Акция Градска фермаДата05.01.2017
Размер43.26 Kb.
Акция Градска ферма:
Отглеждането на зеленчуци, плодове, билки и други в градска среда е практика, която си заслужава вниманието! Представете си просторните зелени площи, тук-таме превърнати в градини, които вие си обработвате и разполагате с вкусна реколта за салати, гозби, зарзават:–) За да се случи такава промяна е нужна Задружността на жителите, както и помощ от общината. За това избрахме квартал Дружба за този експеримент!–)

Истината, която боли е, че един такъв засега Утопичен момент е далечен за нашата действителност, макар че се случва в други държави. За това предлагаме на вашето внимание нашата катерушка-градска ферма, от която вие бихте могли да се почерпите с информация и вкусни примери. Една сериозна стъпка

към практикуването на градско земеделие, /urban farming/ е отглеждането на растенията на балкона. Остъклените балкони представяват чудесна среда за голямо разнообразие от култури, които могат да се отглеждат целогодишно. Съзерцавайки терасите на отсрещния блок на доста места забелязахме цветя, което си е утвърдена и усъвършенствана практика, Защо да не направим крачка напред като заменим само едно от прекрасните ни мушката с репички например?:)Така поне ще си знаем произхода на репичките вместо да се тюхкаме защо зеленчуците пътуват толкоз километри преди да стигнат до нашата трапеза като в България има забележително количество плодородна земя. Да оставим политическите въпроси настрана.

Сигурно един ден и нея някой ще започне да обработва, а дотогава аз ще разчитам на българските си балконски моркови

Разбира се, прекалената консумация на моркови ще ми направи живота твърде оранжев затова и няма да спра да се отбивам на пазара! Градското земеделие не е просто метод на израхване, а добра практика за постигане на независимост от немския картоф и в същото време удоволствие, водещо до вкусни последствия!
Добър апетит!

Spinacia oleracea, спанак
Спанакът е студоустойчиво растение /може да се отглежда навън в наши условия/

Спанакът е светлолюбив. При засенчване образува изнежени розетки. При условия на къс ден през есента или рано напролетобразува по-големи и по-облистени розетки, с по-високо съдържание на витамин C, хлорофил, каротин(провитамин А). При дълъг ден той образува бързо цветоносно стъбло - стрелкува. Летните сортове спанак са по-неутрални към дължината на деня.


Спанакът е влаголюбиво растение. Изисква постоянна умерена почвена и въздушна влажност. Сушата влияе неблагоприятно върху растежа и образуването на листата. При засушаване, съчетано с високи температури и по-дълъг ден, губи бързо стопанските си качества.
Спанакът е с много високи изисквания към почвеното плодородие. За отглеждането му е подходяща влагоемна, структурна почва с голям запас от органични вещества. Азотът повишава съдържанието на каротин в листата, но прекомерно високите дози от азот причиняват отлагането на големи количества нитрати в листната маса.

Vicia faba, фасул
Фасулът е топлолюбив, но не расте добре при много високи температури и изисква по-прохладен, но мек климат.

Фасулът е светлолюбив /обича огряни местенце, но да не се излага на пряка слънчева светлина/

Много взискателен е към почвената и въздушна влажност/поливане и пулверизиране/

Навън се засява от април до юли, но в балконски условия можете да опитате още сега!Anethum graveolen, копър
Едногодишно растение с кратък живот. Студоустойчиво растение, копърът издържа ниски температури с няколко градуса под нулата. Към влажността възрастните растения не са особено взискателни, но младите се нуждаят от повече вода. Макар и без големи претенции към светлината, по-ароматичен става когато се отглежда на слънчеви места.Копърът се сее от март до май или от юли до септември. В домашни условия би могъл да се посее и по-късно, предвид благоприятната атмосфера–) За приготовляване на туршии копърът се прибира, когато цъфне или започне зреенето на семената - 55-60-90 дни след поникването.

Fragaria, градинска ягода

Ягодата е тревисто, вечнозелено растение с плитко разположена коренова система - до 35-40 см. Ягодата е слабо студоустойчиво растение. При безснежни зими измръзвания на ягодите настъпват при температури под -15, -16°С, а цветовете през пролетта измръзват при -1,5°С. Ягодата е силно влаголюбива култура. Не е взискателна към светлината.


Lavandula angustifoliа, лавандула
Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Лавандулата е светлолюбива култура и не понася засенчване. По-интензивната слънчева радиация спомага за натрупването на повече етерично масло в цветовете. Към топлината. В процеса на еволюцията и селекцията културата се е приспособила към по-сурови климатични условия и възрастните растения издържат температури до –30 °С.

Не понася прекомерна влага в почвата, а високата атмосферна влажност по време на цъфтежа влошава качеството на маслото.Rosmarinus officinalis, розмарин
Многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Издържа на засушаване. Не понася преполиване.
Розмаринът може да се добави като особен допълнителен аромат към лимонада.

Наздраве!–)

    Chrysanthemum , хризантемаТази бяла прекрасница ще се чувства най-добре, посадена някъде навън, иначе който пожелае да я приюти, трябва да смени саксията с по-голяма след като прецъфти и да следи да не и е прекалено топло.

КРАТЪК НАРЪЧНИК НА ГРАДСКИЯ ФЕРМЕР


Каталог: 2010
2010 -> Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Януари – 2010 тест зад Резултатът от пресмятане на израза А. В, където
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Панорама” /1980 – 2011
2010 -> Специалисти от отдел кнос, Дирекция „Здравен Контрол при риокоз русе, извършиха проверки в обектите за съхранение и продажба на лекарствени продукти за хуманната медицина на територията на град Русе
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
2010 -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница