Акценти в медиите – здравеопазване 02. 07. 2014г



Дата22.01.2019
Размер113.25 Kb.
#111171
Акценти в медиите – здравеопазване - 02.07.2014г.

Подробности можете да прочетете на адрес http://mediamonitoring.zdrave.net/Content.aspx

Информацията се обновява в реално време.

Потребителско име и парола:

ncpha

ncpha_05


Медиите съобщават, че областни и общински болници са пред пред фалит. В-к „Преса“ пише, че фалит грози областните и общинските болници в страната, ако лечебната дейност в тях продължава да бъде само частично заплащана. Това обявиха директори на държавните лечебници, които се събраха във Велико Търново, за да дискутират финансовите трудности. В момента не се заплащат 33% от извършената дейност, а за пациентите над лимита парите се превеждали с два месеца закъснение. Според председателя на Националното сдружение на областните болници д-р Иван Светулков, който е и шеф на лечебницата в Търговище, в държавните здравни заведения са лекувани 40% от всички пациенти, но изплатените пари са само 20% от бюджета на касата. Според него областните лечебници скоро няма да могат да си плащат тока, водата, лекарствата и медицинските консумативи.Точно това се случва вече в болницата в Стара Загора. За проблема е уведомена здравната министърка д-р Таня Андреева, която обещала още днес да внесе на заседанието на МС предложение за отпускане на допълнителни средства.“ 24 часа“ допълва, че болничните директори са изпратили декларация до здравното министерство, парламента и НЗОК. Ще се наложи да се намалят заплатите на персонала и квалифицирани кадри ще напуснат, предупреждават те. Директорът на болницата в Стара Загора проф.Чакърова съобщи за БНТ, че е изпратила писмо-молба до БЧК да получи спешно хранителни продукти, лекарствени препарати, дезинфектанти и консумативи за еднократна употреба. "Очаквам съдействие, нуждаем се месечно от поне 1 млн. лв. над онова, което заработваме, за да не прекратим въобще дейността си. А за да доставим лекарства, сме принудени да прекратим храненето на болните", заяви проф. Чакърова. Тя изключва възможността персоналът да остане без заплати и очаква EVN и ВиК дружеството да вдигнат запорите върху сметките. Според нея запорирането е атака срещу нея, защото сложила тапа на тръбата, от която болницата е била източвана.Чакърова каза, че започнали да идват фирми със задължения от 2008, 2009, 2010, 2011 г., които претендирали за целите суми. Когато поела ръководството на болницата, проф. Чакърова наследила 337 000 лв. задължения за храна, от които 165 000 били към кетъринговата фирма ЕТ "Пламен Петров", откъдето дошъл първият запор. По думите й от 2008 г. фирма "Лори" пере за 1,64 лв. чисто болнично бельо и чист болничен инвентар и за 2,22 лв. работно облекло. През ноември м.г. експерти са преценили, че ако болницата създаде перално помещение, себестойността на 1 кг ще е 0,50 лв. Чакърова подчерта, че в договора от 2008 г. с фирма "Ловамет", която утилизира отпадъците, има клауза, която не позволявала отменянето му. Чакърова посочи имена на фирми, зад които по думите й стои бившият кмет, а по-късно и здравен министър и депутат д-р Евгений Желев.В съобщение до медиите д-р Желев се закани да заведе дело срещу проф. Чакърова, за да защити доброто си име, пише “Дума“.

Медиите информират и за проблеми в МБАЛ-Хасково. „Телеграф“ пише, че медиците от МБАЛ-Хасково са се вдигнали на спонтанен протест срещу двумесечно неплащане на заработените пари от Регионалната здравна каса.“След като за пореден път дебитните им карти за заплати останаха празни, стотици лекари и сестри се събраха пред сградата на администрацията и поискаха обяснение. От ръководството на лечебното заведение обясниха, че към момента касата не им е изплатила 300 хиляди лева от заработката по клинични пътеки за месец април. За май месец пък не е платена и стотинка от заработените милион и половина лева. Това взриви лекарите. "Ако този абсурд продължи, ще остане да работи само Спешното отделение. Неотложните и плановите пациенти ще бъдат връщани на джипитата или ще ги пращаме пред касата да им обяснят защо става така", заяви един от водачите на бунта д-р Димитър Кючуков. Лекарите бяха категорични, че става дума за конкретно отношение от страна на финансиращия орган към тяхното лечебно заведение. Индиректно предположенията им бяха подкрепени от ръководството. От касата отхвърлиха всякакъв умисъл или подтекст в забавянето на парите. В официален имейл шефът на РЗОК д-р Павлина Куюмджиева уточни, че забавянето се е получило, понеже досега парите на хасковската каса минавали през КТБ, а банката в момента е в процедура и разплащанията в нея са "замразени".

Ние знаехме още през юли миналата година, че това ще се случи, но не направихме нищо.Както вървим, в средата на септември парите ще са свършили напълно”, каза в студиото на „Здравей, България” началникът на Клиниката по интензивно лечение в "Пирогов" проф. Милан Миланов.„Ние няма да имаме пари да си платим тока. Как очаквате без медикаменти и бинт моите колеги да си вършат работата?”, попита лекарят.„Ситуацията в здравеопазването в момента е точно като преди наводненията във Варна и Добрич. Два бента изгърмяха. Другите бълбукат и са тръгнали надолу. Аз се чудя на колегите ми, които продължават да работят. Хората разчитат на нас, защото вече са отчаяни. Така се завличат пациенти, които ще умрат. Ние прегракнахме да викаме. За съжаление Лекарският съюз се превърна в метеоролог – предвещаваме какво ще се случи, изпращаме предупредителни писма и с това се изчерпва нашата дейност”, каза той.

В-к „Труд“ коментира кризата в болниците така: „Областни болници една по една лишават пациентите си от храна, защото нямат средства. То пари няма за лечение, камо ли за ядене. Да кажем, че храната не е толкова важна (което всъщност никак не е вярно!). Но и мантрата, че българските лекари са на световно ниво, вече не топли родните пациенти, защото те биват лекувани в мизерни условия.Времената на доктор Куин Лечителката приключиха -сега дори доктор Хаус се нуждае от скъпа и модерна апаратура, за да помогне. А болниците ни, най-много на глава от населението в Евросъюза, дори не могат да осигурят чаршафи на клиентите си. Този филм на ужасите ще продължи, докато някой не направи цялостна диагностика на здравеопазването. Мераклии обаче няма, защото този отрасъл изхранва щедро мнозина в системата. Само дето пациентите са все гладни и болни!

Темата за протеста на лекарите от Спешната помощ е една от водещите новини в медиите. В-к „Дума“ съобщава, че лекарите, работещи в Центъра за спешна медицинска помощ София настояват да бъдат повишени заплатите им, а работният ден да е 7-часов. По думите им е необходимо на смяна да работят между 25 и 30 екипа, за да може градът да се обслужва нормално.Протестът не е свързан с и.д. директор на центъра д-р Александър Златанов, а е заради обещанието на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева отпреди месец, че ще има план за действие за решаване на проблемите в спешната помощ.Хората мислят, че има повече екипи на разположение, а ние не работим, в действителност екипите не са повече от 12-13 на смяна, твърдят лекари от ЦСМП. По думите им в момента четирима лекари са в продължителен отпуск по болест, а 2/3 са хора над 50 г.От вчера в Столичната спешна помощ са назначени четирима нови лекари и две медицински сестри, съобщи д-р Златанов. На свикан от него дирекционен съвет днес са поканени лекари, сестри и шофьори, за да споделят проблемите си и причините за новите протести. Златанов бе категоричен, че няма списъци на готвени за уволнение заради участие в протестите. В-к „Труд допълва, че заплатите на лекарите от "Спешна помощ" не са намалявани, но има разлика в бонусите и парите, получавани за извънреден труд. Никой не ни беше предупредил, че ще има и намаление на бонусите. "А много от хората стоят тук заради извънредния труд, заради тези още 100 души, които трябва да има в "Спешна помощ", казаха лекарите. По думите им има натиск да се прекратят протестите. В интервюта днес медиците споделиха, че имат забрана да говорят пред медиите без изрично позволение. Д-р Златанов пък заяви, че не иска отношенията в Бърза помощ да се уреждат през медиите. Според него няма служител в звеното, който да е получил по-малко пари от дължимото.Протестиращите обявиха, че напрежението няма да спре през следващите месеци. Те са категорични, че нито едно от обещанията на здравното министерство не се е изпълнило. Междувременно в центровете за спешна помощ в Русе, Бяла, Сливо поле, Ветово и Две могили започна подписка, с която медиците настояват за безопасни условия на работа и законова защита срещу нападенията над екипите.

В линейките има паник бутони за подаване на сигнал към тел.112 в случай на агресивно поведение от пациентите, но те не работят, заяви пред „Репортер“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ. Според нея една от задължителните мерки срещу насилието над медици, е паник бутони те да заработят.

„Монитор“ пише, че хеликоптерни площадки за санитарни вертолети ще бъдат изградени в близост до всички големи болници в страната. Това предвижда Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в Република България 2014 - 2020 г., която от вчера е качена на сайта на Министерския съвет за обществено обсъждане. Въпреки амбициозната цел, която си поставя ведомството, оттам отчитат, че "Поради хроничния недостиг на средства обаче МЗ не може да си позволи финансовия ресурс, необходим за тази дейност". Затова за изграждането на площадките оттам предлагат да се използват средства от европейските фондове. За ежемесечната поддръжка, летателните часове и разходи пък да се осигури финансиране от създаване на специален фонд, в който средствата да бъдат набавяни от гражданска отговорност, от винетни стикери и от здравни осигуровки.Обажданията за линейка на единния телефон 112 ще бъдат разделяни на спешни и планови. По спешност ще бъде изпращана кола, когато става дума за катастрофи, инциденти, аварии, животозастрашаващи състояния като инсулт или инфаркт, а за планови, когато човек може и да почака, например високо кръвно, но без опасност за живота. „Телеграф“ допълва, че близо 211 000 българи, които живеят в отдалечени и трудно достъпни места, чакат линейка повече от половин час.

В-к „Преса“ информира за супермодерни операции две в едно, направени от екипа на проф. Никола Владов във Военномедицинска академия. Двама пациенти с тумори в дебелото черво и метастази в черния дроб бяха спасени с авангардни безкръвни интервенции. "В стандартната отворена хирургия да изрежеш едновременно дебело черво и черен дроб означава да направиш огромен разрез, защото органите се намират в двата противоположни края на коремната кухина. Това са и едни от най-големите и тежки коремни интервенции, с дълго възстановяване и множество усложнения", обясни за "Преса" проф. Владов. Затова той и екипът му решават да извършат такава операция, но с лапароскопски метод.Работата продължава повече от шест часа за всяка от манипулациите две в едно, а ден след това пациентите вече могат да ходят. 

„Труд“ пише, че е починал Александър Михайлов (45 п), който спешно се нуждаеше от изкуствено сърце, защото бе в последната степен на сърдечна недостатъчност. Вестникът разказа за тежкото състояние, в което се намират Сашо и Йосиф Йосифов (65 г.), на 9 юни т.г. Единственият им шанс за живот бе имплантиране на изкуствения орган, но здравната каса покрива едва 50 000 лв. от цената му, която е 168 000 лв. А за двамата е непосилно да доплатят разликата. Затова чрез "Труд" и куп писма те се обърнаха за помощ към НЗОК и здравното министерство. Но те не им помогнаха. Вестникът коментира случая така: „Вчера почина Сашо, който се нуждаеше от изкуствено сърце. Той нямаше откъде да извади 118 хил. лв., за да живее. И издъхна.Още 8 българи като него са на косъм от смъртта. А здравното министерство и НЗОК хич не ги е еня.Вярно - днес държавата се е съсредоточила върху банковата и политическата криза. Само че болестите са на власт всеки ден. Могат да ги спрат единствено лекарите, стига същите тези управляващи да са ги въоръжили със спасителните оръжия.И точно в това е проблемът. Докторите знаят как да помогнат на болните като Сашо. Но държавата не им дава парите, за да купят нов живот.Не е ли брутално?! Не е ли абсурдно за държава от ЕС? Не е ли това здравеопазване като в Третия свят? Защото сърцата там спират точно така.“

В-к "Посоки" публикува писмо от г-жа Йорданка Крумова, директор на Центъра за работа с деца. Проблемът, Върху който тя обръща Внимание, е организацията на Спешната помощ у нас.“Позволявам си да ви пиша по повод предаването на БТВ - репортерите от 29 юни 2014 г. за спешната медицинска помощ в Букурещ.Направи ми силно впечатление не това как сега е организирана спешната медицинска помощ, а по-скоро това как е поставено началото - от едно малко градче и един провинциален лекар, който си е създал кауза -сам да покани пожарникарите от това градче на доброволни начала, без допълнително заплащане, да се включат в идеята му за спасяването на човешки животи. Сам ги е обучил, за да станат парамедици. Този опит само след една година става национална кауза и през 2006 г. се приема документ от 500 страници, определящ параметрите на този вид спешна помощ.Както повечето от вас сигурно са се информирали, ако в Букурещ спасяващият екип с линейка не пристигне до 8 минути, то следва уволнение. Да не говорим за мотористите - парамедици, които пристигат при изключително спешните случаи за 2 минути. Колко хора могат да бъдат спасени, а техните семейства да не останат нещастни, ако тази система я има и у нас?! Защо тя да не тръгне от нашия град, както се е случило при румънците? Защо нашият кмет да не стане инициатор на това толкова хуманно дело? Познавам хора, които са готови безвъзмездно да работят като парамедици, стига да има кой да ги обучи.“

Здраве нет публикува декларация на „Зелените“ във връзка с кризата в здравеопазването. „В най-кратък срок да се изготви спешен план от страна на министерствата на финансите и здравеопазването; да се оценят краткосрочните рискове от практически неработещия в полза на гражданите бюджет; да се постигне споразумение с лекарския съюз за продължаване на диалога с професионалната общност, което да гарантира, че сътресенията в системата ще бъдат преодолени и здравноосигурените граждани ще получат адекватна и навременна медицинска помощ на всички нива. За това настоява в своя декларация политическа партия „Зелените“ във връзка с дефицита в бюджета на НЗОК. „Зелените настояваме за експресен анализ на приходите от здравноосигурителни вноски, финансовото състояние на касата, както и на буферите, които са заложени в държавния бюджет, особено онези за капиталови разходи на болниците и на заложените темпове им на задлъжняване“, пише в декларацията. И още: „Илюзията, че държавните болници не могат да фалират, е отровна за обществото, тъй като по закон те са търговски дружества като всички останали. Зелените сме силно разтревожени, че увеличаването на дефицита на здравната каса може да доведе до невъзможност за българските граждани, които заплащат здравните си вноски, да получават специализирана помощ. Тежката политическа криза не е извинение за бездействието в тази ключова за обществото област.“

„Стандарт“ пише, че 128 млн. лв. предвижда здравното министерство през следващите 5 години за подобряване на раждаемостта и здравето на малчуганите. Това става ясно от проекта за национална програма на ведомството за майчино и детско здравеопазване.Заложените средства трябва да дойдат от ЕС и националния бюджет. Те ще се използват за различни дейности, сред които обучение на бъдещите майки и татковци как да имат здраво бебе и как да се грижат за него. Също така за изграждането на центрове по майчино и детско здравеопазване в редица общински, областни и университетски болници. В тях ще има гинеколози, педиатри, медицински сестри, акушерки, социални работници, психолози. Всички те ще лекуват, консултират и наблюдават бременни, родители или двойки с репродуктивни проблеми, както и техните деца. „Монитор“ и „Телеграф“ съобщават за рекорден брой бебета, които са се родили в Университетската АГ болница "Майчин дом" за първите шест месеца на годината, съобщиха от там.2088 са новородените от началото на януари до сега. За същия период миналата година те са били 1921 от тях 965 са момчетата, а момичетата са 956.

„Новинар“ съобщава, че декларациите за трудови злополуки вече ще могат да се подават към Националния осигурителен институт по електронен път.

117 медицински изделия стават напълно безплатни за пациентите от днес. Здравната каса ще плаща изцяло например сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове и тест-ленти. За първи път пациентите с булозна епидермолиза или т. нар. „пеперудени деца” ще получават безплатно жизнено важни лекарства и превръзки. Вече е готов и публичен списък на медицинските изделия, което гарантира легитимността, както на вносителите и производителите, така и на самите продукти, информира Нова Тв.

 Ваксините, които се използват в САЩ за ваксиниране на деца, са безопасни и не са свързани със заболявания като аутизъм и левкемия. Това сочи ново проучване, според което ваксините предизвикват тежки реакции в много редки случаи, съобщава AFP.През 2011 година Медицинският институт на САЩ публикува доклад, в който медици единодушно потвърдиха безвредността на ваксините.„Последните резултати трябва да успокоят някои пациенти и лекари”, казват авторите на новия анализ, който бе публикуван в медицинско списание. Според тях страховете, че ваксините са отговорни за някои болести като аутизма са неоснователни.

„Всеки ден“ пише, че манията за бърз тен докарва старчески петна и на 30-годишните, алармираха столични дерматолози. Грозната кафява пигментация избива по лицето и тялото на младите мъже и жени заради безотговорното няколкочасово "пържене" на плажа, без да се ползва чадър. Кожата винаги помни и не понася да бъде атакувана толкова агресивно от силно слънце. Затова петната избиват, а след това много трудно изчезват, предупреждават медиците. Младите обаче са изкушени да трупат тен, за да добият бронзов загар, и нехаят, че уж безобидните петънца след месеци или години могат да увредят епидермиса сериозно. Нашарената в кафяво кожа е склонна и да се сбръчка много по-бързо, пък и никак не е естетична.



Три бебета са избавени от. СПИН часове след раждането им с помощта на революционна нова терапия в Канада, информира в. "Дейли мейл".Четвърто новородено е останало със съвсем ниски нива на вируса HIV в организма вследствие на същото лечение. Резултатите от изследванията ще бъдат представени официално на световната конференция по СПИН тази година в Мелбърн, която започва на 20 юли. Методът бе разработен, след като дете от Мисисипи, САЩ, беше излекувано от HIV през 2013 г., и може да доведе до разработката на истинско спасение от СПИН. Засега не е ясно дали терапията води до пълно излекуване, тъй като малките пациенти все още приемат медикаменти и не може да се предвиди дали смъртоносният вирус ще се върне, ако лечението им спре. Не е оповестено все още и на каква възраст са бебетата в момента. Съпредседателят на конференцията"СПИН 2014" проф. Шарън Люин предупреди, че макар мнозина да наричат откритието "лек", то все още не може да бъде класифицирано като такъв.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница