Анализ Стихотворението е добавено към цикъла „Децата на градаДата22.01.2019
Размер30.79 Kb.
ЦВЕТАРКА

(анализ)
Стихотворението е добавено към цикъла „Децата на града” и сполучливо се вписва в атмосферата, образите и мотивите му. Самото заглавие „Цветарка” въвежда идеята за цветното, празничното в живота. Според господстващия в цикъла патос (настроение), цветята и красивите неща нямат място в студената, каменна прегръдка на града. Стихотворението изгражда контрасти – редуват се картини, заредени с изящност и прецизност на детайла, с платна, в които господстват грубите тонове на мизерията и трагичното в живота.

Произведението започва с очарователен пейзаж, поглед към Витоша.Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –

като теменужен остров в лунносребърни води,

и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна,

се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди.

Цветовата гама на теменуженото и „лунно сребърното” създават впечатление за нереалност, забуленост. Макар и красива, пейзажната картина се отличава с пронизващата я болка и безнадеждност. Пейзажът е един от обичайните за поета, болката и красотата се докосват и съжителстват в произведението.

Следва образът на самия град, убежище на „хиляди души разбити”, притежател на „гранитна пазва” и въпреки това – празничен.

И грамаден и задъхан, скрил в гранитната си пазва

хиляди души разбити – глъхне празничния град

и под лунно наметало с шепот странен той разказва

повестите безутешни на вседневен маскарад.

Двустишието, с което е въведен градският пейзаж, видоизменено се превръща в поанта на стихотворението. Във втора строфа се откроява и мотивът за наметалото – знак на прикриване, отдалечаване от реалността. Образът на „вседневния маскарад”, който се разиграва в града, разширява значенията на маската, покривалото, забулените неща. Карнавалното всекидневие, заместващо живота в градското пространство, е акцент привнесен от символизма.

Образът на девойката, централен персонаж в творбата, е въведен в трета строфа. Подчертана е крехката възраст и успоредно с това е въведена темата за музиката, за звуците на оркестрите, ронещи „скрита мъка и печал”.
А из улицата шумна, под гирлянди електрични,

ето малката цветарка бърза от локал в локал,

де оркестрите разливат плавни звукове ритмични

и от тях се рони сякаш скрита мъка и печал.

Девойката има поглед на прокудена русалка. В сравнението се откроява сблъсъкът между света на детството, в който господстват приказни сюжети и русалки и действителността, в която детето е далеч от уюта и защитеността на дома и обикаля столичните локали. За приказката напомнят „златожълти хризантеми” и очарованието на детската усмивка. Присъствието на малкото момиче в опасното време на вечерта, в потока на шумните градски улици предполага застрашителност. Заплахата на личността и се оглежда в ироничните усмивки и погледи „като черни пипала”, непривичните мисли на околните тласкат към мотива за блудството и правят смислова препратка към стихотворението „Уличната жена”. Допускането на възможността красотата да бъде купена, както се купуват предмети е сигнал за опорочени ценности.Върху стройното й тяло, върху младостта й цветна,

като черни пипала се плъзгат погледи отвред

и в усмивки иронични блика мисъл неприветна,

че цветята се купуват, а и тя е чуден цвет.

Предпоследната строфа обхваща мотива за музиката, създавайки своеобразни паралели. Звуците, които се носят във вечерта са „волнокрили, смели, горди”, но същевременно в тях струните плачат. Оркестърът, като живо същество „въздъхва” и тази въздишка събира болката на отчаяните човешки съдби.Последният поглед върху героинята акцентува върху светлината в косата и, но непосредствено с това напомня и за студенината на градското пространство.

Но от маса къмто маса свойта кошничка показва

светлокосата девойка с поглед смътен и нерад,

а грамаден и задъхан, скрил в студената си пазва

хиляди души разбити – дебне каменния град.

Стихотворението завършва с образа на каменния град, а глаголът „дебне” извежда напред хищническата природа. Закономерно остава да звучи мотивът за жертвите, които алчният хищник ще грабне.
Каталог: PomagaloDZI -> Dokuments -> Smirnenski
Dokuments -> Като мътен порой се спуснаха кърджалиите от Бакъджиците надолу в полето
Dokuments -> Нравственото израстване на българина в романа „под игото” Летописец на националните съдбини, в цялото си творчество Иван Вазов е „жива история”
Smirnenski -> Литература стихосбирката на Хр. Смирненски „Да бъде ден" дълго време се интерпретира като етапен текст, който маркира един „от върховете на революционната поезия"
Smirnenski -> Йохан” христо смирненски
Smirnenski -> Над мъртвата градинка вечерта разпускаше коси от черен мрак
Smirnenski -> Размисли върху поетическия цикъл на смирненски „зимни вечери“ Роден да бъде певец на „светлата радост”
Smirnenski -> Ний” христо смирненски


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница