Бабуване в с. Смоляновци общ. МонтанаДата21.07.2018
Размер15.92 Kb.
Бабуване в с. Смоляновци общ. Монтана

На 21.01.2014г. в НЧ,, Народна просвета-1908’’с. Смоляновци общ. Монтана читалищните дейци представиха обичая ,, Бабуване’’.

Бабин ден е български празник отбелязван с благодарност и признателност към бабите/акушерки/ или деня на родилната помощ. В миналото бабите, а в днешно време акушерки са били на голяма почит. На този ден са ги посрещали с дар, а домакинята и най-младите моми с питка,мед и сол.

Младите булки измивали ръцете на бабите като казвали: колко капки падат толкова деца да се родят,както е мазен сапуна и се плъзга така лесно да родят, колко житени зърна има в питката толкова деца да има, колкото е сладък меда така да е сладък и живота. Водата на ,, Бабин ден ‘’ имала чудотворна сила, с нея младата булка и децата си миели лицето за здраве.

Този обичай се представи и в с. Смоляновци в читалището. Свекървата , младата булка и хубави народни песни посрешнаха здравните работници с дар и измиване на ръцете, с питка и мед.

С водата се изкъпа бебето и младата булка за здраве и повече рожби през новата 2014 година.

Битовият кът с люлката , миндера, синията, огнището със саджака и котлето, старобитното корито за къпане, шивиците, каретата, таканите постелки и завивки ни върнаха в онова време когато е нямало тези удобства в наше време. Всички материали ни бяха предоставени от музея в с. Смоляновци.

Специални гости на ,, Бабин ден’’ бяха здравните работници, лекари и сестри, кметът на с. Смоляновци Пламен Лилчов, учители, самодейци и съселяни.

Обичая бе предатавен от:

Николинка Георгиева в ролята на бабата/свекърва/- самодеец.

Ирена Ангелова в ролята на младата булка/родилка/ - секретар при читалището.

Валентина Благоева в ролята на акушерката- самодеец.

Латина Георгиева поздрави всички с хубави народни песни- самодеец.

Снимковия материал подготви Димитринка Петрова – библиотекар.

Всички гости бяха поканени на голяма трапеза подготвена от секретаря, блиотекаря и самодейци при читалището.

С много веселия и усмивки, млади и стари си пожелаха здраве, късмет и дълголетие.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница