Астрологичната символика в Учението на БогомилитеДата11.01.2018
Размер24.13 Kb.
Астрологичната символика в Учението на Богомилите

Астрологията е неизменна част от Богомилското учение, неговата космогония, алхимия и символика. Според тях има седем архетипни сфери, а нашият свят представлява техните отражения:


„...Като отражение на Първата Архетипна Сфера се явява Небето, на Втората - 12-те Зодиакални Седалища, а на Третата - Седемте Планетни Кръга...”
Според Богомилите ние трябва са развием висшите качества на всеки знак, да свържем положителния и отрицателния полюс, и да използваме енергията на недостатъците, за да стигнем до Слънцето – символ на Духа и Живота.

До нас са стигнали едва няколко имена нa Богомилски Астролози. Те са били на степен Съвършени и са били сред водачите на движението: Хамерун Добровницки, Петър Осоговец и Михаил Унгарец. Петър Осоговец предрича гибелта на Византийската империя, а Хамерун Дубровницки ни завещава митичния и алхимичния образ на дванадесетте знака.


Богомилите за зачитали четирите стихии със специални церемонии и са считали Земята и Огънят за действащи елементи, а Въздухът и Водата – за уравновесяващи.
Като основни елементи в Богомилската Астрология, можем да откроим Планетите, Знаците и

Неподвижните звезди. Планетите, на които Богомилите за давали най-голямо значение в картата са Слънцето и Венера, а някои от основните значения са следните: Венера - Любов и Мъдрост; Марс - Вражда и Жар; Юпитер - Майчинство и Царственост; Сатурн - Смърт и Тайна; Слънце - Хармония и Начало; Луна - Бременност и Хранителство; Меркурий - Проводничество, Движение;


Дванадесетте Знака, в своята последователност чертаят Пътя, който води човека към съвършенство и свобода, или казано символично – към Слънцето на живота и хороскопа:
...И небесния Зодиак е означение на Пътя.” Овен е първата стъпка, първият кръг от този път:
Стих за медитация: Пробуди в себе си звездността на Огъня, който твори чрез опознаване на най-скритото! И ще станеш тогава Овен; твоето име ще бъде Цар, а твоята замисъл ще владее над света.
Кръг от Пътя: Първи кръг (Овен) е Талет, жертвата - Агнец, заклан върху равноденствения кръст. Той е главата на Великия Човек, коляното на Вениамин, който държи вълк. Негов знак е Аметистът.
Висша цел: Познаване на Истината във Веществото, Токовете, Влиянията и Същината (Четирите Стихии);
При Богомилите има много ключове, символи и тайни. Едни от основните са т.нар. азбучни ключове. Те свързват буква, число и значение, реда и в сефиротите, образа й в животно, в растителното и минералното царство, Планетата, Неподвижната звезда и Зодиакалния й знак.
Например буквата „а”: А - 1 - Ацилут (сияние), слон, папирус, злато, диамант, петел, теме, Слънце, Полярна звезда, Овен, Ехиех, Михаел, Цар, Меч, Единение.
Тези ключове са 22, колкото са буквите от еврейската азбука, но са приспособени към новата българска азбука от Николай Райнов. Освен Планетите има включени и Астероиди, както и други Съзвездия освен Зодиакалните. Това може да ни помогне, например, да разберем значението на някои Неподвижни звезди, обединени от един ключ със Знак и Планета: Полярна Звезда - Слънце и Овен: Слънце съвпад с Марс; Сириус - Марс и Стрелец: Марс съвпад с Юпитер; Вега - Венера и Риби: Венера съвпад с Нептун, любов и мистика, и др.
От ключово значение за Богомилите са Полярната звезда и Южния кръст. Както видяхме, Полярната звезда има комбинирано действие на Слънце и Марс, една наистина много мощна комбинация. Южния кръст е даден като влияние на Сатурн и Козирог, много силно и чисто влияние на принципа на Сатурн. Това съзвездие е наречено от Богомилите „пътят на Зодиака към Слънцето”.
Така се оформя и финалното послание, отново изпълнено със загадка и покрито с тайна:
От Полярната звезда, през Южния кръст – към Слънцето!


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница