50 години от победата на Карол Шелби (галерия)Дата06.01.2017
Размер21.8 Kb.
50 години от победата на Карол Шелби (ГАЛЕРИЯ)
Швейцарци посветиха специална серия от 1965 часовника на легендарната Cobra 427
Отбелязването на значимите моменти в живота е част от философията на швейцарския производител на часовници Baume & Mercier. Какво друго би могло да бъде при слоган Life is about moments? Такъв момент се случва и на легендарния Карол Шелби точно преди 50 години – тогава той побеждава в клас GT от шампионата на FIA. Шелби не само възстановява американските позиции в автомобилните надпревари, но и представя пред света най-доброто си творение – знаменитата Cobra 427.
Днес компанията, носеща името му, се съюзява с гореспоменатите часовникари и посвещава на колата му ограничена серия от модела си Capeland. В дизайна на този хронограф откриваме доста препратки към автомобила. Самият инструмент за време доста прилича на позабравен модел на Baume & Mercier от 1948 г. - хронограф с един бутон.
През 1954 г. Каръл Хол Шелби поставя 16 национални и международни рекорда, през 1956 и 1957 г. той е състезател на годината, а върха си в автомобилния спорт постига през 1959 г. с Aston Martin в 24-те часа на Льо Ман. И всичко би било прекрасно, ако не се бяха появили здравословните му проблеми през 60-те години, а диагнозата е стенокардия. И 37-годишният тогава Шелби започва първите си опити като конструктор на спортни коли от нов вид. Идеята е автомобилът да е по-лек, по-маневрен и по-евтин от европейските конкуренти, и да царува на американските пътища. За отправна точка служи британска състезателна кола AC с 8-цилиндров V-образен двигател от Ford с работен обем от 289 куб. см. Като всички гениални идеи, и тази идва при Шелби по време на сън и той си записва на листче: Cobra.
За сезон 1963 г. змията и нейният двигател с работен обем от 289 куб. см доминират в състезателните серии на САЩ, като през първите години тя губи само едно състезание. През 1965 г. идва новата кола – състезателен Shelby GT350 B, прекроен от Mustang. Следващият, с номер 427 (отговаря на работния обем на двигателя в кубични инчове), е с мощност 500 к.с. и е голяма крачка напред - автомобилът с най-голяма тяга навремето си. Любопитна подробност е, че силовият агрегат е толкова тежък, че се наложило да се прави ново шаси и да се преработват амортисьорите.
Триумфът от 1965 г. е първата американска доминация през последните 40 години.

Броят на серията на стоманения хронограф Capeland Shelby® Cobra отговаря точно на тази година. Има обаче и златна версия от 98 екземпляра (в чест на личния стартов номер на Карол Шелби). Централно място в дизайна заемат емблемата на Cobra, интегрирана в секундната стрелка. На задния си капак часовниците от колекцията носят и автографа на Карол Шелби. Всеки от тези толкова специални инструменти за време върви в комплект с миниатюрен модел на Cobra 427.


Докато лежал в болницата, Карол Шелби си общувал доста с деца, страдащи от сърдечни заболявания и чакащи за трансплантация на сърце. Тези срещи го трогнали дотолкова, че по-късно той основал благотворителен фонд на свое име с цел да помага на семействата им. Така че нищо чудно, че в специалната серия на Baume & Mercier откриваме и един-единствен вариант от 18-каратово злато, с личен автограф на Шелби на задния си капак и с черна кожена каишка от крокодилска кожа. Този Flyback ще бъде продаден на търг за уникати, а средствата от него ще отидат за фондацията на легендарния американски пилот и конструктор.
А отношението на починалия на 89-годишна възраст Карол Шелби към времето можем да илюстрираме с мисълта му: „Вчерашният ден е история, утрешният е загадка. Така че нека живеем днес“.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница