35% от българите са склонни на теглят кредит заради здравен проблем. За сравнение, само 9 на сто от европейците биха направили това. Данните са от проучване на икономическите нагласи на фирма за бързи кредитиДата23.11.2017
Размер123.01 Kb.
www.zdrave.net, 08.06.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/35-balgarite-sklonni-teglyat-kredit-zdrave-58341
35% от българите склонни да теглят кредит за здраве, срещу едва 9% от другите европейци
35% от българите са склонни на теглят кредит заради здравен проблем. За сравнение, само 9 на сто от европейците биха направили това. Данните са от проучване на икономическите нагласи на фирма за бързи кредити.

Вероятната причина за това е във факта, че доплащането от джоба на пациента в здравната ни система по различни данни е около и над 50%.

Подобно е положението и в образованието, където 27% от българите са склонни да теглят кредит, срещу пет пъти по-малко средно за Европа.

Изследването е установило още, че всеки четвърти българин се опасява да не остане без работа, а причината е липсата на спестявания: 70% от запитаните казват, че нямат никакви заделени пари.

Според проучването, най-често теглим кредит за ремонт, а на второ място са неочакваните разходи, като обаче при тези показатели българите не се отличават от средното за Европа.

Изследването обхваща представителна извадка от 9220 души в 8 държави – България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. В проучването са участвали 523 българи.


VINF 14:05:31 08-06-2016

MH1404VI.037

правителство - комисия - решение

Оптимизира се процедурата

за промени в състава

на Комисията по прозрачност

София, 8 юни /екип, БТА/

Правителството одобри промени в Правилника за условията и реда за работа на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи пресслужбата на кабинета. С цел оптимизиране на работата на комисията и създаване на условия за изграждане на постоянен екип от професионалисти се изменя процедурата за извършване на промени в състава й.

Член на комисията ще може да бъде освобождаван с решение на Министерския съвет по негова молба, по искане на предложилия го (съответното държавно ведомство или съсловна организация) или по предложение на министъра на здравеопазването, а при освобождаване на член на комисията МС ще определя друг член по предложение на министъра на здравеопазването. В резултат от отпадането на досегашните изисквания за мандатност от 4 г. и провеждане на жребий на всеки 2 г. за освобождаване на половината членове ще се оптимизира дейността на комисията и ще се създадат предпоставки за утвърждаване на професионалната компетентност на състава й. По този начин ще се преодолеят затрудненията, свързани необходимостта от извършване на чести персонални промени в комисията.
Комисията по прозрачност е органът, пред който се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, създаващи регулация по отношение на ценообразуването на лекарствените продукти и преценката относно съответствието им с критериите за включване и изключване от Позитивния лекарствен списък.

/МХ/


www.dnevnik.bg, 08.06.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/08/2773902_nai-goliamata_chastna_zdravna_veriga_v_bulgariia/
Най-голямата частна здравна верига в България "Аджъбадем сити клиник" вече е факт
На официална среща пред медиите днес беше подписан договорът за купуването на болница "Токуда" от турската група "Аджъбадем" и сливането й с частната "Сити клиник". Новата структура с името "Аджъбадем сити клиник" ще обединява 4 болници и 3 медицински центрове в София, Бургас и Варна и така ще се превърне в най-голямата частна здравна верига у нас.

България е третият пазар, на който излиза турската компания "Аджъбадем" след Ирак и Македония. По думите на изпълнителния й директор Мехмет Али Айдънлар, който също положи подписа си на документите днес, причините да изберат България за инвестиция са няколко - например защото е в Европейския съюз и (донякъде) в рамките на шегата - защото Турция си развали отношенията с Русия, от което губи потенциални пациенти, обаче България не е. Айдънлар допълни, че "Аджъбадем" проявява интерес към навлизането и на пазара на допълнителното здравно осигуряване и застраховане в България и в момента се водят преговори отново с "Токуда".

Освен за да покрие нуждите на българските пациенти, здравната група планира да привлича пациенти и от страни от бившия съветски блок - Украйна и Русия, а също вече има договорка и с Либия. Капацитетът на всичките лечебни заведения във веригата е над 1 млн. пациенти на година, като фокусът на дейността им ще е върху амбулаторните услуги, обяви изпълнителният диркетор на обединението "Аджъбадем сити клиник" Илиан Григоров.

Айдънлар и ръководството на новата здравна група уверяват, че целта е и да спре потокът на български пациенти към чуждестранни лечебни заведения, като им се осигури достъп тук до най-съвременните методи на диагностика и лечение. Същевременно обаче двата офиса за консултации на "Аджъбадем" в София и Пловдив ще продължат да работят, с идеята, че ще продължи да има пациенти, на които ще им се налага да заминават на лечение в някоя от останалите 18 болници на групата в други страни.

След обединението от съществуващите структури на "Токуда" и "Сити клиник" няма да се правят никакви съкращения, включително на отделения, които се дублират в двете болници, коментира още Мехмет Али Айдънлар. Така групата ще има над 3000 души медицински персонал. Единствено предстои обновяване на базата в "Токуда" и вече са закупени супер модерни нови машини за диагностика и лечение. Ще се въведат например гама нож и апаратура за роботизирани операции. Общият капацитет на лечебните заведения в групата за поемане на новодиагностицирани онкологични случаи ще бъде близо 3000 пациенти на година.

Ръководството обещава особено силно звено да е и детското отделение и като цяло лечението на деца, с което "Аджъбадем" е известна. По-нататък може да се мисли дори за отделна детска болница, коментира Григоров.

На практика болниците ще останат самостоятелни, но под шапката на "Аджъбадем", поясни шефът на новата компания Илиан Григоров. Това позволява отделните лечебни заведения в структурата да подпишат отделно договори със здравната каса, както вече е сторено за тази година. С условията на Националния рамков договор за 2016 г. обемите на дейностите в "Сити клиник" и "Токуда" са запазени като миналогодишните, но броят на леглата е намален с около 20%, което според Григоров ще създаде трудности. От друга страна те ще могат да се компенсират от новите възможности в договора с касата за съкращаване на клиничните пътеки и поставеният фокус върху амбулаторните дейности в новата здравна верига.

VINF 18:59:02 08-06-2016

PP1858VI.016

правителство - заседание - стенограма

Министър Москов информира за идеята държави

от ЦИЕ да договарят заедно

определени лекарства

София, 8 юни /Генка Иванова, БТА/

На редовното правителствено заседание здравният министър Петър Москов информира за проведената в петък среща на министри на здравеопазването от Централна и Източна Европа, на която е заявено намерение да се изработи единна стратегия и общи процедури за търгове на медикаменти. Както информира на 3 юни БТА, министри от 11 държави от Централна и Източна Европа, от които 9 членки на ЕС, на среща в София са декларирали желанието си да договарят заедно лекарства. Целта на срещата е била да се обмислят начините за възможно договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии в областта на онкологията, на редките болести, вероятно и ваксини.

От публикуваната на страницата на правителството стенограма на заседанието на кабинета става известно, че по темата в рамките на тази среща на министрите са набелязани конкретните работни мерки, които трябва да бъдат изработени, и е насрочена следваща среща на тази съвместна инициатива за началото на юли в Букурещ. Москов информира, че желание да се присъедини към идеята е изразил и чешкият министър.

"Нека да кажа само, че вътре в залата, в която бяхме поканили министрите, цареше...как да се каже - мускетарски дух. Имаше идея, че това трябва да се направи. Идеята е проста. Срещу българския министър на здравеопазването, срещу българското правителство, или срещу румънското, или срещу словашкото, в преговорите не като противник, а като опонент стоят световни фармацевтични мегакомпании, с бюджети, по-големи от брутния вътрешен продукт на нашите държави поотделно. Срещу това ние трябва да можем да изправим обща воля, общо желание и да кажем, че можем да постигаме по-добри условия на базата на големия пазар, който всъщност оформя цялата тази група, която в течение на стъпките, които сме начертали, би трябвало да подпише такова споразумение", коментира Москов.

На заседанието вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева споделя проблем, който, по думите й, я притеснява - имотите на дружество "Ученически отдих и спорт", за които са дадени 4,2 млн. лв. за издръжка, като в същото време те са губещи. "Миналата година дадохме два милиона лева за младите научни работници и това беше посрещнато много добре. Сега искам да ви кажа, че ние даваме 4 милиона и 200 хиляди лева на едно дружество наше, което е "Ученически отдих и спорт". Първо, сключваме с тях едни договори от името на министерството, за да се използва тяхната база. Те са абсолютно губещи. Ние от 165 бази имаме само 50, които са в състояние, което позволява нещо да се извършва в тях. Така че парите, които изтичат от бюджета на Министерството на образованието и науката по повод на тези имоти, са много. Два пъти повече (ако вземем за база 4 милиона), два пъти повече, отколкото сме дали миналата година за младите научни работници", мотивира се Кунева.

Премиерът Бойко Борисов препоръчва Кунева и финансовият министър Горанов да обмислят вариант и да го представят на заседание на МС. Според Борисов парите от продажбата на запустелите сгради, за които само се плаща охрана и данъци, трябва да отидат за наука.

Вицепремиерът Томислав Дончев информира за темпото, с което се движат оперативните програми, като отбелязва, че в сравнение с другите държави темповете са добри. "Като сравним ситуацията с предишния програмен период, средно се движим около една година напред и като период на одобряване, и като темп на плащане", допълва вицепремиерът. Той обаче заявява, че въпреки добрите резултати от тук нататък темповете трябва да бъдат още по-високи.

Според здравния министър Петър Москов е необходимо той и колегите му да обясняват по-добре всичко, което правят. "Понеже това, което говориха и Меглена /Кунева/, и Томислав /Дончев/, е свързано с реално извършена работа, реално установени процедури, които водят до по-добър резултат, не знам за вас, но на мен лично наистина ми е дотук да слушам ежедневно всевъзможни обвинения за това как не се борим с корупцията, как нямаме правила, как не подобряваме механизмите и как не подобряваме действията", коментира здравният министър. Той отбелязва, че конкретният повод е случаят с високите заплати в Инспектората на Министерството на здравеопазването. Москов информира за извършената работа по разработване на методика за оценка на корупционния риск и за направените 60 проверки в рамките на миналата година. Вследствие на работата на контролните органи министерството има резултат за над 12 милиона лева, отбелязва министърът.

Вицепремиерът Кунева подкрепя министър Москов, като заявява, че трябва да се отчетат резултатите от работата на инспекторатите в специална точка.

Визирайки опозицията, премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията: "Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Разбирам, че това поведение ви дразни. Ако се поставите на тяхно място - да гледате всеки ден колко неща се случват...това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е! Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, и минава". Според него опозицията единствено отнема от енергията им по този начин. "Има, за радост, сигурно 100 предавания, в които можете да участвате - участвайте. Казвайте ги тези неща, но, повярвайте, същинската работа е това, което вършите. В огромната си част хората я приемат, а и параметрите в държавата го показват, не го говорим ние", завършва Борисов.

/ПП/


www.dnevnik.bg, 08.06.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/08/2774061_zdravnata_kasa_vse_oshte_pregovaria_s_niakoi_bolnici/
Здравната каса все още преговаря с някои болници за договорите за 2016 г.
Продължават преговорите по договорите с някои болници в страната за договорния период със здравната каса за 2016 г. Срокът за това беше до края на април, но има забавяния на места, където все още се изясняват детайли по условията. Няма забавяния в плащанията или объркване заради неподписаните договори, коментираха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса за "Дневник".

Вчера в съобщение до медиите Русенската многопрофилна болница обяви, че все още няма договор с касата, но скоро след това опроверга съобщението си, защото документите вече бяха пристигнали. От НЗОК обясниха, че днес ръководството на болницата в Русе и Регионалната здравна каса на Русе са се срещнали за финално договаряне. От централата на финансовата институция уточниха, че промяната в договора на МБАЛ-Русе за годината се изразява в съкращаването на само две бройки легла и финансирането за тях.

На практика няма прекратени договори от 2015 г. и те са все още в сила с всички миналогодишни партньори на касата. Затова и няма никакви проблеми с изплащането на дължими суми към болниците - те се плащат авансово, а след подписването на анекс за 2016 г. се прави проверка и се компенсира там, където има промени, коментираха още от здравната каса.

Заради забавянето в договорния процес обаче вече имаше негодувания от страна на една от най-натоварените болници в страната - "Пирогов". За кратко служители й бяха в готовност за стачни действия, защото заради несъгласието на болницата с условията и отказа й да подпише договора за 2016 г., касата не беше превела изработените средства за месец април и заплатите на работещите бяха под въпрос. Двете страни се договориха да търсят компромисен вариант и парите бяха преведени на следващия ден след заплахата за стачка.


www.investor.bg, 08.06.2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/11-dyrjavi-ot-cie-shte-imat-obshta-strategiia-za-tyrgovete-za-lekarstva-218554/
11 държави от ЦИЕ ще имат обща стратегия за търговете за лекарства
Споразумението ще доведе до по-честни и справедливи цени и условия за лечението, съобщи здравният министър Петър Москов
11 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сред които и България, ще имат обща стратегия и процедури за търговете за медикаменти, става ясно от стенограмата от правителственото заседание по-рано днес. Документът е публикуван на страницата на Министерския съвет.

По време на заседанието здравният министър Петър Москов е уведомил своите колеги за провели се през миналата седмица срещи между министри от 11 държави - "по-малки и със сходен икономически статус в сравнение със западноевропейските държави". Сред държавите 9 са членове на ЕС, а срещата се проведе на 3 юни в София.

Те са подписали споразумение за обща политика по отношение на търговете за лекарства, които съставляват "огромна част от разходите и на публичните финанси, и на гражданите за здраве", отбелязва Москов.

По негови думи вече е разработен план с конкретни стъпки, а процесът е "относително необратим".

С общите действия ще могат да бъдат постигнати по-честни и по-справедливи от гледна точка на европейските правила цени и условия за лечението на българите, смята Петър Москов. Държавите в региона ще могат да договарят по-добри условия с фармацевтичните компании, чиито бюджети са по-големи от брутния вътрешен продукт на участващите в споразумението държави поотделно.

"Има несправедливост в начина, по който се случва договарянето на лекарства на територията на целия Европейски съюз и тя произтича от несравнимото икономическо ниво на едни или други държави", посочва още здравният министър.

"При едни и същи условия едно нещо е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския фонд", допълва още той.

Неговите очаквания са идеята да заработи през 2017 година.По статията работи: Деляна Петкова


09.06.2016 г., с. 2
За да са по-евтини
Преговаряме за цените на лекарствата заедно с 12 страни
По покана на България здравни министри от 12 страни в Централна и Източна Европа изготвят стратегия, според която да преговарят заедно с фармацевтичните компании за по-ниски цени на лекарствата.

„В момента няма справедливост в договарянето на лекарства. Идеята ни е всички заедно да имаме единна обща стратегия и общи процедури за търгове на медикаменти", обясни здравният министър Петър Москов на вчерашното правителствено заседание, става ясно от стенограмата. Той обяви, че преди 3 години неговият предшественик Таня Андреева е подарила медицинско оборудване за 330 хил. лв. на фирма без сключен договор. Министърът изреди част от свършената от Инспектората на МЗ работа, резултатът от която са спестени над 12 млн. лв.

Вицепрмиерът Томислав Дончев пък отчете, че страната ни се движи с около 1 година напред като период на одобряване и като темп на плащане по еврофондовете. Вицепремиерът Меглена Кунева пък предложи кабинетът да включи точка в дневния

си ред за отчет на контролните органи на ведомствата. „Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират... Казвайте ги тези неща, но, повярвайте, същинската работа е това, което вършите", обобщи премиерът Бойко Борисов.
09.06.2016 г., с. 2
ДОГОВОРЕНО Е СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ 11 ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ
Бойко Борисов: Лекарствата поевтиняват
Цената на лекарствата -ще падне. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет в сряда. Понижението в цените на медикаментите става възможно благодарение на общо споразумение, договорено на среща между 11 здравни министри от региона на Централна и Източна Европа, обясни ресорният министър Петър Москов. Инициативата е била на неговото ведомство.

Подписана е декларация за изработване на споразумение, по силата на което въпросните държави, сред тях България и Румъния, да имат обща стратегия и общи процедури за търгове на лекарства.

Това реално ще доведе до възможността нашите граждани, гражданите на балтийските държави, гражданите на съседните държави от Централна и Източна Европа да могат през техните администрации, през техните правителства, през техните фондове да получат по-справедливо модерен и ефективен достъп до лекарствата, посочи Москов.

По думите му има несправедливост в начина на договаряне на медикаменти на територията на целия ЕС и причината е несравнимото икономическо ниво на едни или други държави. При едни и същи условия едно е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския, допълни здравният министър. В рамките на плана, който сме начертали, следващата година ще имаме изработени правила за регулиране на това, допълни още той.

09.06.2016 г., с. 11
Доставяме още 350 хил. ваксини от Южна Африка
МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА

350 хил. ваксини срещу нодуларен дерматит трябва да пристигнат от Южна Африка, съобщи вчера д-р Дамян Илиев, председател на Българската агенция по безопасност на храните по време на заседанието на земеделската комисия в парламента. Той уточни, че търсят самолет, с който да ги доставят и трябва да се уредят някои формалности.По думите му ваксините, които се слагат на животните, са ефективни, а предаването на заболяването намалява. Това доказват резултатите от ваксинациите в района на Димитровград, едно от първите огнища, където те бяха направени. В Първите райони, където е регистрирано заболяването, ваксинацията е приключила още в края на април. От вчера има ново развитие на болестта в Априлци, което пък налага тотална ваксинация на животните в цялата страна, уточни шефът на БАБХ. До момента са унищожени 2 хил. говеда, като на собствениците на умъртвените животни са изплатени 1,6 млн. лв. като обезщетения, допълни Дамян Илиев. По всички наши граници пасат домашни животни, преминали браздата, потвърди шефът на БАБХ, като допълни, че тези животни задължително се умъртвяват.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница