719 хил българи нямат здравни осигуровкистраница1/8
Дата09.04.2018
Размер462.03 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.04.2018
Национални вестници719 хил. българи нямат здравни осигуровки


За близо 400 хил. души няма никакво обяснение защо, вероятно били емигранти от дълги години

24 часа  стр. 5  

719 хиляди са били българите без здравни осигуровки в края на 2017 г. Над половината от тях са неосигурени по причини, неизвестни за държавата, следват ги безработните, които нямат право на държавно осигуряване.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Лало Кирилов.

Най-голям дял неосигурени - 393 хил. души, спадат в графата "други здравно неосигурени", т.е. хора, които нито работят, нито са безработни, но по някаква причина не внасят осигуровки за здраве. Вероятно това са емигрирали преди много време български граждани, обясниха пред "24 часа" експерти.

Следващата голяма група неосигурени са безработните - общо 233 хиляди души.

Без платени осигуровки за медицинска помощ са и 57 хил. самоосигуряващи се. 22 хиляди лица пък са декларирали доходите си, но не и дължимите към тях здравни вноски.

Неосигурени са и 10 хил. бежанци и 6 хил. завършили гимназисти

В периода от завършването на средното образование до започването на учебната година в университета или сключване на трудов договор младежите трябва да се осигуряват сами.

Близо 8,4 млн. души подлежат на здравно осигуряване по данни на ГРАО, уточнява Горанов. От тях 1,47 милиона живеят или учат в чужбина. Броят им е изчислен въз основа на проведено през юли 2017 г. национално представително социологическо проучване в 1350 домакинства у нас и е верифициран с приблизителните оценки на външни институции.

На задължително здравно осигуряване подлежат всички български граждани, както и тези с двойно гражданство, включително българско, но които по-стоянно живеят в страната. Ако в годината пребивават в чужбина повече от 183 дни, не са задължени да плащат здравни осигуровки. Към тях спадат и тези, които подлежат на здравно осигуряване в друга държава членка според правилата за координация на системите за социална сигурност. Това най-общо са лица, които работят или пребивават в други страни от ЕС, както и техните семейства.

Ако в продължение на 6 месеца едно лице не плаща осигуровките си, то губи здравните си права. В тези случаи има право само на безплатна спешна помощ и да бъде лекувано в спешните отделения на болниците. Ако се наложи операция или престой в болница, те трябва да бъдат платени от пациента или социалните служби, ако се докаже, че той няма никакви приходи и имущество.

В бюджета на здравната каса за 2018 г. са заложени малко над 5,7 млн. лв. за покриване на разходи от неосигурени лица. Те са за проследяване на бременност и раждане, за реанимация и лечение на психиатрични и кожни заболявания.

Общо 6,1 милиона са здравно осигурените у нас, като за 2,73 милиона души вноските ги плаща държавата. Това са пенсионери, деца до 18 години, бременни, жените в майчинство, войниците, хората с увреждания, държавни служители и работещи в армията, полицията и правосъдната система. От тях обаче само пенсионерите са 2,1 млн. в края на миналата година по данни на НСИ.

Реформа ще спре недостига на парите за здраве


24 часа  стр. 14  

Малко над 6,1 милиона души са здравно осигурените българи. В същото време други 719 хиляди нямат вноски за здраве. Дори и половината от тях наистина да живеят отдавна в чужбина, пак едни 350 000 - 400 000 души ще трябва да се бръкнат със солидни суми, за да се лекуват, когато им се наложи. И между тях има както богати българи, така и хора без работа и доходи или пък много бедни. (Виж 5-а стр.)

В системата на здравеопазването от години има недостиг на средства. Но има и друг съществен фактор - въпреки че държавата налива там нови и нови милиони, парите все не стигат. Една от причините е, че има хора, които не си плащат здравните вноски, но пък искат да получат най-доброто за лечение. Други с лесни трикове източват здравната каса. Трети карат пациентите да плащат двойно и тройно за лечение. Явно е, че системата трябва да се реформира и с това е наясно и самият здравен министър, който вече оповести, че ще предложи солидна реформа на модела.

Разследват шефове на фирма за сделки с ваксини


Още няма обвинени

24 часа  стр. 6  

Софийската градска прокуратура разследва шефове от държавното дружество "Бул Био -НЦЗПБ" ЕООД за неизгодни сделки с канадското дружество "Интервакс" за производство и разпространение на ваксината против туберкулоза БЦЖ.

Според прокуратурата от действията на ръководителите са настъпили значителни щети от 2008 до 2014 г. за фирмата. Тепърва обаче разследването ще установява точния им размер, както и кои са виновните длъжностни лица. Засега няма обвиняеми.

Прокурорите ще проверяват всички сключени договори и анекси към тях с "Интервакс". Канадското дружество притежава ексклузивни права за разпространението на ваксината БЦЖ в целия свят,

Наказателното производство е образувано по отделени материали от разследването на дарените през 2015 г. 5 млн. дози ваксина БЦЖ от нашето здравно министерство на Министерството на здравеопазването на Турция.

Заради дарението бяха повдигнати обвинения на бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и шефа на "Бул Био" Любомир Димитров.

Според прокуратурата Москов възложил на държавното дружество да произведе за нуждите на страната ни 5 млн. дози ваксини.

В писмо поел задължение стойността им да бъде платена от Министерството на здравеопазването. На 27 ноември 2015 г. на изпълнителния директор на "Бул Био" Любомир Димитров обаче бил даден за подпис договор за дарение. Производствените разходи за изработка на ваксините възлизали на 413 370 лв. Делото бе внесено в спецсъда на 12 март.  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница