А н а л и т и ч н а с п р а в к а по Отчета за младежта 2013 г на Община град Добрич



страница1/3
Дата19.03.2017
Размер422.92 Kb.
#17307
  1   2   3
А Н А Л И Т И Ч Н А С П Р А В К А

по Отчета за младежта - 2013 г.

на Община град Добрич

Приоритет I. Насърчаване на икономическата активност и кариерното развитие на младите хора

  • Млади хора, отпадащи от училище

Община град Добрич е предприела и провежда действия, мерки, и политики по превенция и ограничаване на отпадането от училище. Проблемът на отпадането на ученици, подлежащи на задължително обучение има социално, икономическо, етнокултурно и образователно измерение.

През 2013/2014 година са отпаднали 33 ученика. Относителният дял на отпадналите ученици е сравним със средния процент за страната (3%).

Отпадналите ученици от образователната система имат следните характеристики:


  • Според възрастта, на която са отпаднали учениците - броят на отпадналите нараства силно след навършване на 10 години. Относителният дял на отпадналите деца на възраст от 13 до 16 години е 66,8%

  • Според достигнатия клас - най-много ученици отпадат в четвърти и пети клас, т.е. при прехода от начален етап към прогимназиална степен

  • Според принадлежността към определен етнос – роми – 72.3 %, българи – 23.4 %, турци – 3.8 %, други – 0.4%

Около три четвърти от родителите на отпадналите ученици се самоопределят като роми.

Едновременното действие на икономически, образователни и етнокултурни фактори, които са рискови за отпадане на ученици, оказва най-силно влияние и се проявява най-вече в ромските квартали. Икономическите причини за напускане на училище (ниски доходи, нисък жизнен стандарт и битови условия, безработица и др.), влиянието на семейството и средата (отглеждане на деца в непълни семейства, ниско образователно равнище на родителите, нехайно и безотговорно родителство и др.) и образователните фактори (ниска степен на училищна готовност, трудности при усвояване на учебния материал, нередовно посещаване на училище, конфликти с учители и съученици) си взаимодействат и поставят децата в особено висок риск от отпадане от училище.

Предвид сложността на явлението „отпадащи ученици от училище” и комплексното действие на причините, които го пораждат, е необходимо тясно сътрудничество между отговорните фактори на местно равнище за успешното и трайно преодоляване на този проблем.


  • Младежи, завършващи висше образование

През 2013 година около 730 младежи от град Добрич са завършили висше образование във висшите училища в страната. Те са придобили различни специалности и са получили добра основа за старт в живота.

  • Заетост при младите хора

Ограничаването на високата младежка безработица и неактивност беше една от основните задачи на Националния план за действие по заетостта. И през 2013 г. и продължи изпълнението на Националната инициатива „Работа за младите хора в България” 2012 – 2013 г. Осигуряването на качествена работна сила е основна предпоставка за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съответствие с дългосрочните цели на Стратегия „Европа 2020”.

В региона, обслужван от Дирекция „Бюро по труда”-Добрич, включващ общините Добрич град, Добричка, Крушари и Балчик, младежите до 24 годишна възраст наброяват 513 и представляват 7,22 % от всички регистрирани безработни към края на 2013 година. Отчетните данни показват, че 173 /33,72 %/ от безработните младежи са без квалификация, от тях 70 лица /40,46%/ са с основно, а с начално и по – ниско образование са 102 младежи /58,96 %/.

Регистрираните млади хора със средно образование са 283 /55,16%/, като от тях само 114 /40,28%/ притежават степен на професионална квалификация. С висше образование са само 58 /11,31 %/ от всички младежи.

През 2013 година, както и през предходните години най-голямо бе търсенето на работници и специалисти със следните професии: машинен оператор, шиене на облекла, работници в обувната промишленост, камериерки, сервитьори, готвачи, бармани, продавач-консултанти, бизнес администрация и обслужване, дърводелци/мебелисти и др. Търсеха се също заварчици, шлосери/стругари, ел. техници и монтьори, шофьори, основно с категории С+Е и С+Д, както и строителни работници, работници озеленители и др.

Анализът на младежката безработица показва, че ниското или неподходящо образование и липсата на квалификация са сред основните причини за безработицата сред младежите в България. Освен изброените структурни фактори сред причините за младежката безработица и неактивност са и липсата на професионален и/или трудов опит, липсата на ключови умения и трудови навици, преждевременно напускане на училище, както и загубата на трудова мотивация поради продължителен престой без работа. Нарастването на младежката безработица е резултат и от това, че в условия на несигурна икономическа ситуация работодателите освобождават предимно най-неопитните работници и служители.

За повишаване нивото на заетост на младежите в община Добрич през 2013 година дирекция „Бюро по труда” работеше в следните направления:

- Програми за заетост

През 2013 г. са включени общо 100 лица, както следва – НП „От социални помощи към осигуряване на заетост” – 39 лица; НП „Асистент на хора с увреждания” – 5 лица; НП „Старт на кариерата” – 37 лица; НП „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” – 1 лице; НП „Мелпомена” - 1 лице; НП „Нова възможност за заетост” – 4 лица; проект „Шанс за работа” – 2 лица, проект „Подобряване пригодността за заетост на безработни лица чрез повишени професионални и ключови компетентности” – 1 лице и проект „Професионалист” – 10 лица.

- Насърчителни мерки, финансирани от ДБ

Общ брой включени младежи за 2013 г. 68 бр.

- ОП ”РЧР”

Общ брой включени младежи за 2013 год. – 95, както следва – схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” – 11 лица; схема „Първа работа” – 72 бр.; схема „Старт в администрацията” – 12 бр.

- Първичен пазар

С посредничеството на Бюрото по труда работа са започнали 147 младежи.



  • Безработица сред младите хора

Относителния дял на регистрираните младежи спрямо общия брой безработни лица от Община Добрич – град, през 2013 г. е бил 16.45 %. Към 31.12.2013 г. техния брой е както следва:

– до 19 години - 38 бр.;

- от 20 г. до 24 г. – 251 бр.;

- от 25 г. до 29 г. – 348 бр.

От тях 89 са с основно и по-ниско образование.


  • Самонаемане и предприемачество

През 2013 година три лица на възраст да 29 годишна възраст са ползвали услугите на Бюрото по труда – чл. 47 от ЗНЗ - в това направление. Няма лица в този възрастов диапазон, които са получили финансиране за стартиране на собствен бизнес по ОП”РЧР” – проект „Подкрепа на предприемчивите българи”. Констатирани са следните дефицити при младежите – формулиране на бизнес идея, познаване на бизнес средата, познаване на възможни източници на финансиране, припознаване на бизнес центровете като потенциални партньори и др.

  • Професионално ориентиране и реализация

От 01.10.2012 г. към Регионалния инспекторат по образованието в град Добрич функционира Център за кариерно ориентиране (ЦКО). Той е един от 28-те в страната, който се изгражда с финансова помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. В Центъра работят трима консултанти и един ръководител, които са назначени от Началника на РИО – град Добрич, след конкурс, обявен от МОН.

От началото на проекта 01.10.2012 г. до 31.12.2013 г. услуги по професионално ориентиране и консултиране са получили 4 831 ученика от град Добрич. Кариерните консултанти предлагат услуги по кариерно ориентиране също и на ученици от община Добричка, община Балчик, община Каварна, община Шабла, община Тервел, община Генерал Тошево, община Крушари.

През 2013 година Дирекция „Бюро по труда”-Добрич е осъществила консултации за професионално развитие са получили 336 младежи от община Добрич град. Те се разделят както следва:


    • до 19 годишна възраст - 35 лица;

    • от 20 до 24 годишна възраст – 146 лица;

    • от 25 до 29 годишна възраст – 155 лица.

За същия период обучение са започнали 36 младежи, а са завършили – 35.

Приоритет II. Подобряване на достъпа до информация и качествени услуги

И през 2013 г. приоритет в политиката на Община град Добрич беше повишаване качеството и достъпът до информационни услуги в подкрепа на младите хора. И през изтеклата година обществените библиотеки, читалищата и музеите - Регионална библиотека „Дора Габе”, Регионален исторически музей, Художествена галерия, Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.”, Народно читалище „Пробуда-1939 г.”, Народно читалище „Романо дром-2002 г.” и Народно читалище „Мевляна-2012“ - имаха ключова роля за осигуряването на достъпа до широк кръг информационни източници. Чрез предлагането на разнообразна информация те подпомагат младите хора да участват компетентно при обсъждането и вземането на решения по ключови проблеми. Културните институции на територията на града успешно си сътрудничат с други организации, за да оползотворят по най-добрия начин ресурсите, с които разполагат. Продължава дигитализирането на фондовете на тези културни институти. Бързото нарастване на обема на достъпната информация и продължаващите технологични промени вече имат значителен ефект върху обществените библиотеки и услугите, които те предлагат. Основна цел в работата на РБ „Дора Габе” и другите обществени библиотеки през 2013 г. бе максимално, качествено и бързо удовлетворяване на информационните, образователни и културни потребности на всички граждани на Добрич, в т.ч. и на младите хора. Информацията е много важна за развитието на отделния човек и на обществото. Днес информационните технологии дават значителни предимства на всички, които ги ползват. Обществените библиотеки играят роля в този процес и работят активно за намаляване на различията чрез осигуряване на широк обществен достъп до интернет и до различни онлайн информационни услуги.

През изминалата 2013 г. Общински младежки център „Захари Стоянов” - Добрич работещ по Проект МИКЦ финансиран от Национален център европейски младежки програми и инициативи и Община град Добрич, затвърди механизма на цялостно информационно обслужване на младите хора от региона, като основната цел бе доставяне на качествени и достъпни услуги в съответствие с потребностите и интересите на младите хора на базата на съществуващия опит.

За периода януари - декември 2013 г. са предоставени информационни услуги на 1131 младежи. Най-често е търсена информация: за МИКЦ; осмисляне на свободното време; информация за портали и уеб сайтове с различна тематика; професионална реализация; възможности за продължаване на образованието в страната и чужбина; стипендиантски програми и необходимите документи за кандидатстване; магистърски програми; дистанционно обучение; платени стажове в страната и чужбина; доброволчество и др. Информационните услуги се предоставят чрез индивидуални и групови срещи; чрез сайтовете на МИКЦ, Младежки център, Евродеск и фейсбук страницата, където непрекъснато се публикува актуална информация свързана както с дейностите, така и с новини и съобщения, които вълнуват младите хора. Информационни услуги се предоставят и по училища, младежки територии, клубове и места, където се събират млади хора.

Проведени бяха 7 еднодневни обучения с участието на 140 младежи в резултат, на което младите хора повишиха своите умения за ефективно общуване, придобиха умения за решаване на комфликти, получиха знания за печелене на дебати, научиха как успешно да кандидатстват за работа, повишиха своята информираност по въпроси за превенция на рисково сексуално поведение и злоупотребата с наркотични вещества.

За отчетния период са предоставени 107 индивидуални и 54 групови консултации обхващащи профилактика на здравето, етнография, естетика, превенция на престъпността, превенция на ХИВ/СПИН, психологически и юридически индивидуални консултации, превенция на рисково и девиантно поведение, мода и красота, умения за решаване на проблеми, планиране и реализация на младежки инициативи и др. Консултантските услуги се предоставяха чрез МИКЦ и утвърдената с годините „Открита младежка приемна”, която включва 7 специалиста – юрист, психолог, еколог, етнограф, естет и др. Броя на консултираните млади хора е 2516. Интерес към предоставените консултации проявиха и родители – проведени са 9 семейни психологически консултации.

През изтеклата година бяха проведени 9 информационни кампании: „Безопасен интернет”, Кандидатстудентска кампания, „Права на европейският гражданин. Доброволческа кампания - набиране на доброволци за световно първенство по голф, което се проведе на голф игрището „Тракийски скали” край град Балчик. Включиха се 75 младежи от Добрич. Всички те получиха сертификат за участието си. Другите кампании са: 11 август - Международен ден на младежта, „Да раздвижим България”, Антиспин кампания – „Заразявай с любов, а не с ХИВ”, 5 декември – Ден на доброволеца.

За осмисляне свободното време на младите хора през отчетния период се проведоха 125 инициативи - 42 концерта, 39 радиопредавания, 8 спектакъла на театралните студия, 36 изложби в които се включиха над 2 500 младежи на възраст от 15 до 29 г. Инициативите се провеждаха в Общински младежки център и на територията на град Добрич.

Проведените инициативи отговарят на потребностите на младите хора, за изява на техните таланти на публични сцени. Чрез радиопредаванията до все по- голям брой младежи достигнаха позитивни послания и информация, възпитаващи в общочовешки и европейски ценности. Инициират се организирането и осъществяване на дейности от самите тях.

Приоритет III. Здравословен начин на живот


  • Млади хора, практикуващи спортни дейности;

Общо около 3 000 млади хора спортуват в град Добрич благодарение на изградените и функциониращи спортните клубове, секции, школи и др. Регистрираните спортни клубове на територията на Община град Добрич са 36 на брой с обща членска маса 900 човека. Повечето от тях са млади хора и те имат възможността активно и професионално да спортуват следните видове спорт: хандбал, волейбол, баскетбол, лека атлетика, футбол, карате, бокс, вдигане на тежести, колоездене, художествена гимнастика, ориентиране, бридж, шахмат, тенис на маса, културизъм, конен спорт и др.

Освен удовлетворението от постигнатите изключително добри резултати на регионални и национални първенства, спортът развива в подрастващите и младите хора редица ценни лични качества, необходими за успешната реализация в професионалния и личен живот.

В град Добрич се намира единственото за областта спортно училище „Г. Ст. Раковски”. През учебната 2013/2014 г. в него се обучават 211 спортисти от 5 клас до 12 клас, разпределени в 9 вида спорт. Заслужава да се отбележи факта, че само за календарната 2013 година са завоювани 21 златни, 50 сребърни и 72 бронзови медали.


  • Ниво на информираност и придобити умения и знания за здравословен начин на живот.

Дейностите по „Профилактика на болестите и промоция на здравето” се реализират на базата на Националната здравна стратегия „По-добро здраве за по-добро бъдеще на България”. Основната стратегическа цел е промоция на здраве и профилактика на болестите.

Сред приоритетните целеви групи за провеждане на здравно-образователни инициативи и кампании са учениците и младите хора на гр. Добрич. През 2013 г. РЗИ – Добрич проведе такива дейности по следните Национални и Регионални програми:


1. Национален план за действие по околна среда и здраве:

  • По повод отбелязването на 22 април „Световен ден на земята” и 5 юни „Световен ден на околната среда” са организирани 2 изложби по училищата в град Добрич и в областта на тема „Природа и здраве”, в които са взели участие 60 ученика;

  • През 2013 г. в училищата на град Добрич са проведени 11 лекции и обучения по програмата, като са обхванати 308 ученика.


2. Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в РБългария:

        • През 2013 г. в училищата на град Добрич са проведени 46 лекции и обучения на тема „Превенция на тютюнопушенето”, като са обхванати 1112 ученика;

        • В училищата на град Добрич е проведена Кампания по повод на 31.05.2013 г. – Световен ден без тютюнопушене;

        • През месец май 2013 г. е проведена кампания за популяризиране дейността на „Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене” сред младите хора;

        • През месец септември за пръв път в България е проведена кампания: „Деня на Екс пушача” с мото: „Екс пушачите са неудържими”;

        • Кампания е проведена по повод 21 ноември – Международен ден без тютюнопушене в училищата на област Добрич;

        • Национален ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. За учебната 2012/2013 г. до втори етап на конкурса са класирани учениците от ПГ по туризъм „П. К. Яворов” с класен ръководител Анна Петрова;

        • Клуб на непушача „Аз не пуша и искам другите да знаят... ” към ОУ „Стефан Караджа” град Добрич се включи активно във всички дейности, организирани по Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в РБългария.

        • В Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене през 2013 г. са консултирани и е направено замерване с апарат Smokerlyzer на 244 младежи от град Добрич.


3. Национална програма за профилактика на ХИВ/СПИН в РБългария:

  • РЗИ – Добрич е провела Кампания по повод на Втория етап от Националната АНТИСПИН кампания - Ден на влюбените, 14 февруари:

  • проведени са беседи и обучения в училищата на град Добрич по темите: „Превенция на ХИВ/СПИН”, „Превенция на рисково сексуално поведение” и др.;

  • на 12.02.2013 г. в Общински младежки център „З. Стоянов” – град Добрич по случай Деня на влюбените е проведен концерт с викторина, демонстрационни игри и конкурс за най-оригинално любовно послание с награди. Раздавани са презервативи и червени балони;

  • на 14.02.2013 г. на пл. „Демокрация” в град Добрич е отбелязан Денят на влюбените, като са раздавани „кондом с бонбон“, червени сърца с презервативи, късметчета с любовни послания и червени балони.

  • По повод на Третия етап от Националната АНТИСПИН кампания за 19.05. - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ – Добрич е проведе поредица от инициативи в град Добрич:

  • на учениците от училищата на град Добрич са проведени беседи и обучения по темата, като са раздавани презервативи и здравно-образователни материали;

  • на 16.05. в центъра на град Добрич до театъра заедно с младежи от Общински клуб К7 град Добрич е засадена леха от цветя, като символ на съпричастност към жертвите на тази страшна болест;

  • на 19.05. в градския парк „Св. Георги” е проведена общоградска кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН с участието на млади хора от училищата на град Добрич, на която са раздавани презервативи, здравно-образователни материали, запалени свещички и е запазена минутка мълчание в знак на съпричастност към засегнатите от вируса на СПИН. Вечерта на 19 май свещички са запалени и в ученическото общежитие на град Добрич.

  • През лятната ваканция в ученическите лагери на територията на област Добрич – с. Кранево, КК „Албена и град Балчик е проведена Кампания „Ваканция без риск”, по време на която са реализирани обучения с ученици от цялата страна на тема „Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ”, „Превенция на рисково сексуално поведение”, „Превенция на тютюнопушенето”, „Превенция на зависимости” и др.

  • По повод 1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН и Националната АНТИСПИН кампания, РЗИ – Добрич е организирала:

  • обучения и дискусии на теми „СПИН и СПИ”, „Превенция на ХИВ/СПИН”, „Превенция на рисково сексуално поведение” и др. в училищата на град Добрич;

  • На 29.11.2013 г. пред Общински младежки център ”З. Стоянов” – град Добрич е оформена червена панделка от млади хора;

  • На 29.11.2013 г. от 19.00 ч. в Общински младежки център ”З. Стоянов” – град Добрич е проведен концерт по случай Световния ден за борба срещу СПИН – 1-ви декември.

  • През 2013 г. са проведени 62 лекции и обучения в училищата на град Добрич по темите: „Превенция на ХИВ/СПИН”, „Превенция на сексуално преносими инфекции”, „Контрацепция” и др., като са обхванати 1124 ученика.


4. Проект на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2013- 2020 г. – нездравословно хранене:

  • През 2013 г. са проведени 11 лекции и обучения на тема „Здравословно хранене” в училищата на град Добрич, като са обхванати 222 ученика.

  • Изработен е информационен бюлетин по повод на 16.05.2013 г. – Европейски ден за борба със затлъстяването.


5. Програма СИНДИ

  • Кампания за повишаване на двигателната активност е организирана във връзка с 10.05.2013 г. – Световен ден на движението. На площад „Свобода” град Добрич е проведен „Зумба – парад”, като в инициативата са се включили около 200 деца, ученици и граждани, които са подкрепили мотото „Движението, това е здраве”.

  • През 2013 г. в училищата на град Добрич са проведени 61 лекции по теми, касаещи рисковите фактори за поява на хронични неинфекциозни заболявания, като са обхванати 1240 ученика.


6. Регионална програма „Профилактика на наркоманиите в област Добрич”

  • Във връзка с Международния ден срещу злоупотребата с наркотици - 26 юни, РЗИ – Добрич е организирала Кампания, в която са проведени лекции и беседи с рискови групи (400 деца и младежи) срещу злоупотребата с наркотици в периода от 03.06. до 25.06.2013 г. в училища на област Добрич.

  • През 2013 г. са проведени 28 лекции и обучения в училищата на град Добрич на тема „Превенция на зависимости”, като са обхванати 525 ученика.


Приоритет IV. Превенция на социалното изключване на млади хора в неравностойно положение

За конкретната целева група – младежи от 18 до 25 години на територията на Община град Добрич се предоставя една социална услуга – преходно жилище. Тази услуга е насочена към младежи, напуснали специализирани институции и услуги резидентен тип за деца. През 2013 г. с младежите от Преходно жилище се работи в посока социализация в няколко направления. Всички потребители се обучават и подпомагат да извършват самостоятелно домакински и хигиенно-битови дейности, като усвояват умения за самостоятелно водене на домакинство и бюджет, което компенсира дефицити в тази област. С помощта на специалистите от Преходно жилище, младежите, които са завършили образованието си се регистрират в Дирекция „Бюро по труда”, където се включват в различни програми, за да придобият умения за самостоятелно търсене на работа и подготовка за кандидатстване. Организират се срещи с работодатели, като им се посредничи при започване на работа. През 2013 г. двама младежи са работили по програми на Дирекция „Бюро по труда”, единият по ОП „РЧР” – „Старт в кариерата”. Между социалната услуга и Дирекция „Бюро по труда” са изградени изключително добри връзки за сътрудничество, което работи изцяло в полза на младежите. Потребителите се обучават да търсят самостоятелно жилище, да се договарят, да формират бюджет. Услугата успешно си сътрудничи със Сдружение „Варненски майки” и Частно училище по туризъм град Добрич, с помощта на които двама младежи са завършили първо ниво на обучение по част от професия по образец на МОН, предстои да бъде включен още един.

Всички останали социални услуги на територията на Община град Добрич, работят с възрастова група над 18 г. и предоставят услуги за лица от различни рискови групи, включително и младежи от 18-25 г.:


  • Дневен център за възрастни с увреждания – с 10 потребителя;

  • Център за социална рехабилитация и интеграция – с 8 потребителя;

  • Дневен център за възрастни с психични увреждания – с 4 потребителя;

  • Защитено жилище – с 2 потребителя.

През 2013 година, съвместно с Фондация „Св. Николай Чудотворец” град Добрич, младежите от Защитено жилище са били включени в Проект „Сподели дома”. Фондация „Св. Николай Чудотворец", работи от две години по пилотен проект „Сподели дома”, целящ прилагане в България на заместващата грижа. Услугата се състои в занимания на специалисти с хора с умствени затруднения във време, когато за техните родители и близки е удобно или наложително да разполагат с лично време. През двете години на действие на проекта, услугите са финансирани със средствата от проекта, на стойност 24 900 лева. Били са наети шестима специалисти, които са посрещнали в дома си 24 души, като 11 от тях са направили по 2-3 или повече посещения. Най-често от грижата са се възползвали момичета от защитените жилища в Добрич. Всички са се почувствали обградени с повече внимание, различно от това на близките или в институциите, които вече посещават.


Каталог: files -> info pages
info pages -> Възнагражденията на Секционните избирателни комисии ще се изплащат на 11 и 14 ноември 2011 г
info pages -> Кметства в общината Телефонен код Служебен телефон
info pages -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
info pages -> Технически спецификации технически изисквания за безоловен бензин а – 95Н
info pages -> Програма за развитие на читалищната дейност в община град добрич 2015
info pages -> Технически спецификации охраната на общинските обекти чрез охранители
info pages -> Технически спецификации охраната на общинските обекти чрез охранители
info pages -> Програма за опазване на околната среда 2016 2020 г. Общинска програма за опазване на околната среда 2016 2020 година


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница