Арт студио „камбана става на 30 годиниДата12.02.2017
Размер27.3 Kb.
АРТ СТУДИО „КАМБАНА” СТАВА НА 30 ГОДИНИ
През месец май 2012 г. арт студио “Камбана” ще отпразнува своя 30-годишен юбилей. Студиото е основано през далечната 1982 г. от покойната вече актриса Снежина Казакова. И явно при нея е нямало случайни неща. Смъртта я застига на сцената, за да се потвърдят думите, които тя написва след създаването на студиото: “Започна се с любов: любов към децата; любов към театъра; любов към познанието; любов към природата; любов към красивото; любов към музиката и към всичко, което да извиси човека над делничното, дребното, пошлото... А как ще свърши? ТАКА, КАКТО Е БИЛО! ДО ПОСЛЕДНИ СИЛИ!”.

И всички тези думи се превръщат в нещо като закон за поколения Камбанки. Любовта, разбирателството и колективизмът са били винаги сред водещите сили, които са създавали, а и в момента го правят, приятелства за цял живот между членове на състава, а и техни приятели.

След смъртта на леля Снеже, през 1997 г. художествен ръководител на състава става най-голямата й дъщеря – куклената актриса Екатерина Казакова – и студиото става част от школите към читалище “Братя Миладинови” в столичния квартал Княжево. От поемането на Камбанките до днес Катето (както всички я наричат) е поставила над 40 премиерни постановки.

В студиото участие взимат младежи от 8 до 35 години. През 2005 г. то е регистрирано като сдружение с нестопанска дейност. Целта му е да популяризира и развива българската и международната класическа и съвременна култура, да интегрира младите хора чрез средствата на изкуството, да създава предпоставки за бъдещото позитивно включване на подрастващите в социалния живот.

Арт студио “Камбана” е сред учредителите на Българската асоциация на аматьорските театри БААТ – пълноправен член на CEC-Европейския център и на Международната асоциация на аматьорските театри AITA/IATA.

В репертоара си студиото има постановки на автори като Софокъл, Шекспир, Александър Володин, Йодьон Фон Хорват, Деян Дуковски, Питър Хандке, Валери Петров, Стефан Цанев, Маргарит Минков, Борис Априлов, Панчо Панчев и множество авторски спектакли на определени социални теми. Членовете на студиото участват като доброволци в социални проекти, водят аниматорски програми и атракциони за деца и са част от младежката мрежа от театрални дискусионни клубове „Граждани на Европа”, основана от СНЦ „Театър Цвете”.

Студиото участва в престижни фестивали под егидата на Международната асоциация на аматьорските театри в България и чужбина като Международен младежки фестивал „Време”, гр. Враца, Международен младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”, община Царево, Focus 2010, the International Amateur Theatre Festival в St. Anton / Arlberg / Tyrol през 2010 г., фестивала в Улвърхямптън, Англия „Everybody Dance Now” през 2011 г. като част от Културната Олимпиада по повод Олимпийските игри в Лондон 2012 г. и печели множество награди на утвърдени театрални конкурси в България.

Дейна част от колектива са и музикалният състав “Чисто и просто”, в който участват музиканти от групи като Осил Амук, AS, Ксетофон, Cor Cordis. Те са сътворили музиката за 5 представления и са спечелили 3 награди от национални театрални прегледи.

Възпитаници на студиото са утвърдили се вече на театралната и филмова сцена български артисти като Весела Казакова, Биляна Казакова-Угринска, Александра Анева, Ива Гочева, Христо Терзиев, Петьо Петков – Шайбата, Михаил Петров, Филип Гуляшки, Камен Марин и много други.

По стара традиция Студиото ще отпразнува своя юбилей с много театър, като празненствата се провеждат в три поредни съботи – 12-и, 19-и и 26-и май 2012 г. За първите две съботи са предвидени театрални маратони, в който студиото ще покаже част от наличния си репертоар. Ще бъдат представени много от бившите членове на “Камбана”, а мероприятието ще се проведе по традиция в залата на читалище “Славянска беседа” в столицата. На 26 май 2012 г. всички настоящи и бивши Камбанки, както и всички приятели на студиото са добре дошли да празнуват 30-ия рожден ден на Камбана от 19:30 ч. в арт клуб ресторант „Жреци на музите” в Студентски град.От 2005 г. студиото е организатор на Националния преглед на детското и младежко куклено и тетрално изкуство „Театър от деца за деца”, гр. София, като тази година фестивалът ще бъде проведен за 5-ти път, само 4 дни след като студиото отпразнува своята годишнина.
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница