Атанас Нейков живописецът атанас Нейков Найо (1924 – 2003) 9 – 30 септември 2008Дата05.02.2018
Размер13.62 Kb.
Галерия СИБАНК

представяАтанас Нейков

ЖИВОПИСЕЦЪТ
Атанас Нейков - Найо (1924 – 2003)

9 – 30 септември 2008

Откриване – 9 септември 2008, (вторник), 18.30 часа

Отново без конкретен повод или юбилей галерия СИБАНК представя един художник от поколението, което изгради образа на българското изкуство от средата на миналия век. Подобно на Николай Ников-Ничето Атанас Нейков е творил с едно дистанцирано отношение към политическия патос на онези десетилетия. За мнозина този художник е познат много повече като график, илюстратор и като пространствен оформител, но не и като живописец. А живописта му отразява еднакво пълноценно типичната деликатност, аристократизма му, маниера, овлядан от неговия вуйчо и учител Дечко Узунов, както и неподражаемото му усещане за цвят и форма. Атанас Нейков има собствен живописен стил, който обаче опознаваме едва сега.

Негови платна бяха показани като част от различните му творчески търсения година след смъртта му на мащабна ретроспекция в СГХГ.

Сега експозицията в галерия СИБАНК акцентира конкретно върху Найо – Живописецът, такъв, какъвто той е бил през целия си живот. Това може да се види и в двата уникални акварела от детските му години, които са един от основните акценти в изложбата.Картините са притежание на наследниците на художника. Подборът отразява творческите търсения на Атанас Нейков в ранните години на социалистическия реализъм в България и пълния разрив, който са имали те с това официално направление. Портрети на приятели и близки се редуват с градски пейзажи от София тогава, с необичайни за образа на онова време сюжети от барове, кафенета, билярд клубове, файтони... Атанас Нейков ги е рисувал през 40-те години, но така и не ги показва в изложба приживе. Неговият син Найо Тицин ги открива след смъртта му в ателието, навити на руло и забравени от всички. Затова изложбата е и вид реабилитация на тези картини и на Атанас Нейков като живописец.
За повече информация: Галерия СИБАНК – 93 99 280;

Светлана Куюмджиева – 0897 967 121


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница