7 октомври 2009 г. Тема: здравеопазване дянков пое цените на здравните услугистраница1/2
Дата11.01.2018
Размер480.53 Kb.
  1   2
7 октомври 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Дянков пое цените на здравните услуги
Парите от по-високия акциз за алкохол и цигари отиват за реформа в сектора, за която се търсят 600 млн. лв.
Светлана Желева

Ценообразуването в болничната и извънболничната помощ и на стоматологичните услуги ще се извършва от икономисти и финансисти, а не от лекари и зъболекари, както досега. Това ще става в Изпълнителната агенция по икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите, а не при договарянето по Националния рамков договор. Това съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков на кръгла маса, посветена на реформите в здравеопазването. В агенцията договарянето на цените ще става и с партньорството на съсловните организация - лекарския и зъболекарския съюз.

Промяна

Още при самия старт на договарянето има лобизъм накъде да тръгнат цените. Досега какво е било - този, който най-много крещи, той печели, иначе нищо не става. Националният рамков договор (НРД) първо не работи, а от 2006 г. не е имало разбирателство какви да са цените, посочи вицепремиерът.Дянков се аргументира, че този модел, който предлага ценообразуването и методологията в здравеопазването да се правят от независим финансов и икономически екип, години наред работи много добре в редица европейски страни, например в Германия, и това предстои да се случи и у нас. Всеки да си гледа това, в което е най-добре обучен. Тогава и цялата държава ще върви, и здравната система, заяви Дянков. Всеки за каквото е учил, отсече финансовият министър.

Модел


Паралелно с промените в Закона за здравното осигуряване се подготвя и проект за промяна на Закона за лечебните заведения, каза още министър Дянков. За тази реформа ще са необходими общо 600 млн. лв., с които в момента бюджетът не разполага. Други 1.350 млрд. лв. пък трябват за пенсии, което е 2.5% от БВП.

За реализирането на реформата ще бъдат използвани 130 млн. лв. от увеличението на акцизите на цигарите, 60 млн. лв. от увеличението на акциза на алкохола, като Дянков съобщи, че се обмисля вдигане на акциза на алкохола с 15%. Тези средства ще отидат за здравеопазване и за развитие на масовия спорт, уточни той.

Според финансовия министър събраните средства от повишаването на акцизите на цигарите и алкохола трябва да отиват в бюджета на здравното министерство, а не в специален фонд, както настояват пациентските организации. По думите му парите трябва да се използват по преценка на здравния министър за лечение на социално значими заболявания.

Реакция


Искането на финансовия министър Дянков за рязко увеличение на акциза на цигарите срещна неодобрението на неговия колега - икономическия министър Трайчо Трайков, който предложи по-малък акцизен скок. Ако съм министър на икономиката, и аз няма да бъда доволен, че Булгартабак например ще трябва да плаща повече акцизи, аргументира се Дянков.

Въпросът за размера на акцизите трябва да бъде решен в рамките на правителството до края на седмицата и да бъде внесен в парламента като промяна в Закона за акцизите и акцизните складове. И докато двата варианта за ръста на облагането на цигарите бяха публично представени, новите ставки на облагане на алкохола бяха лансирани за първи път в публичното пространство.

Варианти

Друга част от необходимите пари може да излезе от самото здравеопазване. И в самото здраве трябва да има допълнителни реформи, каза още Дянков. Един от начините е да се спре източването на пари от Националната здравноосигурителна каса. Все още няма яснота как ще бъдат използвани в реформата 800 млн. лв. на НЗОК заедно с преходния остатък, голяма част от които са в големия резерв на БНБ. В момента се обсъждат различни варианти как те най-добре да бъдат похарчени в здравеопазването, съобщи министър д-р Божидар Нанев. Така резервът на НЗОК ще бъде изваден от консолидирания бюджет.

Срокът за предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване, които може да се направят до министъра на финансите и председателя на парламентарната здравна комисия, ще бъде в рамките на 14 дни. Предложенията ще влязат за разглеждане в парламента между първо и второ четене на законопроекта.


Ще доплащаме в болниците от 2011 г.
До 3 седмици управляващите ще представят идеите си за частните здравноосигурителни фондове
В момента се обсъжда регламентът, чрез който да бъде въведено доплащане в болниците, стана ясно на дискусията за здравеопазването вчера. В новия Закон за здравното осигуряване е записана датата 1 януари 2011 г., от която новият здравен модел ще започне да действа цялостно. Дотогава за доплащането ще има приети правила.

Д-р Димитър Димитров, директор на болница Св. Анна-София, коментира, че от десетилетия основният здравен пакет не е остойностен. Той призова да се въведе доплащането чрез допълнителното осигуряване на гражданите. Не можем да говорим за спиране на корупция, за ограничаване източването на касата, ако нямаме единна информационна система, е мнението на здравния министър д-р Божидар Нанев. Той посочи, че клиничните пътеки ще отпаднат като метод на финансиране, като ще бъдат заместени от диагностично свързаните групи.

Реформите в здравеопазването ще протичат успоредно, за да не се губи темпо и да се преструктурират болничната и извънболничната помощ, както е замислено, добави още министърът. Промяна ще има и в модела на Спешна помощ.


София с три университетски болници
Университетските болници в София ще бъдат намалени от 19 на три: Александровска, Св. Екатерина и Царица Йоанна, уточни вчера шефът на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов на кръгла маса в столицата, посветена на здравеопазването. Реформата в болничния сектор предвижда в страната да останат общо 7 университетски болници. Те ще бъдат по една във Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора и ще останат гръбнакът на здравеопазването у нас. Той каза, че 8-те процента здравни вноски изцяло ще отиват за здравеопазване. Директорът на НЗОК няма да бъде политическа личност, а ще бъде избиран от Народното събрание. Постоянно се говори, че у нас има около 1.5 млрд. лв., които допълваха системата в здравеопазването чрез нерегламентирано доплащане. Това трябва да бъде прекратено. Ще се справим с раздаването на пари под масата, заяви депутатът.

С. Желева


От 2010 г. 6% здравна вноска за пенсионерите
От 2010 г. държавата ще внася на около 4-4.5 млн. българи - пенсионери, деца, студенти, администрация, вече 6% здравна вноска, а не 4%, както е през тази година. Идеята е през 2011 г. тези вноски да се изравнят с вноските, които внасят в момента работещите българи, т.е. 6% върху дохода.

С. Желева | pari.bg


НЗОК няма да сключва договори с всички играчи
НЗОК няма да сключва договори с всички болници, в това число и частни. Каквато и реформа да направим в здравеопазването, трябва да имаме предвид, че ще се сблъскаме с 3 проблема, отбеляза д-р Константин Тренчев, президент на КТ Подкрепа. Над 1 млн. българи не плащат осигуровките си. От НЗОК се източват пари за неизвършени дейности, а значителна част от парите на касата не се използват по предназначение, обясни той.


Кабинетът отрезви народа - вдига акциза върху алкохола
От догодина цената на литър ракия ще се увеличи със 70-80 ст.
Янина Здравкова

Министърът на финансите Симеон Дянков се зае сериозно да превъзпита българите с нездравословни навици. Освен драстичен скок на цената на цигарите заради по-висок акциз, за догодина Министерството на финансите планира и 15% ръст на налога за твърдия алкохол.

"Става дума само за акциза върху спиртните напитки, без бирата и виното", поясни вицепремиерът. Ако парламентът приеме предложението на МФ, през 2010 г. литър 40-градусов алкохол ще поскъпне със 70-80 ст. Цената на цигарите ще се вдигне средно с 37%.

За разлика от акциза върху тютюневите изделия, чието повишаване е изискване на ЕС, за спиртните напитки България може сама да решава. "Тези акцизи се вдигат, защото и цигарите, и алкохолът не са здравословни, а от друга страна, са нужни пари за здравеопазване. Трябва да има по-голяма финансова тежест за хората, които си причиняват вреди", поясни Дянков.

Вицепремиерът очаква 60 млн. лв. ръст на приходите от акциза от спиртни напитки в хазната. Те ще отидат за здравеопазване и спорт. "Не става дума за олимпийски, а за масов спорт. Той също е превенция на болестите", поясни вицепремиерът. Отделно 130 млн. лв. от акциза на цигарите също ще отидат в здравната сфера - най-вече за реформирането й. Дянков смята, че с част от парите трябва да се финансира лечението на болести, причинени от тютюнопушенето, основно онкологични. Другата част ще се ползват за преструктурирането на болничната помощ. В момента у нас има 420 болници за активно лечение, но няма достатъчно болници за долекуване и рехабилитация, обясни шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. Намерението е парите от цигарите и алкохола да отидат в здравната каса, която да направи пакети за подобно лечение. Когато това се финансира, се очаква болниците да имат стимул сами да се преструктурират.

Финансовият министър съобщи, че ще се увеличат и парите, с които държавата осигурява децата, пенсионерите и студентите. Въпреки че здравната вноска е 8%, бюджетът в момента плаща само 4% за тези групи. Догодина тяхната осигуровка ще стане 6%.

И в момента у нас по закон 1% от парите от акциза за цигари и спиртни напитки трябва да отива за превенция на пушенето и алкохолизма.

Досега обаче МФ отпускаше не повече от 1 млн. лв. годишно на здравното министерство, което едва успява и тях да похарчи. Останалата част от акцизите отива директно в бюджета.

"Държавата ще си докара много по-голям приход, ако увеличи акциза на бирата, а не на спиртните напитки", коментира пред агенция "Фокус" Бранимир Ботев от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Бирата у нас е с 5 пъти по-нисък акциз, отколкото в страните, където този налог е нисък, поясни той.

От Асоциацията на тютюневата индустрия пък предупредиха, че скокът на акциза може да доведе до ръст на контрабандата и до 40% дял на незаконния пазар.


ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение
Цените на медицинските услуги ще се определят от финансисти, а не от лекари
Янина Здравкова

Подобно на предните два кабинета, и ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение. "Още не е решено за какво и как ще се доплаща, а също и как да се промени здравноосигурителният модел", поясни здравният министър Божидар Нанев.

От догодина ще се направи списък на лекарствата, консумативите и услугите, които здравната каса и в момента не плаща, обясни министърът. Например касата не поема скъпи консумативи като стави, лапароскопски инстументаруим, лещи и т.н. по 43 клинични пътеки. Те се плащат от пациентите, но това не е ясно обяснено, затова тепърва изрично ще се посочи в списък кое е безплатно и кое - не. След това пък гражданите сами ще решават дали да си ги плащат кеш, ако им се наложи, или да се осигуряват в доброволни здравни фондове.

Управляващите умуват и дали да не се въведе копеймънт и за услугите, които в момента се водят безплатни и поети от НЗОК. Ако например дадено лечение не е напълно финансирано от касата, може да се въведе условие, че то се доплаща от някой друг. Това може да бъде и пациентът - с кеш или чрез допълнителна осигуровка в частен фонд, а също така и държавата, например за децата и пенсионерите.

"До 10-20 дни ще се реши дали ще има доплащане и под каква форма", обясни шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. "1.5 млрд. лв. се въртят нерегламентирано в системата. Те трябва да се пренасочат и да се дават официално", смята той. Каквото и да е решението, то ще влезе в сила от 2011 г.

Идеята за копеймънт се предлага още от времето на кабинета "Сакскобургготски", но досега не е приета заради съмнителната й целесъобразност и високата социална цена.

До 20 дни трябва да е ясно и как ще се развие здравноосигурителният модел и дали ще има задължително допълнително осигуряване, или то ще остане доброволно.

ЦЕНИ


От 2011 г. цените на медицинските услуги, които се плащат с публични средства, ще се определят от агенцията по икономически анализи и прогнози към министерството на финансите, гласят поправки в закона за здравното осигуряване, които вече влязоха в НС. В момента кое колко струва и как се стига до тази цена решават здравната каса и лекарският съюз при договаряне, а в последните години го решаваше само НЗОК. "Лекарите не са учили ценообразуване, за разлика от икономистите, освен това имат интереси накъде да ходят цените", аргументира промяната финансовият министър Симеон Дянков.


Спорове

Дали пък скоро няма да видим и дуел между министри?
Финансовият министър Симеон Дянков героично отбива исканията на колегите си за повече пари, но това води до всекидневни противоречиви изявления за бюджетната политика
Таня Петрова

Като кмет на София Бойко Борисов се радваше на комфорта да работи с чувствително нарастващ годишен бюджет. Сега премиерът Борисов е изправен пред точно обратното - пари няма. Срещу 10 милиарда евро чуждестранни инвестиции годишно през последните 5 години сега се очертава почти нищо. Т.е. един безспорно много популярен сред избирателите премиер трябва да води неизбежна в условия на криза консервативна политика. Много трудна задача за човек, традиционно реактивен към обществените настроения, които за 80 дни управление на Бойко Борисов се претвориха в даже две фолк оди.

И той прекрасно си дава сметка за това.

Високият политически залог на кризисната 2010 г. обяснява зачестилите покрай изготвянето на проектобюджета

противоречиви послания на министрите

в правителството на ГЕРБ. Наред с обичайните разминавания между институциите в един прохождащ кабинет зад разнопосочното говорене от последните дни прозира отчаяният на моменти опит 2010 г. да бъде по-добра от официално планирания спад на БВП от 2%. Това трябва да бъде платено от някого, но правителството започна да се лута по въпроса от кого.

По условие основната роля тук се пада на финансовия министър. Очевидно Симеон Дянков е облечен с голямо доверие - логично на фона на тежките битки в митниците и НАП, но в опита си да осигури "по-лесни" пари в бюджета започва да навлиза по-радикално от обичайното в политиките на отделните министерства. И искането за увеличаване на наказателната лихва по забавени плащания, като данъците и сметките за парно и вода, и изпреварващото вдигане на акциза на цигарите, и повишаването на данък сгради са опит в бюджета да се подсигурят суми, по-слабо зависещи от икономическата конюнктура.

Общата политическа воля зад тях обаче е твърде тънка

и дори на моменти открито се пропуква.

Най-сериозното противопоставяне е между финансовото и социалното министерство. На фона на свитата рамка на бюджета и огромния дефицит в НОИ намерението на правителството да намали пенсионните осигуровки с 2% среща съпротивата както на синдикатите, така и на самото социално министерство. Министър Тотьо Младенов дори стигна дотам да се заканва, че ако работодателите не използват по предназначение освободения ресурс от по-ниски осигуровки, ще се стигне до обратното им драстично увеличаване. Подобни изказвания на първо четене оставят впечатление за липсата на ясна и единна политика, а на второ - говорят за дълбоко и принципно несъгласие. От друга страна, финансовият министър изобщо не е склонен да отпуска повече пари за социални програми. Вчера Дянков направо отсече: "Ако Младенов иска още пари, да каже откъде да ги взема!"

Изпреварващото вдигане на акциза на цигарите бе също представено по объркващ начин - като голяма правителствена грижа за здравето на пушачите и пушещите деца и като изгода за бюджета. Премиерът се опита да смекчи удара с лична харизма: и аз съм пушач, ще ги намалявам. На въпрос "А какво ще стане с "Булгартабак" и приватизацията му, тъй като ще му паднат продажбите, а и ще се увеличи контрабандата?"

финансовият министър отговори с железен аргумент: "Не ме интересува".

Формално е прав, това е в ресора на колегата му Трайчо Трайков.

Така в суматохата от всекидневни съобщения как от догодина правителството ще вдигне и това, и онова, но после се оказва, че може да не го вдигне или все пак може да го вдигне, изтече информацията, че ще се увеличава максималният размер на данък сгради и налогът върху сделките с недвижимо имущество. Разбира се, не всички общини ще посегнат към тази мярка, но все пак там, където се случи, ще е натоварващо за семейните бюджети. Да не говорим, че ГЕРБ обещаваха изцяло да премахнат облагането на сделките с имущество.

Очевидно най-важната задача на младото правителство е изготвянето на балансиран бюджет за догодина. Очевидно е и че амбициозният финансов министър е готов да го направи на всяка цена. Така например изненадващо внесе предложението за вдигането на наказателната лихва и после бързо и без никакви обяснения го изтегли.

Да, има и такъв начин на работа - на принципа на "пробата и грешката" и е възможен за първите 100 дни. А за следващите се очаква правителството да създава впечатление за повече последователност в политиките, които осъществява.

07.10.2009 г., с.4
Дамите в пенсия и парите за гипс в болниците скараха властта
Дянков вбеси двама министри

Всеки да се занимава с това, от което разбира, скочи финансистът
Финансовият министър Симеон Дянков успя за броени дни да вбеси двама от колегите си в кабинета.

Той влезе в остър спор със социалния министър Тотю Младенов до колко години да работят жените. "Немислимо е дамите също да започнат да се пенсионират на 63 години в условията на криза. Докато не се възстанови икономиката, тези действия са опасни", отсече вчера социалният министър Тотю Младенов.

Реакцията му дойде като отговор на заявеното от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков намерение още от 2010 г. и мъже, и жени да излизат в пенсия на 63 години. Дянков лансира идеята си по време на годишната среща на МВФ и Световната банка в Истанбул в понеделник. По думите на финансиста така към 2013 г. в бюджета щяло да има 300 милиона лева повече.

Вицепремиерът посъветва вчера колегата си Младенов да намери пари, след като не приема предложението му.

"Всеки да си гледа това, за което е обучен", заяви на кръгла маса за здравеопазването Дянков. Така той мотивира предложеното от финансовото министерство изменение в Закона за здравното осигуряване Изпълнителната агенция за икономически анализи и прогнози (ИАП) да остойностява здравните услуги. Доколкото знам, лекарите, фармацевтите и зъболекарите не са учили остойностяване, докато аз съм учил, обясни Дянков. Той допълни, че за тази дейност ще има консултативен съвет от специалисти медици, които да подпомагат сметките. Така на практика от началото на 2011 г. анализаторите от ИАП ще определят стойността на всяка медицинска дейност, включените в нея техника, лекарства и специализиран труд. Дянков допълни, че по негови наблюдения от 2006 г. няма договаряне, както и че преговарящите страни са заинтересовани от това, накъде отиват цените. Това на практика слага край на Националния рамков договор, скочи шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. По думите му, предложението на министъра обезсмисля напълно преговорите между съсловните организации и НЗОК.

Преди дни пък Дянков влезе в остър спор с икономическия министър Трайчо Трайков за скока на акцизите. В престрелката се намеси премиерът Бойко Борисов, който даде рамо на вицепремиера. Министър-председателят даде рамо на поскъпването на цигарите, като обясни, че поскъпването на папиросите е здравословна мярка.Боряна Йотова

Теодора Йолчева


ПЛАНЪТ НАНЕВ

За здравните осигуровки
От 2010 г. държавата плаща 6% вместо сегашните 4% здравна осигуровка за деца, студенти и пенсионери.

Здравната вноска от 8% се разпределя между работник и работодател в съотношение 50:50, а не 40:60, както е сега.

За неосигурен се смята гражданин, който не е платил най-малко 3 вноски за последните 36 месеца. За да се върне в системата, гражданинът трябва да плати дължимите вноски плюс такса от три вноски.

Работодатели, които не са осигурявали служителите си за два месеца, независимо от размера на дължимата сума не могат да напускат страната.

Самоосигуряващите се са длъжни всеки месец до 10-о число да внесат дължимите здравни вноски.

Самоосигуряващите се ще бъдат информирани за размера на здравноосигурителната вноска чрез средствата за масово осведомяване или от длъжностно лице.


За контрола и санкциите

Създава се изпълнителна агенция "Медицински одит" вместо сега съществуващия медицински инспекторат

Работодател, който не внася здравни осигуровки за служителите си, подлежи на глоба 2000-4000 лв. за физическите лица и имуществена санкция 4000-8000 лв. За повторно нарушение глобите са 4-8000 лв и 10-15 000 лв.

Самоосигуряващи се лица, ако не плащат осигуровки за повече от 3 месеца, дължат глоба от 500 до 1000 лв.

Изпълнител на медицинска помощ, който наруши работния график за обслужване на пациенти - глоба 500-5000 лв. за физическите лица или имуществена санкция 1000-10 000 лв. за юридическите лица.

Отчетена, но неизвършена медицинска помощ - глоба от 3000-10 000 лв. за физическите лица и 5000-15 000 лв. за юридическите. При повторно съответно 6000-20 000 и 10 000-30 000 лв.

За получено плащане на услуга или дейност, заплатени от РЗОК, глобата е 500-5000 лв.

За събрана потребителска такса от освободени от такса - 200-2000 лв.

Личен лекар, който не осигури денонощен достъп до здравна помощ - 500-5000 лв.


Университетските болници само 7
Университетските болни­ци в страната ще станат ед­ва 7, останалите ще бъдат преструктурирани в държав­ни. Сега университетските са с 20 повече.

Това съобщи шефът на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Ива­нов. В столицата има 19 уни­верситетски болници. От тях с такъв статут ще останат три - „Александровска" „Св. Екатерина" и "Царица Иоанна" (бившата ИСУЛ). Няма да се променят и здравните заведения в Пловдив, Пле­вен, Варна и Стара Загора.

Предстои да се промени акредитацията и да се нама­ли броят на всички болници, обясни Иванов. За целта акредитационни комисии ще правят проверки на здравни­те заведения. В състава на комисиите ще влизат паци­енти, професионалисти по здравни грижи и експерти. Те ще оценяват базата, обо­рудването и персонала на болниците.

Част от здравните заведе­ния ще станат хосписи или бази за долекуване и продължително лечение.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница