5 6 септември 2011 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/8
Дата11.02.2017
Размер1.19 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8
5 - 6 септември 2011 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:В. 24 часа 2

В. 24 часа 2

В. 24 часа 3

В. 24 часа 4

В. 24 часа 5

В. 24 часа 6

В. 24 часа 6

В. 24 часа 7

В. 24 часа 8

В. 24 часа 8

В. 24 часа 9

В. 24 часа 9

В. 24 часа 10

В. Труд 10

В. Стандарт 24

В. Стандарт 25

В. Стандарт 25

В. Стандарт 26

В. Стандарт 26

В. Стандарт 27

В. Атака 27

В. Телеграф 44

В. Телеграф 45

В. Марица/03.09.2011 46

В. Марица/05.09.2011 47

В. Марица/05.09.2011 48

В. Струма/05.09.2011 49

В. Монитор 51

В. Монитор 52

В. Монитор 52

В. Монитор 54

В. Монитор 54

В. Монитор 55

В. Монитор 56

В. Монитор 57

В. Монитор 58

В. Монитор 58

В. Монитор 59

В. Монитор 60

В. Монитор 60

В. Монитор 61

В. Монитор 62
05.09.2011 г. , с. 2
Учителките на Плевнелиев: Той е роден да побеждава
Росен бе не само страхотен математик, но и душата на всяка компания. Между многото задачи намираше време да свири на китара. Бе със завидно чувство за хумор. Това разказа вчера Катюша Кирилова - учителка по математика на кандидата за президент от ГЕРБ в математическата гимназия “Акад. Сергей Корольов" в Благоевград. Първият й випуск бил на Росен Плевнелиев и връстниците му, родени през 1964 г.

"Росен бе един от лидерите. През 1982-а на първите зимни математически състезания в Русе Росен стана втори в индивидуалното класиране в конкуренцията на почти 150 математици от цялата страна. Майка му Славка Плевнелиева, която ми бе колежка, веднъж ми се обади. Тя се жалваше, че Росен решава задачи в 2 часа през нощта. Казах й, че само така ще успее в живота.

Често ме е будил посред нощ да търсим решение на някоя задача", казва математичката. Росен бил пълен отличник, завършил гимназията със златен медал.

"Един математик може да се оправи и в ситуация, когато не е достатъчно подготвен. Властта няма да го промени, ще си остане нормален и земен човек. Роден е да побеждава и вярвам, че ще стане президент. Единственото ми притеснение е, че президенството не е така действаща институция като министерството.

Дали ще се чувства комфортно на поста държавен глава? Той е работохолик. За да съществува, Росен трябва да работи дейно. Мисля, че ще намери верния път, има широк поглед, за да превърне президенството в действаща институция, а България да бъде по-значима страна", реди математичката.

Нямаше оценка, която да е различна от 6. Няма да забравя, че завърши 4-те години учене в МГ само с 1/3 неизвинени отсъствия. Това казва всичко за себераздаването му и отговорността му, гордее се с ученика си и литераторката Снежана Убенова.

Росен бе много усмихнат младеж. Дано запази усмивката си и занапред, че политиката не е лека работа. Никога не съм имала проблеми с него. Похвално е, че бе добър другар, духовит и общителен. Умее да уважава, държи се естествено. Дори и като успешен бизнесмен, си остана земен и нормален. Създаде хубаво семейство, разказва и учителката му по руски Мария Причкапова. Тя е съпруга на бившия кмет на Благоевград Лазар Причкапов.

Добър приятел е, ще бъде и добър президент, казва за кандидата и съученикът му Илиян Попов, който е шеф на “София ауто".

Запазихме приятелството си с Росен вече доста години. Бяхме в съседни класове в гимназията, после състуденти в МЕИ. Все в една компания. И в казармата се засякохме. Надявам се да успее и да стане президент на България. Желая му от сърце да бъде избран, нека най-сетне се обединим българите, за да имаме по-достоен живот. Заслужаваме го като нация и имаме сили да го постигнем. Росен успя в бизнеса, в семейството, в МРРБ, ще успее и в президентството, продължава Попов.

Този човек завладява със скромността си. Такъв бе и като ученик, такъв е и като министър. Няма никаква промяна у него. Все така е дързък, смел и с висок интелект. Притежава необходимата ценностна система, винаги е изпълнявал обещанията си. Помагаше от сърце на съучениците си. Пожелавам му да продължи по пътя напред и нагоре. Той го заслужава. Така коментира кандидата на ГЕРБ съученичката му Людмила Борисова.
05.09.2011 г. , с. 2
Сергей Станишев: Чакаме го на дебат с Ивайло Калфин
"Надявам се, че в предизборната кампания кандидатите на ГЕРБ ще потвърдят това, което декларираха - прозрачност и професионализъм. Това означава г-н Плевнелиев да се срещне на открит публичен дебат с г-н Калфин по приоритетите на обществото - политиката на доходите, икономиката, както и по въпросите на инфраструктурата". Това каза вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Според бившия премиер за две години като правосъден министър Маргарита Попова не е намерила сили да се противопостави на "полицейщината, произвола и тоталното подслушване, наложени от Цветан Цветанов". "Нито г-н Плевнелиев, нито г-жа Попова са показали самостоятелност в решенията и действията си. Те ще бъдат изпълнители на волята на премиера" - убеден е Станишев.

"Поздравявам г-н Плевнелиев, но декларирам, че той ще бъде основният ми опонент”, каза вчера и кандидатът на БСП Ивайло Калфин.

"Защо изтеглят министър, който си върши работата добре. Такъв човек трябва да бъде товарен с много повече работа. И ако ние с г-н Христов победим в кампанията, то нека министър Плевнелиев да знае, че ще го натоварим с още много задачи”, коментира гражданският кандидат за президент Меглена Кунева и му пожела успех.05.09.2011 г. , с. 2 - 3
Борисов обявил: Росен ще е модерният президент
Най- естествено беше да съм аз, но може да съм след 5 г. , предупреди Бойко
Малко след 3 следобед най-дълго пазената тайна на политическия сезон - коя е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, получи отговор. Очакван.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова подават оставки като министри, съответно на регионалното развитие и на правосъдието, за да се преместят в сградата срещу Бойко Борисов на “Дондуков”. Самият премиер посветил преди 2 месеца Плевнелиев в намеренията си. Но окончателно му казал, че го пуска в надпреварата, чак в 14 ч вчера - само час преди официалната номинация. Даже се наложило кандидатът да се преоблича, защото бил дошъл по дънки.

Плевнелиев и Попова не са членове на ГЕРБ, но в партията ги обичат. Те са най-независимите кандидати. Плевнелиев е човекът на България в Брюксел. Но най-важното - на страната й е нужен модерен човек, който да й даде модерна визия на средноевропейска държава. Което пък изисква дългосрочни приоритети на всички власти в инфраструктурата, икономиката, туризма, енергетиката, образованието, здравеопазването, спорт. Попова пък Борисов избрал, защото надпартийно ще помогне много на реформата на съдебната система, която фокусирала цялата критика на евродоклада. “Нека не забравяме, че съветниците на сегашния държавен глава заемат най-главните постове в съдебната система.

Зациклянето там се дължи на огромната власт, която сегашният президент оказвал 2 мандата в нея”, отряза Борисов. При отсяването на кандидатпрезидентската двойка натежал и друг аргумент - с изваждането на именно тези двама министри в кабинета нямало да зейне вакуум. В регионалното министерство имало много силен екип, който и занапред ще работи по същия начин. МРРБ ще е под директно наблюдение на Бойко Борисов и на Симеон Дянков, понеже ресорът е приоритетен.

В сряда премиерът ще посочи кой поема креслата на Плевнелиев и Попова. Според запознати това ще са сегашните им замове Лиляна Павлова и Даниела Машева. За да не се занимават ведомствата с политика, на Плевнелиев Борисов от вчера забранил да ходи по магистралите, освен ако не дойде еврокомисар.

“Няма по-естествено от това аз и днес да съм кандидат-президент. Това си е естественият път - главен секретар, кмет, премиер, лидер на партията, която е постигнала тези успехи”, категоричен е Борисов. Той предупреди обаче, че след 5 г. ще се кандидатира за държавен глава. “Сега имам голям ангажимент, моята роля е да балансирам в едно експертно правителство - затова не тръгнах. Моята цел е втори мандат”, формулира Борисов. За този вот той обмислял до вчера и други кандидати, например Цветан Цветанов, но пък преценил, че в кабинета заместникът му ще е по-важен.

“Много се дразнех години наред от въпросите кога ще играя за президент. Искам да ми върнете жеста и от днес нататък да почнете да питате лидерите на другите партии - сини, червени, зелени, виолетови, кой ще им е следващият кандидат. Защото ГЕРБ за следващите президентски избори си има и това съм аз. Престанете да говорите, че да си президент е бягство от отговорност, че не е престижно. Спрете да унижавате президентската институция”, разгорещи се Борисов. Опозиционните лидери внушавали, че кандидатирането му би значело бягство.

ТОЙ


“Развитие има само когато знаем къде искаме да отидем, когато начертаем пътя дотам, постигнем ясни приоритети и работим неуморно.” Така започна речта си след номинацията Плевнелиев.*

“Роден съм в малък град, имах щастливо детство (Гоце Делчев - б.р.), където разбрах какво е да си сред хората и да ги разбираш. Не се притеснявам да бъда лидер.

Бях един от първите българи, които заминаха в чужбина. Когато спях по паркингите в Германия, не очаквах, че 7 г. по-късно ще участвам в строителството на Райхстага. Върнах се, въпреки че получих покана за немско гражданство, и намерих своето щастие тук. Управлявах големи чуждестранни инвестиции. Създавал съм работни места, гарантирал съм доходи.

Не политизирам, не политиканствам, а правя истинска политика - да решавам проблемите на хората. Изградих репутация в Брюксел.

За мен президентството трябва да е стратегически център на България за дефиниране на национални политики. А защо не приоритетът ни да е България - регионален лидер?

Няма да си мълча, когато националните приоритети са в опасност. Няма да влизам в никакви политически интриги.

* Акценти от изказването на Плевнелиев

ТЯ

Маргарита Попова е първият прокурор, оглавил Министерството на правосъдието в новата ни история. Тя е обвинитил с 18-годишна практика и е шеф на спецзвеното за борба с евроизмамите, когато през 2009 г. премиерът Бойко Борисов я кани да стане министър.Кариерата на Попова се пресича с тази на Бойко Борисов през 2001 г. Тогава тя е начело на Окръжната прокуратура в София, а той - главен секретар на МВР. В следващите 3 г. двамата показват на практика как две ведомства могат да работят перфектно заедно.

Попова е родена през 1956 г. във Велинград. Завършва езиковата гимназия в Пазарджик, където среща бъдещия си съпруг Йордан. Учи българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски". Бъдещата прокурорка записва втора специалност право и работи като коректор във военното издателство в София. След юридическия стаж през 1989 г. в Софийската окръжна прокуратура започва работа като районен обвинител в Пирдоп.

Към настоящия момент Попова продължава да живее със съпруга си в апартамент от 60 кв.м в кв. Дружба. Имат син Николай и дъщеря Константина. Николай е прокурор в Софийската районна прокуратура.

Кристина Кръстева, Антоанета Маскръчка


05.09.2011 г. , с. 5
Винят общинари за афера със земи в Каварна
Кметът Цонев съзира политическа поръчка
Трима служители на община Каварна бяха арестувани за 24 часа по подозрение в злоупотреби със земи край морето, съобщи МВР.

Това са главният архитект на общината Юлиян Илиев, началникът на отдел "Териториално селищно устройство" Десислав Костов и бившият служител Деян Дечев, който сега работи в службата по вписванията в Добрич.

Преди това разследващите установили, че тримата извършили длъжностни престъпления с цел придобиване на имоти на цени, доста под пазарните. Терените са крайморски, между Каварна и с. Топола. Парцелите са прехвърляни на един от тримата обвиняеми или на подставени лица срещу пари. Разследва се и втора схема, според която се извършват манипулации с подробния устройствен план. Така частни имоти, придобити от общината чрез търг, се обособяват като общи съсобствени. В съседство пък се оставяли нерегулирани общински имоти.

В петък полицаите иззели документация и компютри, а от Десислав Костов и 235 хил. евро. Има данни, че са облагодетелствани трети лица и роднини на тримата заподозрени. На тях са им повдигнати обвинения и са пуснати срещу гаранция.

В събота Юлиян Илиев се разхождаше в центъра на Каварна. Няма какво да доказвам, след като съм пред вас, каза той на репортерите. "Това дело започва през октомври м.г. след жалба на инж. Десислав Костов, че е рекетиран oi симпатизант на РЗС" обясни кметът на Каварш Цонко Цонев.

Делото се водело от прокурор Милена Любенова v било срещу неизвестен извършител. Как се е преформатирало през следващите месеци и как двамата служители от рекетирани са станали обвиняеми и са започнали да ги мачкат. може да кажат прокурор Любенова и нейният гуру прокурор Васил Миков, заяви Цонев.

"Защо не тръгнаха да ги разследват юни или юли, а направиха това през септември. Това е политическа поръчка, отсече Цонев.

ЮЛИЯНА ВЕЛЧЕВА
Снимка на две колони - Това е политическа поръчка, смята кметът Цонко Цонев05.09.2011 г. , с. 8
Данъчни на пост пред молове и големи строежи
Всички големи строителни обекти като молове и бизнес центрове са на постоянен данъчен мониторинг.

Там има непрекъснато наше присъствие и следим фирмите, които строят, подизпълнителите, материалите, работното време, съобщи вчера по БНР шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Вече било установено, че в 80% от случаите, когато се обявява работа на половин ден, реално труд се извършвал по 8 часа.

Шефът на данъчните заяви и че за 2 месеца агенцията е успяла да навакса 80 млн. лв. от натрупаното изоставане в събираемостта на приходите в края на юни.

Както "24 часа" тогава писа, в доклад до финансовия министър Симеон Дянков Стефанов предупреждава, че има изоставане в събирането на 622 млн. лв. от планираните приходи. Вчера шефът на данъчните добави, че до края на годината ще бъдат събрани още 240 млн. лв. Нямало обаче как да се навакса с 300 млн. лв. грешно планирани осигурителни вноски.

Стефанов покани бившата беквокалистка на Слави Трифонов Десислава Добрева лично да му покаже доказателства, че е подавала декларация за самоосигуряващо се лице. Както "24 часа" писа, Добрева твърди, че не получава майчински, защото данъчните загубили документа й за направените вноски.
Снимка на една колона - КРАСИМИР СТЕФАНОВ05.09.2011 г. , с. 8
Спират водата в райони на столицата в четвъртък
"Софийска вода" ще прекъсне подаването на вода от 9 до 21 часа на 8 септември в жк "Красна поляна" I и II, както и във вилна зона "Бункера" и жк "Резиденшъл парк". Без снабдяване ще бъде и част от бул. "Симеоновско шосе" между околовръстното шосе и ул. "Иван Странски". При продължителност на ремонтните работи над 12 часа ще бъдат осигурени водоноски.06.09.2011 г. , с. 2
Искърското дефиле пред затваряне заради свлачище
Свлачище заплашва да прекъсне изцяло движението по републиканския път през Искърското дефиле, предупреди кметът на врачанското с. Елисейна Румен Илков. Огромна скала се срути върху пътя преди месец и половина, но отломките от нея са разчистени само частично.

Срутването на големи скални отломъци продължава и се очаква при предстоящите есенни дъждове свлачището отново да се активизира и да застраши движението по алтернативния път от София към Мездра.

Застрашеният участък от шосето се намира на първите метри от територията на община Своге, но оттам казаха, че нямат средства, за да решат радикално проблема.

За да не бъде затворен изцяло пътят, който е единствена връзка на селищата по дефилето, кметът на Елисейна праща през ден багер да разчиства скалните отломъци, но признава, че вече няма пари, за да продължи да прави това.

Пътят през Искърското дефиле между Своге и Мездра е алтернативен на международния Е-79. Няколко пъти в годината поради различни причини движението на тироветекъм фериботите край Оряхово и Видин се пренасочва през дефилето.

Целият път не е ремонтиран от години освен спорадично запълване на по-големите дупки. Шосето се използва активно през всеки сезон като по-кратък път от столицата към Северозападна България.

Предстоящото разширение на път Е-79 от Ботевград до Мездра ще наложи отново използването му за пренасочване на трафика. Затова е наложителна спешна реконструкция на пътя през дефилето и премахването на всички проблемни участъци по него, твърдят експертите.

Валери Ведов
Снимка на две колони - Това свлачище може да прекъсне движението по републиканския път през Искърското дефиле според кмета на врачанското с. Елисейна Румен Илков.
Снимка на една колона – през 2006 г. срутване затвори част от пътя между селата Реброво и Батулия


06.09.2011 г. , с. 2 - 3
Прибират още 1000 кучета в приюти
Общината ще учи първолаците на хуманно отношение към четириногите
Два пъти повече бездомни кучета ще бъдат прибрани от софийските улици догодина. Тогава трябва да са готови новият приют в Кремиковци за 500 животни и кастрационният център в Младост със 70 места. Плановете на Столичната община са да прибере още 350 псета в бъдещия приют в Надежда.

Според последното преброяване от пролетта по улиците скитат 9296 псета.

Четирите действащи кучкарника в града пък имат общо 1000 места.

"Готови са инвестиционните проекти за новите обекти, вече текат процедурите и се подготвят обществените поръчки за изграждането им. Приютът в Кремиковци и кастрационният център в Младост трябва да заработят догодина, а в Надежда - през 2013 г. С новите обекти местата ще станат 2000", посочи шефката на отдела по околна среда в общината Славка Иванова.

Английският бизнесмен Робърт Смит, чиито фондации в Румъния и Турция са постигнали сериозни успехи в намаляването на уличните кучета, пристига утре в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова, за да предложи ефикасни мерки, с които скитащите псета в столицата да намалеят. Идеите ще бъдат заложени в новата програма за овладяване на популацията на уличните кучета до 2016 г. В момента столицата реално няма действаща програма и е заплашена от санкции, след като преди лятната ваканция общинските съветници не приеха новите мерки, а старата изтече.

"Не сме спрели да работим, въпреки че няма приета програма. Изпълняваме мерките, заложени в документа", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Групата на ГЕРБ в СОС ще вкара отново документа още този месец, каза шефката на екокомисията Лорита Радева. Тя подчерта, че в изработването му са участвали 21 организации.

"Очаквам европейските експерти да споделят опита си, да коментираме новата програма и мерките, както и евентуално да добавим нови, които те ни предложат", заяви за "24 часа" Фандъкова.

Според документа през 2014 г. бездомните кучета ще намалеят до 4500, а през 2016 г. помиярите трябва да са под 500.

Освен новите приюти и кастрационни центрове ловните екипи на “Екоравновесие” ще се увеличат на 10. От Нова година още една мобилна клиника ще обикаля кварталите и ще кастрира както помияри, така и домашни любимци. Данните за всяко обработено животно ще се вкарват в електронен регистър, за да има по-строг контрол. София планира да направи и осиновителски център.

В него ще се показват здравите животни, търсещи нов дом. Засега обаче не е ясно кога идеята ще се реализира.

Специално обучение за хуманно отношение към животните сред учениците от 1-и до 3-и клас стартира общината с началото на учебната година. С интересни книжки и забавна игра, наподобяваща “Не се сърди, човече”, доброволците от “Помощ за животните - София” ще учат малчуганите как да се грижат за любимците си и да не ги изхвърлят на улицата.

В електронен регистър ще се вкарат и домашните любимци, тъй като голяма част от бездомните кучета са изхвърлени от стопаните си. Затова общината ще продължи да кастрира без пари дворни, домашни и кучета пазачи по строителни обекти в кварталите. Инициативата стартира миналата година, когато за 6 месеца в 5 района бяха обработени, обезпаразитени и ваксинирани над 800 домашни кучета. Тази година кампанията продължава в районите “Банкя”, “Люлин”, “Овча купел”, “Красна поляна”, “Красно село” и “Триадица”. 388 кучета вече са кастрирани само в ромските квартали. В над 20 паркове и градини пък ежедневно мобилни групи проверяват стопаните, разхождащи любимците си.

Както “24 часа” вече писа кучешките патрули са проверили 1200 собственици и са написали 400 констативни протокола за забравени документи.

До момента от безплатната кастрация и чипиране са се възползвали стопаните на 216 кучета и 131 котки. От началото на годината пък са обработени 3088 псета, осиновени са 622 животни, а умрелите и евтаназираните са 320.

За последните 4 г. екипите на “Екоравновесие” са заловили и кастрирали 14578 псета, осиновени са 2136, а 3368 са евтаназирани, отчитат от общината.ДАРИНКА ИЛИЕВА
Снимка на една колона- Помиярите са честа гледка край хранителните магазини, заведенията и закусвалните дори в центъра на София.
Снимка на две колони – София ще разчита и на чужда помощ, за да намали от 9200 на под 500 бездомните кучета след 5 г.


06.09.2011 г. , с. 3
Експерт: Направете национален кучешки борд и ще се справите
Приютите са скъпи концентрационни лагери като Аушвиц за кучета. Решението на проблема с популацията се крие в изграждането на кастрационни центрове, които да правят безплатни манипулации и в мобилни клиники, смята английският бизнесмен Робърт Смит.

Той е посветил живота си на решаването на проблема със свръхпопулацията на бездомни животни в Източна Европа. Двете му фондации - за защита на бездомните кучета в румънския град Орадея и Общество за защита на безпризорните животни в Истанбул, работят с най-голямата благотворителна организация за кучета в Англия Dogs Trust. Смит представи вижданията си как България може да се справи с бездомните кучета през 2010 г., когато беше у нас по покана на земеделското министерство. Утре пък София очаква да чуе препоръките му.

Смит е категоричен, че общините трябва да привлекат ветеринарните лекари чрез ваучерна схема. Държавата трябва да сформира кучешки борд за управление на популацията. По негови изчисления бездомните псета у нас са 654 000. Всеки кастрационен център трябва да обработва по 4000 животни годишно, или общо 350 000 кучета. За първата година на програмата "Залавяне-кастрация-връщане по места" ще са нужни 8 млн. евро, а за втората - 6 млн. евро.

  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница