3 юни 2016 г. България е готова да действа, ако стрес тестовете на банките разкрият проблеми



Дата10.06.2017
Размер28.64 Kb.



Публикация на агенция Ройтерс след разговор с управителя на БНБ
г-н Димитър Радев по време на Reuters Eastern Europe Investment Summit


3 юни 2016 г.

България е готова да действа, ако стрес тестовете на банките разкрият проблеми

Централната банка на България очаква, че провежданата оценка на качеството на активите и предстоящите стрес тестове на кредитните институции в страната ще засилят доверието в банковия сектор, но БНБ е и готова да действа, ако в някоя от банките бъдат открити проблеми, каза управителят й пред Ройтерс.

Балканската държава започна проверка на състоянието на своите 22 банки след краха на четвъртата по големина банка през 2014 г. Резултатите ще бъдат публикувани през август.

„Очакваме оценката на качеството на активите да потвърди стабилността на банковата ни система,” каза управителят Димитър Радев в интервю за Reuters Eastern Europe Investment Summit.

„В същото време, ние сме напълно подготвени да предприемем действия за справяне с всякакви евентуални проблеми в отделни банки в рамките на вече установената рамка за възстановяване и преструктуриране.”

Радев заяви, че сега България е много по-добре подготвена да се справи с всеки банков проблем, отколкото през 2014 г., когато масовото теглене на средства доведе до фалита на Корпоративна търговска банка и предизвика най-голямото финансово сътресение в страната от 90те години насам.

Общата капиталова адекватност на българската банкова система бе 22.9% в края на март, а ликвидността й бе 37%, според данните на Централната банка.

България прие режима на ЕС за възстановяване и преструктуриране на банки и създаде институциите, с което да бъде възможно прилагането на пазарно-базирани решения и използването от страна на банките на собствени средства, ако това е необходимо.

Освен това, финансовото министерство създаде фискален резерв от около 5 милиарда лева (2.85 милиарда щ.д.), който би могъл да се използва в подкрепа на банките, ако проблемите не могат да бъдат решени чрез пазарни трансакции.

„Резултатът от проверките вероятно ще ускори консолидацията във фрагментирания банков сектор на България”, заяви Радев.

Проверките ще помогнат на банките и да оценят по-добре кредитните рискове и ще доведат до намаляване на процента на необслужваните кредити, който като цяло остана непроменен на около 20% от общите активи в края на март, добави той.

Радев отбеляза, че е отчетено адекватно покритие за необслужваните кредити както по отношение на провизиите, така и на излишъка от капитал, които заедно покриват над 100 процента от необслужваните кредити в края на март.

„Това би следвало да ограничи кредитния риск на ниво система,” подчерта той, като добави, че очаква прегледът на активите и стрес тестовете да консолидират тенденция на спад на необслужваните кредити.

Радев посочи, че прогнозата на Централната банка е за икономически растеж от 2.2 процента тази година, по-нисък от отчетените 3% през миналата година. Прогнозата за 2016 г. би могла да се коригира нагоре след годишния растеж от 2.9 процента за първото тримесечие, ако външната среда се подобри и вътрешното търсене продължава да расте.

Тестовете, заедно с предстоящата Програма за оценка на финансовия сектор (FSAP) на Международния валутен фонд и Световната банка, ще спомогнат за очертаване на дискусиите за това как и кога България ще се придвижи напред към целта си за присъединяване към еврозоната.

България, която е член на ЕС, няма набелязана дата за приемане на еврото и западните дипломати са на мнение, че преди да се кандидатира, тя трябва да покаже, че банките й са обект на надежден надзор, както и че подхожда сериозно в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Фокусът ни в настоящия момент е върху предпоставките, на които трябва да отговаря банковият сектор: силен банков надзор, добре установена рамка за възстановяване и преструктуриране на банки и, разбира се, независим преглед на финансовата ситуация,” сподели той.

„Ние, обаче, не забравяме, че съвкупността от предварителни условия надхвърля банковия сектор, както и че присъединяването към еврозоната е двупосочен процес.”



Оригиналната публикация може да бъде прочетена тук.



Каталог: bnbweb -> groups -> public -> documents -> bnb pressrelease
bnb pressrelease -> Прессъобщение 17 май 2004 г
bnb pressrelease -> Прессъобщение 18 януари 2007 г
bnb pressrelease -> Жан-Клод Трише, председател на Европейската централна банка, ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на унсс
bnb pressrelease -> Прессъобщение 22 юли 2014 г
bnb pressrelease -> Прессъобщение 6 януари 1999 г
bnb pressrelease -> 5 май 2004 г. Ключ за участието в капитала на ецб
bnb pressrelease -> Програма за емитиране на възпоменателни монети. Предвидените средства за разходи за издръжка на паричното обращение ще покрият необходимостта за поддържане на нормално паричното обращение
bnb pressrelease -> Прессъобщение 17 декември 2010 г
bnb pressrelease -> Прессъобщение 15 юли 2004 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница