Араби в банда за реекспорт на лекарства, в схемата играели аптекари и докториДата28.02.2018
Размер278.49 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.12.2017
Национални вестници
 


Араби в банда за реекспорт на лекарства, в схемата играели аптекари и доктори


Здравната каса е ощетена със стотици милиони, обяви министър Кирил Ананиев • Медикаменти за онкоболни изнасяни в Европа и продавани 4 пъти по-скъпо • 60 обекта и офиси в 4 града обискирани, запечатаха склада на престъпната група 

Кирил БОРИСОВ 

24 часа  стр. 1, 2-3  

Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства, съобщиха в събота на съвместен брифинг от двете институции.

Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Бандата е от 7 души. Те са задържани за 24 часа. По време на разследването те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер.

Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Част от лекарствата са внасяни в страната нелегално,

а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница са проверени от ГДБОП по време на разследването. Запечатан е и складъг, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.

Мъже от арабски произход са сред основните участници в престъпната схема, научи "24 часа". Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки (кои са лекарствата - виж карето). От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове, е открита в касета на негов съучастник.

"Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда", каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Актове за над 500 хил. лв. ще напише Изпълнителната агенция по лекарствата заради нарушения в различни аптеки.

"Веригата от обвиняеми ще е доста дълга. Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група", казаха от прокуратурата.

"Оперативните служители свършиха много работа по това разследване. Открихме проблеми и в законодателството, което урежда процеса. Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако не са извадени от болници и аптеки.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции", каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

"Стотици милиони са източвани от здравната каса по схемата. Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа.

Там са продавани 4 пъти по-скъпо.Това доказва, че са качествени и лекуваме българите с най-доброто

Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ", обяви здравният министър Кирил Ананиев.

"В сектора на здравеопазването се дават много пари, но услугите не се подобряват. Затова сме активни.

Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики", каза вътрешният министър Валентин Радев.

Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете. От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена.

Трудно откриваемите и скъпи "Хумира" и "Енбрел" намерени в склада на бандитите

Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП. Едно от тях е "Хумира", което в България струва около 1600 лв., а в Европа - два и дори три пъти по-скъпо. Разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как "Хумира" също е предмет на паралелен износ, след като се изписва от аптеките на депутата Веселин Марешки. В акцията на прокуратурата и ГДБОП се проверява и участие на тази верига в разбитата схема.

Голямо количество от инхалера "Серевент" също са иззети при операцията. Лекарството е за астматици и белодробни заболявания.

"Енбрел" за псориазис, който струва 900 лв. у нас и не се намира лесно по аптеките, е друг от лекарствените продукти, които са изнасяни по черната схема.

"Салофалк" за заболявания на стомашно-чревния тракт, "Янумет" и "Джентафуето" за захарен диабет, "Мирцера" за анемия, което струва над 200 лв. на българския пазар, "Ренагел" за бъбречна недостатъчност са само част от лекарствата, открити в склада.

Ваксината срещу хепатит Б "Енджерикс" също била търсена от бандата за реекспорт.Специално звено в ГДБОП разследва далавери в здравето


24 часа  стр. 3   

Специално звено в ГДБОП разследва злоупотребите в здравеопазването. Там работят разузнавачи и разследващи полицаи, които са специализирани в разкриването на корупция, пране на пари и източване на ДДС.

"Тепърва ще се чува какво става в този сектор. Там отиват много пари от бюджета, но ефектът е същият, а лошите практики продължават. Имаме нужда от онези лекари и медицински работници, които са съвестни, за да застанат на наша страна. Материята е специфична и не е работа само на службите за сигурност", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Звеното за борба със злоупотребите в здравеопазването е подобно на центъра в ГДБОП, който противодейства на контрабандата. Там участват прокурори, експерти от НАП, митниците и още няколко институции.Борисов свика спешна среща заради кражби в здравеопазването


24 часа  стр. 3   

Извънредно съвещание в събота сутринта свика министър-председателят Бойко Борисов. Той събра в Министерския съвет здравния министър Кирил Ананиев, финансовия - Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и представители на силовите служби, включително ДАНС.

Повод за срещата бе да се обсъдят две от най-важните теми, които вълнуват страната в последните дни - проблемите в здравеопазването, акцията на ДАНС и МВР, която разкри престъпна схема за реекспорт на скъпи лекарства, и обстановката в страната след големите дъждове, които се изляха.

Международен ден на хората с увреждания


24 часа  стр. 6   

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания.


 


Разбиха банда за реекспорт на лекарства


Премиерът Бойко Борисов извика министрите на финансите, здравеопазването и МВР за обсъждане на операцията 

Труд  стр. 1, 4   

Преди това по обед премиерът Бойко Борисов свика извънредно съвещание с министрите на финансите, здравеопазването и МВР, на което да бъдат обсъдени резултатите от операцията. Смята се, че спецслужбите са успели да прекратят огромен теч на средства от здравната каса.

Схемата на престъпната група била проста, разказаха разследващите. Медикаментите били изписвани и изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, след което преопаковани. После заминавали за Западна Европа, където цената на някои от тях е в пъти по-висока. Сред медикаментите имало и животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове.

"Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност вероятно над 500 000 лева, - съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. -Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от ЕС, друга част са предмет на нелегален внос и след препакетиране -отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи", каза още Гешев. По думите му до дни прокуратурата ще уточни напълно броя на участниците в престъпните схеми.

"Станаха ясни моралните качества на хора, наричащи себе си лекари по простата причина, че тези лекарства няма как достигнат до черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки", заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"В случая става въпрос за източване на НЗОК със стотици милиони левове, предназначени за лечението на българските граждани, коментира и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. - Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страни в Западна Европа. Нима смятате, че Италия, Германия, Холандия ще внесат лекарства, които не лекуват, както се изисква. Напротив - те търсят тези лекарства, които осигуряват качествено здравеопазване", допълни здравният министър. Според Ананиев за сектора продължава да се осигуряват значителни средства, без това да води до съществено подобряване на услугите. Ще се проверяват множеството сигнали за недобри практики в болници - малки, по-големи, както и търговски дружества, които ги снабдяват с медикаменти.

"Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на наша страна срещу тези недобри практики", каза вътрешният министър Валентин Радев.


Все повече българки раждат в Германия


Сънародничките ни са сред първите 10 в неофициалната класация на чужденките 

Труд  стр. 8   

Рекордна раждаемост отчете наскоро Статистическата федерална служба (СФС) в Германия. Анализаторите подчертаха също, че новородените от майки чужденки съставляват една пета от общия брой. "Значителният прираст се дължи преди всичко на румънки, българки и сирийки", отбеляза авторитетният в. "Ди Велт". "Труд" се обърна към СФС, откъдето предоставиха данни за ражданията в Германия от 2000 г. насам.

4202 българчета са били родени в Германия пред 2015 (последната отчетена година), сочат официалните данни.

Откакто Това е с 34 на сто повече спрямо предходната година. По-голямо увеличение има само при посочените по-горе румънски и сирийски родителки.

Статистическите данни обаче сочат друга любопитна тенденция. След 2000 г. в немските болници всяка година се раждат повече български бебета (виж таблицата). Откакто България е член на ЕС (1 януари 2007 г.) в Германия на бял свят са дошли общо 17 580 българчета, като през първите две години от членството ражданията са били под 1000. Така българките вече са на девето място сред чужденките по броя на ражданията в Германия. Тук лидери са туркините (21 555), но при тях от 2000 г. насам се забелязва постоянно намаляване.

На фона на детските надбавки в България тези в Германия изглеждат огромни -192 евро за първо и второ дете, 198 евро за трето и 223 евро за всяко следващо дете. Реално, сумите не са толкова големи предвид стандарта в страната и разходите за детски градини и ясли (четете по-долу).

В Германия майчинството е по-кратко от това в България. Там системата е по-сложна, на практика жените имат право на една платена година и една неплатена. Може да вземат още една година неплатена, докато детето стане на седем години, но само ако работодателят разреши.

При връщане на работа след майчинство жената може да работи на по-кратък работен ден. Но отново - ако работодателят е съгласен и договорът й позволява това. И при съответното намаляване на заплатата.

Сънародници, живеещи в Германия, разказаха за "Труд", че за тях също не е лесно да настанят децата си в детска градина. На практика, бъдещата майка трябва да подаде заявка за място в ясла, още докато е бременна. Това увеличава шансовете й.

Таксите за ясла и градина зависят от една страна от доходите на родителите, от друга - от населеното място и съответната провинция. Стриктната немска система отчита времето, което детето прекарва в градината. Колкото повече часове остава, толкова повече плащат родителите.

Ако престоява малко време, напр. до 4 часа, и не се храни, се заплаща само за гледане. Разходите за храна не са ниски, защото на малчуганите им се предлагат биопродукти. Също така в градините няма ястия със свинско, тъй като в тях има и деца на мюсюлмани.

Най-ниски са таксите, ако децата посещават общински градини и ясли 160-200 евро. Най-скъпо е в частните градини, където на месец сумата може да достигне 1000 евро. В тези, устроени към учреждения и фирми, цената излиза около 400 евро на месец, ако детето престоява пълен работен ден. В малките градове и селата е проблем, защото по принцип градините там работят до 14 ч.

Има и напълно безплатни детски градини в страната, като броят на градовете с подобна инициатива се увеличава всяка година.

***


УВЕЛИЧЕНИЕ

Четвърт милион сънародници в Немско

263 320 български граждани са живели в Германия към 31 декември 2016 г., сочат официалните данни, предоставени на "Труд" от Статистическата федерална служба. От тях 142 175 са от мъжки пол, 121 145 - от женски. Спрямо предходната година увеличението е с близо 40 хил. души.

Към 31 декември 2006 г., т.е. точно преди присъединяването на България към ЕС, в Германия са живели 39 053 български граждани. 

Удариха мафията за лекарства


7 обвинени за престъпна група, претърсиха болници, аптеки и склад на 60 адреса в 4 града 

Стандарт  стр. 5   

Удар по мафията с лекарства нанесе властта. МВР и прокуратурата разбиха престъпна група за реекспорт на илачи от България за страни от ЕС. Това съобщиха на извънреден брифинг вчера прокуратурата, ГДБОП, министрите на вътрешните работи и на здравеопазването Валентин Радев и Кирил Ананиев.

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове, съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Производството, което наблюдаваме, е образувано пред септември. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това", уточни Гешев. Той разкри, че завчера са били претърсени над 60 адреса в 4 града. Проверени са болници и аптеки в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа да коментира сред проверените аптеки има ли и такива на депутата и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Претърсен е и склад за лекарства, сред които животоспасяващи и животоподдържащи, подготвени за износ.

Органите на реда са разследвали данъчни престъпления и пране на пари, свързани с лекарства - животоспасяващи, за онкоболни, за деца. Иззети са лекарства за милиони левове, точната сума в момента се уточнява.

Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми, каза прокурор Гешев. И допълни: "Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица".

20 души са били разпитани в ГДБОП, на 7 са повдигнати обвинения. Сред тях има и медицински лица. Те са изписвали лекарства, които се плащат от Здравната каса, които след това са подготвяни за реекспорт. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. Според разследващите става въпрос за скъпи, животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове. "Станаха ясни моралните качества на хора, наричащи себе си лекари, по простата причина, че тези лекарства няма как достигнат до черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки", коментира Спиридонов.

Няколко часа преди брифинга премиерът Бойко Борисов събра на извънредно заседание министрите на финансите Владислав Горанов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев. Темата на срещата бе злоупотребите в болниците. В нея участваха и шефове на служби.

Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор "Здравеопазване", каза след извънредната среща Валентин Радев. "Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите", заяви МВР шефът.

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа", коментира и здравният министър Кирил Ананиев. И допълни:

"Нашите мерки ще продължат и в останалите сектори от здравеопазването - медицински изделия, болнична помощ, извънболнична помощ. Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването".

Валентин РАДЕВ, вътрешен министър: Битката ще бъде жестока

Правителството не се отказва от това, което прави, за да дисциплинира системата на здравеопазването, включително и работата на Министерството на вътрешните работи и специализираните му служби.

Такива операции има няколко. Тепърва ще се чува какво става в сектор "Здравеопазване". Много пари се дават там, а ефектът е същият. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда всички медицински работници да застанат на наша страна и да ни помогнат. Тук има много специфична материя. Битката ще бъде жестока.

Спецзвено в ГДБОП за здравни престъпления

Създадено е отделно звено в ГДБОП с конкретен предметна дейност и експерти в специализираните задачи, свързани със здравеопазването. Това съобщи МВР шефът Валентин Радев. По думите му са получени множество сигнали за недобри практики в редица болници. "Убеден съм, че мнозинството български лекари ще застанат на наша страна против тези недобри практики", каза Радев.Съставят актове за 500 000 лв.

Изпълнителната агенция по лекарствата ще състави актове за над 500 000 лв. Това убеждение изрази административният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев. "Част от лекарствата са както животоспасяващи, така и животоподдържащи. В резултат на осъществената престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от тях са предмет на паралелен износ в страни от наши партньорски държави от ЕС. Част от тях са предмет на нелегален внос и паралелен износ след препакетиране. Имаме данни, че за да бъдат изкарвани от съответни болнични заведения и аптеки, част от начините, по които това е ставало, е чрез неистински документи. Тоест са осъществявани документни престъпления", коментира Гешев. Той допълни, че имат данни за множество болнични заведения и аптеки.

Имаме данни, че организирана престъпна група се занимава и извършва икономически престъпления, които пряко са свързани с т.нар. паралелен износ на лекарства, коментира и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова. Тя съобщи, че на този етап е опасно за разследването да се съобщават имена на обвиняеми.

Закриват болниците с най-големи дългове


Стандарт  стр. 5   

Държавата ще закрива болниците с най-големи дългове. Това съобщи завчера пред БНТ здравният министър Кирил Ананиев. При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване, обясни той. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. "В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи още Кирил Ананиев. Той допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

"По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения", поясни той. "Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев.

Болниците ще бъдат разделени в 4 групи. В първата ще са клиниките с добър мениджмънт и без задължения към доставчици. След това ще се обърне внимание на тези с неголеми просрочил, които могат да бъдат стопени с добро управление. По-сериозни мерки ще бъдат набелязани за държавните лечебни заведения, които не се справят финансово. Проблемът е, че по-голямата част от тях са структуроопределящи за региона, в който се намират, и не могат да бъдат заместени от други болници. Такива са, например, клиниките във Враца и Ловеч, които държавата всячески се опитва да спаси от фалит "В този случай ние ще вървим към едно преструктуриране на болниците във вид, в който те да могат да се самоиздържат и да вършат онези дейности, за които имат база и персонал", обясни Ананиев. Всички останали, за които може да се намери алтернатива обаче, няма причина да продължават да съществуват и може да се върви към тяхното закриване, категоричен е здравният министър. Другите проблеми, които трябва да се решат, са случаите на злоупотреби и нарушения от страна на болничния мениджмънт.

БГ спец от Париж с лекция в София


Стандарт  стр. 14   

Д-р Пресиян Параскевов, който има успешна собствена практика в Париж, представи нова генерация биодермални филъри на двудневен семинар в софийския "Хилтън". Известният дерматолог демонстрира най-модерните инжекционни техники в естетичната и анти-ейдж медицината. Той разясни, че с универсалните филъри може да се работи във всички зони като кристално чист омрежен гел със 100% биосъвместимост. Експертът разкри и качествата на мезолиниите, сред които е и хитовият продукт hairline hair booster. Той "събужда" космените фоликули, стимулира растежа на косата, използва се при дифузна алопеция и алопеция ареата, както и срещу ранното побеляване на косата.Шведка с трансплантирана матка роди бебе


Стандарт  стр. 8   

В Швеция се роди първото бебе в света от жена с трансплантирана матка, съобщи Blitz.bg. 36-годишната жена, чиято самоличност не се разкрива, е родена без матка. Тя получила новата утроба от 60-годишна семейна приятелка. Операцията е успешна, а впоследствие тя ражда здраво момченце. "Когато бебето излезе на бял свят чрез цезарово сечение, то изпищя почти веднага, а това е добър знак, че бебето се справя добре.

И разбира се, беше фантастично. Това е щастие за мен и целия екип. В същото време усещането е малко нереално, наистина не можехме да повярваме, че сме достигнали този момент" - твърди проф. Матс Бранстрьом от университета в Гьотеборг и клиниката за ин витро оплождане в Стокхолм и е ръководил научния проект. Успешният експеримент дава надежда на много хора, смята професорът. Досега опити да бъде присадена матка бяха правени от два медицински екипа, но и в двата случая те бяха неуспешни.


РАЗБИХА БАНДА ЗА ПАРАЛЕЛЕН ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА


Теодора ЦЕКОВА 

Телеграф  стр. 2  

Организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства от България за страни от Западна Европа бе разбита при съвместна акция на ГДБОП и специализираната прокуратура, стана ясно вчера на брифинг в МВР.

В него участваха двама министри - на здравеопазването и на МВР - Кирил Ананиев и Валентин Радев, говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Милен Маринов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Медикаментите, които са били иззети при акцията за данъчни престъпления и пране на пари, са за милиони левове, като сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи илачи за рак, астма и .тежки ревматоидни заболявания. Един от задържаните медикаменти е "Симбикорт", който се прилага при лечение на астма на деца. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев уточни, че разследването било в ход от септември, като сигналът за извършените престъпления е бил получен 6 месеца по-рано. По време на акцията проверени са били над 60 адреса в 4 града, сред които София, Шумен, Сливница и Пловдив, както и склад за лекарства. Сред проверените адреси има и аптеки. Гешев посочи още, че аферата е за милиони левове, но стойността на иззетите лекарства предстои да бъде уточнена. Актовете, които ще състави Изпълнителна агенция по лекарствата, с която съвместно е била проведена акцията, пък ще са на стойност над 500 000 лв. При схемата, по която е действала престъпната група част от медикаментите, платени от НЗОК, са изнасяни с фалшиви документи от болничните заведения, след което са били преопаковани и продавани в страните от Западна Европа в пъти по-високи цени, затова част от разследването е за документално престъпление.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че лекарствата е нямало как да се окажат на черния пазар без участието на лекари и аптеки. "Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева", коментира здравният министър Кирил Ананиев. Вкарвани у нас са били тестови лекарства за рак. Задържани за аферата за 24 часа са били 7 лица, съобщи Спиридонов. "Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица, и вероятно доказателствата, които сме предоставили, ще бъдат достатъчни на прокуратурата", посочи той. По думите му имало и информация за обособен лидер на престъпната група.

Взимат книжката на пациенти със сърдечна недостатъчност


Телеграф  стр. 8   

Пациенти с напреднал стадий на сърдечна недостатъчност ще бъдат лишени от правото да шофират.

Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба 3, касаеща изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. Абсолютна забрана да сядат зад волана ще имат хора със синдром на Бругада, със сърдечноподпомагащо устройство, аневризма на аортата. Щателно ще бъде проверявано и здравословното състояние на страдащите от различни сърдечносъдови заболявания и на диабетиците преди да им се поднови шофьорската книжка. Ако медиците преценят, че заради заболяването си има риск тези хора да предизвикат пътнотранспортно произшествие, те ще бъдат лишавани от възможността да шофират.

"Предлаганите изменения оценяват рисковете за пътната безопасност, свързани със сърдечносъдовите заболявания и хипогликемията от актуална медицинска гледна точка и посочват случаите, при които за определени здравни увреждания не се издават или подновяват свидетелства за управление на МПС на кандидати или водачи от съответните групи", пише в проектонаредбата. Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на произшествията и броя на загиналите или инвалидизирани хора в резултат на ПТП. Документът е публикуван на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Ако промените бъдат приети, новите изисквания ще влязат в сила още от догодина.


02.12.2017
Национални телевизии


Злоупотреби с животоспасяващи лекарства за онкоболни и деца разкриха от ГДБОП и прокуратурата


БНТ  Новини в 20.00, 23.30 часа 

Злоупотреби с животоспасяващи лекарства за онкоболни и деца разкриха от ГДБОП и прокуратурата. В схемата са замесени аптеки, както и лекари. На този етап от държавното обвинение не обявяват имената на фирмите, замесени в скандала. Оттам не коментират и дали в кръга на обвиняемите ще попаднат депутати и шефове на болници.

Акцията стана повод за спешна среща на премиера Борисов с министрите Горанов, Ананиев, Радев, и шефове на службите.

Репортер: Медикаментите, заплатени от Здравната каса, са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения. За целта са използвани така наречените изкупвачи на лекарства. След това се събирали в склад за окрупняване, където се преопаковали за продажба в Западна Европа. Групата също така е осъществявала и паралелен внос от други държави.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тези лекарства, които се реекспортират в Западна Европа, се продават на четири пъти по-висока цена. Става въпрос за източване бюджета на НЗОК за стотици милиони лева.

Репортер: От държавното обвинение заявиха, че става въпрос основно за животоспасяващи и животоподдържащи лекарства за онкоболни и деца. Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да състави актове за близо половин милион лева.

Иван Гешев, ръководител на специализираната прокуратура: В резултат на осъществената, да я наречем престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и на лекари. Станаха ясни моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Не е единствената тази схема за злоупотреба с лекарства, има още доста схеми и в следващите месеци ще видите какви ще бъдат нашите последващи действия.

Репортер: По време на акцията са претърсени над 60 адреса. 20 души за разпитани, а 7 от тях са задържани за 24 часа по подозрение, че са организатори на престъпната схема. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Сигналът е получен преди половин година. В хода на разследването са използвани СРС-та. От държавното обвинение заявиха, че кръгът на обвиняемите ще нарасне.


Разбиха организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства


bTV  Новини в 19.00 часа 

Разбиха организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства. При спецакция на прокуратурата ГДБОП и ДАНС са иззети медикаменти за милиони. В хода на разследването са разпитани 20 души. За 24 часа са задържани 7 от тях, за които се счита, че са част от престъпната организация.

По време на акцията са претърсени 60 адреса в София, Пловдив, Шумен и Сливница. Иззети са лекарства за милиони.

Иван Гешев: Част от тях са предмет на паралелен износ, част от тях са предмет на нелегален внос, и паралелен износ.

Медикаментите платени от здравната каса са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения и аптеки, преопаковани и продавани в Западна Европа.Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Станаха ясни моралните качества на хора, които наричат себе си лекари по простата причина, че самите вие знаете, че тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки.

Според изчисленията на здравния министър чрез схемата се източват стотици милиони левове от здравната каса, а това, че паралелният износ е за държави от Западна Европа доказвало, че лекарствата са качествени.Крил Ананиев, министър на здравеопазването: Още едно потвърждение за това, че ние наистина лекуваме българските граждани с най-доброто, което се лекува в Европа в момента. Тези лекарства, които се реекспортират в Западна Европа се продават на четири пъти по-висока цена.

Думите му идват след упреците, че налагането на мораториум върху нови лекарства в бюджета на здравната каса застрашава лечението на тежко болни пациенти. Акцията срещу злоупотребите в здравеопазването продължава.
Схема за пране на пари и за нелегален износ на лекарства за милиони, разкри прокуратурата


Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 

Схема за пране на пари и за нелегален износ на лекарства за милиони, разкри прокуратурата. Става дума за организирана престъпна група от 7 души, която е препродавала в чужбина медикаменти, предназначени за нашия пазар.

Иван Гешев: В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели. Предмет на разследването са данъчни престъпления и пране на пари.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Касае се за организирана престъпна група, която се занимава и извършва икономически престъпления, които обаче са пряко вързани с така наречения „паралелен износ на лекарства”.

Лекарства, които здравната каса плаща влизат на българския пазар, но някой по веригата ги изнася и ги препродава в чужбина на по-висока цена.Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Лекарства, които са заплатени от здравната каса и се намират в здравните заведения да бъдат изкарвани от употреба и вкарвани в този документооборот, който е генериран и износа им в чужбина.

Иван Гешев: Тоест са осъществявани документни престъпления.

Сред потърпевшите са онкоболни и трансплантирани, пациенти с диабет и ревматоидни заболявания, включително и деца.Иван Гешев: В резултат на осъществената престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства.

Операцията е проведена в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Вече са разпитани 20 души. Според разследващите в схемата са замесени и длъжностни лица.Ивайло Спиридонов: Няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и лекари.

Иван Гешев: Веригата от обвиняеми като гледам се очертава е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица.

Иван Гешев: И битката ще бъде жестока.

Здравният министър използва случая, за да убеди българските пациенти, че получават качествени лекарства:Кирил Ананиев: Още едно потвърждение, за това, че ние наистина лекуваме българските граждани с най-доброто, с което се лекува в Европа в момента. Тези лекарства, които се реекспортират в Западна Европа се продават на четири пъти по-висока цена.

И още след споровете дали касата да поема нови скъпи терапии от догодина здравният министър обеща държавата да започне да плаща въпросните лекарства, ако го направят и повече държави в Европа.

Лекарства важни и медикаменти липсват от аптечната мрежа. Това са само част от сигналите, за които ви разказваме вече години наред. Още през август здравните власти обещаха да променят закона така че да ограничат паралелния износ. До момента това обаче все още не се е случило. Междувременно МВР и прокуратурата продължават разследванията. Оказа се, че става дума за икономически престъпления и точно това ги кара да съберат повече доказателства, така че да могат да повдигнат обвинения. Очаква се това да стане през следващата седмица, най-вероятно.
Национални радиа


Разкрита е схема за износ на лекарства за болни от рак


БНР   

Разкрита е схема за износ на лекарства за болни от рак. Медикаментите са били изписвани незаконно от болници и аптеки у нас. При акцията на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и прокуратурата са задържани 7 души, а близо 20 са разпитани. От МВР не отрекоха, че има намесени лекари, фармацевти и аптечни фирми. Репортаж на Николай Христов:

При операцията са открити лекарства за милиони левове.Те са били съхранявани в склад, откъдето са били изнасяни за държави в Западна Европа. Схемата е работила от месеци, обясниха от ГДБОБ и прокуратурата. Лекарствата са се изписвали незаконно с фалшиви документи или са се изкарвали от употреба от болници и аптеки. Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев:

„И то не какви да е лекарства, а животоспасяващи лекарства, за онкоболни, за деца като симбикорд, който е лекарство за астма. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност приблизителна към момента милиони левове.”

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни:

„Станаха ясни моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако те е са извадени от болнични заведения и аптеки.”

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса. От службите запазиха мълчание за имената на замесените в схемата.

Злоупотреба с лекарства за онкоболни е била разкрита от МВР и прокуратурата


БНР   

Злоупотреба с лекарства за онкоболни е била разкрита от МВР и прокуратурата. Заловена е престъпна група, която се е занимавала с изнасяне в чужбина на лекарства за онкоболни, изписвани на нуждаещи се хора в страната.

Над 60 адреса са претърсени в няколко града при операцията на ГДБОП и прокуратурата. Лекарствата за онкоболни от болници и болнични аптеки са били изнасяни в чужбина, обясни комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Здравният министър допълни, че в случая става въпрос за източване на НЗОК за стотици милиони левове. От ГДБОП и прокуратурата не отхвърлиха възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив. 20 души са доведени в ГДБОП, от тях 7 са задържани за 24 часа.

Крупни злоупотреби и кражби в болници са били разкрити при разработка на специалните служби


БНР   

Крупни злоупотреби и кражби в болници са били разкрити при разработка на специалните служби, включително и ДАНС. Операцията е била обсъдена на работна среща, свикана от премиера Бойко Борисов. Резултатите ще бъдат представени на пресконференция след час в МВР, съобщи след срещата при премиера Борисов министърът на вътрешните работи Валентин Радев.Валентин Радев: Правителството не се отказва от това, което прави да дисциплинира системата на здравеопазването. Включително и работата на МВР и специализираните му служби. Но сме непреклонни и тази работа по прекрачването на закона от участници в процеса на здравеопазването няма да прекратим и ще продължим натам и ще чуете подробности.


Престъпна група е изнасяла лекарства за милиони левове в други страни от ЕС


Дарик радио   

Следват подробности от новината от началото на емисията. Престъпна група е изнасяла лекарства за милиони левове в други страни от ЕС. Сред медикаментите има животоспасяващи, както и лекарства за онкоболни. По първоначална информация групата се е занимавала с данъчни измами и пране на пари. Подробностите от Александра Димитрова:

Сигналът за престъпната група е получен през март месец т.г. На 1 декември са открити лекарства за милиони левове. Сред иззетите медикаменти има животоспасяващи, както и лекарства за онкоболни и деца, страдащи от астма. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова става дума за организирана престъпна група, която се занимава с икономически измами.

Арнаудова коментира още, че не може да даде информация дали сред аптеките, които участват в схемата има и такива на депутата Веселин Марешки. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че вчера са разпитани над 20 души, като 7 от тях са били задържани за 24 часа. По всяка вероятност става въпрос за източване на здравната каса за милиони левове.

"Тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки. Има си хора, които са т.нар. изкупвачи на лекарствени средства, които ги изкупуват благодарение на медицински лица и лекари и ги окрупняват във въпросния склад, който беше намерен".

Говорителят на Сотир Цацаров призна какво е предизвикало извънредната медийна изява на управляващи и прокуратура: "Днешният брифинг представяме заедно с двама министри и прокуратурата, за да уверим чрез вас всички български граждани, че държавата работи”.Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове


Дарик радио   

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР. Производството, което наблюдаваме, е образувано през септември тази година. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. в хода на вчерашния ден са претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства, животоспасяващи, за онкоболни и за деца. В хода на проведените претърсвания са иззети лекарства за милиони левове. Предстои да бъде уточнен допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица, коментира още Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, има още доста такива.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание с финансовия министър Владислав Горанов, здравния Кирил Ананиев и вътрешния Валентин Радев


Дарик радио   

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание с финансовия министър Владислав Горанов, здравния Кирил Ананиев и вътрешния Валентин Радев. Това оповести след срещата Горанов. На нея са участвали шефове на силови служби и ДАНС. Използвахме случая да обсъдим някои проблеми в областта на здравеопазването, обсъдихме последиците от падналите дъждове и аз използвах възможността да докладвам добрите новини за вдигането на кредитния рейтинг на България, добави Горанов.

Няма опасност за населението след обилните дъждове, заяви вътрешният министър Валентин Радев. Обсъдени са били въпроси, свързани със здравеопазването и с обстановката в страната след валежите. Няма проблеми по пътищата и с електроснабдяването, каза още Радев. До сутринта се очаква да бъдат решени проблемите и с оттоците на водите в столицата. По пътищата няма проблеми никъде.

Правителството не се отказва да дисциплинира системата на здравеопазването, коментира още вътрешният министър и информира, че в МВР по-късно днес ще бъдат съобщени подробности за съвместна операция на ГДБОП и специализираната прокуратура във връзка със злоупотреба с лекарствени средства. Радев увери, че няма да прекратят преследването на участници в злоупотреби в здравеопазването.Вътрешният министър анонсира, че днес в 16 ч ще има извънреден брифинг в МВР, където съвместно с представители на прокуратурата ще дадат повече информация по проведената операция.

Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница