30 май 2011 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/10
Дата25.07.2016
Размер1.43 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
30 май 2011 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. 24 часа 2

В. 24 часа 3

В. 24 часа 4

В. 24 часа 4

В. 24 часа 5

В. 24 часа 6

В. 24 часа 6

В. 24 часа 7

В. 24 часа 8

В. 24 часа 9

В. 24 часа 11

В. 24 часа 12

В. 24 часа 13

В. Новинар 13

В. Новинар 14

В. Новинар 14

В. Сега 17

В. Сега 18

В. Сега 19

В. Сега 19

В. Сега 19

В. Сега 21

В. Сега 21

В. Сега 21

В.Класа 22

В. Атака 25

В. Пари 28

В. Пари 29

В. Пари 32

В. Пари 34

В. Труд 37

В. Труд 38

В. Труд 38

В. Труд 39

В. Труд 39

В. Труд 40

В. Труд 40

В. Труд 41

В. Труд 41

В. Труд 42

В. Труд 42

В. Труд 42

В. Труд 43

В. Труд 45

В. Труд 47

В. Труд 48

В. Монитор 49

В. Монитор 50

В. Монитор 51

В. Монитор 52

В. Монитор 52

В. Монитор 53

В. Монитор 55

В. Монитор 56

В. Стандарт 56

В. Стандарт 57

В. Стандарт 57

В. Стандарт 58

В. Стандарт 58

В. Стандарт 58

В. Стандарт 59

В. Дума 60

В. Дума 61

В. Дума 62

В. Телеграф 62

В. Телеграф 64

В. Телеграф 65

В. Телеграф 65

В. Телеграф 65

В. Телеграф 66

В. Дневник 66

В. Дневник 67

В. Дневник 67

В. Дневник 67

В. Дневник 71

В. Дневник 72

В. Земя 73

В. Земя 73

29.05.2011 г. , с. 2
Готвим нов договор за АЕЦ „Белене"
С енергоефективни крушки пестим ток от половин реактор

България най-вероятно ще подготви нов договор за АЕЦ „Белене", стана ясно вчера. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че според консултанта HSBC сега съществуващият не е за централа, която ще работи на пазарен принцип, а по-скоро договорка между две държави.

Ето защо ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно ще представим нов проект на договор, обясни Трайков. Според него заложеният срок до 1 юни за постигане на окончателно споразумение с руския изпълнител на проекта не е реалистичен.

Той определи досега подписаното споразумение като тънка папка с 12 допълнения към нея основно за удължаване на сроковете за окончателния договор. Най-конкретно било това за поръчка на оборудване за 680 млн. евро с дълъг цикъл на производство. Министърът потвърди информацията, че ще се подпише меморандум с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво, както обяви ден по-рано премиерът Бойко Борисов, но уточни, че не е задължителен, а и предстои лицензиране на доставките. Документът предвиждал още сътрудничество при удължаване на ядрени мощности и извеждане от експлоатация.

Поискали сме от ЕК неколкостотин милиона евро като компенсация за затворените от 1-и до 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи още министърът. Той не каза точна сума. Само уточни, че ще дойде чрез Международния фонд "Козлодуй" след 2020 г.

Според Трайков междусистемната газова връзка с Гърция, с която ще диверсифицираме доставките си и ще намалим зависимостта си от Русия, ще е готова в края на 2014 г. Той определи проекта като мини-„Набуко". Чрез него ще получаваме синьо гориво от Азербайджан. От догодина ще се строи подобна връзка с Румъния. Тези със Сърбия и Турция обаче се бавели. Договор за доставка на руски газ пък щял да се подпише, когато "Булгаргаз" и Тазпром" постигнат съгласие.

Изчисленията на енергийното министерство показват, че можем да спестим ток колкото половин реактор на АЕЦ "Козлодуй", ако подменим старите си крушки с енергоспестяващи. С пари от ЕБВР и програма "Конкурентоспособност" можели да осъществят проекти за енергийна ефективност на фирмите за 1 млрд. лв.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА
Снимка на две колони - Министърът на енергетиката Трайчо Трайков (вдясно) разказа за постиженията на правителството в сектора през последните 2 г. и представи новия си заместник Делян Добрев.29.05.2011 г. , с. 2
Президентът призна важната роля на САЩ за енергетиката
Трябва да имаме подкрепата на САЩ, ако искаме да се реализират проектите за енергийна диверсификация, заяви Георги Първанов пред участниците в балканската конференция. Питан дали призивът му към щатите не е закъснял, след като 2 мандата бе свързван с реализирането на руски енергийни проекти, президентът подчерта, че не за първи път поставя този въпрос. По думите му нямало среща с представители на американската администрация, на които да не е посочвал това.

"При тези затруднения, които има "Набуко" предвид колебанията на някои от страните - източник на природен газ, предвид необходимостта за една по-категорична позиция по темата за трасетата, мисля, че позицията на САЩ би била от полза", обясни вчерашното си изказване Първанов.

В петък той участвал във вечеря на европейски лидери с американския президент барак. "Самото присъствие на Барак Обама на този регионален форум идва да покаже ангажимента на САЩ към нашите страни. Разбира се, на такива срещи се водят много обстойни разговори, но смятам за важна необходимостта да се потърси относително бързо решение на визовия въпрос, което българските граждани чакат отдавна. Приляга ни като на последователен съюзник този въпрос да бъде решен", разказа Първанов.

Той определи като "принос" в развитието на българския парламентаризъм появата на американския посланик Джеймс Уорлик в НС, за да демонстрира подкрепа за премиера Борисов след неласкавите оценки на бивши дипломати, огласени от "Уикилийкс". "Това, че един посланик е привикан на парламентарен контрол, оттук нататък можем да очакваме и опозицията да поиска появата му в петък, за да отговори на един или друг въпрос", обясни президентът.ПОЛИ ВЛАДОВА
Снимка на три колони - Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев (от ляво на дясно) заемат местата си на балканската конференция. Във форума се включиха македонският президент Георге Иванов и бившият държавен глава на Турция Сюлейман Демирел


29.05.2011 г. , с. 2
Кунева ще е добър президент, каза Симеон
Първанов се обяви за още мерки срещу „Атака”
Симеон Сакскобургготски каза, че Меглена Кунева ще е добър кандидат за президент, но не пожела да разкрие дали я предпочита например пред Бойко Борисов.

Убеден съм, че Меглена Кунева ще бъде добър кандидат за президент, каза Симеон Сакскобургготски вчера. Той подчерта, че всички в НДСВ симпатизират на бившия еврокомисар, но тя ще трябва да реши дали предпочита друг формат да я издигне за участие в изборите наесен.

"Кунева е много качествен човек, с голям опит и в крайна сметка президентът е имиджът на страната си. Трябва с това да се съобразяваме, а нея навън я познават много добре, аз съм свидетел на това", обясни Сакскобургготски. Питан дали той би се кандидатирал за държавен глава, отговори: "Е, това е голям комплимент на моята възраст. Благодаря ви много!"

Сакскобургготски обаче отказа да коментира евентуално участие на Бойко Борисов в президентската надпревара с мотив, че това е много личен въпрос. Не пожела да разкрие и кого лично предпочита - Кунева или Борисов. Като стане единият от двамата, ще ви отговоря, загатна бившият премиер. Питан за промяната в начина на говорене на политиците, зададен от Борисов, Симеон напомни, че в дадени моменти това може би е добре, но неговият тон бил друг. Смята, че много неща могат да се кажат на 4 очи, без да минават през медиите, за да не тревожат обществото, допълни той.

Сакскобургготски участва в международна конференция на Балканския политически клуб, основан от експрезидента Желю Желев. Във форума се включиха настоящият държавен глава Георги Първанов, бившият Петър Стоянов и редица политици, управляващи региона през последните години.

Отчитайки дейността на организацията за последните 10 г., Желев подчерта, че изграждането на инфраструктура се бави и това пречи за развитието на региона. Той посочи все още непостроения втори мост на Дунав при Видин и липсата на магистрала, която да го свърже с "Хемус". Според него големите държави като Франция и Германия се страхуват от конкуренция в ЕС и затова спъват приемането на Турция.

Първанов коментира пред журналисти, че президентският дебат се деформира, защото в момента се говори за всичко друго, но не и как трябва да изглежда президентската институция. Другият проблем бил бавещото се обявяване на претенденти, което ги лишавало от възможност да развият своите управленски идеи и да видят избирателите си.

Според него декларацията на парламента, с която се осъжда поведението на "Атака", е закъсняла с 6 г. Трябвало да се вземат категорични мерки по отношение на екстремизма в България.

"МВР разполага с много по-голям ресурс от президентството. При нас всичко е на доброволна основа, до последния лев се знае къде отива", коментира Първанов изнесените данни за дарители на вътрешното министерство. Оказа се, че то е получили 6 пъти повече от неговата кампания "Българска Коледа".


29.05.2011 г. , с. 3
Бойко Борисов: Като не искате пътища, ходете си с магаретата
"Господин Борисов, добре е, че правите пътища, но ще има ли и кой да се движи по тях?", попита тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков премиера Бойко Борисов на среща в Гоце Делчев.

"Това е най-глупавото изказване! Ходете си тогава с магаретата. Като има пътища, ще се върнат и тези, които са избягали от България. Други държави си направиха пътищата, защото има ли движение, има и живот", ядоса се министър-председателят.

Пред над 500 земеделски производители той обясни, че от два дни по сметките на тютюнопроизводителите са преведени първите траншове от държавната помощ. Останалите 35 млн. щели да бъдат раздадени през август, обеща Борисов.

Козарят от село Дъбница Мехмед Янус пък обясни, че не е доволен от ДПС. От ГЕРБ обаче бил много доволен, защото за първи път премиер му обръщал внимание. "В ГЕРБ сте всички хубави, златни политици. Затова ви подарявам по една буца домашно козе сирене", каза животновъдът. Друг стопанин пък се оплака на премиера, че не е получил директните си плащания за пасища.

"Още в понеделник експерт ще дойде на място и ще ви огледа пасището. Трябва да работим здраво и да не се лъжем. Знаете, че ако има храсти, Европа не дава пари. Аз не мога да тичам от нива на нива и от овца на овца да проверявам", допълни Борисов и разпореди спешна проверка на случая.

Предприемачи от Гоце Делчев поискаха пък неговото съдействие за разширяване на пътя от Симитли до Гоце Делчев така, че да стане четирилентов. Премиерът обясни, че няма сили и средства да направи всичко, но обеща, че през 2014 г. и тяхното искане ще бъде удовлетворено.

"До 25 септември всички кметове са ми равни и еднакви. Ще работим с тях, а след това по време на предизборната кампания ще се мразим. След местния вот продължаваме заедно работа", каза Борисов в града, където кметът е четвърти мандат от БСП.

Премиерът пристигна с хеликоптер и кацна на бившето военно летище край с. Мосомище. След 1-часовата среща със земеделските стопани той пи кафе, запали свещ в черквата и се качи на хеликоптера, за да стигне навреме за финала на Шампионската лига. Пенсионер спря пред храма премиера и го помоли правителството да вдигне поне малко пенсиите, "за да могат да дишат". Борисов обеща, че прави всичко възможно от юли да има увеличение за възрастните.Тони Маскръчка
Снимка на две колони - Тютюнопроизводителите посрещат премиера.


30.05.2011 г. , с. 7
Интернат обучава сираци на занаят
Джуди Ридуей от Тенеси, САЩ, дари вчера за пореден път играчки и лакомства на деца от монтанското с. Боровци. Те й благодариха, като изпълниха български народни танци.

Това не е първият жест на Джуди Ридуей. От 8 г. заедно със съпруга си Пол тя събира пари, дрехи и храни, които носи на децата от 40 социални дома в България. Помощите са доставени с подкрепата на фондация „Българско дете". Благодарение на Ридуей бившият интернат „Закрила" в Боровци е превърнат в учебен център за момчета сираци над 18 г. Капацитетът му е за 42-ма младежи. Сега има 16 възпитаници. Те ще се обучават за професии в строителството, хотелиерството, градинарството и земеделието. Очаква се през юни учебният център да бъде открит официално от премиера Бойко Борисов и американския посланик Джеймс Уорлик.КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Снимка на една колона – американката Джуди Ридуей се радва на децата от дома в с. Боровци
30.05.2011 г. , с. 8
Министър предрича кървави битки за газ
Кървави битки срещу добива на шистов газ, който американски компании разработват, предвиди вчера във Варна икономическият министър Трайчо Трайков. Според него производителите на газ от находища ще се опълчат срещу новите технологии.

България трябва да диверсифицира както източниците си на енергия, така и трасетата, по които ги доставя, каза Трайков. В момента се изграждали системни връзки с Гърция, Турция и останалите съседки. Повече от 70% от консумацията на енергия в България се покривали от вносни източници, което правело страната ни изключително енергийно зависима.

Сезон без токови удари и паникьосани хотелиери пък обеща на Трайков и.д. шефът на НЕК Михаил Андонов в Слънчев бряг. Двамата отбелязаха официалното приключване на рехабилитацията на електропроводите " Галатея", "Ветрен" и "Ахелой". В ; тях са инвестирани 8,3 млн. лв.30.05.2011 г. , с. 9
Искат декларация за произход на тенджера, върната за скрап
Старият метал няма да се изкупува, а ще се подарява
Българите, които искат да върнат стари метални уреди или вещи за вторични сурови-Д ни, ще трябва да попълват декларация за произход в скрападжийския пункт. Това ще важи независимо дали предават печка, пробити тенджери, пружина за легло или пък вилици, предвижда последният вариант на новия закон за отпадъците, който е подготвен от у екоминистерството. ' Документът ще бъде внесен за обсъждане и в Министерския съвет в средата на юни, научи "24 часа". Декларацията за произход ще е гаранция, че хората не предават вещи, крадени от мазета, тавани и вили, твърдят експертите на екоминистерството.

Гражданите няма да имат право и да получават пари срещу старите си метални вещи. Те ще се приемат само в специални пунктове, организирани от кметовете на общини. Метални боклуци ще се вземат и при специални акции за вторични суровини на територията на населеното място, но отново без заплащане.

Металните отпадъци ще се плащат от пунктовете за изкупуване на скрап, но те пък няма да имат правото да купуват от физически лица, предвижда още законопроектът.

Освен това тези пунктове ще могат да плащат за доставената им суройина само по банков път, а не на ръка, каквато е сегашната практика. Те ще могат да изкупуват стари релси, пътни шахти и пътни знаци, но само от компании, чиято легална собственост са отпадъците. Това означава, че продавачи на такъв скрап могат да са заводи, които ги произвеждат, пътните служби и фирми, компания "Железопътна инфраструктура", общините. Те ще могат да продават и на прекупвачи, но ще трябва да издават сертификат за произход на скрапа, който после ще отива при големия търговец.

Пунктовете за скрап ще се устройват само в промишлени зони или на големи търговски пристанища и жп гари. Това важи и в момента, след като забраната бе вкарана в сегашния закон за отпадъците, за да се намали бройката на скрападжиите.

Всеки нов строеж вече ще трябва да има и план за управление на строителните отпадъци, за да му бъдат издадени разрешителни, предвижда още законопроектът. Такъв план няма да е нужен за строеж или разрушаване на сгради под 100 кв. м РЗП. Строителните отпадъци ще се рециклират и ще се ползват като материал при изграждането на пътища.ВИКТОР ИВАНОВ
Снимка на три колони – стари печки или тенджери ще се предават за скраб срещу документ за произход


30.05.2011 г. , с. 11 - 12
Лошите кредити напомнят, че трудното не е отминало
Те ще забавят плавното понижение на лихвата
Според официалната статистика проблемните кредити продължават да се увеличават е.бързи темпове и през април. Необслужваните и разсрочените банкови заеми надхвърлят 7,5 млрд. лв., формирайки 19% от общия кредитен портфейл на банките.

Най-голям е делът на лошите фирмени кредити - над 20%, а най-малък на обезпечените с ипотека жилищни заеми -17%. Необслужваните дългове към лизингови дружества и компании за бързи кредити също растат, достигайки съответно 830 млн. и 269 млн. лв. към края на първото тримесечие. Защо обаче проблемните заеми растат, при положение че България официално излезе от рецесията през 2010 г? Обяснението е, че

в икономиката има акумулирана инерция и скрити рискове, за които е необходимо време да бъдат неутрализирани.

За масовия българин най-важен източник на доходи е пазарът на труда. Спрямо 2009 г.

безработните са нараснали със 170 хил. души. В периода на бърз икономически растеж поне част от текущо безработните лица са натрупали дългове, които в момента не могат да бъдат изплащани.

Най-голямо съкращаване на наети имаше в строителството и търговията - секторите, които бяха най-силно засегнати от кризата. Нещо повече, някои българи, които в момента имат работа, са вземали кредит на ръба на възможностите си в периода 2007-2008 г., залагайки, че бързият растеж на заплатите ще продължи.

Ръстът на доходите обаче се забави значително, което допълнително затрудни погасяването на дълговете. Разширяващият се дял на лошите домакински кредити е симптом на необходимостта от адаптиране на работната сила към новите пазарни условия.

Част от неработещите ще трябва да се преквалифицират, да сменят фирмата или бранша, а този процес отнема време. Високият процент проблемни фирмени заеми отразява разпределението на дълга по отрасли.

В началото на 2011 г. над 1/3 от общия дълг на частния сектор е на фирми в строителството, недвижимите имоти и търговията.

Спукването на имотния балон, започнало през есента на 2008 г, причини рязко свиване на търсенето на жилища и спад на цените с 35% спрямо пиковите стойности.

Сврьхпредлагането на бизнес имоти (най-вече търговски центрове и офис сгради) доведе до голям процент свободни площи и незавършени проекти, които не генерират достатъчно приход за погасяване на задълженията.

Оборотите на някои търговци се свиха съществено през 2010 г. Особено силно засегнати бяха продажбите на дълготрайни потребителски стоки (потребителска електроника, битова техника, мебели и обзавеждане).

За много търговски фирми, опериращи с голям оборотен капитал, достъпът до свежи пари пресъхна, което не им позволява да обслужват навреме своя дълг.

Проблемните кредити ни напомнят, че кризата още не е отминала въпреки положителните данни за растеж на икономическата активност и износа. Изчистването на всички неправилно отпуснати кредити и погрешно направени инвестиции в предкризисния период ще отнеме време.

Още повече че България е сред последните страни в Европа, които влязоха в рецесия, и следователно сред последните, които ще усетят реално съживяване на инвестиционната активност.

Увеличеният обем лоши кредити има различно значение за различните групи в обществото.

За губещите фирми с висока задлъжнялост сигналът е ясен - необходимо е бързо преструктуриране на бизнеса: търсене на нови бизнес партньори, увеличаване на приходите, съкращаване на неефективните разходи и евентуално разпродажба на нерентабилни активи (машини, оборудване, имоти).

На лично ниво българите ще трябва да съобразяват своето потребление с новата икономическа реалност. Проучването на домакинските бюджети на НСИ показва, че хората ограничават най-вече разходите за жилищно обзавеждане и облекло.

Домакинствата с финансови затруднения по-трудно ще вземат кредит в бъдеще и ще се наложи да компенсират ограничения достъп до заемен ресурс с повече лични спестявания.

Банките вече затегнаха изискванията за отпускане на кредит (по отношение на доход и самоучастие), което ще засегне и изрядните длъжници.

Високият дял на лошите кредити донякъде забавя плавното понижение на лихвите, отчетено от статистиката в последните месеци.

Банките от своя страна ще трябва да разпродават част от активите, служещи като обезпечения. Към април 2011 г. просрочените . жилищни заеми възлизат на 1,49 млрд. лв., колкото по текущи цени е пазарната стойност на всички жилища в областни градове като Враца или Перник.

Изкарването на тези имоти на пазара ще окаже допълнителен натиск върху жилищните цени, които и без това се понижават в началото на 2011 г.

Ръстът на просрочията означава повече разходи за банките - риск, който обаче до голяма степен вече е калкулиран от финансовите институции. Банковата система разполага с достатъчно капитал и ликвидни средства, за да се справи с тези предизвикателства.

Не на последно място увеличените лоши кредити са ясен знак към политиците, че са необходими мерки, които улесняват приспособяването на икономиката и пренасочването на трудови и финансови ресурси от губещи към печеливши сектори.

В този контекст са нужни реформиране на пазара на труда, намаляване на общия политически риск ) и подобряване на стимулите за правене на бизнес.Красен Йотов

ИКОНОМИСТ В "ИНДЪСТРИ УОЧ"30.05.2011 г. , с. 17
Уикилийкс: Овчаров е сред най-добрите играчи на масата, но ревниво крие картите си
Две нови секретни грами на американския посланик Джон Байърли от София, разпространени от сайта “Уикилийкс”, са публикувани с препратки от българския сайт “Биволъ”.

Едната е датирана от февруари 2007 г. и дава подробна характеристика на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров във връзка с негово предстоящо пътуване в САЩ. В грамата той е представен като загадъчна и противоречива фигура, свързана с руски енергийни интереси, но и като либерален икономист, какъвто рядко се намира сред социалистите. Другата грама дава препоръки към държавния секретар Кондолиза Райс във връзка с предстоящата й визита в България за подписване на дълго готвеното споразумение за сътрудничество в отбраната, което дава достъп на САЩ до две наши ВВС бази.


Снимка на две колони - Министър Румен Овчаров и посланик Джон Байърли очевидно имаха какво да си кажат, особено когато бяха насаме. Специалното отношение на посланика към министъра по онова време личи и в характеристиката, която Байърли дава на Овчаров в секретната си грама до Вашингтон.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница