Адам Смит 1723-1790



Дата24.10.2017
Размер81.88 Kb.
#33091
Адам Смит 1723-1790

Издава първото научно обяснение на функционирането на капиталистическото пазарно стопанство във условията на свободна конкуренция.

За първи път в ИИТ смит разработва цялостна икономическа теория която отговаря на интересите на развиващия се промишлен капитал. Смит прави това във времето когато основна организационна форма на ед...рото пройзводство е манифактурата, и преобладава ръчния труд. Смит е роден в Кир Калви на 5 юли. Баща му е бил митнически работник.Учи в родния си град и на 14 год постъпва в университета Гласлол, като студент по философия и логика, но усилено изучава и математика, по късно отива в Оксфор където остава 7 год. Живее уединено отдаден изцяло на образованието си. Учи математика, антична литература, реторика,теология, логика, право, история, философия, морал и мечтае да напише „История на цивилизацията” . бил е един от най обеазованите хора в на своето време.През 1748г. започва да чете лекций по реторика и литература в Единбур.През 1751г. отива в университета в Гласгол.Четири години по късно става ръководител на катедрата по нравствена философия, към тази катедра спадали дисциплините етика,право и политика. Политиката включвала това което наричаме днес икономическа политика и редица икономически проблеми.През 1759г. издава лекцийте си в книга под заглавие „теория на нравствените чуства”.През 1761г. се отказва от работата си в университета и става възпитател на херцог Бърлей. С него прекарва 3 год. В пътешествие из Европа,. В Париж се запознава с физиократите Кене, Тюрго и с философите Дидро, Далбер. По време на това патешествие пише писмо до Давид Хю , че от скука е започнал да пише книга.После се завръща в родния си град и в продължение на 12 год. Пише „богатството на народите”. Книгата излиза през 1776г. в края на живота си защитника на либерализма по ирония на сътбата работи на митницата.

МЕТОДОЛОГИЯ- Дуализъм

Най характерното за методологията на Смит  е че е дуалистична, причината за това е че Смит не узпява да съчетае индукцията и дедукцията.  Като две страни на единния научен метод, в резултат на това той често представа външната страна на нещата, като тяхна вътрешна същностна природа.  Самостоятелното прилагане на двата метода без нужната връзка между тях е причина за двойнствената система между тях, но той не забелязва тези противоречия.Като най съществен метод Смит издига логическата абстракция, тя му дава възможност да вникне в същността на нещата. Икономическите категорий закономерностти, явления и процеси  разглежда метафизически т.е иследваните категорий ги представя като вечни и неизменни. Задачатаб на политическата икономия сперед смит е да изследва създаването на богатството и има две страни:

1)Позитивна страна – да анализира обективната икономическа действителност и да разкрие закономерносттите на нейното развитие.

2)Нормативна страна- да разработи препоръки за икономическа полити на фирмите и дъжавата.

Смит успява да разгледа две страни на човека: нравствената и икономическата , в две свой произведения:

 

1)   „теория на нравствените чуства” според Смит в нравствения си свят  човек се ръководи от чуството си на симпатия(стремеж за участие за това което се случва..) и се направлява от Алтуистични (добро към хората)



2)        Второто пройзведение „иследване върху природата и причините за богатството на народите”  в него С мит развива идеята чрез икономическия си свят човек действа воден от чуството на егоизма(личен користен интерес преследва в стопанската дейност) и се направлява от Невидимата ръка.  Под невидимата ръка Смит разбра стихийното действие на икономическите закономерностти на който хората се подчиняват незевисимо от свойте желания. Според Смит в икономиката и обществото има естествен ред и естествени закони, той ги разглежда като вечни и неизменни, веднъж завинаги дадени. Именно спонтанното непредвидливо, непреднамерено действие на тези естествени закони, е невидимата ръка.  Невидимата ръка най добре проявява своето действие на пазара в конкуренцията . Невидимата ръка не е конкуренцията  Смит обаче не вижда връската между двата свята, т.е според него човек постъпва по един начин във социалните си отношения с другите хора а по друг в бизнес отношенията си.  Източник на богатството според Смит е трудовата пройзводствена дейност, независимо от нейния вид и отрасъл който се прилага.Смит разглежда личността като xomo и oekonomikus икономиески човек. Той преследва свойте егоистични интереси но в същото време по най добрия начин допринася за разтежа на пройзводителните сили богатството и въобще за развитието на обществото като цяло. Адам Смит е защитник на либерализна и ненамесата на държавата в икономиката. Той разработва програма за свободна търговия която е насочена срещу меркантилизма, така се ражда движението за свободна търговия, фритредерство, което става знаме на английската промишлена буржоазия от 19 век.Ето какво пише Смит в защита на либерализма : „да се забранява на цял народ  да правят продукта на труда си, всичко което може или да влага своя капитал и промишлен труд по такъв начин който той смята за себе си най изгоден е явно нарушение на най свещенните права на човечеството”.

Обществото Смит разглежда като съюз за размяна, в основата на който лежи размяната на различните видове труд. Смит не прави разлика между манифактурно разделение и обществено разделение на труда в резултат на което цялото общество оприличава на една грамагна манифактура.Размяната представя като естествено явление обусловено от егоизтичната природа на човека, размяната е вродена. Човек по природа има сконност към размяна , а вследствие на нея се е появило разделението на труда. След като веднъж са възникнали размяната и разделението на трудас според Смит те се развиват едновремнно като взаимно се стимулират. Т.е. развитието на едното води до развитието на другото.

ПРОЙЗХОДА НА ПАРИТЕ вижда във взаимно – обуславящото се развитие на размяната и разделението на труда. Разглежда появата им като естествено явление, те стихийно са се отделили от стоковия свят, в резултат на развитието на размяната. Преди всичко ги разглежда като средство за обръщение. Той ги нарича „велик двигател на обръщението”  и „велико оръдие зас търговия”. Според Смит парите са обикновенна стока която е най търсена и най удобна. Освен функцията средство за размяна той вижда и функцията мярка на стойността

2. РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ТРУДА 

Според Смит трудът е източника на икономическия разтеж, за да покаже значението на разделението на труда, той дава пример с една манифактура за пройзводство на кърфици.  Според него ако всеки работник сам прави кърфици ще пройзведе за един ден около 20 броя. Но в резултат на разделението на труда се пройзвеждат по 4800  кърфици на човек.

Три са основните причини: разделението на труда да доведе до нарастване на пройзводителността:

1)   Повишава се умението, ловкостта и изкуството на отделния работник.

2)   Икономисва се време за преход от една работа (операция) към друга.

3)   Създават се условия и се изнамират машини, който позволяват на един работник да изпълняват работата на повече работници.

 

Според Смит обема на пройзводството и потреблението на всеки народ зависи от броя на населението ,заетост със пройзводителен труд и от равнището на пройзводителността на труда. Според Смит решаваща роля има втория фактор „пройзводителността на труда ”  и го свързва тясно с растежа на разделението на труда т.е по голямото разделение на труда , води до по голяма производителност на труда и от там до потреблението.



ТЕОРИЯ ЗА СТОЙНОСТТА

Смит за първи път след  Аристотел прави разграничение между потребителна и разменна стойност на стоките. От първата разбира продължитеността на даден предмет, а втората възможността да се размени за други предмети.  Смит обаче не вижда връска между двете. И категорично подчертава че в иследването си има за предмет6 изясняването на принципите, който регулират единствено разменната стойност.  За да се открият тези принципи , според него трябва да се отговори на следните три въпроса:

1)   Кое е истинското мерило на разменната стойност или в какво се състой действителната цена на всички стоки?

2)   Кой са различните части от който е съставена или образувана тази действителна цена?

3)   Кой са причините който пречат  пазарната цена т.е фактическата цена на стоките да съвпада точно с тяхната естествена цена. (Кои са причините пазарната цена да се отклонява от стойността.)

При отговора на първия въпрос дава две определения:

Разменната стойност на стоките се определя от изразходвания за тяхното пройзводство труд. Размяната на стоките на пазара се извършва в съотведствие със вложеното в тях количество труд.  Смит има разбирането че величината на стойността се определя не от фактическите разходи на труд на отделния стоко-пройзводител, а от тези разходи който са направени в обичайни средни пройзводствени условия при дадено състояние на обществото.  Според Смит квалифицирания и сложен труд за единица време създава повече стойност отколкото неквалифицираният и прост труд.  По нататък при отговора на първия въпрос Смит дава второ определение според което стойността на всяка стока за този който я притежава е равно на количеството труд което може да купи за нея или да получи в свое разпореждане . стойността тук той определя с купуваемия труд.  При отговора на втория въпрос Смит дава трето определение на стойността според което твя се определя като функция от трите дохода: работна заплата, печалба и рента. Това е така наречената догба на Смит която гласи: „работната заплата, печалбата и рентата са трите първоначални източника на всеки доход както и на всяка разменна стойност” Смит стига до извода че трудът е регулатор на стойността само в първобитното състояние на обществото т.е при простото стоко пройзводство където се пройзвежда за пазара но се не използват наемни работници, а при капитализма стойността се определя от трите дохода(работната заплата, печалбата и рентата) . Кои са причините пазарната цена да се от стойнбостта Смит стига до извода че това отклонение е случайно и временно. Според него механизма за търсенето и предлагането установява пазарното разновесие и свежда пазарната цена до стойността.

КЛАСИ И ДОХОДИ

 

При разглеждането на         и изхожда от положението че в обществото има 3 основни класи:



1)   Класата на земевладелците- който притежават главното средство за пройзводство(земята) и получават доход рента.

2)   Класата на капиталистите тя владее другите средства за пройзводство и получава доход под хормата на печалба, Смит не прави разлика между капиталисти заети в промишлеността и селското стопанство. Но от капиталистите отдля тези който отдават в заем паричен капитал на промишлените капиталисти.

 

 Доходът от заемен капитал е лихвата , и в нормани условия е част от печалбата на промишлените капиталисти.



3)   Класата на наемните работници- те не притежават средства за пройзводство а само двете си ръце, способността да се трудят. Те получават доход под формата на работната заплата.

 

Освен тези основни класи има и други групи и слоеве заемащи промеждутачно положение от гледна точка на характера на техните доходи. Доходите на основните класи, са първични,  докато доходите на другите групи са първични т.е техният източние е или печалбаили рента или работна заплата.



 

4.1. РАБОТНА ЗАПЛАТА

Смит има 2 виждания :

1)   Смит определя работната заплата като единствен трудов доход според него продуктът на труда е естесвено възнаграждение за труда или работна заплата. В първобитното общество целия продукт е принадлежал на работника , но с появата на частната собственост, работника е принуден да отстъпи част от продукта на собственика на земята и на собственика на другите средства за пройзводство.

 Предпоставка за работна заплата има тогава когато работника и собственика на капитала , който му дава работа са две различни лица. Според смит при тези условия работната заплата е част от стойността на продуката на труда .

 

2)   Смит разглежда работната заплата като цена на труда продаден на капиталистите. Труда се третира като обикновенна стока която има своя естествна и пазарна цена. При този втори вариянт няма подялба на продуката на труда. Работната заплата според Смит се определя от стойността на наеобходимите жизнени средства за съществуване на работника и неговото семейство. Долната граница на тези средства е физическия минимум, ако работната заплата падне под този минимум , работниците няма да може да се възпройзвеждат. Това в възможно в страни в който икономиката е в Регрес.



А в страни където се наблюдава умерен или още повече ускорен стопански напредак работната заплата освен минимума вклучва и една друга съставка от средства за живот чийто размер се определя от установилите се норми на потребление, традиций и равнището на културата. Смит поставя работната заплата в тясна зависимост от законите на пазара. Според него пазарния механизъм удържа естествената(средна- нормална) работна заплата на определено разнище като ограничава отклоненията на фактическата (пазарната) работна заплата от това равнище. 

Смит се застъпва за високи работни заплати.  Относително високата работна ще



  Смит осъжда разширяващото се мислене че високата работна заплата прави работника мързелив.

Препоръчва да се дават високи работни заплати и съветва предприемачите да не се страхуват от нарастването на работната заплата защото пазарът ще ограничи нейният растеж
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница