Ад във връзка със сигнала на Съвета на бюрата Зелена карта зк „лев инсДата15.08.2018
Размер33.31 Kb.
Относно: Становище на ЗК „Лев Инс“ АД във връзка със сигнала на Съвета на бюрата Зелена карта

ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД е утвърден лидер с дългогодишен опит в застраховането.

Предвид това, дружеството проявява сериозна адекватност и отговорно отношение към своята дейност, както в страната, така и в системата „Зелена карта“. Усилията ни са насочени в посока навременно плащане на дължими претенции към нашите кореспонденти в чужбина и към момента, предвид Вътрешните правила на Съвета на бюрата, няма претенции, които да не са удовлетворени в законоустановения срок.

За да бъдат защитени поверените ни от застрахованите лица финансови ресурси, всяко плащане на щети от страна на компанията трябва да бъде обосновано и доказано с представянето на пълен набор от документи по преписките. За изминалата година предявените искания за гаранция са единични случаи, като същите съставляват под 0,1 % от всички предявени претенции.


Като водещо дружество на българския застрахователен пазар, „Лев Инс“ е сериозен клиент на всеки кореспондент, който следва да обслужва щетите на компанията по системата „Зелена карта“. През годините сме имали и негативен опит с кореспонденти, в работата на които е липсвало качество и капацитет за обработка на обема щети. По тази причина „Лев Инс“ е прекратявала своевременно партньорството си с тях. Към настоящия момент, при избора на нови партньори – кореспонденти, сме прецизни и се водим от необходимостта да се подбере най-подходящият, с цел опазване интересите на застрахованите. Дружеството обслужва предявените към него претенции в абсолютно всички държави членки на многостранното гаранционно споразумение.
В подкрепа на казаното до тук, представяме статистически данни за сравнение между предишния и настоящия кореспондент на територията на Италия. За периода 2014 – 2015 г., новозаведените преписки, като изплатени суми и/или начислен резерв, са съответно EUR 11 839 529 и EUR 12 208 052 за всяка една от посочените години. От 01.01.2016 г. започнахме работа с новия си кореспондент на същата територия, като съответно за календарната 2016 г. тази цифра се намали до EUR 4 245 812. Съотношението е приблизително 3 към 1.

Идентична е статистиката за територията на Румъния за периода 01.07.2015 г./30.06.2016 г., където новозаведените преписки като изплатени суми и/или начислен резерв са съответно: EUR 6 064 110, а за следващия период до 30.06.2017 г., цифрата е EUR 2 158 136.


Бихме искали да акцентираме върху това, че голяма част от изложените от Съвета на бюрата „Зелена карта“ нарушения и задължения представляват претенции, надхвърлящи участието на застрахователя във всяка една щета и попадат в отговорността на презастрахователите за съответната година. „Лев Инс“ е работил и продължава да работи с водещи презастрахователи, сред които Swiss Re, Hannover Re, Scor, Лойдови синдикати (Markel, Novae), Partner Re, Trust Re, Deutsche Rueck и XL Catlin, които са с доказан международен опит и висок кредитен рейтинг.


Предвид гореизложените факти и данни, бихме искали да засегнем и проблема за използването на български застраховки „Гражданска отговорност“ за чуждестранни автомобили, чието постоянно местопребиваване е в държави, различни от България. Най-разпространени са случаите на заобикаляне на местните законодателства на Италия и Румъния. Поради драстичната разлика в цената на застраховката (в Италия), както и с цел избягването на допълнителни финансови тежести (в Румъния), непрекъснато се заобикаля българското и чуждестранното законодателство от страна на хора, които управляват автомобили с български регистрации, а живеят на териториите на други държави, където обичайно ползват и управляват тези автомобили. Това явление представлява изнасянето на застрахователния риск на териториите на държави, за които българската застрахователна премия по никакъв начин не кореспондира с размерите на обезщетенията там. Поради тази причина, при сключване на нови полици, „Лев Инс“ е въвела мерки за проверка на действителния собственик и ползвател на автомобила, както и система за проверка на предходна щетимост по аналогия на международно утвърдения стандарт „бонус-малус”.

Вярваме, че въвеждането на „бонус-малус“ и у нас ще дисциплинира шофьорите, които ще заплащат адекватна премия на покритието, което получават. По този начин застраховките на автомобили с българска регистрация, които се управляват обичайно извън страната, значително ще намалеят.


При така описаните обстоятелства, става ясен стремежът ни да получаваме максимална яснота относно бъдещи плащания и по този начин да бъде отхвърляна всяка необоснована претенция.

Политиката на дружеството е да защитава интересите на ползвателите на застрахователни услуги. В изпълнение на тези ангажименти, компанията зачита автономността и не осъществява вмешателство в работата на кореспонденти, утвърдени от Национално бюро на друга държава, нито възприема за добра практика натрупването на задължения. Поради тази причина, своевременното обезщетяване на пострадалите лица, е основен приоритет в работата ни.
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница