9 юни 2010 г. Тема: здравеопазванеДата11.03.2018
Размер318.06 Kb.
9 юни 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕВ поликлиниките
Тоалетните залостени за пациенти

Преборваш доктора за ключ и опашката или стискаш, докато може
ДЕЯНА ПАВЛОВА

Почти във всички по­ликлиники в столицата тоалетните са заключе­ни за пациенти, показа проверка на „Телеграф" след сигнал от читате­ли.

На повечето места при­чината не е че са свръх-луксозни и някой се стра­хува, че болните ще ги оцапат - напротив, в пла­чевно състояние са, уста­нови екипът ни.

Опашка


Особено мъчително се оказва посещението при личния лекар. За да се до­бере до него за преглед, човек трябва да пребори огромна опашка от въз­растни и родители с мал­ки деца, за да отиде на преглед. Излиза, че през това време изпитването на физиологична нужда е забранено или поне е крайно нежелателно.

Дори и бързият отскок за малка нужда се оказва проблем, от който единст­веният изход е стискане с пристъпване от крак на крак или безвъзвратно за­губено място на опашката и подтичване до близък до ДКЦ-то нужник, обик­новено в кафене или... в храстите.

Пациентите могат и да успеят да пробият систе­мата и да помолят за ключ някой лекар, но само след като изчакат над­лежно да им дойде редът. С други думи, ако нужда­та не е много спешна. Опи­тат ли се да прередят ня­кого, макар и с добри на­мерения, рискуват на гла­вата им да се изсипят ругатни от поизнервените от чакането чувстващи се прецакани пациенти. В някои ДКЦ-та мечтаният ключ държи гинеко­логът - уж за улеснение на пациента, тъй като за изс­ледване на ехограф например трябва да се изпие поне литър вода преди прегледа, след което, раз­бираемо, спешно пациентът да се отправи към WC-то. В същото време прег­ледите при гинеколога са по-продължителни и ако трябва да се чака за ключ от тоалетна, може да се окаже по-добър вариант да отскочите до храстите около поликлиниката.

Условия


Има и ДКЦ-та с два ви­да тоалетни - мръсни и за­пуснати, които се използ­ват от пациентите, и таки­ва под ключ, до които достъп има само персона­лът. Естествено, първият вид е в, меко казано, ло­шо състояние. Няма еле­ментарни хигиенни усло­вия като течаща вода - ни студена, да не говорим за топла, или тоалетна хар­тия. Сапунът там е непос­тижим лукс. Естествено, има по една кабинка с клекапо, която се използва и от двата пола.


Консултират бездетни без пари
Безплатни консулта­ции и прегледи за двойки с репродуктивни пробле­ми организира сдруже­ние „Зачатие".

Записването става на е-мейл drz2010.zachatie@gmail.com и тел: 0885 70 85 99. Иници­ативата се организира за пета поредна година. Тази година акцентът ще е мъж­кият стерилитет, за който ще говорят водещи специ­алисти в областта на реп­родуктивното здраве в Пловдив на 12 юни. При тях ще може да се осъществи и консултация.

Над 270 000 двойки са за­сегнати. При половината безплодието се дължи на мъжа. При навременно ле­чение повечето проблеми и при жените, и при мъжете са преодолими. В София ще се преглежда в Нацио­налната генетична лабора­тория, в „Пирогов", в цен­тър „Надежда", в АГ болни­ца „Д-р Щерев", Медицинс­ки център по репродуктив­на медицина и оплождане ин витро „София", „Репро-биомед", "Афродита", „Св. Лазар", АГ болница „Св. Ла­зар". В Пловдив консулта­циите ще са в медицински център „Надежда Репродуктив Пловдив", АГ бол­ница „Селена", център „Бо­ра". Във Варна ще преглеж­дат в „Олимед", в Шумен - в "Св. Иван Рилски". Прегле­ди ще има и в Ямбол - в бол­ница „Св. Панталеймон".


WC като сървайвър
ЗАЩО СЕ ОКАЗА ЗАБРАНЕНО за пациентите да изпитват физиологични нужди, докато са на преглед.

Истината е, че ако болният поиска да отиде до WC-то в поликлиниката, то той ще изживее истински сървайвър, тъй като е заключено. Така че дилемите са две - да си из­пусне реда на опашката пред кабинета, за да отскочи до близкото кафе, или с последни сили от страна на пикоч­ния мехур да дочака реда си, за да помоли за ключа? Ко­мичното в цялата ситуация е, че причината за заключени­те тоалетни със сигурност не е поддържането на добра хи­гиена. В това всеки може да се увери, когато посети нуж­ника и забележи липсата на необходимите вода и сапун. Може би лекарите са загрижени за здравето на пациен­тите, тъй като вероятността да си лепнат някоя болест там е твърде голяма. В крайна сметка, за да избегне из­лишни притеснения и стискане, подскачайки от крак на крак, болният трябва да намери оригинално решение не­посредствено преди да посети болничното заведение.

Таи освен някоя ругатня от изнервените чакащи пациенти, съчувствие.


Стоматолозите крият доходи от пластични манипулации
Помпат пациентки със силикон незаконно

Последиците са тежки инфекции и алергии
Зъболекари поставят ботокс на пациентки и ги помпат със силикон за красота, без да имат право. Това съобщи д-р Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология към Военномедицинска академия. Тази процедура не може да се прилага от никой друг освен от специалист по пластична хирургия, уточни лекарката.

Всъщност сега няма категорична забрана кой у нас няма право да инжектира на хората силикон, както няма и регламент кой има право да го прави. Не е ясно и кой какви права има в сферата на пластичната хирургия.

Всеки в България, стига да има пари, може да си купи апарат за мезотерапия

и да инжектира ботокс, без да се притеснява, че някой ще го санкционира, каза още д-р Кадурина. По думите й инспекторите от РИОКОЗ на практика не глобяват никого, тъй като следят само за хигиената, но по същество не разбират от такъв вид техника, нито могат да различат оригинала от ментето. Според нея на това се дължи и фактът, че в последните няколко години всякакви студиа, в които работят само козметички, никнат като гъби и бълват силиконови хубавици.

Занапред никой няма да има право да инжектира ботокс и да прави каквато и да било друга пластика освен пластичен хирург. Забраната за извършване на тези манипулации ще важи най-строго и за зъболекарите, подчерта д-р Кадурина.

Този регламент е залегнал в стандартите „Естетични медицински дейности", които вече са готови и влизат в сила от месец септември, поясни директорът на Военномедицинска академия д-р Стоян Тонев.

Бъдещият документ забранява категорично да се поставят филъри (силиконови гърди) на момичета под 16-годишна възраст.

Всяка апликация на медицинско изделие в извънлечебно заведение от неспециалист, независимо дали това е филър или ботокс, крие риск от тежки инфекции

Най-безобидното усложнение е да провокира алергична реакция, коментираха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

По данни на самите пластични хирурзи в една средноголяма клиника за пластична хирургия годишно се оперират между 1000 и 1500 души.

Някои зъболекари слагат ботокс, но това са изолирани явления, не е повсеместна практика, коментираха от Българския зъболекарски съюз и уточниха, че съсловната организация е категорично против тази практика.
НАП погва зъболекарите без касови апарати

Данъчните от Националната агенция по приходите погнаха зъболекари, пластични хирурзи, лекари и акушер-гинеколози за касови апарати.

Проверките са провокирани от подозрения, че въпросните специалисти крият реалните си печалби, като декларират многократно занижен облагаем доход.

Укриването на доходи и данъци е не само данъчно нарушение, което може да бъде последвано от ревизия, но се третира и като престъпление, при което за над 12 000 лева укрити доходи следва затвор.Освен това зъболекарите с годишен оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират и по ДДС, казаха данъчни експерти. При неиздаване на касова бележка глобата за самоосигуряващите се със свободна професия е от 100 лв. до 500 лв., а за едноличните търговци е от 500 лв. до 2000 лв.Категорично подкрепяме акцията на НАП. Законите трябва да се спазват от всички, заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Съсловната ни организация не толерира такива явления, подчерта той.


Горещ телефон дава здравни съвети
10-12 души на ден средно се обаждат на горещата телефонна линия, търсейки информация за правата си в областта на здравеопазването, и проблеми, свързани с различни заболявания. Това съобщи във Варна зам.-председателят на конфедерация „Защита на здравето" Диана Хаджиангелова. Най-често става въпрос за хора, които са неудовлетворени от групата инвалидност, която им е определена, или за нуждаещи се от медикаменти, които са с намален ангажимент от здравната каса, какъвто е случаят с болните от остеопороза, коментира още Диана Хаджиангелова. Най-често хората набират горещия телефон поради липса на адекватно внимание към тях, лутайки се от болница в болница. Може би най-често срещаният проблем сред онкоболните е, че няма с кого да споделят за заболяването си. Някои от тях пък дори не знаели, че не им е необходимо направление от личния лекар, за да посетят онкологичния диспансер. Някои пациенти веднага получават отговори на въпросите си, докато за други е необходимо повече време. За 6-те месеца, откакто съществува горещата линия 070012208 (всеки делничен ден от 10 до 18 ч, на цената на един градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилните оператори) 8 жалби на граждани вече са били обработени и са получили отговори.


Джипита: НЗОК да доплати за прегледите на пенсионерите
Разликата в потребителските такси на пенсионери­те да се покрие при актуализиране на бюджета на НЗОК. Това поискаха вчера от съсловната организа­ция на джипитата в писма до финансовия и здрав­ния министри. Вече 6 месеца хората в пенсионна възраст заплащат на общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска по­мощ само по левче, вместо 2,40 лв., колкото е по за­кон. Според шефа на сдружението д-р Любомир Ки­ров за тримесечие са нужни около 3,5 млн. лв., а за цялата година трябва да се предвидят около 15-16 млн. лв. В края на първото тримесечие от НЗОК отка­заха да приемат отчетите на джипитата с мотива, че няма предвидени пари в бюджета им, въпреки текс­товете в закона, поясни д-р Киров. Ако се актуали­зира бюджетът на касата в съответствие с републи­канския бюджет, разликата може най-сетне да се покрие, твърди той. Не става дума за реформи, а за спазване на разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, коментира още д-р Киров.


Болниците с лимити, връщат пациенти
Здравната каса спира да плаща на болниците над определените им лимити, съобщиха от Българския ле­карски съюз. Директори на лечебници са получили пис­ма от РЗОК, в които се на­стоява болниците да рабо­тят с определен лимит на средствата.

През последните месеци болниците получаваха пари над лимитите (делегирани­те бюджети) след проверка дали наистина са извърше­ни отчетените дейности. Де­легираните бюджети са средствата, които се упра­вляват самостоятелно от съответната болница и от 1 януари 2010 г. те бяха длъж­ни да се вместят в опреде­лената сума. До миналата година касата плащаше на болниците за извършената от тях дейност по прогнозни бюджети. В зависимост от реално изработеното район­ните каси доплащаха, ако е необходимо. През февруари предишните ръководства на здравното министерство и касата гарантираха, че вся­ка извършена медицинска услуга ще бъде изплатена, дори да превишава опреде­лените средства. Това обаче противоречи на Закона за бюджета на НЗОК и приети­те от надзорния съвет на ка­сата правила, заявиха вчера от касата.
150 000 българи не искат такса рецепта
150 000 български граждани се включиха в националната подписка, инициирана от Веселин Марешки и под­крепена от представители на Българ­ския фармацевтичен съюз и Съюза на българските фармацевти. За около ме­сец хората отговаряха на 3 въпроса -искат ли въвеждането на такса рецепта, искат ли фиксирани цени на лекарства­та и трябва ли да има вериги аптеки.

Оригиналите от подписката бяха предадени на областния лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров за предоставя­не на премиера. За резултатите от ини­циативата са уведомени президентът Георги Първанов, министърът на здра­веопазването проф. Анна-Мария Бори­сова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председате­лят на НЗОК Нели Нешева.

Подписката бе разпространена в над 120 аптеки в цялата страна.


Лекари чакат пари за прегледи на пенсионери
Потребителските такси за лицата над 60 и 63 години, които държавата дължи на общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ, не са изплатени. Това заяви пред „фокус" председателят на Националното сдружение на общо-практикуващите лекари д-р Любомир Киров.

За тримесечие били нужни около 3,5 млн. лв., а за цялата година -около 15-16 милиона лева.

„За тези разлики се правят отчети от наша страна в края на всяко тримесечие и сумите се изплащат. В края на първото тримесечие ние искахме да подадем тези отчети, но от касата отказаха да ги приемат с мотива, че няма предвидени пари в бюджета им", каза д-р Киpoв.


Продължава спадът в доверието към ГЕРБ
Отношението към правителството на ГЕРБ за първи път минава към негативното с 33% неодобрение срещу само 26% одобрение.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Алфа Рисърч", проведено в периода 28 май - 3 юни.

Средната оценка за работата на кабинета е 3,34 по шестобалната система. В първите 100 дни оценката е била 4,13.

Спаднало е доверието към премиера Бойко Борисов с 11 %, като регистрираното ниво на обществена подкрепа е 40% срещу 48% за вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той регистрира 12% ръст на одобрение.

Забелязан е и рязък спад в електоралната подкрепа към ГЕРБ с 9% и 11% ръст на хората, които няма да гласуват -общият им брой става 39,2%. Това означава, че сега би било трудно на ГЕРБ да направи самостоятелно правителство, фактори за тези нагласи на хората са усещането за хаотични действия на властта, самонадеяност, липса на компетентност и сериозни проблеми в стила на управлението.

Рейтингът на президента Първанов продължава да спада - доверието в него се понижава от 44% през февруари до 34% през май.

Подкрепата за БСП се стабилизира около 12%, но отливът на доверие от лидера й Станишев продължава - той губи 4% от подкрепата и в началото на юни одобрение за него заявяват 10% от избирателите.

Продължава тенденцията на отлив от „Атака". „Синята коалиция" е единствената политическа сила, която запазва влияние и успява леко да подобри позициите. Доверието в Иван Костов и Мартин Димитров достига 9%.

Сред министрите утвърждават позициите си Росен Плевнелиев, който е на второ място по одобрение след Цветанов. Николай Младенов, Вежди Рашидов, Мирослав Найденов също запазват добри позиции.

Най-много критики събират министрите на здравеопазването Анна-Мария Борисова, на труда и социалната политика - Тотю Младенов, на екологията - Нона Караджова и на образованието - Сергей Игнатов. Симеон Дянков остава един от най-оспорваните министри.

73% от гражданите смятат, че правителството трябва да търси съдействие за излизане от кризата и че няма да се справи само. ГЕРБ губи най-много от икономически активни хора в градовете.

49% казват, че финансовото състояние на домакинствата им се влошава, 41 %смятат, че състоянието на фирмата им е по-лошо, 62% - че България няма да излезе скоро от кризата.

63% от българите намаляват всекидневните си разходи, 25% ще ограничат разходите си за почивка. С най-висок позитивен отзвук е запазването на ДДС на 20% и заявеното намерение за съкращаване на разходите за администрация. Акциите на МВР отстъпват на трето място.


ГЕРБ се държи на неподкрепа за другите
За първи път от началото на мандата на кабинета "Борисов" неодобрението към работата му започва да доминира над одобрението. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", представено във вторник.

То е направено сред 1020 души между 28 май и 3 юни. Още през декември социолозите от агенцията, а и други анализатори предупредиха, че тази година ще е критична за кабинета, защото ще покаже могат ли Борисов и ГЕРБ да управляват.

В първите дни от мандата одобрението за новото правителство е било 47 на сто, а сега е паднало до 26 процента. Неодобрението обаче, което е било 8 процента през август м.г., сега е стигнало 33 на сто. Ако през първите сто дни на кабинета средната оценка, която са давали хората по шестобалната система, е била 4.13, през юни тя вече е 3.34.

Няколко фактора оказват най-силно въздействие върху тези негативни тенденции. Сред тях е усещането за непоследователност, хаос и несъгласуваност в действията на управляващите и на ключови държавни институции (53%), коментира Боряна Димитрова, управляващ партньор на агенцията. Правителството не създава увереност у хората, че има ясна визия и стратегия за решаване на проблемите, които стоят пред страната, отбелязват социолозите.

За 54% негатив е прекомерната самонадеяност в действията на управляващите, "неподплатени от реален разчет на ефекта от предлаганите мерки и склонност към представяне на желаното за действително".

Едва 25 на сто от гражданите смятат, че правителството има капацитета да се справи с икономическата криза, докато според 73 процента е необходимо да се търси съдействие. Според това убедително мнозинство от хората в ГЕРБ няма "достатъчно административен ресурс и професионално подготвени кадри по всички йерархични равнища".

Управляващите губят подкрепа в две основни социални групи. От една страна, сред възрастните, хората с по-ниско образование и жителите на селата. "Не при тях обаче е най-силният трус", коментират социолозите. Според изследването им

най-рязко спада подкрепата за ГЕРБ сред младите, с по-високо образование

и доходи и живеещи в големите градове (между 10 и 15 на сто). Точно тази група доскоро беше сред най-активните поддръжници на кабинета и премиера, напомнят социолозите.

"Засилената публична активност и дискусиите около евентуалния политически проект на президента Георги Първанов не му носят позитиви в настоящата ситуация", коментират от "Алфа рисърч". Данните им показват продължаващ спад, като доверието в него се понижава от 44% през февруари до 34% през май.

Доверието към премиера Бойко Борисов пада с 11 процента спрямо февруари и общо с 20 на сто спрямо първия месец на кабинета. Това е най-резкият регистриран спад за десетте месеца на неговото управление. Доверието към премиера (40%) остава значително по-високо от недоверието (25%), което обаче е нараснало с 15 процента спрямо август м.г.

Рейтингът на вътрешния министър Цветан Цветанов изпреварва с 8 процента този на Борисов. Росен Плевнелиев е на второ място по индекс на одобрение. Николай Младенов, Вежди Рашидов, Мирослав Найденов също успяват да запазят добри позиции.

Най-много критики събират министрите на здравеопазването Анна-Мария Борисова, на труда и социалната политика - Тотю Младенов, и на екологията – Нона Караджова. При нея и при образователния министър Сергей Игнатов е налице значителен спад в одобрението през периода февруари – юни.

Финансовият министър Симеон Дянков запазва рейтинга си, но както и при предишното проучване, остава един от най-обсъжданите и оспорвани министри (одобрение 10.3 на сто и рекордно неодобрение от 22.4 процента).

"Случващото се в политически план не може да бъде разбрано, ако не си дадем сметка, че основният социален процес, който протича през последните четири месеца, е засилена икономизация на общественото мнение и индивидуалното поведение, и по-точно – пречупването на всички оценки, планове, очаквания през призмата на икономическата криза", коментират социолозите.

В анализа си те отбелязват началото на нов процес в общественото мнение: "Фокусът на вниманието започва да се насочва към това

какво се прави за промяна на наследените порочни механизми

на управление, към противодействието на държавата в случаите, когато със законни средства се извършва незаконно облагодетелстване".

При трудната икономическа ситуация в страната, при съществуващата висока степен на неудовлетвореност от публичните услуги (здравеопазване, администрация, документи за самоличност, неяснота относно реформите в редица сфери и пр.) акциите на МВР в този им вид са достигнали тавана в генерирането на подкрепа за управляващите, коментират още социолозите.

Данните им показват поляризирана оценка за тази активност на полицията - 46 на сто смятат, че акциите имат реален ефект, а 45 на сто ги оценяват като пропагандни. "Ако в резултат на разкритите престъпни мрежи не бъдат променени корупционните механизми в митниците, при обществените поръчки, приватизацията и в съдебната система, тези акции ще започнат да девалвират като средство за разкъсване на обвързаността между държава и престъпен свят", гласи анализът на "Алфа рисърч".

Създават се нови, близки до властта и облагодетелствани от нея кръгове -

това е отговорът на 42% на въпрос за изнесената информация от финансовото министерство, че почти половината от парите на държавните предприятия са в една банка с нисък пазарен дял, близка до депутат от ДПС, (бел.ред - Корпоративна търговска банка). Други 31 на сто отговарят, че "това е случайност, сегашната власт не облагодетелства никого". Без мнение са 27%.

Още по-ярка е мобилизацията на общественото мнение по казуса с "бедните съдийски роднини" в Приморско - 92% настояват да започне проверка на всички подобни случаи, за да бъдат предприети санкции срещу облагодетелствали се в други курорти и населени места. Това е изключително рядък случай на единодушие на общественото мнение, коментират социолозите.

Нарастващата критичност към работата на правителството се отразява пряко и върху управляващата партия ГЕРБ. За последните четири месеца електоралната й подкрепа спада от 39% до 30%. Партията губи значителна част от привържениците си в по-големите градски центрове, икономически активните поколения (спад от 46% на 34%), високо образованите (спад от 40% на 32%), частния бизнес (спад от 48% - 34%).

"Докато обаче управляващите страдат от липса на ясни и устойчиви политики, то останалите партии страдат от липса на будещи доверие личности. Нито разочарованите от управляващите, нито тези от опозицията не припознават своя притегателна алтернатива. Всички те се вливат в групата на негласуващите, която нараства до 39%", гласи анализа на социолозите.

"Синята коалиция" е единствената политическа сила, която запазва електоралното си влияние и дори успява леко да подобри позициите си. Те печелят симпатиите на част от оттеглилите се от ГЕРБ избиратели от частния бизнес в големите градове, така че потенциалът им в началото на юни е 4.3%.

"Ниската подкрепа както за опозиционните, така и за подкрепящите правителството партии позволява на ГЕРБ да запази позициите си на лидер в електоралните предпочитания на избирателите. При едни хипотетични избори обаче възможностите на Бойко Борисов за съставяне на самостоятелно правителство започват да се стесняват", смятат от "Алфа рисърч".

В икономическите нагласи има две основни тенденции - песимизъм за скорошното излизане от кризата и страх от влошаване на личното материално и финансово положение. Изследването регистрира стремеж към ограничаване на потреблението във всички основни измерения – всекидневни разходи (63%), по-големи покупки, пътувания, почивки (28%).

Доколкото тази група разходи засяга преди всичко средните и по-високите слоеве, очевидно е, че и при тях е налице тенденция към финансови рестрикции. 10% заявяват, че се опитват да спестяват всеки свободен лев за "черни дни". Всеки втори смята, че материалното му положение се влошава.

Оценките за излизане от кризата са също твърде песимистични. Едва 8% са на мнение, че това ще стане до края на годината, 24% - през следващата. Доминиращата оценка обаче е, че не е ясно кога ще се случи това, тъй като ситуацията се влошава (62%).
Семейните лекари се бунтуват заради 15 млн. лв.
От Лили Войнова

Семейните лекари отново си поискаха парите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) им дължи за преглед на пенсионерите. В писмо до всички институции, които имат отношение към здравеопазването, те предлагат необходимите средства да бъдат отделени от предвидените 220 млн. лв. за актуализация на бюджета на НЗОК.

Преди повече от година беше решено таксата на жените над 60 години и мъжете над 63 да бъде намалена на 1 лев, а държавата да компенсира разликата до 2.40 лв. Тази година доплащането беше прехвърлено на здравната каса, но от институцията твърдят, че в бюджета не са отделени средства за това.

Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров необходимите средства са около 15 млн. лв., ако посещенията в лекарските кабинети се запазят на нивото от последното тримесечие на миналата година. В сумата са включени и парите за специалистите в доболничната помощ, които също са засегнати от облекчената такса за пенсионерите.

Семейните лекари обръщат внимание, че такива плащания са заложени в Закона за здравното осигуряване и в противоречие с него не са предвидени в бюджета на касата. Затова вече шест месеца джипитата и специалистите не получават парите си. Има закон и той грубо се нарушава от тези, които го гласуваха в парламента, подчерта Киров.

Той припомни, че има няколко начина медиците да си защитят правата. Единият е да дадат на Конституционния съд таксата за пенсионерите, която според тях е дискриминационна, защото поставя възрастните в привилегировано положение спрямо останалите граждани.

Другият е докторите отново да протестират със затваряне на кабинетите или да накарат пенсионерите да плащат пълната такса от 2.40 лв. Това ще създаде допълнително напрежение между лекарите и пациентите, което и сега съществува заради орязаните с 30% направления за специалист, допълни Киров.

Според него вината е на лекарския съюз, който подписа Националния рамков договор за 2010 г. "Сега касата си позволява да прави каквито си иска корекции, без да търси съгласие с лекарите. Затова едностранно въвежда и лимити в болниците", твърди Киров. По думите му, ако не бъдат осигурени допълнителни средства за сектора, здравеопазването ще се срине.
Лекарите в Пловдив плашат с протести

Ана Атанасова
Ако до края на месеца няма решение на проблема с намалените направления за изследвания и прегледи, личните лекари от Пловдив ще започнат ефективен протест, съобщи радио "Пловдив". Според медиците от началото на годината талоните са намалени с 40%. "Поставени сме в ситуация, при която, за да извършваме основната си диагностично-лечебна дейност, сме санкционирани от здравната каса, с което се нарушава конституционното право на всеки един от нас - гарантирана здравна помощ по конституция", пишат в декларация лекарите. В документа джипитата настояват незабавно да се прекратят исканията на съответните РЗОК за възстановяване на надвишените суми по лимитите за талони.

6 месеца личните лекари не са получавали от здравната каса и парите за потребителските такси на пенсионерите, припомниха пък от националното сдружение на общопрактикуващите лекари. От 2 години възрастните хора плащат за преглед по 1 лв. вместо по 2.40 лв., колкото е за останалите пациенти. Разликата се плаща от здравната каса. За тази година обаче такова перо в бюджета на касата няма. При актуализацията на бюджета на НЗОК да бъдат предвидени необходимите средства, които касата ни дължи, настояват джипитата. За целта ще са нужни около 15 млн. лв., като в сумата са включени и парите за специалистите в доболничната помощ, които също са засегнати от облекченията за пенсионерите.
Осем диоптъра виновни за гафа с наркотичния закон

Временната комисия в НС не си свърши работата и иска удължаване на мандата й
Наделина Анева

До гафа с наркотичния закон, когато в пленарната зала на НС бе прочетен един текст, а в "Държавен вестник" публикуван друг, се стигнало заради здравословен проблем на депутат. Това става ясно от разследване на анкетната комисия по случая. На практика едномесечният срок, в който органът трябваше да направи проучване, изтече. Но тъй като депутатите не са свършили почти нищо, днес ще поискат удължаване на срока на действие на комисията, съобщи зам.-шефът на органа Мая Манолова пред "Сега".

Скандалната промяна бе наречена лобистка. Тя забранява реклама само при споменаване на наименованието на наркотичното вещество, но не и при изображението му. Поправката облагодетелства няколко фирми за чай, алкохол и хлебни изделия.

"Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", обяснява скандалното разминаване зам.-шефът на здравната комисия д-р Пламен Цеков според стенограмата от заседанието. Той обяснил пред колегите си, че чел много бързо и така пропуснал част от текста, "защото редовете са един над друг". Разследването на депутатите обаче сочи, че Цеков добавя нова дума "наименование", която не фигурира в доклада на здравната комисия, изчетен от него. "Няма я в доклада. Гледах и не знам откъде се появява и как става това нещо", оправдава се той. От стенограмата личи, че Цеков се отрича от думите си, казани по-рано, че новият текст му е бил предложен от юристи от правната комисия. Споменава само юристката Маргарита Йорданова, присъствала на заседанието на здравната комисия.

От изслушването на парламентарната шефка Цецка Цачева пък се разбира, че тя не е взела писмени обяснения от замесените в скандала чиновници от парламента, макар че твърдеше друго пред колегите си. Цачева обаче се позовава на изказване на Лютви Местан от ДПС "да не бъдат служителите тези, които ще операт пешкира". Парламентарният председател косвено намеква, че вина за гафа с "Държавен вестник" има отдел "Финални текстове" в НС, които си позволяват да пратят в официоза поправка на закона, позовавайки се на звуковия файл. Т.е. на грешката, която твърди, че направил Пламен Цеков. Цачева се пита и как в "Държавен вестник" се обнародва текст, за който няма нито неин, нито подпис на друг депутат. Споменава някаква Искра (без фамилията й), която приела скандалния текст за публикуване.

Днес ще бъде изслушана въпросната Искра, шефката й, както и служител от отдел "Законодателство".
След морбилито - детски паралич

Микробиолог: Няма контрол реални ли са имунизациите
ИЛИЯНД АНГЕЛОВА

След епидемията от морбили идат детският паралич и коклюшът, предупреждава д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация на микробиолозите. По думите му болните от морбили у нас са минали 20 000, а Европа следи внимателно инфекциозната вълна у нас.

Същите групи деца, болни от морбили, не са ваксинирани и за другите две зарази, поясни д-р Кантарджиев. Те живеят главно в ромските махали и в бедните квартали в страната. У нас нямало надежден контрол слагат ли се въобще ваксините. Има лекари, които хвърлят в коша препарати за по 50 лв. и отчитат работа само на хартия, убеден е шефът на отдел „Микробиология" към Центъра по заразни и паразитни болести. Държавата харчела милиони за ваксини и лечение на предотвратими болести, а не давала нито лев за контрол на имунизационния процес.

Това може да стане чрез серологичен контрол за наличие на антитела. Когато се взема кръв за изследване от деца в болниците, тя може да се проверява и за това

дали те са имунизирани. За контролна база данни са достатъчни 500-600 проби. Така се е работело преди години, когато много по-големи групи от населението са се ваксинирали. За недобросъвестните лекари имало санкции. Епидемията от морбили ни струва вече няколко милиона. Детският паралич обаче е много по-коварен, оставя инвалиди, за които впоследствие държавата трябва да се грижи цял живот, обобщи д-р Кантарджиев.


Изчезнаха лекарства за левкемия

при деца от аптечната мре­жа, а родителите са прину­дени да внасят животоспа­сяващите препарати с хла­дилни чанти от Гърция, Турция и Македония. Това сигнализира гражданска група, която се бори за това държавата да възстанови безплатните лекарства за деца с онкологични забо­лявания. Още в края на март 2009 г. от позитивния лекарствен списък са из­ключени двата задължи­телни за лечението им ме­дикамента. Доставките в аптеките са инцидентни и бързо се изчерпват.
Съкращават 350 здравни чиновници
Предстои да бъдат съкратени 350 здравни чиновници. Това са щатни бройки в 28-те районни здравни центрове (РЦЗ) и районни инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), обясни за "Стандарт" д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор. Промяната е залегнала в проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който предстои да се гласува в парламента. В момента в тези структури работят общо 3900 души. С промените ще се спестят пари не само за заплати, но и за ток, парно и др. Според предварителните разчети за една година ще бъдат спестени около 4 млн. лв.
Близо 44 000 дни пък невзети отпуски са натрупали служители на Външно министерство. Има заповед служителите в мисиите ни в чужбина да изчистят отпуските си за 2010 г. до края на септември, съобщи говорителят на Външно Весела Чернева. Това обаче не трябвало да пречи на работата на консулските ни служби в натоварените летни месеци. Чернева каза още, че на този етап не се правят нови назначения във ведомството, а вероятно ще се стигне до нови съкращения след прегледа за дейността на МВнР. Документът и мерките, които ще доведат до намаляване на разходите с 15%, трябва да бъдат представени до 30 юни.
Румяна Милева Красимира Темелкова


150 000 против такса “рецепта”
Варна. 150 000 български граждани казаха "не" на такса "рецепта". Това стана в националната подписка, разпространена в над 120 обекта на веригата аптеки "Марешки" в цялата страна. За около месец хората изразиха своята позиция, като отговаряха на 3 въпроса - искат ли въвеждането на такса "рецепта", искат ли фиксирани цени на лекарствата и трябва ли да има вериги аптеки.
Оригиналите от подписката бяха предадени на областния лидер на ГЕРБ-Варна Павел Димитров за министър-председателя Бойко Борисов. За резултатите от инициативата са уведомени и президентът на България Георги Първанов, министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на НЗОК д-р Нели Нешева.
В открито писмо до медиите от Варнафарма холдинг пък се обявиха против фиксираните цени на лекарствата, защото така те се продавали на най-високата си стойност.
Добромир Радушев


Стандарт” спаси бъбрека на жена
ПЛОВДИВ. Публикация на в. "Стандарт" помогна на пловдивчанка, изпаднала в безизходица. 56-годишната Юлия Артинян, която заради безпаричие обяви, че продава единия си бъбрек, най-вероятно няма да се раздели с органа си. След като разказа историята си пред вестника, безработната жена получила предложение от зам.-кмета на Пловдив Красимир Ангелов да започне работа като контрольор в общинска фирма "Чистота". Така ще може да издържа болния си син.


За храна в Босна, на зъболекар – в България
Пазаруването при съседите си остава добър начин за подпомагане на семейния бюджет на сърбите
Времето на масовите шопинг екскурзии в търсене на по-евтини продукти в съседните страни определено е зад нас. Все пак дрехите за гардероба със сигурност са по-евтини по време на празници, и то в страните от ЕС, цигарите убедително са най-евтини в Сърбия точно така, както и бензинът е най-скъп. Поради това жителите на граничните селища най-често заработват надниците си при съседите, оправят си зъбите или отиват за продукти по време на промоции в хипермаркетите на комшиите.

РЕПУБЛИКА СРЪБСКА

Спорът за това дали стоките за широко потребление са по-евтини в Сърбия или Република Сръбска е трудно да се разреши прецизно с оглед на това, че и в двете държави, които граничат с Дрина, съществуват определени продукти, заради които си струва да се премине на другата страна на реката.

С откриването на търговски хипермаркети в Зворник и Биелина жителите на Лозница, но и жителите на други селища от десния бряг на река Дрина редовно започнаха да пътуват до тези места не само за гориво, но и за други стоки. Средно спестяването не може да бъде повече от 20 %, но връщането на ДДС, който в Република Сръбска е 17 %, е примамлив вариант за запазване на семейния бюджет. Освен по-евтино гориво, с посещението на някой от хипермаркетите в Биелина е възможно да се спестят малко пари, но най-често ние ги харчим в ресторант. Така сливаме покупките с излета, тъй като обикновено през почивните дни отиваме на пазар, казва Младенка Джелич от Лозница, добавяйки, че поне два пъти месечно пазарува в Биелина.

Това, което жителите от граничните селища в Република Сръбска виждат като добро в Сърбия, е по-големият асортимент стоки в магазините в Лозница и поради това те често идват тук за дрехи, обувки или колбаси. Пазаруването в граничните селища на Република Сръбска е особено облекчено от приемането на всички валути - евро, конвертируемата марка, динар.

УНГАРИЯ


Премахването на визовия режим донесе най-много полза на жителите на Суботица. Тези, които най-често отиват на пазар на другата страна на границата, казват, че най-много купуват сладкиши, колбаси, маркови дрехи и обувки. Опитните шопинг пътници твърдят, че в Унгария трябва да се избягват рибата и телешкото, тъй като са по-скъпи, но затова пък пилешкото е два пъти по-евтино от Сърбия.

Жителката на Суботица Ана Стантич поне два пъти месечно пътува до Унгария. Обикновено отиваме четирима души, за да си разделим разходите за бензин. Чрез интернет се информираме кога са промоциите, а за покупки над 42 000 форинта се получава и връщане на данък в размер от 15 до 25 % в зависимост от вида продукт. В началото отивах, за да купувам хранителни стоки и дрехи за семейството си, но сега продавам някои от нещата, казва Ана Стантич. При комшиите, казва тя, има истински разпродажби и намаления на цените по хипермаркетите. Унгарците същевременно пристигат на битпазара в Суботица, за да обновят музикалната си колекция с пиратски дискове.

ХЪРВАТИЯ

Далеч не е това, което имахме преди три години. Сега идват само отделни хора от Хърватия, за да си купят цигари, понякога бира или сокове, казва продавачка от магазин COOL, който е отдалечен само на стотина метра от граничния пункт в Бачка Паланка. Само на три километра от това място се намира градчето Илок в Хърватия, около което големи площи са засети с лозя.

Жителите на Бачка Паланка казват, че сръбските граждани продават най-много в Хърватия своя труд, тъй като надницата за работа в селското стопанство е около 150 куни, а това е 20 евро, но повече печелят онези, които подкастрят винарските лозя. Нашите в Хърватия купуват и дизелово гориво за трактори, което е с около 40 процента по-евтино от това в сръбските бензиностанции.

Купувачите от Хърватия идват за мебели и цигари, които в Сърбия са двойно поевтини. В Бачка Паланка, но и в Богоево, които граничат с Ердут в Хърватия, нашите предприемачи и занаятчии имат доста клиенти от другата страна. Това е, защото фризьорските услуги, ремонтът на коли, зъболечението и други услуги са с 20 процента по-евтини в Сърбия.

БЪЛГАРИЯ

Времето на масов шопинг в България определено отмина, макар трансграничното търговско сътрудничество да продължава да е много активно. Особено в събота, когато е пазарен ден. Тогава около пазарите в Пирот има много продавачи от съседна България, които предлагат на купувачите от този край евтино долно бельо, анцузи, пижами, кърпи, покривки, дрехи.

Българите купуват от магазините и месарниците в Пирот мляко и млечни продукти, зехтин, колбаси, захарни изделия, цигари, които при тях са доста скъпи, но също моркови и лук и други селскостопански продукти. Роберт Илич от Пирот от време на време пътува в България и казва, че цените като цяло са едни и същи. Препаратите за домашна хигиена там са по-евтини с до 15 процента, но само на промоции. В цените на дрехите няма никаква разлика. При нас са поевтини млечните продукти, а бялата техника е по-скъпа в България, казва Илич.

Продължава да бъде по-евтина кожата, а особено услугите на зъболекари и очни лекари. За 100 евро семейството ни от трима души си направи преглед при очен лекар и си купихме много качествени очила. Всичко това може да свършите за един ден, казва Илич. За всички, които планират да пътуват в България, е важна информацията, че возенето с такси от граничния пункт Брегово до Видин и обратно струва 30 лева.

РУМЪНИЯ

В изчакването на влизането на Сърбия в Европейския съюз Кладово по неочакван начин се превърна в място на събиране на комшиите от Румъния. Жителите на съседния Турну Северин вече си създадоха навика един до два пъти месечно да идват в Кладово за цял ден, където предимно в хипермаркета си пазаруват хранителни стоки и битова химия, а след това обядват със семейството си в някой от ресторантите в Кладово.Според данни на митническите служби през граничния пункт Джердап в Сърбия месечно влизат около 15 хиляди румънци. Пазарният ден е събота и тогава в градчето от десетина хиляди души идват поне 500 румънци. Търговците в Кладово дават намаление за размера на ДДС на румънците за покупки над 150 евро с оглед на това, че стоките отиват извън граница. Те обаче казват, че за разлика отпреди две години много малко хора в Румъния са по-платежоспособни от сърбите, тъй като средната заплата в Румъния е едва 240-280 евро.


НСОРБ: Делим общините на две групи

Предлагат да се режат по-малко пари от тези с по-малко приходи
Николай Коцев

Най-доброто решение е да се намери гарантиран подход при намаляването на държавната субсидия за общините, тоест те да бъдат разделени на две групи. Това каза вчера пред „Класа“ изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

„Трябва да има по-малко намаление на средствата за тези общини, които имат по-ниска собствена приходна база и разчитат за местните си дейности главно на изравнителната субсидия“, обясни Чавдарова във връзка с предложението за 15% съкращения в общините.

Тя уточни, че на работна среща с финансовия министър Симеон Дянков вчера е постигнато принципно съгласие за това и за други предложения на НСОРБ. Трябва да се гарантира един минимум от услуги, каза още Чавдарова.

„Намаляването на трансферите за местните администрации трябва да се съобрази с броя на изборните длъжности в общините, тъй като те имат мандат от 4 години и няма как да бъдат намалени. В сферата на здравеопазването при свиването на разходите трябва да се вземе предвид наличието на здравни нормативи за обслужване, на броя деца в педиатриите, на обслужваните в здравните кабинети. В областта на културата част от трансферите също трябва да бъдат съхранени, защото ако те бъдат орязани, много читалища в малките населени места ще преустановят дейността си“, заяви още Чавдарова. Тя уточни, че НСОРБ ще представи своите аргументи и пред парламентарните комисии по бюджет и финанси утре.

„Ще настояваме и за по-голяма финансова гъвкавост. Например с приходи от собствеността си общините трябва да могат да покриват всякакви разходи, а не само инвестиционни. Предлагаме още при икономии в даден сектор парите да могат да се прехвърлят в друго, а не определено перо да издъхва и да има неизплатени задължения, а ние да си държим парите в отделни пликчета“, каза още Чавдарова.

Синята коалиция също настоява за диференциран подход към общините, обяви вчера Мартин Димитров след съвместна среща между него, лидера на ДСБ Иван Костов, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Сините настояват съкращенията на средства в местната власт да не бъдат толкова големи.


Как се харчат парите за управление на проекти за обществена полза
НПО-та питат: Министерството на правосъдието нарушило ли е "етиката" или общоприетите "правила" във финансирането?
Както в. "Класа" съобщи в предишния си брой, 800 хил. лв. ще бъдат разпределени до седмици на НПО-та за проекти с обществена полза. Парите са изцяло от държавния бюджет и основният проблем е липсата на прозрачност относно състава на комисиите, мотивите с които се отхвърлят проекти, както и че няма измерител, който да казва дали даден проект, по който са усвоени десетки хиляди левове, е бил наистина в обществена полза. Липсата на прозрачност поставя въпроса, дали ако асоциация "Деца срещу дрогата", сдружението "Грижи за деца, страдащи от астма" или пък "Приятели на децата с увреден слух" например кандидатстваха, щяха да спечелят, или да бъдат отхвърлени без обяснение, както се е случило миналата година с "Джендър", които не са били одобрени с проекти срещу насилието.

Преглед на одобрените проекти в ДВ показва, че парите за администрирането на част от проектите надхвърлят 10% от допустимите разходи, каквато е налаганата в Европа и по света практика. Въпросът, който задават представители на НПО-та, е: Защо държавната администрация не защитава парите на българския данъкоплатец? С какво тези проекти (по държавната субсидия, предназначена за НПО-та) са различни от схемите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, например "Социални услуги за социално включване" (BG051PO001-5.2.06) или "Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности" (BG051PO001-4.1.04), в които разходите за организация и управление са до 10% от общия размер на разходите?

От законова гледна точка Министерството на правосъдието не е нарушило правилата на насоките, но е допуснало да бъдат финансирани и отчетени проекти, чиито бюджети не биха издържали критериите за допустимост на една голяма част от известните финансиращи програми. През 2009 г. например фондация МИЗЗО-БГ е спечелила 42 340 лева с проект "Подобряване ефективността на съдебната система при решаване на делата, свързани с лекарски грешки". От тях 16 200 лева отиват за управление на проекта, което е близо 40% от разходите за целия проект?!

По проекта на съюза на съдиите, озаглавен "Братчетата на Гаврош пред Темида - правосъдие в полза на децата", който е на стойност 33 900 лв., 28 700 лева са отишли за хонорари на различни експерти - юрист, специалист по наказателно право - 6300, пак по толкова за експерт социолог и експерт психолог и експерт по противообществени прояви на децата. 2800 лева е получил експерт криминолог и 700 лева външен супервайзър. От остатъка от 5200 лева 500 са другите разходи и 900 лв. административните. 300 лева са отишли за конференция в София и 500 лв. за обучения на съдии, прокурори и дознатели.

Бивши и настоящи управляващи също печелят проекти

През 2006 г. най-голямата субсидия е отпусната на сдружение "Български туристически съюз", чийто председател на обществени начала е Костадин Паскалев, кмет на Благоевград. Тогава все още няма граница за размера на субсидията. Затова и съюзът, в чието ръководство е и бившият кмет на София Стефан Софиянски, получава 136 000 лева.

През 2006 г. 48 462 хил. лв. получава и фондация "Земята източник на доходи", за която справка в ДАКСИ показва, че е 100% собственост на фирма "Земя и доходи", занимаваща се със земеделски земи. През същата година с немалка сума - 95 хил. лв., е субсидирана фондация "За хората", в чието ръководство е Деница Сачева-Атанасова, началник на кабинета на бившия министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов д-р Илко Семерджиев. Освен във фондация "За хората" Сачева е и в Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване БГ. 10 на сто от него държи "Консорциум обществено здраве" на д-р Семерджиев. Самият институт на Семерджиев също печели, но година по-късно.

Друг интересен проект е спечеленият от Съюза на българските организации за социални дейности, заетост и предприемачество в Смолян. Той е на тема опазване на природната среда в община Мадан. В сдружението е бившият зам. областен на Смолян Митко Петагов, който е и кандидат за депутат от НДСВ на второ място след Гергана Паси. По времето, когато проектът на Петагов печели, по негови думи той вече бил освободен от поста зам. областен управител на Смолян. Самият той също изрази неодобрение, че комисиите не отговарят на загубилите кандидати. Не получили отговор защо проектът им е отхвърлен, а е предпочетен някой друг. "Не го смятам за нормално, но за съжаление това е практиката", каза Петагов. И допълни, че никога не е използвал положението си да пита защо един проект е класиран или не, но признава, че прокуратурата е проверявала негови проекти.

Друг спечелил проект е на Демократичния съюз на жените, чийто председател е Емилия Масларова. Проектът, с който печели организацията, е "Защита на човешките права посредством превенцията на дискриминацията в труд". За реализацията на идеята си съюзът е получил 44 370 лева за организиране на кръгли маси и семинари в няколко града и за възнаграждения. Около този проект също е имало въпросителни. Според бившия зам.-министър Сабрие Сапунджиева организацията е била помолена да оттегли още в начална фаза проекта, тъй като окончателното одобрение става от Министерския съвет, а по същото време Емилия Масларова е министър в кабинета "Станишев". Сапунджиева твърди, че проектът е оттеглен. Но как се е озовал после на страниците на "Държавен вестник", остава загадка. "Нямам представа какви проекти са печелили, защото съм напуснала ръководството на организацията, когато станах министър", каза пред "Класа" Масларова. Тя обаче допълни, че съюзът работи по много проекти.

Взаимни контакти

Фондация "Благотворителни инициативи" за проекта "Неправителствените организации и избягването на конфликта на интереси" печели 49 970 лв. Почти максималната сума от 50 000 лв. е дадена за изработка на презентационна брошура, мултимедийна брошура - 9450 лева, над 5000 лева път са отишли за наръчник НПО и избягване на конфликта на интереси. За избягване на конфликта на интереси помага един от членовете на ръководството на сдружението Пол Райт, който е и управител на "Болкан инвест", фирма за посредническа дейност при управлението на недвижими имоти. В тази фондация той е заедно с Антония Гочева. Тя пък от своя страна е член на "БГ фондации", където са заедно с Анита Димитрова от фондация "Хиацинт", която печели проект за предизвикателствата пред НПО след присъединяването на България към ЕС на стойност 49 810. Определено взаимните контакти и представителство в повече от една организация са допринесли за по-доброто справяне с проектите.

Натъквайки се на всички тези интересни факти, в. "Класа" се опита да се свърже с представители на комисията и да поиска повече информация как са били избирани проектите през миналата година. Тази информация обаче не ни беше предоставена.

Проекти с "голяма обществена полза"

Сред печелившите проекти с "голяма обществена полза" са:

"Утвърждаване на духовните ценности в гражданското общество - физическа култура, здравословен начин на живот, наука и изкуство за всички възрасти", разработен от "Обединен спортен клуб "Академик", на обща стойност 50 000 лева. За административни разходи са били необходими 5000 лева, за лекции, методика и други учебни помагала - разработване, филмиране и осъществяване 14 900 лева. За семинари и обучение - 15 000 лева, за командировки - 2500 лева, за отпечатване на лекции, брошури, дипляни - 4500 лева, за закупуване на дигитална техника - 2100 лева, и в графа "други разходи" - още 5000 лева.

Сдружението по бейзбол и софтбол "Девълс" също печели държавно финансиране в размер на 43 650 лева. Значителна част от сумата отива за семинари.49 100 лева получава асоциация "Имеон-България" за кампанията "Да поговорим за пушенето". 10 100 лева са за хонорари на наетия външен персонал, за командировки на екипа и на наетия външен персонал, за апаратура за измерване на съдържанието на въглероден окис в белите дробове - 4700 лева, и за съпътстващите проекта печатни материали - 7900 лева.
Призив на в. "Класа"

В. "Класа" внимателно изчете темите на всички проекти, които са били одобрявани през годините, и изразява съмнение, че това са най-значимите проекти за обществена полза. Поводът: на въпросите ни кои организации са били отхвърлени, от МП не ни дадоха отговор.

Призоваваме всички НПО-та, които са кандидатствали по тази програма и чиито проекти не са били одобрени, а смятат, че са били за обществена полза, да се обадят във в. "Класа" или да оставят в сайта на вестника klassa. bg в рубриката "За контакти" името на организацията, темата, с която са участвали, както и телефон за връзка.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница