3817 излишни болнични легла



страница1/17
Дата13.10.2018
Размер0.5 Mb.
#86235
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
02.02.2016
Национални вестници



3817 излишни болнични легла


Ненужните места са предимно в хирургията, а същевременно не достигат поне 2000 легла за продължително лечение и палиативни грижи

24 часа  стр. 1  

3817 излишни болнични легла има в здравната ни система. Това е един от изводите на националната здравна карта, която ще бъде представена във вторник.

Въпреки този излишък, който е по области, същевременно има недостиг на около 2000 легла в цялата страна. Получава се така, защото излишните легла са в отделенията по хирургия, като най-отчетлив е този дисбаланс в София, където има 855 излишни хирургични легла, а няма места за отделенията за продължително лечение или палиативни грижи.

Това е една от основните причини въпреки повишените разходи за здравеопазване пациентите да продължават да бъдат недоволни.

Голяма част от парите отиват за поддържане на ненужни отделения, а в същото време не се създават необходими за нуждите на хората лечебни места.

Здравната карта: излишни легла в хирургията, няма за дълго лечение


Най-много са празните легла в София и областта - общо 1390

Анна Ботинова

24 часа  стр. 7  

Най-голям е излишъкът от легла в хирургията, ортопедията и травматологията, гастроентерологията, белодробните болести.

Липсват легла за продължително лечение в психиатрията и детските болести.

Това сочи проектът за национална здравна карта, който бе обсъден от "Партньорство за здраве" в понеделник и ще бъде представен на Висшия медицински съвет и пуснат за обществено обсъждане днес.

Най-много излишни хирургични легла има в региона, който обхваща София и Софийска област, Кюстендил, Благоевград и Перник - 885. Общо излишъкът за региона е 1390 легла и включва още 335 терапевтични и 120 в акушерството и гинекологията. Има недостиг на 47 педиатрични легла.

На второ място по излишни болнични легла е регионът на Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян и Хасково -1377 от активните легла. Сред тях са 775 хирургични, 509 терапевтични, 70 гинекологични и др. Нужни са обаче 861 легла за продължително лечение и 340 за психиатрия.

Леглата по специалности у нас са разпределени неравномерно и много често несъобразено с реалните нужди на населението, става ясно от проекта. За Пловдив са посочени 690 излишни бройки за активно лечение, за Пазарджик - 505, а за София -1089. Сред излишните за столицата са посочени 213 ортопедични, 141 гастроентерологични, 153 хирургични, 122 урологични, 83 реанимационни легла, както и съответно 95 в УНГ болестите и 65 за АГ.

За продължително лечение са нужни 951 легла, за психиатрия - 540, а за физиотерапия и рехабилитация - 54.

Същевременно във Варна има недостиг на 1049 легла, в Бургас - на над 600. За Варна е заложено създаване на детска кардиология - в потребностите са записани 20 места, както и по още 10 легла за детска ендокринология и детска гастроентерология. Нужна е и детска пневмология с 30 легла. При педиатричните легла пък са отчетени 30 излишни от общо 140.

В някои градове като Русе и Габрово имат нужда от легла за болни от туберкулоза.

Общо в страната са открити 50 956 болнични легла, а потребностите са за 53 655.

"Проектът за здравна карта най-после е факт. Тя показва за първи път реалните нужди и реалното състояние на болничната здравна система. Легла и болници няма да се закриват, при излишък ще има преобразуване в легла за долекуване", коментира пред "24 часа" проф. Валентин Игнатов, председател на асоциацията на университетските болници.

Здравната карта е инструмент за закриване на общински болници, предупреди обаче д-р Неделчо Тотев, шеф на сдружението на общинските болници, пред БНР.

Преди да се въведе, е нужен икономически анализ как тя ще се отрази на търговските дружества болници, допълни той. "Подали сме жалба във ВАС срещу наредбата за методиката за създаване на здравната карта. В Конституционния съд имаме дело срещу законовите текстове, с които се въвежда здравната карта", коментира пред "24 часа" д-р Николай Болтаджиев, шеф на сдружението на частните болници. Според него картата е социално инженерство, чрез което качеството на медицинската дейност ще падне, а разходите ще се увеличат, вместо обратното.



Как ще се осигури достъпът до лекар


24 часа  стр. 12  

Глобално погледнато, в държавата 3817 болнични легла са излишни, а други 2000 не достигат. С тази много трудна задача трябва да се справи новата здравна карта.

Макар и бавена от много години, тя най-после трябва да направи ясна картината в системата на общественото здравеопазване.

Защото в него всяка година се наливат все повече пари, но качеството на услугите там е още много далече от европейските стандарти.

Точно националната здравна карта трябва да рационализира достъпа до качествена медицинска помощ за всички -независимо дали живеят в столицата, в големи градове като Пловдив, Бургас и Варна или в най-отдалечените махали. Тя ще направи така, че излишните легла ще се махнат за сметка на нови, които не достигат.

С 50 000 лв. спасяват от затваряне болницата в Свищов


24 часа  стр. 4  

Общината отпуска безвъзмездната помощ, за да се разплати болницата за лекарства и отопление. Дългът й е близо 900 хил. лв. Това е поредният транш, срещу него обаче новата местна власт иска незабавни мерки за подобряване на дейността и оптимизиране на разходите. Кметът на Свищов Генчо Генчев преговаря за привличане на лекари от Велико Търново, Плевен и София. Сега модерна апаратура прашасва поради липса на специалисти.






Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница