Акценти от пресата на 27. 11. 2013 г. Възрастта за пенсия спира да расте през 2014 г,,Труд – 7 стрДата15.10.2018
Размер254.62 Kb.

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСПАкценти от пресата на 27.11.2013 г.

Възрастта за пенсия спира да расте през 2014 г, ,Труд – 7 стр.

Възрастта и стажът за пенсиониране няма да се увеличават през 2014 г. Това решиха депутатите от управляващото мнозинство с окончателното приемане на бюджета на НОИ. И догодина мъжете ще могат да се пенсионират при възраст 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца. За жените изискванията ще са 60 години и 8 месеца и стаж от 34 години и 8 месеца. Спирането на предвиденото от ГЕРБ повишение на възрастта и стажа с по 4 месеца ще увеличи пенсионерите с около 15 000 и ще струва 45,5 млн. лв. Общият разход за пенсии за 2014 г. ще надхвърли 8,1 млрд. лв. - с близо 400 млн. лв. повече спрямо т.г.


Замразяват за година възрастта за пенсия, Стандарт - стр. 5

15 300 души повече с пари за старост, хазната ще издържи, каза Адемов. Близо 15 300 повече българи ще могат да се пенсионират догодина заради замразяването на пенсионната възраст и стажа. Депутатите окончателно гласуваха, че през 2014 г. условията за излизане в пенсия остават същите като през тази година. За мъжете, които се трудят при трета категория, това са навършени 63 г. и 8 мес. и навъртян стаж от 37 г. и 8 мес., а за жените - навършили 60 г. и 8 мес. и стаж 34 г. и 8 мес. "Мечешка услуга" нарекоха от ГЕРБ замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране. Според партията, при чието управление от 2012 г. започна увеличението им с по 4 месеца всяка година, така хората били обричани на ниски пенсии. "Ако не свиете разходите на НОИ, скоро постъпленията от корпоративните и подоходни данъци няма да могат да покриват пенсиите и ще се наложи да вдигате осигуровките", заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. "Реалната възраст на пенсиониране в България е 64 г. и 5 мес. за мъжете и 61 г. и 3 мес. за жените. Тя е значително по-висока от средната за ЕС, където мъжете се пенсионират на 61 г. и 7 мес., а жените - на 61 г. и 5 мес.", посочи депутатът от Коалиция за България Георги Гьоков. Според него увеличението на пенсионната възраст при управлението на ГЕРБ не е довело до ръст на пенсиите, нито пък е спестило съществени разходи от бюджета на НОИ. Сметките показват, че направените икономии са за 35 млн. лв. на година. Замразяването на възрастта и стаж ще бъде само за една година. Това увери Корнелия Нинова от БСП по повод опасенията на опозицията, че спирането на реформата ще продължи по-дълго време. През 2014 г. трябва да бъде изработен механизъм, с който да се обвърже пенсионната възраст с продължителността на живота.


Парламентът замрази условията за пенсиониране през 2014 г., в. Сега - стр. 1, 3

Пенсиите отново ще се индексират по швейцарското правило, но таванът им остава до 2018 г.

Условията за пенсиониране през 2014 г. няма да се променят за най-масовата трета категория труд. Това ще позволи и през 2014 г. жените да се пенсионират на 60 г. и 8 месеца при 34 г. и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 г. и 8 месеца при 37 г. и 8 месеца стаж, както беше и през т.г. Това гласува окончателно парламентът със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Според реформата на ГЕРБ догодина и двете изисквания трябваше да се увеличат с по 4 месеца. Хората, които имат поне 15 години труд, пък ще могат да излязат в пенсия на 65 г. и 8 месеца, както е и сега. Планът на ГЕРБ предвиждаше догодина възрастта за тях да стане 66 г.
Обмислят поетапно вдигане на осигуровките за пенсия от 2015 г., в.24 часа- стр. 5

Възможностите за увеличение на осигурителните вноски за пенсия започват да обмислят управляващите. Ще се търси възможност то да започне от 2015 г., научи в. „24 часа".„Има нужда от сериозно обмисляне на модела на пенсионната система откъм приходната част", заяви шефът на бюджетната комисия на парламента и зам.-председател на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев вчера при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. на второ четене.Повод за думите му бяха упреци от страна на ГЕРБ, че БСП и ДПС само увеличават разходите на пенсионната система, без да вкарват нови приходи. През следващата година дефицитът на НОИ само от изплащането на пенсиите ще бъде 1,78 млрд. лв. Над 50% от парите ще бъдат платени с трансфер на данъци от държавата, а не от събрани осигуровки, а до 2-3 години този дял ще стане 70%, каза Владислав Горанов от ГЕРБ, бивш зам. финансов министър.

„Може да се мисли по адекватността на вноските", коментира по-късно през деня министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
ГЕРБ поискаха орязване на пенсиите, Всеки ден - стр. 2

ГЕРБ предложиха ново окастряне на бюджета за пенсиите с 45 милиона лева. Само преди дни финансовият министър по време на тяхното управление Симеон Дянков обяви, че горчиво съжалява, че не е вдигнал пенсиите и си посипа главата с пепел за отмяната на т.нар. швейцарско правило. От БСП и ДПС още преди месеци решиха да го върнат и така доходите на възрастните да се изчисляват всяка година спрямо инфлацията в страната. В същото време ГЕРБ поискаха да се вдигнат обезщетенията за безработица, както и за рехабилитация на работещите. Бившите управляващи скочиха срещу замразяването на възрастта за пенсиониране с 1 година,но мнозинството в парламента го одобри и на второ четене с приемането на бюджета за общественото осигуряване. Според екс социалния министър Тотю Младенов правителството не прави нищо, за да стабилизира пенсионната система. Позицията му обаче бе разгромена с аргументите на червените и ДПС.


Изчисляват майчинските 18 месеца назад, Монитор - стр. 5

Промяната ще засегне 42 000 семейства. Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 1 г. ще се изчислява според доходите на майката от последните 18 месеца. Това решиха депутатите, които вчера приеха окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.

С тази промяна целим да облекчим майките, защото много от тях бяха ощетени от този период на изчисление, аргументира се зам.-шефът на социалната комисия в НС Георги Гьоков. Срокът беше увеличен по времето на ГЕРБ. През 2011 г. периодът за изчисление на майчинските нарасна от 12 на 18 месеца, а през 2012 г. на 24 месеца. Промяната, която ще влезе в сила от 1 януари догодина, ще засегне около 42 000 семейства, изчислиха от БСП . Разчетите показвали, че намаляването на периода ще доведе до ръст на средното обезщетение с 12 лв. По данни на НОИ средното майчинство през първото полугодие на годината било 343,45 лв. Намаляването на периода щяло да струва 3 млн. лв. годишно.

Според бюджета на ДОО от 1 януари майките на деца между 1 и 2 г. ще получават по 340 лв.Ставаш лекар без пари, Стандарт – 1 стр.

Хазната ще плаща студентски такси за дефицитни кадри. Съвсем скоро бъдещите лекари може да следват без пари. Просветното министерство обмисля варианти, при които със средства от Европа да бъдат покрити таксите на младежите, учещи в приоритетни за държавата специалности. Другата идея е техните стипендии да бъдат увеличени, разказа зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. Става дума за професии като педагогика, медицина, компютри и някои от инженерните специалности, в които имаме недостиг на кадри. "Това не е окончателният списък. Ще разработим цял комплекс от мерки за привличане на млади хора, които не се изчерпват само със стипендиите. Все още обсъждаме какви да бъдат, засега това е само един от вариантите", обясни Кръстев пред "Стандарт". Парите ще бъдат по новата европрограма "Наука и образование", която се очаква да тръгне догодина.


Лекарствата от НЗОК няма да поскъпват за пациентите, Сега - стр. 3

Лекарският съюз сезира прокуратурата за резерва на касата, похарчен от ГЕРБ

Пациентите няма да доплащат повече за медикаментите, които частично се покриват от здравноосигурителната каса. Няма да има поскъпване на лекарствата, касата не е приела предложението на фармацевтичния съюз, заяви вчера здравният министър Таня Андреева в парламента. Изказването й бе по повод предложениe на съсловната организация пациентите да поемат от джоба си половината от отстъпката на аптеката. Миналата седмица от Асоциацията на собствениците на аптеки предупредиха, че промяната би увеличила цената на тази категория лекарства средно с 8-10%. Оттам предупредиха и за още една опасност - аптеките също да се окажат с лимити заради друго предложение на фармацевтичния съюз. То предвижда времето за обработка на рецептите от магистър фармацевт да е минимум 6 минути, което позволява най-много 660 рецепти на месец. Идеята е да се гарантира качествено обслужване, но на практика може да затрудни хората в малките населени места, където няма много аптеки.
Д-р ЕМИЛ РАЙНОВ: НЗОК бе безогледно одържавена, Дума - стр. 13

За пръв път в управлението на НЗОК ще има представителство на хората с увреждания и на общините, категоричен е вносителят на проекта. Не бих казал “едва сега”, защото връщането на обществения характер на касата бе част от предизборната програма на БСП . Само да напомним, през 2009 г. касата бе одържавена от ГЕРБ по груб административен начин и бяха премахнати и Събранието на представителите, и Контролният съвет, а ръководителят на НЗОК стана политическа фигура. Грабежът на резерва, трансфера на средства от здравноосигурителни плащания към държавата нямаше да се случат, ако касата не бе одържавена. По-одържавена, отколкото е в момента, касата никога не е била. Ако имаше Събрание на представители, Симеон Дянков нямаше да си позволи да вземе резерва. ГЕРБ са длъжници на здравноосигурените в България.


Провокация: 14-годишният Сашко си продава органите в eВay, „24 Часа"

"Искам да си продам органите, почти не са ползвани, ще си ги получите след смъртта ми", написа в международния онлайн аукцион eBay 14-годишният Александър Добрев от Видин и новината разтърси интернет. Часове по-късно стана ясно, че обявата всъщност е провокация към общественото мнение и държавата, за да обърнат поглед към проблемите на хората, страдащи от невромускулни заболявания, а зад инициативата с фалшивата обява стои Българската асоциация за невромускулни заболявания.


Пламна спор за европарите, Труд - стр. 2

В лют спор за спрените и бъдещите европари влязоха вчера депутати от ГЕРБ и БСП . Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев препоръча премиерът Пламен Орешарски да поеме на „ръчен режим" управлението на парите от ЕС. „Вече никой не отрича, че 2014 г. ще бъде нулева", каза още той. Ако правителството реши да не се бори и да не защити националния интерес, на българските общини ще бъдат наложени санкции в размер 320 - 500 млн. лв.", предупреди Лиляна Павлова от ГЕРБ. Тя изреди 15 общини, които нямало да могат да усвояват европари до 2016 г., защото одобрените им проекти за разработване на интегриран план не били подписани от министерството на регионалното развитие. Бившият транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че в новата програма „Транспорт" не са предвидени средства за софийското метро. Владислав Горанов заяви, че може да се стигне до неизпълнение на бюджета за 2013 и 2014 г. заради проблема с европарите.

„Обсъждаме възможността да увеличим съфинансирането до 50%, за да осигурим средства за метрото", контрира Михалевски. Той посочи още, че в целия ЕС 2014 г. ще е нулева за парите от EC.
България изпревари Италия по усвояване на европари, Дума 1 стр.

БСП призова ГЕРБ да спрат истерията със средствата от ЕК. България изпревари Италия и Румъния по усвояване на еврофондовете, като през октомври се е изкачила с една позиция нагоре, сочат данни на Европейския парламент. За последните 6 месеца са сертифицирани близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия програмен период. Ако за периода 1 януари 2007 - 15 март 2013 г. са сертифицирани европари в размер на 34,47%, то към  15 ноември т.г. сертифицираните разходи възлизат на 45,11%. Това означава, че усвояването е над 10% или близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия период 2007-2013 г. Данните показват несъстоятелността на твърденията на ГЕРБ колко успешно е било усвояването на европарите по време на тяхното управление, тъй като тогава България винаги е била на предпоследно място по усвояване на европейските фондове. БСП призова вчера ГЕРБ да спрат истерията с еврофондовете. Рискът от финансови корекции от Брюксел и това да повлияе на общото усвояване на средствата е абсолютно минимален и мярката няма да бъде реализирана, заяви Димчо Михалевски.


МВР прибира по 43 лева от данък „табела”, Труд – 1 стр.

Всеки българин си е задавал въпроса защо трябва да плаща по 75 лв. за две регистрационни табели на колата, когато отиде в КАТ да я регистрира. По каква икономическа логика две алуминиеви листчета могат да струват толкова много пари? Разследване на "Труд" намери отговора на този въпрос. Оказа се, че Министерството на вътрешните работи (МВР) досега е прибирало чрез собствената си фирма "БМВ" ЕООД по 43 лева от всяка новорегистрирана кола у нас. Проверка на вестника показа, че по договор между МВР и дъщерната фирма "БМВ" цената на двете табелки е 27 лв. Допълнително в цената на услугата влиза и секретен нит, който се пробива през задния номер - още 5 лв.Петър Мутафчиев: Не е нужно да се сменят талоните на колите с газови уредби преди март 2014 г.. Дума - стр. 6 -

Не е необходимо специално да се сменят талоните на колите, които имат монтирани газови уредби преди март 2014 г., обяви депутатът от БСП Петър Мутафчиев на брифинг в парламента вчера. Той уточни, че подмяната ще става, когато някаква друга причина налага това. Мутафчиев съобщи, че заедно с колегата си Георги Свиленски вчера са имали извънредна среща с директора на ИА “Автомобилна администрация”, за да разяснят какви точно са проблемите и изискванията към собственици с автомобили на газ. От 1 март догодина за поставянето на газова уредба на автомобил, който не е пригоден за газ, обаче ще е необходима промяна в талоните, обясни Мутафчиев. Той информира, че до тази дата ще бъдат акредитирани от ИА “Автомобилна администрация” пунктовете за технически прегледи, които ще извършат първичния оглед на монтажа на газовата уредба.


Държавните фирми натрупали 9,8 млрд. лв. дългове, „Монитор":

9,8 млрд. лв. са задълженията на предприятията с мажоритарно държавно участие в капитала си. От тях 5,6 млрд. лв. са краткосрочни задължения, показват данни на Министерство на финансите към 30 септември 2013 г. Те бяха представени от зам.-министъра на финансите Людмила Елкова по време на конференция за управлението на търговските дружества с над 50% държавно участие. Значителна част от останалите 4,2 млрд. лв. са просрочени задължения.Данните показват, че в България има 249 предприятия с над 50% държавно участие.От тях 127 дружества счетоводно са на печалба от общо 480,4 млн. лв. в края на септември. В тази сума е включена и печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която е 264,3 млн. лв. В същото време 92 предприятия са на загуба, показва анализът на финансовото министерство. Те са на минус със 261,8 млн. лв. 113 млн. лв. е загубата само на Националната електрическа компания (НЕК).


Мъртвите души остават в списъците за евровота Труд - стр. 2

Прагът за преференции на изборите ще бъде между 5 и 7%. Управляващите няма да въведат механизъм за изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души за вота за евродепутати догодина, показа проверка на „Труд". Окончателният проект за нов Изборен кодекс на БСП , който зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова трябва да внесе в парламента до края на седмицата, предвижда списъците на хора с право на глас да бъдат редактирани, но чак след изборите следващата година.

След евровота Централната избирателна комисия (ЦИК) ще изготви регистър с гласувалите, който ще стане основа за съставяне на избирателните списъци за следващи избори. Хората, които искат да упражнят правото си на глас, но не присъстват в регистъра, ще могат да подават заявления.

Въвеждане на активна регистрация преди евровота не се предвижда. Избирателната система остава пропорционална, като гласуващите ще могат да посочват фаворит за народен представител или евродепутат. Нагласата в групата на социалистите е прагът за двата вота да бъде еднакъв. Както „Труд" пръв писа, през септември ръководството на левицата е обсъждало кандидатите да могат „да се качват" към челните места в листите, ако са били посочени от 7% от гласувалите. Възможен бил и вариант, при който прагът е 5%. Машинното гласуване ще бъде въведено експериментално. Последната идея е дори хора от селата и ромските махали да могат да упражнят правото си на глас чрез т. нар. банкомати. Първоначално левицата обсъждаше вариант, при който да се гласува с машини само в градове с население над 20 000 души.


Манолова изигра народа с Изборния кодекс, Репортер - стр. 1; 3

Проектът за нов Изборен кодекс, написан от зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова и експерти от левицата, няма да бъде използван за изборите за европейски депутати през май 2014 г. Причина за това е европейска директива, според която промени в законодателството за евровота трябва да бъдат направени минимум шест месеца преди изборния ден.„Тази директива се отнася само за изборите за Европейски парламент”, обяви пред в.”РЕПОРТЕР” Борислав Цеков от Института за модерна политика. По думите му, както всички такива документи, директивата е добра практика, която трябва да се спазва в демократичните държави. Европейските избори през 2014 г. ще се проведат на 25 май, което означава, че промените в Изборния кодекс трябваше да бъдат гласувани от парламента до 25 ноември 2013 г. На този етап обаче новото изборно законодателство е на ниво чернова, като БСП , ДПС и „Атака” обявиха, че ще внесат свои проекти в пленарна зала. Кодексът все още не е обсъден и в парламентарни комисии, където също ще претърпи промени. „Няма технологично време Изборния кодекс да бъде приет”, потвърдиха пред в.„РЕПОРТЕР” народни представители. Най-сериозният негатив на съществуващото изборно законодателство за европейския вот е високия праг на преференциалния вот, коментираха пред вестника политически наблюдатели. Според тях и на тези избори нито един от кандидатите няма да стане евродепутат благодарение на преференции, за сметка на водачите в партийните листи.


Мнозинството бави промените в изборния кодекс, Сега - стр. 2

Не е сигурно, че БСП ще внесе проекта си за нов изборен кодекс до края на седмицата, както обеща. Това признание направи шефът на временния орган за изготвянето на закона Мая Манолова пред "Сега". Самата тя уверяваше, че проектът на левицата ще е готов до няколко дни. В него задължително ще присъства идеята за машинно гласуване, обясни Манолова. Мажоритарният вот ще бъде сведен до отбелязване на преференции, т.е. възможност за разместване на партийните листи, ако даден кандидат събере определен процент предпочитания. Процентът обаче не е определен, а той ще е ключов, за да проработи системата. Според специалисти праг, по-висок от 5%, е неработещ. Проектът на БСП за промени в ИК задължително ще включва и текстове, улесняващи достъпа до медии на партиите без държавна субсидия, категорична бе Манолова.Другото, от което левите няма да отстъпят, е кодексът да се гледа от нова временна комисия в НС, а не от правната, съобщи колегата на Манолова Филип Попов. Идеята за новия орган е на самата Мая Манолова . Според Попов подобна комисия би събрала повече експертен потенциал от правната комисия на парламента, през която обикновено минава изборното законодателство. По мнението на юристи от ГЕРБ обаче този маньовър цели да се забави приемането на промените. Идеята вероятно ще бъде подкрепена от ДПС и "Атака". Хората на Лютви Местан ще търсят да спазарят подкрепата си за някои предложения на БСП срещу отмяна на принципа за уседналост за местните избори, който бе въведен като мярка срещу изборния туризъм. От ГЕРБ заявиха, че категорично ще се противопоставят на подобни опити. Няма да подкрепят и текстовете, с които се допуска повече от един знак за гласуване, както предлагат от БСП . Това, според Красимир Ципов, ще върне старите практики за контролиране на вота и купуване на гласове.


Юрий Асланов, социолог: БСП, ГЕРБ и ДПС влизат в Европарламента, Монитор - стр. 13

Има вълна от така наречените националистически партии, но те са много разпръснати. Не се фокусират в лицето на един от всичките субекти. Най-голямо парче продължава да държи „Атака”.Тя е и най-отдавна на терена на политическия живот. Партията има структури и организационен опит. „Националният фронт” също не бива да бъде подценяван. Като цяло има ръст на симпатии към националистическите формации. Много фактори влияят върху това, не само бежанската криза.

Дали националистическите формации ще влязат в парламента? Особеното на този въпрос е един подвъпрос, който е условие за точен отговор, и той е кои ще бъдат първите избори. Ако това са европейските избори, там бариерата е почти 6 процента. Това не е по силите на много партии, част от които имат потенциал да прескочат четирипроцентовия праг при общи парламентарни избори. Ако европейските избори са първи и при тази висока бариера те не реализират успех, това ще свали част от доверието към тях. Ако преди това има парламентарни избори, могат да се правят по-различни прогнози, защото близо или над 4¬ четирипроцентовия праг са няколко политически субекта с шансове за успех да бъдат парламентарно представени. Но пак подчертавам, ако европейските избори са първи, тогава аз не бих се учудил при сегашното устойчиво разположение на силите в Европарламента да изпратят представители само три партии ¬ БСП , ГЕРБ и ДПС. Дори „Атака” няма шанс. Реформаторският блок също. Иначе това са партии, които имаш шанс да прескочат четирипроцентовата бариера.
Партиите си стискат парите, в. Преса - стр. 1, 2, 3

Партийните субсидии няма да бъдат намалени и ще останат същите. Това означава, че десетте партии, получили над 1% на парламентарните избори през май, ще продължат да вземат по 12 лв. на глас и ще си разделят 38,3 млн. лв. на година. За пълния четиригодишен мандат те ще получат 153 млн. лв.

БСП, ДПС и ГЕРБ този път нямат разногласия. И трите партии, които вземат лъвския пай от субсидиите, твърдят, че ако бъде орязано държавното финансиране, политическите формации ще изпаднат в зависимост от олигархични кръгове. „Атака" се обяви за премахване на „порциите". Партийните субсидии найвероятно няма да бъдат намалени и ще останат същите. Това означава, че десетте партии, получили над 1% на парламентарните избори през май, ще продължат да си разделят по 38,3 млн. лв. на година, т.е. за пълния четиригодишен мандат те ще получат 153 млн. лв. Гръмогласните уверения от предизборната кампания, че заради протестите и кризата политическите формации ще жертват част от държавния си порцион, преминаха в плахи подхвърляния, че може би ще има незначителни корекции. Нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС обаче са внесли подобни предложения. Не го направиха преди внасянето на бюджета за 2014 г. „Пропуснаха" да го сторят и между първо и второ четене на този законопроект. С две изключения - на „Атака" и на Георги Кадиев от Коалиция за България. Хората на Волен Сидеров настояват субсидиите за следващата година да отпаднат изцяло. Кадиев, който е предприел солова акция, предлага държавните пари за извънпарламентарните партии да бъдат орязани наполовина (т.е. на 6 лв. за получен глас), а за парламентарните - със 17%.
Атака" издържа телевизия, в. Преса - стр. 2

„Атака" харчи държавната субсидия по три направления - за собствената си телевизия „Алфа", за поддържане на партийния живот - клубове и мероприятия, и за благотворителност.

Започналата като предизборна, кампанията „Православна солидарност" набра скорост и продължава да тече. Всеки депутат има ангажимент да дарява средства на изпаднали в беда българи, а проявите се отразяват в партийните издания. „Атака" финансира обучението на четирима студенти от социално слаби семейства - двама в Софийския университет и по един в русенския и пловдивския, където учат право и музикална педагогика. Вестник „Атака" е на самоиздръжка, но телевизията разчита изцяло на партийно финансиране.
Кабинетът и депутати на семинар, Труд - стр. 2

БСП , ДПС и кабинетът „Орешарски" ще се съберат на закрит семинар в края на седмицата. Депутатите и министрите ще обсъждат общополитически теми, както и законодателните, социалните и бюджетните приоритети за следващата година, научи „Труд". Очаква се семинарът да се проведе в Боровец в петък вечерта и в събота.Със сбирката се възстановява практиката за семинари на депутати и министри от времето на тройната коалиция и правителството на Симеон Сакскобургготски. От БСП обаче бяха категорични, че въпросът за предсрочни избори не седи на дневен ред. Управляващите не са достигнали до консенсус по една от темите, които ще бъдат обсъждани в парламента в следващите десет дни - размера на партийните субсидии. Според източници на „Труд" е дискутиран вариант за козметично намаляване на държавното финансиране за партиите. Офертата на БСП към ДПС била парите за глас на парламентарните избори да бъдат намалени само с 1 -2 лева, разказаха запознати народни представители. В момента формациите получават по 12 лева на избирател.В ДПС обаче били категорично против.Предстои в парламента да се обсъждат две предложения. Червеният депутат Георги Кадиев иска субсидиите на формациите в НС да бъдат със 17%, а на тези извън него - наполовина. „Атака" предлага партиите да не получават държавно финансиране.Заради субсидиите най-големият бизнес в България и да имаш партия, обяви лидерът на „България без цензура" Николай Бареков пред ТВ7. Той заяви, че хазната дава за това перо 55,5 млн. лв. годишно. По същата телевизия депутатът от БСП Емил Костадинов обяви, че всяко посегателство и ограничаване на държавната субсидия на партиите и на възможностите за тяхната текуща оперативна и техническа дейност ще ги тласне в ръцете на олигархията.


БСП и ДПС връщат традицията на партийните сбирки, в. Сега - стр. 2

Парламентарните групи на БСП и ДПС ще имат двудневно заседание заедно с правителството в курорта Боровец в петък и събота. Подобна традиция имаше по времето на тройната коалиция, когато важните въпроси на властта се обсъждаха в някой от курортите. Депутатите от двете ПГ са получили есемеси с препоръка да пренаредят календара си за сбирката и да няма отсъстващи. Засега не е ясна темата, по която ще тече дебатът. Според запознати това ще са законодателните приоритети за догодина и финансирането на приоритетни за властта политики. В обсега на разговорите ще е и актуалната обстановка в страната, но специално място на антиправителствените протести не се отрежда, твърдят леви парламентаристи.


Орешарски: Може да има конкурс за строител на VII блок-в.24 часа – стр. 9

Идеята за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще се разработва - предстои да се решава дали да се организира конкурс за изграждането му, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ, като не изключи да има такъв. Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор, уточни той. И допълни, че няма предрешаване, че „Уестингхаус" ще строи.

„Подготовката на VII блок на АЕЦ „Козлодуй" бе стартирана от предходното правителство. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост", коментира Орешарски.
Строителят на 7-и блок не бил предрешен, в. Труд - стр. 11

Отговорът на въпроса кой ще строи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй" не е предрешен, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ преди срещата на върха между страните от Централна и Източна Европа и Китай.Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев заяви след визита в САЩ, че ще предложи на правителството да се започнат преговори с американската компания „Уестингхаус" за изграждането на 7-и блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй", без да се обявява конкурс.

В Букурещ Орешарски бе категоричен, че икономическият министър е имал мандат за преговорите в САЩ и напомни, че 7-и блок беше стартиран от предишното правителство. „За първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме", възмути се премиерът. Той добави, че поръчаният за АЕЦ „Белене" реактор няма да бъде инсталиран като 8-и блок в „Козлодуй".
Премиерът допусна конкурс за седми блок в АЕЦ, в. Капитал Дейли - стр. 3

Три дни след като енергийният министър Драгомир Стойнев уверено заяви, че седми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще се строи без конкурс, премиерът Пламен Орешарски даде на заден ход, заявявайки, че изпълнителят не е предрешен. Предложението на Стойнев беше Българският енергиен холдинг (БЕХ) директно да започне преговори с американската Westinghouse за доставка на реактора АР-1000, но това предизвика недоумението на експертите и остри критики от опозицията.


Строим мост с ВЕЦ с пари от Китай, в. Монитор - стр. 4

Вдигаме съоръжението над Дунав при Никопол. Орешарски: Въпросът за АЕЦ „Козлодуй” не е предрешен. България ще търси възможности за изграждането на хидросъоръжение с мост при Никопол - Турну Мъгуреле с китайски инвестиции. Това обяви премиерът Пламен Орешарски, който участва в икономически форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Букурещ. Той се уговорил с румънския министър-председател Виктор Понта да преговарят с китайския си колега за привличане на инвеститори в общия българо-румънски проект за изграждане на ВЕЦ и мост. Идеята е съоръжението да се строи на концесия, за да не бъде ангажиран публичен ресурс. Този проект не е евтин и не можем да отделим бюджетни средства, каквито нямаме, обясни Орешарски.


Орешарски: Търг за VII блок на “Козлодуй”, в. Стандарт - стр. 4

Възможно е да бъде обявен конкурс за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви от Букурещ, където е на работно посещение премиера Пламен Орешарски. "Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий", обясни още той. И допълни, че всичко ще бъде обсъдено на заседание на правителството. "На мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже", каза още Орешарски. И допълни, че въпросът с проекта за новия блок в "Козлодуй" тепърва ще се решава и било възможно да се обяви и международен конкурс за технологията на бъдещия български реактор.


Пишем с Унгария и Словения обща позиция за “Южен поток”, в. Стандарт - стр. 4

България, Унгария и Словения са решили да излязат с обща позиция по проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Тръбата ще транспортира руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Северна Италия. Това е било решено по време на работна закуска в Букурещ между премиерите на трите държави Пламен Орешарски, Виктор Орбан и Аленка Братушек, на която е бил обсъден проектът. Към момента реално е започнал само строежът на руската част от трасето в подготовка на морския участък.


Почваме преговори за газ с Иран, 24 Часа - стр. 25

С България започнахме първоначалните разговори за сътрудничество, включително и по отношение на природния газ, заяви вчера иранският заместник-министър на външните работи Маджид Тахт Раванчи.

Той коментира, че след успешните преговори за иранската ядрена програма в Женева ще започнат да отпадат и санкциите срещу Иран. Това може да отвори възможности за износ на ирански природен газ за Европа, а България може да сътрудничи чудесно в това отношение, каза още Раванчи. Вчера иранският дипломат се срещна с българския външен министър Кристиан Вигенин .скогото обсъдиха и положението в Сирия и проблема с бежанците. От МВнР допълниха, че Вигенин и Раванчи са се договорили паралелно с падането на санкциите от Иран да се работи и за разширяване на търговския потенциал между двете страни. София и Техеран ще подновят редовните политически консултации между външните министерства и смесените комисии за икономическо сътрудничество. (24 часа)
Премиерът: През февруари протестираха повече хора, в. Стандарт - стр. 4

"2013-а е година на протести. Те започнаха през февруари при предишното правителство. Тогава дори имаше повече хора, отколкото днес". Това коментира пред френския вестник Le Monde премиерът Пламен Орешарски. "Протестите днес са поддържани от десните партии, протестиращите не искат нищо друго освен оставката ми. Но ние трябва да запазим самообладание и да се опитаме да проведем диалог, въпреки че те отказват да се срещнат с мен", продължава тезата си премиерът. Според него организаторите на протестите предпочитат да останат в сянка. "Междувременно ние се стараем да вдигнем икономиката на крака. Това е основният ни проблем", допълва Орешарски. Той коментира още, че много правителства работят без мнозинство, тъй като такава е била "волята на избирателите". Според него обаче нови избори не биха променили ситуацията съществено. "Ако чакаме да имаме солидно мнозинство за някого, рискуваме да навлезем в серия от предсрочни избори. Не мисля, че това е решение", подчертава още премиерът.


Президентът Плевнелиев и Лиляна Павлова подарили 1,5 млн. лв. на запорирани компании, Каласа – 1 стр.

От МРРБ обявили, че не признават решения на съда за обезпечения „по целесъобразност“

 Росен Плевнелиев и неговата наследничка като строителен министър Лиляна Павлова са изплатили над 1,5 млн. лв. на компании със запорирани сметки, въпреки изричната забрана на съда, съобщи председателят на ПП „Екогласност“ Емил Георгиев. По този начин е ощетена българска компания, а парите, осигурени от програма ИСПА са изплатени на немска и турска фирма, създали перфектна схема за източване на евросредства. Според Георгиев държавният глава Росен Плевнелиев и народният представител Лиляна Павлова, в качеството им на министри на МРРБ, са извършили престъпления по служба, свързани със финансови злоупотреби в особено големи размери. От Екогласност съобщиха, че в четвъртък ще внесат официално искане в комисията против корупцията на Волен Сидеров в Парламента да бъде извършена проверка и да започне процедура за отстраняване от длъжност на президента и за сваляне на имунитета на Лиляна Павлова.
Плевнелиев на прокурор за финансови злоупотреби, в. Телеграф - стр. 4

Сигнал за престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби в особено големи размери, срещу президента Росен Плевнелиев и депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова внесе вчера „Екогласност" в прокуратурата. Сигналът касае нередности в регионалното министерство в периода, в който то е оглавявано от Плевнелиев, а след това и от Павлова. Става въпрос за строителството на пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград. Те са реализирани с европари по ИСПА от турскогерманския консорциум „Хайткамп Маас". Фирмата наема българския подизпълнител - „Сторителна компания Загора", но под условието че ще им плаща през турската компания


Скандалът „Мишо Бирата", Труд - стр. 9

Записаните със специални разузнавателни средства (СРС) разговори на бившия шеф на митниците Ваньо Танов с експремиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Симеон Дянков бяха публикувани от в. „Галерия" през януари 2011 г. В тях се говори за спиране на митническа проверка във фабриката „Леденика" на покойния вече Михаил Михов - Мишо Бирата. Първото СРС е записано през март 2010 г. - дни след като на 9 март съдът дава разрешение за производство на „Леденика", чийто лиценз е отнет на 8 февруари. По времето, в което Борисов и Танов говорят, митниците са на нова акция, защото разбрали, че фабриката отново произвежда бира. Борисов разказа как му позвънил президентът Георги Първанов с думите: „Тези от митницата неправомерно натискат въпросния Михов." И Борисов, и Танов, и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов твърдяха, че като цяло разговорите са манипулирани. Но признаха за част от съдържанието. Тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов (уличен с друго СРС по-късно, че ходи в дома на Борисов да го информира за проверки срещу МВР) спря разследването по случая. Прокуратурата се концентрира по това откъде са изтекли записите, а не защо проверката е възпрепятствана.


ГЕРБ окупира агенцията по приватизация в Бургас, в. Дума - стр. 4

Шестима общински съветници от ГЕРБ, по един от “Лидер”, БСП и ДСБ бяха избрани на вчерашната сесия за членове на надзорния съвет на общинската Агенция по приватизация в Бургас. Така на практика партията на Бойко Борисов ще се разпорежда еднолично със съдбата на общинските имоти по морето, а на опозицията се отрежда ролята на ням свидетел. За сравнение, в предишния мандат на комисията останалите партии имаха петима представители и донякъде влияеха на приватизацията на имоти. В новия състав без представители останаха партията СЕК, чийто председател си направи отвод с мотива “С ГЕРБ не участвам в нищо”, и НФСБ, чиято кандидатура на журналиста Валентин Касабов не събра необходимия брой гласове.


Заплаха от горски картел, Труд - стр. 11

Българската асоциация за устойчива енергия остро възрази на предложени поправки в Закона за горите за премахване на преференциална цена за изкупуване на ток от ВЕИ централи, ползващи технологична дървесина. Поправката е предложена от Димчо Михалевски (БСП ). Браншът предупреждава, че ако предложението бъде прието, ще се създадат предпоставки за ограничаване на конкуренцията на пазара на технологична дървесина, като изкуствено се ограничава кръгът на възможните купувачи. Ограничаването на конкуренцията би довело до изкуствено поддържане на ниски цени на дървесината, изкупувана от фирмите, а не за дървата за огрев за населението. „Поддържане на ниски цени на технологична дървесина и поддържането на настоящото ниско ниво на търсене ще доведе до в пъти по-малко постъпления в държавния бюджет. Подобен род действия може да доведат до поне 100 млн. лв. по-малко приходи в държавния бюджет годишно", пресмята асоциацията.


Делата срещу тройната коалиция дочакаха новата лява власт, Сега - стр. 13; 14 -

Ясно е колко струват политическите обещания за справедливост. Безкрайни. Така може да се опишат делата срещу бившите министри и висши чиновници от тройната коалиция, започнали след идването на власт на ГЕРБ. Едва ли някой е очаквал, че ще се случи нещо кой знае колко различно, но резултатът е показателен за това колко струват политическите обещание за справедливост срещу предишните след сблъсъка със съдебната система.Към днешна дата голяма част от слабопаметния електорат едва ли си спомня, че срещу някои от министрите от кабинета "Станишев" има дела. А дори да помни, вероятно е безкрайно отегчен от безсмислието на това упражнение, което иначе му струва доста скъпо.Най-шумното дело срещу министър от тройната коалиция със сигурност е това срещу Николай Цонев. Освен него обаче има и още едно, за което вече рядко се говори - това срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Наскоро то бе отложено за неопределен срок, а някои хора го определиха като замразено. Третото дело, което се свързва с предишния кабинет на БСП и ДПС, със сигурност е това на бившия пътен шеф Веселин Георгиев, добил известност като "Батко".


Борисов има 28 млн. лв. на влог, Станишев с 2 млн. лв. заем, в. Преса - стр. 3

Хората на Бойко Борисов са най-големите спестовници сред политиците. ГЕРБ пази 28,6 млн. лв. на безсрочни влогове, а БСП е със заем 2,17 млн. лв. В закона за партиите ясно е разписано, че субсидиите са само за избори, осигуряване на структурите, организация на партийни мероприятия и „други присъщи за дейността на партията разходи". ГЕРБ внесе свой прочит на този текст. От партията на Бойко Борисов дълго обясняваха, че и даренията може да бъдат разглеждани като присъщ партиен разход. Сметната палата потвърди, че не се нарушава законът, и бившите управляващи се отдадоха на благотворителност - като се започне от суми за възстановяване на пострадали от бедствия райони (1 млн. лв. за с. Бисер, 700 000 лв. за Перник), храмове и болни деца и се завърши с 10 000 лв. на ММА боеца Георги Валентинов по случай победата му срещу многократния шампион по кикбокс Рони Александър. Със средства от субсидията, докато бе на власт, Борисов обзаведе министрите и депутатите си с айпади. Станишев няма възможност за подобни екстри. Той плаща автобусни превози и медийното отразяване на протестите в защита на правителството с партийните пари. □


Братът на Станишев се завърна, в. Всеки ден- стр. 2

Братът на соцлидера Сергей Станишев - Георгий, се е завърнал окончателна в България, научи „Всеки ден 1. Известният архитект решил да се установи постоянно у нас и повече да не скитосва по света, макар


Първанов лобирал за "БЕЛЕНЕ" в Кремъл, в. Всеки ден- стр. 2

Бившият президент Георги Първанов бил бесен заради решението на икономическия министър Драгомир Стойнев да пусне американски инвеститори за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй". Първанов имал няколко телефонни разговора с руски представители в последните дни, твърди източник на „Всеки ден" от обкръжението на бившия държавен глава. Той дори стигнал до Кремъл, за да лобира Русия да не се отказва от иска си за замразения проект за АЕЦ „Белене". Бившият президент смята, че е най-удачно България да възобнови изграждането му, защото ще остане без ядрени мощности само след 5 години. Той бил склонен да приеме нов блок на „Козлодуй" само ако заработят и 2 реактора на „Белене".Изготвил: Боян Цонев


Каталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница