5-20 август 2016 Площад велбъжд аркатаДата11.05.2017
Размер80.53 Kb.
 

12 филма в 3 уикенда през август

5-20 август 2016

Площад ВЕЛБЪЖД - АРКАТА

Мисия на София Филм Фест от години е да пътува с най-доброто кино от изминалата година в страната. През 2016 фестивалът по традиция ще гостува в КЮСТЕНДИЛ през август – три седмици ще приключват с прекрасното усещане, че можеш да се насладиш на вечерната прохлада и на специално избрани филми, които ще прожектираме на открито!Площад ВЕЛБЪЖД - петък и събота - от 5 до 20 август!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Събитието се реализира благодарение на сътрудничеството междуОбщина КЮСТЕНДИЛ и Арт Фест/София Филм Фест, с подкрепата на Националния Филмов Център и организацията на веригата киносалони Europa Cinemas.

 

Сред заглавията са забележителни български филми и международни продукции. 


Откриването предстои на 5 август – петък – от 21,00 часа с българския филм ЖАЖДА на Светла Цоцоркова. Творбата, който имаше своята световна премиера на фестивала в Сан Себастиан, донесе редица награди на своя екип – за режисура и операторско майсторство, както и за актьорство на двамата младежи Александър Бенев и Моника Найденова. Във филма те си партнират с големи български актьори като Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев. „Жажда” е филм за различните лица на любовта. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

Младата актриса МОНИКА НАЙДЕНОВА ще бъде специален гост в Кюстендил на официалното откриване и ще представи филма пред публиката.

 

* * *


Същата вечер с начален час 23,00 стартира прожекцията наВЕЧНАТА АДЕЛАЙН на Лий Толанд Кригър. По чудо останала на 29 години в продължение на осем десетилетия Аделайн Боуман (Блейк Лайвли) води самотен живот, без никога да си позволява да допусне близо до себе си някого, който може да разкрие тайната й. Докато една случайна среща с чаровния филантроп Елис Джоунс (Мишиел Хюисман) запалва отново нейната страст към живота и любовта в сърцето.

 

* * *


КАРЪЛ на Тод Хейнс ще бъде представен на 6 август – събота – от 21,00 часа.  Един от безспорните хитове от изминалата година, филмът беше номиниран за Оскар ’16 в категориите най-добра актриса в главна роля, в поддържаща роля, операторско майсторство, костюми, музика и адаптиран сценарий. Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта”, „Каръл” разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.

 

* * *


На 6 август от 23,15 часа продължаваме с ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА. Шедьовърът на колумбийския режисьор Сиро Гера ни потапя в непознатата вселена на Амазония, нейния начин на живот, вярванията и отношение към духовното. Филмът печели редица награди, измежду които се откроява призът Art Cinema Award в Кан и номинацията за чуждоезичен Оскар ‘16.

 

* * *


На 12 август – петък – от 21,00 часа започва прожекцията на МА МА на режисьора Хулио Медем, в която Пенелопе Крус прави изумителна роля. „МА МА” е типична испанска продукция, изпълнена със силни емоции и страсти. Филмът разказва историята на Магда (Пенелопе Крус), която преминава през няколко тежки житейски изпитания – безработна е, мъжът ѝ я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Магда обаче не се предава пред трудностите – тя е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

 

* * *


На 12 август от 23,00 часа каним публиката на „ХРАНА ЗА ДУШАТА”, един от най-добрите филми на прочутия режисьор Фатих Акин. Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от приятелката си Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си „Soul Kitchen“, отколкото с нея, той решава да го продаде. Заведението се намира далеч от модерното сърце на Хамбург и помни по-добри времена. През последните три седмици до продажбата пълна анархия завладява „Soul Kitchen“, заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели с него.

 

* * *


На 13 август – събота – от 21,00 часа каним публиката в Кюстендил на среща с ПРОРОКЪТ” ОТ ХАЛИЛ ДЖУБРАН”. Анимационният филм с гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Джон Кразински, Кувенжане Уолис, Алфред Молина, Франк Лангела пресъздава фрагменти от „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран, един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в „Пророкът” от Халил Джубран” – анимационна антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване.

 

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно неочаквано приятелство, но същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който ще го върне в страната му. По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни въображаеми сцени. Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси? 

* * *


На 13 август от 23,00 часа филмовата магия ще пренесе публиката в Косово, 2004 година с най-новата творба на Горан РадовановичАНКЛАВ. Пет години след войната, сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия?

 

* * *


На 19 август от 21,00 часа програмата на „София Филм Фест на път в Ямбол” предлага филма, спечелил Наградата на публиката на 20-ия София Филм Фест - МАЙМУНА” на Димитър Коцев - Шошо.

Ива (17) и Мая (12) са сестри на разведени родители. Двете имат общ баща Андрей и различни майки. Лутайки се из емоционалните амплитуди на тийнейджърството, фантазиите и страховете си, двете са много близки с баща си, който може би е единствената устойчива опорна точка в крехкия период между детството и зрелостта. В объркания им свят, пълен с твърде много родители и неясни граници на семейството, двете оцеляват, всяка по свои правила.

Ролите са разпределени между младите Александра Костова и Радина Боршош, а също и Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев. „Маймуна” е продукция на Spotlight, продуценти на са Найо Тицин и Димитър Коцев-Шошо.

Актьорът ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ ще бъде специален гост и ще представи филма пред публиката в Кюстендил.

 

* * *


В 23,00 часа на 19 август предстои среща с най-новата творба на Вим Вендерс - „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД”. Филмът ни среща с историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си...

 

* * *


Събота, 20 август, е особен ден за киното в Кюстендил – за първи път на голям екран публиката ще се срещне със „СДЕЛКАТА НА ДОКТОР ПАРНАСЪС”, една от най-новите творби на великия Тери Гилиъм, който беше специален гост на 20-ия София Филм Фест през март.

 

Сделката на доктор Парнасъс” е фантастична поучителна приказка, случваща се в настоящето. Тя разказва за един необикновенИмагинариум – пътуващо шоу, в което хората от публиката получават неустоимата възможност да изберат между светлината и радостта или тъмнината и тъгата. Преди много време д-р Парнасъс е сключил облог с Дявола – г-н Ник, от който е спечелил безсмъртие. Векове по-късно, срещайки истинската си любов, д-р Парнасъс сключва нова сделка с Дявола, с която разменя безсмъртието си за младост, но с едно условие: когато първородното му дете навърши 16 години, той или тя ще стане собственост на г-н Ник. Сега Валентина наближава тази възраст и д-р Парнасъс отчаяно иска да я защити от неизбежната й съдба. Това е последният филм, в който играе Хийт Леджър. Той умира по време на снимките и ролята му е довършена от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел...

 

* * *


Четвъртото издание на „София Филм Фест на път – Кюстендил” ще приключи с провокативния и любовно-драматичен „ПАНАМА”, дебютен филм на 33-годишния Павле Вучкович, който получи номинация за „Златна камера” в Кан ’15 – прожекцията е на 20 август – събота – от 23,15 часа. Историята е двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). Вероятно не е случаен фактът, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм е именно в Кан!

 

* * *


Организатори на събитието са Арт Фест/София Филм Фест иОбщина КЮСТЕНДИЛ, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

София Филм Фест в Кюстендил” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

От 2015 година „София Филм Фест на път” се подкрепя от мрежата на европейските киносалони Europa Cinemas.

 

Очакваме Ви на Кино на Площад „ВЕЛБЪЖД” – Арката!

 

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница