Антарктида далечен, но интересен континент КлиматДата19.01.2018
Размер27.16 Kb.
Антарктида далечен, но интересен континент
Климат
Континентът Антарктида обхваща южнополярния район на нашата планета и се отличава със суровите си природни условия. И наистина климатът там е най-непригоден за живот, затова Антарктида е единственият континент на Земята, който няма свое, местно население. Населението на Антарктида се формира от полярните изледователи, който се сменят всяка година и броят им достига около хиляда души.

Трудни са климатичните условия на Антарктида. Причината се крие до голяма степен в това, че почти целият континент е покрит с дебела ледена покрика, която в централните райони е с дебелина над 4 км. Следователно Антарктида се намира в ледников период.

От друга страна, по астронамически причин, и южнополярният район има особен слънчев режим, като над по-голямата част от континента преобладава полярен ден и полярна нощ. Така например през летните месеци (декември, януари), когато е полярният ден, Антарктида получава максимално количество слънчева топлина, но ледената повърхност има огромна отражателна способност. Албедото достига 85% и затова по-голямата част от слънчевата радиация се връща обратно в космическото пространство. През зимата, когато е полярна нощ, Антарктида не получава енергия от Слънцето и това обуславя много ниските температури на въздоха.

Сезоните в Антарктида са условно понятие и са свързани с полярния ден и полярната нощ. Отделните сезони имат следната продължителност: лято- декември и януари; есен-февруари и март;зима- от април до септември; пролет-октомври и ноември.

Зимата, която продължава 6 месеца, съвпада с полярната нощ. Температурата на въздуха достига най-ниските се стойности, като в централните райони на континента се установява под-65° C. В съветската станция “Восток” са измерени най-ниските температури на нашата планета.

Летните температури в централните части са сравнително по-високи: -30° С и -40°С. Тъй като те съвпадат с полярния ден, полярниците действително чустват, че това са летни температури за Антарктида.

По крайбрежието на континента температурата на въздуха е сравнително по-висока от тази в централните райони-през зимата достига -40°C, а през лятото – и до 0°C. По отношение на температурните условия крайбрежието може да се приеме за “антарктичен курорт”. Затова и по-голямата част от научните станции се намират по крайбрежието.

Вятърът наред с температуратурата придава особена суровост на климата. А в Антарктида по ледниковия склон и по крайбрежието духат изключително силни, ураганни ветроеве, които духат с голяма скорост от вътрешността на континента към крайбрежието.Това са много сухи и студени ветрове, които обхващат само приземния въздушен слой и създават твърде сурови условия в местата, където са постоянни. Така например в обсерватория Мирний, където Васил Захариев е работил, почти през цялата година духат ледникови ветрове и създават тежки условия за живот полярниците. В Земя Адели френски полярници са измерили скорост на вятъра 90 м / сек т.е 324 км/ч.Следователно Антарктида е не само най-студената част на Земята, но и континент на ураганни ветрове. В много отношения силните ветрове оказват по-голямо влияние върху хората и им създават повече затруднения от студа.

В Антарктида падат само твърди валежи (сняг) – около 200 мм годишно.

Климатичните зони в Антарктида са: ледниково плато, ледников склон и крайбрежие . По-особен климат, специално през лятото има в “антарктичните оазиси

Това са свободни от лед местта, намиращи се главно по крайбрежието. През летните месеци там температурата на въздуха се повишава до 20°-25° C. В оазисите се наблюдава интензивно снеготопене, образуват се езера, потоци и реки.По скалите могат да се видят мъхове и лишеи, а в езерата – водорасли.В заключение, може да се каже, че климатът на Антарктида е климат на ледникова

пустиня

Валентин Радушев 7а клас

Използвана литература: “Климатът на Антрактида”- Васил Захриев,

първият български учен, участвал през 1970 г. в изследването на АнтарктидаБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница