,5 млн. души усещат, че солидарността за тях

се превръща в свръхсолидарност и дори влиза в противоречие с усещането за справедливост. При положение, че здравното осигуряване в България е задължително, да има категории, които, от една страна, са освободени и за тях плаща държавата, а от друга - има такива, които заобикалят законодателството, то няма как моделът да работи.

- Да предположим, че още 500 000 от изрядните платци минат в редиците на нередовните. Как тогава ще работи системата с 1 млн. души, плащащи за здраве?

- Просто няма да работи. Затова е и пробивът в нея. На

практика сега се отчита увеличение на приходите, дори до края на годината се предвиждат 40 млн. лв. повече от вноски. Но причината не е, че са се повишили осигурените, а че се увеличи средният осигурителен доход. Второ -базата за самоосигуряващите се лица е по-висока - от 260 лв. през миналата година на 420 лв. т. г. Ето, това води до увеличаване на средствата в бюджета на НЗОК. Но няма гаранция, че ще спре скачането на броя на неосигурените. Още повече, че се твърди как броят на българите с нередовен статус месечно се повишава с над 100 000 ду-

ши. Това е впечатляваща цифра. И основният извод е, че трябва да се вземат мерки. Явно е, че заложените механизми не заработиха. Дори създадоха проблеми. И някой трябва да носи отговорност.

- Какво трябва да направи ГЕРБ?

- При всички положения хората в момента плащат накуп нужните вноски, само когато им се наложи. Ако трябва да влязат в болница или да получат някакъв вид медицинска помощ. Тогава кампанийно уреждат статуса си и пак престават да плащат. И какво трябва да се направи? Естествено, че беше грешен ход да се увеличи доходът за самоосигуряване. Защото има една категория, която не получава обезщетение за безработица, т. нар. трайни безработни (а те са 220 000 души). Те не разполагат с доходи и няма как да се осигуряват. Имаше една мярка преди време, която според мен би могла да се обсъди. Когато за първи път влезе новият Закон за здравното осигуряване в семейства, в които единият член е безработен, другият внасяше и за неработещия. Но в по-малък размер. Такава практика има и в други страни. Мярката би могла да облекчи положението сега и да се върне отново.

- А кога е била въведена?

- През 1999 г.

- Какви законови промени пропускат според вас управляващите?

- При всички положения трябва да се премине към актуализация на Националната здравна стратегия. Както в момента се случва с промени в пенсионната система. Да стане един документ, който да се дискутира и в Народното събрание, около който да се обединят по-голям брой политически сили и обществото като цяло. Да се привлекат като страна в тази стратегия и неправителствените организации, и социалните партньори...

- Добре, кога виждате реформирани болници? След 5,10, 20 години...

- (Смее се.) Съгласно Закона за лечебните заведения това трябва да стане до края на годината. Промените в него се обсъждаха 6 месеца и се приеха във вид, който няма нищо общо с внасянето им от Министерския съвет. Дано дадат добри резултати.

- Кои болници за вас задължително трябва да се реформират?

- Има такива, които не отговарят на медицинските стандарти, на Закона за здравното осигуряване, нямат достатъчно кадри и апаратура и т. н. И ако действително не са според нормите, трябва да бъдат преструктурирани. Промените в Закона за лечебните заведения дават някакви отговори, но местните общности не са съгласни с

много неща. В интерес на истината трябва да отбележим, че подходът на новия министър на здравеопазването при решаването на подобни проблеми се доближава до обществените представи и очаквания. Защото на практика проф. Анна-Мария Борисова обикаля районите и се опитва на място и чрез индивидуални подходи да реши въпроса на отделението или съответната болница. Нещо, което беше занемарено в годините.

- Вие май симпатизирате на проф. Борисова?

- Симпатизирам й, защото тя извървя пътя от неособено приемливия публичен образ, който се свързваше с литрите мляко и онова кръстовище, до разбирането, че въпросите в болничната помощ трябва да се решават индивидуално. С много голямо търпение и компетентност. Това, което тя започна да прави в регионите - с посещенията и срещите със специалистите, е достойно за уважение. И ако продължава така и ако търси освен обществена подкрепа и политическа (включително и от опозицията) , нещата ще се получат. При всички положения обаче трябва да се съхрани достъпът на българина до болнична помощ. За да не си задаваме въпроса защо в последните години се увеличиха хоспитализациите...

- От 1,2 млн. души годишно на 1,8 млн...

- ...точно така. Когато финансирането на лечебното заведение зависи от един източник и от броя на приетите, естествено, че интересът и на директорите, и на лекуващи лекари, е да преминат колкото се може повече пациенти. Затова в новата здравна стратегия трябва да е разписан начин, по който източниците на финансиране ще бъдат различни. Да са няколко и да се конкурират. Само така страните ще следят за спазването на алгоритъма на лечение. А и от това ще печели пациентът.

- Хората сега не се осигуряват, а вие говорите за втори и трети стълб на системата. Как ще стане това?

- Когато има стимули да се осигуряват, включително и данъчни (за което говорят в социалното министерство). Тогава стремежът на хората ще е да получат все по-качествена помощ. Защото, ако не плащаш вноските си, няма да имаш достъп до услугите. За които ще отговарят съответните фондове. Но това е дискусия, която на този етап се вижда недобре структурирана и ненавреме аргументирана. И законодателно необезпечена. Говори се, в средите на управляващите, че до края на годината ще има нови промени в Закона за здравното осигуряване и за лечебните заведения, различни от досегашните. Само че догодина предстоят президентски, местни избори, чувствителността на политиците се изостря, техният стремеж за непопулярни решения отслабва. А за това управление мога да кажа, че трудно прибягва към тях.

- Загубиха една година?

- Една година мина под знака на лутането, на търсенето, и на хора, на налучкване на подходи и т. н. Как иначе да си обясним факта, че 2 екипа на НЗОК бяха сменени. И тя продължава да налага делегирани бюджети, регулативни стандарти, нещо, което не върши работа. Ако трябва да преструктурираме лечебните заведения и с ограничаване на финансов ресурс, без пазарни механизми и без конкуренция между финансиращи източници и т.н., връщаме се назад в годините.


България е еврошампион по смъртност за 2009 г.
Раждаемостта ни расте, но страната ни продължава да губи население
Веселин ЖЕЛЕВ Наш кореспондент

България е била страната с най-висока смъртност и най-голям отрицателен естествен прираст в ЕС през миналата година, въпреки че раждаемостта в нея -се увеличава, съобщи вчера Евростат. Страната ни е и сред четирите с най-бързо намаляващо население през 2009 г, предаде статистическото бюро на ЕС. През м. г. населението на съюза се е увеличило на 501,1 млн. от 499,7 млн. Увеличението от 1,4 млн. отговаря на положителен прираст от 2,7 на хиляда. Две трети от него (900 000 души) се дължи на имиграция, а останалият половин милион - на естествен прираст. В ЕС през м. г. са се родили 5,4 млн. деца, а 4,8 млн. души са починали. В 19 от общо 27 държави на ЕС населението е нараснало, в останалите е намаляло, като най-силно изразен този процес е бил в Литва (-6,2 промила), Латвия (- 5,7 промила), България (- 5,6 промила) и Германия (- 2,5 промила). Най-много се е увеличило населението на Люксембург (+ 17,2 промила), Швеция (+ 9,1 промила), Словения (+ 7,2 промила). С 14,2 промила смъртност през м. г. страната ни води класацията в ЕС по този показател. С малко по-добри данни ни следват Латвия и Унгария, докато с най-ниска смъртност е Ирландия (6,6 промила). Въпреки че е сред най-пострадалите от финансовата и икономическата криза, Ирландия продължава да води и по раждаемост в ЕС (16,8 промила) пред Обединеното кралство (12,8 промила) и Франция (12,7 промила). Най-малко през 2009 г. са раждали германките, австрийките и португалките - съответно 7,9, 9,1 и 9,4 промила. Раждаемостта в България през последното десетилетие се покачва - от 9 промила през 2000 г. на 10,2 промила през 2008 г. и 10,7 промила през 2009 г. Тя е колкото средната за ЕС. Българската смъртност обаче е с 4,5 промила над средноевропейската от 9,7 промила, поради което страната ни заедно с Латвия е с най-голям отрицателен естествен прираст в ЕС (- 3,6 промила). Следват я Унгария (-3,4 промила) и Германия (-2,3 промила).
Орязаха заместниците на шефа на НЗОК
Управител и подуправител ще бъдат начело на НЗОК. Това предложение на МС гласуваха вчера депутатите от здравната комисия като приеха на второ четене поправки в Закона за здравното осигуряване. "Вместо директор на касата вече ще има управител, а вместо трима зам.-директори - подуправител", обясни преди дни министър Анна-Мария Борисова. Според вносителите промяната цели да се намалят разходите за администрацията в условията на криза. Със законопроекта се предвижда и облекчаване на административните тежести чрез въвеждането на задължение на НЗОК, районните здравноосигурителни каси и Комисията за финансов надзор да осигурят възможност за предоставяне на информация и за приемане на заявления и документи по реда на Закона за здравното осигуряване по електронен път.Кочовска: Българите трябва повече да вярват в себе си
АТАКА ще спонсорира клиниката за стволови клетки,която мечтае да построи лечителката
Българите трябва да вярват в себе си. Това си пожела на 65-ия рожден ден феноменът Вера Кочовска, на която гостува Гала от Нова телевизия. Заради пътуването й до Плевен в стола като водеща седна журналистката от "На 4 очи" Цветанка Ризов, а нейни гости бяха главният редактор на вестник "Атака" Капка Сидерова, режисьорът Стилиян Иванов и проф. Връбка Орбецова. Заради огромния зрителски интерес към Кочовска, която по принцип страни от медиите, предаването бе удължено. Плевен-чанката, която се възстановява от тежко заболяване в дома си, определи болестта си не като наказание, а изпитание от Бога, който я изпитва за пялата нация. Тя определи дарбата си да лекува като товар. "Господ ме обича и той ми дава изпитание. Добре съм, но се уморявам. Още една година ще преминавам през това изпитание", видя в бъдещето Кочовска, която уточни, че никога не казва лошите новини на хората, на които гледа. "След смъртта има прераждане. Лошият дух се преражда бързо, а добрият - с години", обясни пророчицата. "От нас зависи, от хората, дали България я чака нещо хубаво. Народът е болен, духовно болен" и затова трябва повече да вярва в себе си, пожела си Кочовска. Много я обичам и мисля, че е най-добрият ми приятел, каза за Кочовска Капка Сидерова. "Тя не спекулира с дарбата си. Може да изглежда рязка и властна, но тя е добра и наивна като дете, обясни Сидерова, авторка на книга за Кочовска. По телепатия стигнах до нея, разказа още главният редактор на вестник "Атака". Гледайки интервю с феномена, изпитала желание да напише книга за Кочовска. Плевенчанката разбрала интуитивно за това нейно желание и й се обадила. Кочовска е предсказала две важни неща на Сидерова -едното от които, че съпругът й ще стане министър-председател, а второто - че ще забременее. Когато детето се родило преждевременно и починало, Кочовска й се обадила плачейки и й казала, че това дете е трябвало да се роди. Терминът бил 27.7.2007 г. - рождения ден на пророчицата. Вежисьорът Стилиян Иванов, който преди пет години е направил филм за Кочовска, призна, че едва след като прочел книгата на Капка Сидерова за Кочовска, се заинтересувал от феномена. От своя страна Сидерова обяви, че АТАКА ще направи дарение за клиниката за стволови клетки, която Кочовска мечтае до построи. Това е второто спомоществователство, след като преди три години евродепутатът Димитър Стоянов дари пари от участие в телевизионната игра "Стани богат" за създаването на лечебното заведение. Десетки хора се стичаха вчера целия ден пред дома на лечителката в Плевен, за да й благодарят.


Отварят хазната за отбрана и здраве

Свиват още разходите въпреки скока на приходите с 1,3 млрд. лв.
Повече пари за социални помощи, отбрана и здраве ще даде кабинетът с бюджета за 2011 г. За догодина правителството планира да събере приходи в размер на 25,8 млрд. лв., което е с 1,3 млрд. лв. повече от заложеното в актуализирания бюджет за 2010 г. Повишаването на приходите в хазната ще дойде от очаквания ръст на икономиката с 3,6%, както и благодарение на затегнатия контрол върху сивата икономика. Същевременно се предвижда намаление на държавните разходи с 12 млн. лв. до 27,9 млрд. лв. през 2011 г. Така бюджетният дефицит ще бъде намален до 1,9 млрд. лв. при 3,3 млрд. лв. през 2010 г. С това кабинетът ще изпълни изискването на ЕС бюджетният дефицит да падне под 3% от БВП, при положение че през настоящата година дупката в хазната е 4,8% на касова основа и 3,8% на начислена основа (според методологията на ЕС бел. ред.).

В приетите от Министерски съвет разходни тавани е заложено Министерството на труда и социалната политика да получи средства в размер до 951 млн. лв., което е ръст с 19%. Средствата ще се отделят за детски, социални помощи и субсидирана заетост и обучение на безработни. Министерството на отбраната ще получи увеличение на средствата с 11% до максимум 990 млн. лв. Парите за здравното министерство се увеличават с не повече от 5% до 570 млн. лв. Те най-вероятно ще отидат за лекарства. Предвижда се и увеличение на разходите и за здравната каса с 4% до 2 млрд. лв.

Данъците и бюджетните заплати няма да бъдат намалявани или увеличавани в периода 2011-2013 г., предвижда прогнозата на кабинета на бюджета през следващите три години. Парите за пенсиите пък ще останат на сегашните си нива до 2012 г. и размерът им ще бъде преразгледан след това. През 2013 г. се предвижда размерът на парите за пенсии да се определя на базата на нов механизъм за осъвременяването им.

Правителството вчера одобри основните параметри на бюджетната прогноза за периода 2011-2013 г, както и разходните тавани на министерствата и актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг. Размерът на разходите спрямо БВП се запазва под 40%. Очаква се ръст на икономиката за следващата година в размер на 3,6%, за 2012 г. - 4,7%, а за 2013 г. - 4,9%. Фискалната политика в средносрочен план е съобразена с придържането към бюджетен дефицит под 3% от БВП. В тази връзка средносрочната фискална цел е за бюджетен дефицит, не по-голям от 2,5% от БВП за 2011 г., 1,5% за 2012 г. и 1% за 2013 г.Катерина Иванова


2 варианта на изискванията към аптеките
Между два варианта какви да са новите изисквания към аптеките ще избира здравният министър проф. Анна-Мария Борисова днес.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки одобреният през 2008 г.вариант на наредбата ще доведе до затваряне на над 400 аптеки и липса на денонощни дрогерии. Затова от МЗ склониха да се изготви нов вариант. „Със сигурност ще има денонощни аптеки. Нито една няма да бъде закрита принудително , увери д-р Мирослав Ненчев, шеф на Български фармацевтичен съюз, изготвили едното от предложенията. Наредба 28 е приета през 2008 г. и е имала 2-годишен гратисен период. Според нея всеки магазин за медикаменти без достъп до дневна светлина ще бъде затворен. В нея се задължава всяка аптека да има рампи за инвалиди. Всички лекарства, които се дават срещу рецепта, пък трябва да стоят в шкафове, а не изложени на витрината.
Джипитата няма да могат да отлагат дела
Край на врътката „Болен подсъдим”

Клиентите на Темида с разклатено здраве при одобрени лекари
НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Медицинско свидетелство с два парафа на министри ще сложи край на врътката с постоянно болните подсъдими. Това предвижда една от 58-те мерки от екшън плана на правосъдното министерство.

Идеята е общопрактикуващите лекари да нямат право да издават болнични листове на хора, участващи в съдебни дела от особен обществен интерес. Подобна промяна бе гласувана на първо четене и от депутатите в Народното събрание.

Медицинските документи за тези лица ще се издават от ТЕЛК и НЕЛК по образец, подписан от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието.

Промяната ще бъде направена в наредбата за медицинска експертиза. Препоръка за подобна стъпка е направена от Еврокомисията в последния й мониторингов доклад.

Такава поправка отдавна искат магистратите, които са с вързани ръце, когато подсъдими или адвокати опитват да протакат процесите с болнични листове.

Агенция "Медицински одит" ще участва в контрола върху издаването на тези болнични листа.

В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността в момента е записано, че ако болният е на свободен режим или му е определено домашно лечение, трябва да се яви пред магистратите.

Изключения са напълно възможни, тъй като в графата "бележки" на болничния лист лекарят може да запише, че заболяването не позволява явяване пред съдия, прокурор, следовател или разследващ полицай.

В момента редът за издаване на болничните листове е уреден в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността (НМЕР) от 2005 година. Болничен лист не се издава, ако при прегледа се установи, че човекът е работоспособен.

Наредбата предвижда болничен лист да се издава дори и когато човек умишлено уврежда здравето си, ако нарушава определения му режим на лечение, ако сам се приведе в нетрудоспособност чрез алкохолизъм, наркомания, хулиганска постъпка и др. Дори НОИ да не му изплати обезщетение, такъв човек ще има болничен лист и ако е подсъдим, ще блокира делото. През 2007 година беше направена промяна в наредбата, която предвиди изрично в болничния лист да се впише дали състоянието на болния позволява да се яви пред органите на съдебната власт. Преди време магистратите обявиха, че отлагането на делото е безспорна цел на подсъдими и защитници по очевидна причина – изтичане на давността. Правната теория нарича това "злоупотреба с права". Тя действа особено успешно по делата от частен характер, където давността е кратка. Чрез системата "болничен лист на подсъдим – отлагане – болничен лист на защитник – отлагане" и заради натовареността на съдилищата много дела се прекратяват поради изтекла давност.


Хрониките по БНТ и БНР – безплатни за партиите
Забраняват „класациите на песни” в изборния ден

Формациите с 4 млн. лв. за агитация, депозитите за участие във вота остават за лечение на деца
Полина Паунова

Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма, включително и скрита като например класация на песни и използване на разнообразни форми за внушение към определени партии и коалиции 24 часа преди изборния ден и до неговия край на територията на цялата страна. Такъв текст е записала временната комисия за изготвяне на новия изборен кодекс, с копие от който „Монитор” разполага. Това на практика означава, че по време на изборния ден и електронните медии няма да ползват онлайн традиционните за вота класации, с които досега съобщаваха на какъв процент избиратели се радва дадена формация. Идеята е да се затвори вратичката в закона, който до момента забраняваше само публикуването на социологически проучвания. С използването на символни имена на песни и филми обаче забраната се заобикаляше и по този начин

избирателите разбираха „има ли смисъл” да отидат до урните,

разясниха депутати.

В проекта, който са разписали, народните представители от изборната комисия предлагат и предизборните хроники, излъчвани по Българската национална телевизия и Българското национално радио, да не се заплащат. До момента всяка партия, коалиция или инициативен комитет плащаше на обществените медии за излъчване на тези материали. Тарифата се определяше с решение на Министерския съвет.

4 000 000 лева вместо досегашният милион

пък ще бъде допустимата сума за предизборна агитация, се предвижда в новия избирателен кодекс, който подготвя временната комисия в Народното събрание. Ограничението ще важи както за партии, така и за коалиции, обясниха депутати. Идеята да не се разграничават, защото и формацията, и субектът от много такива фактически се борят за едни и същи места. Размерът на сумата ще важи и за изборите за членове на Европейския парламент. За инициативните комитети пък допустимите средства ще бъдат 100 000 лева.

Депозитите за явяване на избори на политическите партии от своя страна

ще остават в касата на Фонда за лечение на деца.

Според настоящата нормативна уредба депозитите се връщат на формацията в случай, че е получила над 1% от електоралната подкрепа на избори. Разписаният проект предвижда обаче депозитите на желаещите да участват във вот да бъдат чувствително свалени, а веднъж внесени като гаранция, средствата няма да бъдат връщани независимо от подкрепата, която партията е получила. В момента партиите внасят 50 000 лв., а коалициите 100 000 лв. В комисията обаче са решили сумата да е драстично по-ниска, а именно 10 бона. Според депутатите в цяла Европа партиите плащат много по-малко пари, но пък за сметка на това не си ги получават обратно.


Пускаме бюлетините онлайн

Според проекта за новия Изборен кодекс ще можем да гласуваме и онлайн. Законодателят е записал, че ще подаваме вота си на специално подготвена за тази цел интернет страница на Централната избирателна комисия. Гласоподавателят ще се идентифицира с уникален цифров код, след което на екрана му ще се появява интегрална бюлетина. С оптичен показалец за гласуване вотът ще бъде отбелязван, а неговото потвърждаване ще става с формуляр и електронен подпис на лицето, решило да гласува онлайн. В технологията е предвиден и вариант за корекция на дадения глас в рамките на определено време. Въпреки че временната комисия разписа това предложение, очаква се при обсъждането му да има доста спорове заради големия финансов ресурс, който ще глътне направата на такава система.


Правят постоянна администрация

Според проекта за изборен кодекс към Централната избирателна комисия ще се създаде постоянна администрация, наречена секретариат. Той ще бъде съставен от седем души, които ще трябва да поддържат единен регистър на избирателите в страната и да отговарят за издаването и снабдяването на избирателите с изборни книжки. Освен това постоянната администрация ще се занимава и с поддръжката на регистъра на партиите за участие в изборите, поддръжката на сайта на ЦИК и обучението на членовете на районните, общинските и секционните избирателни комисии.
Общинските лечебници остават без анестезиолози
Забраняват операциите в малките болници

Масово доктори без специалност поставят упойка
Силвия Николова

Операциите в малките болници на практика ще бъдат забранени от новия стандарт по анестезиология и реанимация, защото общинските лечебни заведения няма да могат да осигурят изискваните по закон специалисти. Това заяви националният консултант по анестезиология и интензивно лечение проф. Димитър Карадимов. - В страната има остър дефицит на лекари с тази специалност, добави той.

Според последните изисквания общинските лечебни заведения трябва да разполагат поне с двама такива специалисти, ако са сключили договор със здравната каса само за оказване на първа помощ, и трима, ако имат договор и за извършване на елементарни операции, като например зашиване на порезна рана. Те, както и хирурзите обаче нямат право да извършват никакви по-сложни хирургични интервенции.

Лекарите в общинските болници от т.нар. първо ниво на компетентност занапред

ще могат да оказват само първа помощ на пациента, ако животът му е застрашен.

Реаниматорите ще имат право пък само да му направят кръвопреливане при нужда и да стабилизират състоянието му, докато стане възможно той да бъде транспортиран до по-голяма и по-добре уредена болница, разясни проф. Карадимов.

Отстраняването дори на апандиситите занапред ще става именно в по-големите лечебни заведения, каквито са бившите общински и районни болници.

В тях обаче няма да може да се извършват сложни операции като експлантации и трансплантации. Високоспециализираните дейности остават запазена територия само за многопрофилните и университетските болници.

В страната има остър недостиг на анестезиолози и реаниматори, каза още проф. Карадимов и добави, че на доста места упойки слагат лекари с други специалности и дори без квалификация, които са изкарали само кратки курсове по анестезиология 1650-1700 броя такива специалисти са необходими за страна като нашата. Българските болници обаче разполагат към момента с по-малко от 700.

Програма за привличане на млади хора за специализация по анестезиология

и интензивно лечение е предложил проф. Димитър Карадимов на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова.

Специализациите по тази специалност да бъдат напълно безплатни за лекарите, които искат да ги направят, а след завършването й да работят поне две години в болницата, която ги е изпратила на специализация, предвиждат част от мерките.
Сезонът на мърлячите
Няма сезони само за мърлячите. Те са онова особено племе, което не се стряска от нищо – нито от това, че може да изхвърчи от работа заради ленивостта си, нито дори от опасността да си иде от този свят по вина на собствената си немарливост ­ само защото не е ходил на профилактичен преглед, пропуснал е да си направи една или друга имунизация или други причини.

Едва 40% от сънародниците ни са ходили на профилактичен преглед през последните две години, показва проучване. Като се има предвид този факт, не е за учудване, че в България умират най-много хора спрямо останалите страни в Европейския съюз. Като се има предвид и фактът, че сме една от водещите по затлъстяване нации, че се храним нерационално и сме обездвижени, а масовият спорт е презряна работа за повечето от нас, няма нужда да се питаме защо сме и водещи по инсулти и инфаркти на континент.Впрочем профилактичните прегледи са абсолютно задължителни за всички. Поправка в Закона за здравето дори наложи санкцията всеки, който е пропуснал да си ги направи, да си плаща лечението. В този ред на мисли колко ли трябва да си плащаме за лечението?

ДНЕС РОЖДЕН ДЕН ИМА:
Акад. Петя Василева, офталмолог


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница