29 септември 2009 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/13
Дата24.07.2016
Размер1.8 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
29 септември 2009 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Пари 2

В. Пари 3

В. Пари 3

В. Пари 4

В. Пари 4

В. Пари 5

В. Пари 5

В. Пари 6

В. Пари 7

В. Пари 8

В. Сега 9

В. Сега 10

В. Сега 10

В. Сега 11

В. Сега 13

В. Земя 16

В. Земя 17

В. Земя 17

В. Земя 18

В. Земя 19

В. Земя 19

В. 24 часа 22

В. 24 часа 23

В. 24 часа 23

В. 24 часа 24

В. 24 часа 24

В. 24 часа 25

В. 24 часа 25

В. 24 часа 27

В. Телеграф 29

В. Телеграф 30

В. Телеграф 31

В. Телеграф 31

В. Телеграф 31

В. Телеграф 32

В. Телеграф 32

В. Телеграф 33

В. Дневник 35

В. Дневник 36

В. Дневник 38

В. Дневник 39

В. Дневник 39

В. Дневник 39

В. Дневник 40

В. Класа 44

В. Класа 45

В. Класа 45

В. Класа 46

В. Класа 47

В. Класа 47

В. Класа 48

В. Класа 49

В.Класа 49

В. Дума 49

В. Дума 50

В. Дума 51

В. Дума 51

В. Дума 52

В. Дума 53

В. Дума 53

В. Дума 54

В. Дума 54

В. Дума 55

В. Дума 55

В. Дума 56

В. Новинар 58

В. Новинар 59

В. Новинар 59

В. Новинар 61

В. Новинар 61

В. Новинар 62

В. Новинар 62

В. Новинар 63

В. Труд 65

В. Труд 72

В. Стандарт 73

В. Монитор 81

В. Монитор 86

В. Монитор 91

В. Монитор 92

В. Монитор 92

В. Монитор 93

В. Монитор 94

29.09.2009 г., с. 2
Мнения
С оглед на високите бъдещи бюджетни постъпления от Бургас - Александруполис не е в интерес на България да се откаже от строителството, но ако действително няма средства, то би могла да продаде дела си в проекта - преди или след пускането на петролопровода.

Димитър Георгиев


Най-важното е България да знае какво печели и какво губи от пускането на петролопровода Бургас - Александруполис. Хората трябва да са наясно с отражението на проекта върху икономиката и екологията. Правителството по-скоро да реши ще правим ли проекта или не.

Мария Симеонова
29.09.2009 г., с. 2
Блатото АЕЦ Белене все повече се затлачва
След всяко предоговаряне на проект, в който участва Русия, страната ни е в много по-неизгодно положение
Георги Андреев, gandreev@pari.bg

Едва ли има вещо лице в енергетиката, което да не се изказа доколко проектът АЕЦ Белене е изгоден за България. Тонове мастило бяха изписани и както премиерът Бойко Борисов заключи вчера, отново сме на нулата. А как ще се измъкнем от това блато, не е много ясно.

Преди изборите хората на Борисов и самият той надъхано обясняваха как, като дойдат на власт, веднага ще спрат проекта, щото е неизгоден за страната ни. Да, ама не. Когато от Москва те гледа намръщеният поглед на Владимир Путин, не е никак лесно да се вземе подобно решение.

Първо се оказа, че цената за построяването на централата не е 10 млрд. EUR, както твърдеше икономическият министър Трайчо Трайков, а почти наполовина. Според договора със строителя Атомстройекспорт пък се оказва, че страната ни трябва да си плати за оборудването, дори и да се откаже от проекта. На всичкото отгоре има и над 800 млн. EUR неустойки. Излиза, че ще е по-изгодно за страната ни да построи атомната централа, та дори и да не я пусне в експлоатация.

За предоговаряне на условията е безсмислено да се говори. Опитът показва, че след всяко предоговаряне на проект, в който участва Русия, страната ни е в много по-неизгодно положение.

Нормално е правителството да омекне в позицията си за бъдещето на втората атомна електроцентрала. Особено след срещата на премиера Бойко Борисов с колегата му Владимир Путин в Полша в началото на септември. В разговора на четири очи доскорошният руски президент едва ли е спестил последствията за страната ни, ако България се откаже от проекта АЕЦ Белене или от петролопровода Бургас - Александруполис.

Защитавайки енергийните си интереси, Русия извива ръцете на цяла Европа, та какво остава за малка България. Това е и причината за резкия завой, който прави правителството в отношението си към Белене.

Стигна се дотам, че Борисов трябваше да се срещне с германската RWE, за да ги навива да останат в проекта. Защото стратегическият инвеститор трябва да осигури финансирането на 49% от строителството на централата. Ако RWE избяга, не е ясно дали ще се намери заместник в условията на финансова криза.

Затлачването на блатото АЕЦ Белене е пълно. Най-лошото е, че колкото по-резки движения правиш в блатото, толкова по-бързо потъваш.
Снимка на четири колони – За България ще е по-изгодно да построи централата дори и да не я пусне в експлоатация


29.09.2009 г., с. 3
Мнение
Кабинетът трябва да се намеси активно на пазара на труда
Държавата трябва да докаже качеството си на първокласен платец в отношения­та си с бизнеса
Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара

Безработицата е основният проблем и всички мерки трябва да водят към ограничаване броя на безработните. Нашите очаквания са, че той ще нарасне поне с 2-3% до Нова година и след това ще стигне около 10%. Всеки процент отговаря на около 40 хил. безработни. Тоест очакваме безработните да се увеличат от 80 до 120 хил. души. Така че всички мерки трябва да са насочени единствено и само към ограничаването на безработицата.

Намаляването на осигурителната тежест е една от тези мерки, които оставят допълнително средства в бизнеса. Шивашката промишленост пострада най-много, и то заради драстичния спад на поръчките, което означава, че няма реални възможности за увеличаване на възнагражденията, в това число и на минималните социалноосигурителни прагове. Това, към което ще се стремим, е схемите по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, които са предназначени за работодатели, да задържат работната ръка при намалено работно време с цел квалификация, преквалификация. За да ограничи безработицата, държавата не трябва да бави плащанията към бизнеса.

Трябва и да намали просрочените задължения към фирмите по различни канали - за строителството и ремонта на пътищата. Само за пътищата просрочените суми са около 140 млн. лв., може би като се сумират, ще достигнат половин милиард лева. Тези неизплатени задължения на държавата към бизнеса за изпълнени договори за доставка на стоки и услуги генерират тази междуфирмена задлъжнялост и невъзможността да се разплащат фирмите. Това утежнява проблема с корпоративния дълг, със задлъжнялостта на фирмите.

Държавата трябва да докаже качеството си на първокласен платец в отношенията си с бизнеса. Това е най-малкото, което правителството може да направи косвено и по отношение на ограничаването на безработицата. Второ, при всички тези усвоявания на евросредствата да не се дискриминират българските участници при усвояване на тези средства. Ние не искаме те да са в привилегировано положение, а да не се дискриминират, което става чрез въвеждане на ненужно тежки изисквания, за нито една българска фирма няма такъв потенциал.


29.09.2009 г., с. 4
Банско ще влага в инфраструктура
В сегашната криза е трудно да се правят прогнози за зимния сезон
Интересът към България по време на изложението в Москва, на което община Банско също участва, е бил голям. Рекламните материали са били иззети, но въпреки това в тази ситуация на криза е много трудно да се прогнозира как ще се развие предстоящият сезон.

За зимата в курорта правим основно инвестиции в инфраструктурата - асфалтираме улици, полагаме нов водопровод и т.н. Концесионерът на пистите Юлен също работи много усилено по рекултивирането им.

29.09.2009 г., с. 4
Чакат ни добри резултати
Руските туристи бележат ръст, но е трудно да се определи колко, тъй като те имат имоти у нас и получават тригодишни визи
Ситуацията в българския туризъм е нормална и не буди притеснение. Това коментира Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм по време на Втория специализиран бизнес форум по SPA и уелнес туризъм БУЛСПА 2009. Тя припомни, че за първите седем месеца на годината чуждестранните туристи в България намаляват с 3.9%, което по думите й не е драстично. Спадът в приходите от чуждестранни туристи към юли е 2.6%, но според Крушкова той ще бъде преодолян през август - септември и ще бъдат достигнати приблизително същите резултати, както през миналата година.
Tуристите от Германия се увеличават с 13.9%, от Унгария и Чехия с близо 30%, а също така и от Молдова, Полша и Беларус, акцентира Крушкова.

Руските туристи също бележат ръст, който обаче не може да бъде точно определен, защото повечето от тях имат недвижима собственост в България и автоматично получават тригодишни визи за пребиваване в страната, коментира Крушкова.
29.09.2009 г., с. 5
Да развалим договора с VFS преди зимния сезон
В добра ситуация сме. Руските туроператори са доволни от летния сезон
Всички изпращащи руски туроператори са доволни от летния сезон въпреки намалените обеми към България. Като цяло спадът на организираните руски туристи е с 20% и ако има някакъв ръст, то той е при индивидуалните пътувания, най-вече при хора, които притежават недвижим имот в страната. Трябва да се има предвид, че за да се постигнат дори и тези резултати, бизнесът направи всичко възможно, за да привлече туристи.

Голяма част от офертите с отстъпки бяха съвсем навреме и благодарение на това резултатите не са плачевни и не отбелязваме и по-голям спад. България се представи добре в съотношението между предлаганата цена и качество. По отношение на визите консулската ни служба в Москва и посланикът положиха сериозни усилия и постигнаха добри резултати, а услугите на аутсорсинговата компания VFS се оказаха излишни и само попречиха.


Договорът с компанията, който е причина за оскъпяването на визите, бе повод да се намалят голяма част от планираните предварително седалки в чартърните полети за България. Опасявам се, че пак заради този договор проблемите ще се повторят и за зимния сезон.
Именно сега държавата трябва да помисли дали да не развали договора с VFS. Към момента са планирани достатъчно полети, но те лесно може да бъдат анулирани, както се случи и през лятото. Миналия зимен сезон имахме спад с 20%. Но сега сме в добра ситуация, защото руските туроператори са доволни от летния сезон и това чисто психологически ги подтиква да направят по-големи заявки за зимния сезон. Ако държавата помогне на бизнеса и разтрогне договора с VFS, е възможно да възстановим обемите от зима 2007/2008.


29.09.2009 г., с. 6
Общините с 200 млн. лв. дългове
Кметове искат данък за пустеещи земи и 50% от ДОД
Красимира Янева

Просрочените задължения на общините ще надхвърлят 200 млн. лв. в края на годината. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Смолян Дора Янкова в Деня на диалога между местната и законодателната власт. От началото на годината дълговете на общините са нараснали със 75% и това води до сериозно затруднение при предоставянето на общински услуги, заяви Янкова. Неизпълнението на собствените приходи на общините пък ще е около 350 млн. лв. в края на годината основно заради двойно по-малките постъпления от данъци и такси, свързани с продажбата на имоти и строителството.


Столица

Неизпълнението на бюджета на София е с близо 46 млн. лв., заяви и.д. кметът Минко Герджиков. За тази година Столичната община има бюджет малко над 1 млрд. лв. Според Герджиков и през 2010 г. приходите както от данъка върху възмездното придобиване на имущество, така и от таксите за строителни разрешителни ще останат ниски заради кризата.


Предложения

Кметовете очакват трудно изпълнение на общинските бюджети и през следващата година. Затова от сдружението на общините предлагат през 2010 г. 50% от приходите от данъци върху доходите на физическите лица да се връщат в общините, както и да се въведат данък за пустеещите земи и пътен данък на базата на вида и тежестта на автомобила вместо винетки. Законодателни промени са необходими и при отчуждаване на имоти за реализиране на инфраструктурни проекти, смята столичният кмет Минко Герджиков. В момента общините плащат огромни суми и често откупуването на частни терени струвало колкото самия проект.
29.09.2009 г., с. 7
RWE не се отказва от АЕЦ Белене
Преговорите по финансирането на проекта започват от нулата, заяви премиерът Бойко Борисов
Ралица Христова, Мишо Ванчев

Германската компания RWE няма да се откаже от участие в АЕЦ Белене. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с главния изпълнителен директор на RWE Юрген Гросман вчера сутринта. Разговорът между двамата дойде няколко дни след като в медиите беше разпространена информацията, че компанията иска да се откаже от проекта.


От нулата

Нищо не пречи немците да се откажат, защото не губят нищо, при това няма да платят и обезщетения, но засега те не се оттеглят, каза премиерът Борисов. Само че RWE искат да знаят като нас колко ще струва всичко това, допълни Борисов. Той похвали германската компания, че са бизнесмени с чувство за отговорност, защото заедно с българското правителство “обмислят как да се измъкнат от блатото, в което ги е насадило предишното правителство”. Така че сега всъщност почваме от нулата, заключи премиерът. АЕЦ Белене е пример как не трябва да се договаря един проект - без да имаш осигурено финансиране и без да имаш пазар, каза още Борисов. По думите му по сключените договори за централата вече са похарчени стотици милиони, без да се знае колко ще бъде крайната цена на централата и на електрическата енергия.


Газови връзки

Междувременно вчера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояха незабавно да започне строителството на газовите връзки със съседните на страната ни държави. Ако връзките бяха готови, българският бизнес можеше да купува много по-евтин природен газ, заяви изп. директор на организацията Евгений Иванов. Цената на синьото гориво може да падне до 8-10 EUR за мегаватчас, ако връзките бъдат реализирани, допълни той.


В ход

Консултантите по изграждането на двете междусистемни газови връзки България - Румъния и България - Гърция вече са избрани. Това съобщи за в. Пари председателят на съвета на директорите на БЕХ Борис Пеков. В момента те изготвят предпроектните проучвания, от които ще стане ясно какви са възможните трасета за преминаване на тръбопроводите. Очакваме и ЕК да одобри обещаното финансиране за тези проекти. При всички положения обаче ще е нужно част от средствата да се осигури от българска страна, категоричен бе Пеков.


Японски бизнес

С интерес към енергетиката

Японска бизнес делегация, водена от Японския съвет за международен обмен - FEC, е на посещение в България.

От срещите й с наши бизнес организации и представители на властта стана ясно, че японските фирми се интересуват от проекти в областта на ядрената енергетика, производството на електроенергия, химията и производството на силиций и инфраструктурни проекти.
29.09.2009 г., с. 15
Пазар
Холдинг Пътища продава дъщерно дружество
Холдинг Пътища продаде притежаваните от него дялове от капитала на Софпътстрой ЕООД на дружеството Капитал и финанси АД. Цената на сделката обаче не беше обявена. От холдинга обявиха и че в процеса на преговорите за изкупуване на вземанията на фирми, които имат да получават пари от агенции или министерства по различни проекти, не е постигнато споразумение. По тази причина дневният ред на общото събрание е напълно безпредметен, но съгласно българското законодателство няма възможност то да бъде отменено, обясняват от компанията. Холдинг Пътища насрочи извънредно общо събрание за 12 октомври 2009 г. Пътностроителната компания имаше намерение да изкупи вземания на обща стойност от 200 млн. EUR. Те заедно с дълговете към самия холдинг трябваше да бъдат продадени в пакет на финансова институция. Към края на юни 2009 г. консолидираните вземания на Холдинг Пътища са 110 млн. лв., показва балансът на компанията. Сумата е 57% от стойността на общите активи.
Развитие

Капман пуска нов нискорисков фонд

Финансова група Капман планира стартирането на нискорисков договорен фонд Капман Фикс, съобщават от компанията. Основната инвестиционна цел на новата колективна схема ще бъде да осигури на инвеститорите запазване на реалната стойност и нарастване на инвестициите във времето. Това ще става чрез реализирането, в условията на нисък риск, на лихвен и капиталов доход, който е по-висок от дохода при алтернативните форми на инвестиране на частен капитал. За целта фондът преимуществено ще инвестира в банкови депозити, дългови ценни книжа, приети за търговия на регулирани пазари в страната и чужбина. Вчера инвестиционното дружество Капман Капитал отбеляза петия си рожден ден. Към момента активите му са 7.14 млн. лв., а негови акционери са над 450 физически, юридически лица, както и институционални инвеститори.

М. Иванова | pari.bg
29.09.2009 г., с. 19
Оптимизмът завладя инвестициите в бизнес имоти и търговски площи
Доходността излиза на зелено за пръв път от 26 месеца
Когато преди няколко години известният с крайните си позиции милионер Питър Харгрийвс заяви, че имотите са абсурдно надценени, той предизвика немалко критики от далеч по-положително настроени играчи.

Макар че човекът зад една от водещите британски финансови компании Hargreaves Lansdown предупреди, че инвеститорите може да имат проблем с оттеглянето си от имотни вложения, пазарът явно не искаше да слуша. Само за две години - между 2004 и 2006 г. - продажбите на фондовете за имоти скочиха от 454 млн. до 5.6 млрд. GBP. Пазарът обаче потвърди страховете на Харгрийвс, че моментът не е подходящ за покупка, тъй като оттогава насам стойността на фондовете е спаднала със средно 35%.


Перлата

За пръв път от шест години насам обаче днес компанията Hargreaves Lansdown е оптимист за търговските площи. Промяната в позицията съвпада с неофициалните изказвания на фондови управители, че търговските имоти може да се окажат перлата в короната на икономическото възстановяване.

Според последни статистически данни търговските площи в Обединеното кралство вече носят положителна възвръщаемост (макар и само от 0.2%) за пръв път от 26 месеца насам. След дълги месеци на оттегляне на инвестициите фондовете за имоти вече отчитат нетни приходи всеки месец от април насам.
Доходността

През последните няколко месеца инвеститорите възобновяват интереса си към имотния пазар, като търсят да купят запорирани имоти със сравнително висока доходност. Управителите на фондове инвестират в активи, които може да им осигурят двойно повече доходи, отколкото преди две години, като ги купуват двойно по-евтино. Това е чудесна възможност, тъй като все още има много привлекателни активи, а цените са паднали с около 45% от пика през 2007 г., казват експерти.


Ликвидността

Без съмнение много инвеститори няма да се втурнат да влагат отново в търговски площи. Някои фондове все още не могат да се съвземат от кредитната криза, която сложи край на сделките поради липса на ликвидност. Много фондове бяха принудени да въведат такси или предизвестие за оттегляне на инвестициите. И днес ликвидността остава проблем за много фондове, инвестиращи в търговски площи.


Рискът

Hargreaves Lansdown все пак признава, че бизнес имотите не са лишени от риск.

Макар че моментът сега е добър, лошото ще дойде след изборите, когато данъците ще се вдигнат и ще има съкращения в публичния сектор. Така че качеството на наемателите ще е много важно, твърдят от компанията.
Дългосрочно

Сега е моментът да се купува

Историята показва, че търговските имоти имат място в портфейлите на инвеститорите. В дългосрочен план те са добро вложение, а и предлагат алтернатива на инвестициите в акции.

Няма съмнение и че свиването на сектора в един момент ще открие огромни възможности за покупка. И ако вярвате на анализаторите и управителите на фондовете, този момент може да е сега. Просто бъдете предпазливи.


По Daily Telegraph


29.09.2009 г., с. 3
Общините търсят помощ от държавата заради дългове от милиони
Наделина Анева

Общините са тежко ударени от кризата и ще финишират накрая на годината с над 200 млн. лв. просрочени задължения. Това съобщи шефът на сдружението на общините и кмет на Смолян Дора Янкова в Деня на диалога между централната и местната власт. "От началото на 2009 г. досега дълговете са нараснали със 75% и това затруднява предоставянето на услуги и създава напрежение сред хората", бе категорична Янкова. Затова сдружението ще предложи на финансовото министерство държавата да покрие част от дефицита.

"До края на тази година няма да има пари за повечето от проектите и за покриване на дефицита в общинските бюджети", веднага отвърна финансовият министър Симеон Дянков, който се срещна с кметове в Монтана. Той обаче обеща през следващата година да бъдат осигурени средства за най-важните инфраструктурни проекти. И предложи три начина за разширяване на сътрудничеството между централната и местната власт. Държавата ще подготви списъци с държавни имоти, които да прехвърли на общините. Правителството е готово да им предостави управлението и издръжката на полицията. Кметовете обаче се оплакват от недостиг на пари и не е ясно дали ще прегърнат тази идея, макар че от години искат тъкмо това. Дянков предложи още на общините да бъде делегирано и управлението на европейските фондове на регионално ниво.

Общинските кметове от Смолянско пък настояха МФ да изработи критерии за финансирането на поддръжката и строителството на пътища в планинските райони, в които издръжката за инфраструктурата е по-висока. В предложение до парламента общинари настояват "да се намалят разпределяните по непрозрачни и неясни критерии от министерствата средства, които да се предоставят пряко на общините".

Сливенският градоначалник Йордан Лечков предлага общините да станат собственици на инфраструктурата, включително ВиК системата и регионалните сметища. "Този процес едва ли ще започне през следващата година, но поне през 2012 г. на процесите на децентрализация трябва да се даде ход", е написал той в доклад, който ще представи на годишната среща на сдружението на общините на 8 и 9 октомври в Сандански. Най-радикалното му предложение е общините да бъдат намалени от 264 на 132. От БСП обявиха, че много сериозно ще се противопоставят на подобна мярка, защото хората в малките населени места трябва да получават услугите си на място, а не на 50 или 100 км.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница