Басри зилябид софия 2011



страница1/4
Дата26.08.2017
Размер0.52 Mb.
#28800
  1   2   3   4




ВИСШ ИСЛЯМСКИ ИНСТИТУТ – СОФИЯ

ОСНОВНИ ИСЛЯМСКИ ПОЗНАНИЯ

(КАНДИДАТ СТУДЕНТСКО ПОМАГАЛО)

БАСРИ ЗИЛЯБИД


СОФИЯ

2011

Съставител: Басри ЗИЛЯБИД

Редактор: Д-р Сефер ХАСАНОВ

Технически редактор: Айхан СЕЛИМАН


Бисмилляхиррахманиррахим

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
ВЪВЕДЕНИЕ В ИСЛЯМСКАТА РЕЛИГИЯ
1. Религия

Религията съществува още от самото начало на човечеството. Тя е неизбежна негова потребност, тъй като вярата е заложена в природата на човешкия род. Тя дава отговор на въпроси като: Откъде е дошъл човек на този свят, защо е дошъл и накъде отива?



Какво е религия?

Религията е система от принципи, низпослана на хората чрез пророк, за да ги отведе към щастие в земния и отвъдния живот. В този смисъл религията обхваща въпроси, които се отнасят до вярата и делата. Тя урежда отношенията на човека със Създателя, с другите хора и с всичко останало.



2. Видове религии

а) Истинна религия – това е религията, низпослана от Аллах към хората посредством пророците като Адем, Нух, Муса, Иса, Мухаммед (а.с.)1. Тя не е загубила своята божествена същност, нарича се ислям;

б) религии, загубили истинността си – това са религиите, които са сведени от Аллах посредством пророк и са загубили своята божествена същност. Такива са небесните религии преди исляма;

в) измислени религии – това са религии, които са измислени от хората и не са низпослани на пророците, като огнепоклоничеството, будизмът, анимизмът и др.



3. Мястото на исляма сред другите религии

Първият човек Адем (а.с.) е и първият пророк. Всички пророци преди Мухаммед (с.а.с.) – от Адем до Иса (а.с.) – са оповестявали на хората истинната вяра в Единствения Създател и са ги поучавали как да Му се прекланят. С течение на времето вярата и божествените повели, донесени от тях, претърпяли промени и загубили своята божествена същност. Ето защо Господарят на световете, Всевишният Аллах изпратил последния си пратеник Мухаммед (с.а.с.). Ислямът обобщава всички небесни религии.

Всевишният Аллах е казал: „Наистина религията при Аллах е ислямът” (Ал-и Имран, 3: 19); „А който търси друга религия освен исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той ще е от губещите” (Ал-и Имран, 3: 85).

Целта на ислямската религия е щастието на човечеството. Тези, които следват повелите, донесени от исляма, ще заслужат щастието и в земния, и в отвъдния живот.



4. Основни раздели на ислямската религия

а) Иман (вяра);

б) Амел (дела), като те се делят на:

1) ибадет (служене на Всевишния Аллах);

2) муамелят (взаимоотношения);

в) ахляк (ислямска етика).



5. Характерни особености на исляма

а) Ислямът е световна религия: ислямът е изпратен до всички хора и удовлетворява всички човешки потребности, като той е последната божествена религия, а пророкът Мухаммед (с.а.с.)1, е последният пророк;

б) ислямът е универсална религия: ангажира се както с отвъдния живот, така и със земния и поставя принципи, чрез които се осигурява щастие на човечеството във всяка епоха до края на света;

в) ислямът е религия на улеснението: всички обреди са по силите на човека, като са предвидени множество улеснения. Например: пътникът изпълнява намаза, състоящ се от четири рекята, в два. Този, който не може прав да изпълнява намаз, го извършва седнал. Който не може да говее през месец рамазан поради болест, издължава пропуснатото в друго време. Онези, за които няма изгледи да оздравеят, и възрастните, на които не им е по силите да говеят, дават фидйе (откуп);

г) ислямът е религия на разума и знанието: в исляма придобиването на знание е пряко задължение на всеки мюсюлманин;

д) ислямът е религия на мира и уважението: ислямът отрича всякаква принуда в религията и повелява зачитането на личния избор на всеки човек.
ПЪРВИ РАЗДЕЛ

ИМАН (ВЯРА)
1. Същност на вярата

Вяра в езиков смисъл означава убеденост в истинността на идеята, а като религиозен термин вяра – приемане със сърце на религията, низпослана от Аллах на Негов пратеник.



2. Встъпването в ислямската вяра

Встъпването в исляма става, като се произнесат двете свидетелства изразяващи вярата: „Ешхеду ен ля иляхе илляллах” (свидетелствам, че няма друг истински бог освен Аллах); и „Ве ешхеду енне Мухаммеден абдуху ве расулюх” (и свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб и пратеник).



3. Условия на вярата

а) вяра в Аллах;

б) вяра в меляикета (ангелите);

в) вяра в Писанията (Книгите) на Аллах;

г) вяра в пророците на Аллах;

д) вяра в Сетния ден;

е) вяра в съдбата.

Условията на вярата са събрани в т.нар. „Аменту” (Верую):

Аменту билляхи, ве меляикетихи, ве кутубихи, ве русулихи, ве’л-йевми’л-ахири, ве би’л-кадери, хайрихи ве шеррихи минеллахи теаля, ве’л-беасу беаде’л-мевти хаккун. Ешхеду ен ля иляхе илляллах, ве ешхеду енне мухаммеден абдуху ве расулюх”. (Повярвах в Аллах, в Неговите меляикета, в Неговите Книги, в Неговите пратеници, в Сетния ден, в съдбата – че доброто и лошото е от Аллах. Съживяването след смъртта е истина. Свидетелствам, че няма друг истински бог освен Аллах и свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб и пратеник).

4. Вярата – източник на спокойствие и сигурност

Всевишният Аллах е казал: „...онези, които вярват и сърцата им се успокояват при споменаването на Аллах. О, да, сърцата се успокояват единствено при споменаването на Аллах”, (Сура ар-Раад, 13: 28).

В живота хората срещат различни затруднения. Чрез вярата човек не изпада в безнадеждност, а търси закрилата на Аллах, доверява Му се и разчита на Него. Хората без вяра са лишени от спокойствие и са в безизходица. Те не намират разрешение на проблемите – губят, и земното, и отвъдното щастие.

5. Условия за валидността и продължителността на вярата

а) Човек да е повярвал преди момента на смъртта;

б) да не се анулира от слова и дела, изразяващи неверие. Например: онзи, който е повярвал във всички повели на религията, но отрече намаза, е загубил вярата си. Религиозните повели в исляма са едно цяло. Отричането на една повеля означава отричане на всичко;

в) мюсюлманинът да е убеден, че религиозните повели са за добро и са съвършени. Неодобряването на някоя от тях води до неверие.

При отстъпване от вярата, за да си я възвърне човек трябва да се покае пред Аллах и да повтори двете свидетелства.
ВЯРА В АЛЛАХ
В Свещения Коран се казва: „Кажи: “О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас – на Онзи, Чието е владението на небесата и на земята. Няма друг бог освен Него. Той съживява и Той умъртвява. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник…” (Сура ал-Араф, 7: 158).

1. Качества на Всевишния Аллах

а) Сифат затия (същностни качества):

1) Вуджуд (съществуване): Всевишният Аллах съществува, отсъствието Му е немислимо. В Свещения Коран се казва: „Той е Онзи, Който създаде за вас слуха и зрението, и сърцата. Колко малко сте признателни! Той е, Който ви размножи по земята и при Него ще бъдете събрани. Той е, Който съживява и умъртвява, и от Него е промяната на нощта и деня. Нима не проумявате?” (Сура ал-Муминун, 23: 78-80).

2) Къдем (изначалност): съществуването на Всевишния Аллах няма начало.

3) Бека (безкрайност): съществуването на Всевишния Аллах няма край, т.е. Него ще го има, дори когато всичко загине. В Свещения Коран се казва: „Той е Изначалния и Безкрайния, и Явния, и Скрития. Той всяко нещо знае” (Сура ал-Хадид, 57: 3).

4) Вахданийет (единосъщност): Аллах е Единствен, няма равен и себеподобен. В Свещения Коран се казва: „И отреди Аллах: "Не приемайте два бога! Един е Бог. От Мен се бойте, само от Мен!" И Негово е всичко на небесата и на земята, и неизменно за Него е служенето...” (Сура на-Нахл, 16: 51-53).

5) Мухалефетун ли’л-хавадис (неповторимост): Всевишният Аллах няма прилика с нито едно творение. В Свещения Коран се казва: „Кажи [о, Мухаммед]: "Той е Аллах – Единствения, Аллах, Целта [на всички въжделения]! Нито е раждал, нито е роден, и няма равен Нему"” (Сура ал-Ихляс, 112: 1-4).

6) Киям бинефсих (самодостатъчност): Всевишният Аллах не изпитва нужда от нищо, а всичко се нуждае от Него. В Свещения Коран се казва: „О, хора, вие сте нуждаещите се от Аллах, а Аллах е Пребогатия, Всеславния” (Сура Фатир, 35: 15);

б) Сифāт субутия (постоянни, неразделни от същността на Аллах качества):

1) Хаят (живот): Всевишният Аллах е вечно жив. В Свещения Коран се казва: „Аллах! Няма друг Бог освен Него – Вечноживия, Неизменния! Не Го бхваща нито дрямка, нито сън” (Сура ал-Бакара, 2: 255).

2) Илим (знание): Всевишният Аллах знае всичко – и миналото, и бъдещето и всичко, което сърцата спотайват. В Свещения Коран се казва: „...знае Той какво прониква в земята и какво излиза от нея, и какво се спуска от небето, и какво се издига към него. Той е Милосърдния, Опрощаващия” (Сура Себе, 34: 1-2).

3) Сем‘ (слух): Всевишният Аллах чува всичко, нищо не може да убегне от Неговия слух. В Свещения Коран се казва: „...Аллах чу вашия разговор...” (Сура ал-Муджаделе, 58: 1).

4) Басар (зрение): Всевишният Аллах вижда всичко, нищо не може да убегне от Неговото зрение. В Свещения Коран се казва: „...Аллах е Всечуващ, Всезрящ” (Сура Муджаделе, 58: 1).

5) Ираде (воля): Всевишният Аллах има воля и прави, каквото пожелае. В Свещения Коран се казва: „Повелята Му, когато пожелае нещо, е само да му каже: "Бъди!" И то бива”. (Сура Йа син, 36: 82).

6) Кудрет (сила): Всевишният Аллах притежава безкрайна сила. В Свещения Коран се казва: „...Той над всяко нещо има сила”. (Сура Фуссилет, 41: 39).

7) Келям (слово): Всевишният Аллах говори и някои пророци са чули пряко Неговия говор. В Свещения Коран се казва: „...и Аллах говорù пряко на Муса...” (Сура ен-Ниса, 4: 164).

8) Теквин (сътворяване): Всевишният Аллах е Творецът на всичко във Вселената. В Свещения Коран се казва: „Повелята Му, когато пожелае нещо, е само да му каже: "Бъди!" И то бива” (Сура Йа син, 36: 82).

Всички тези изброени постоянни качества на Всевишния Аллах се различават от качествата на хората. Например: Той не говори като създанията, а Неговото слово влиза направо в сърцата.


ВЯРА В МЕЛЯИКЕТАТА (АНГЕЛИТЕ)
1. Същност и характеристика на меляикетата

Второто условие на вярата е вярата в меляикетата. За тях научаваме от Свещения Коран и словата на Мухаммед (с.а.с.): те са създадени от светлина, невидими са за човешкото око, не се хранят, нямат пол, безусловно изпълняват повелите на Аллах и никога не вършат грях.



2. Роля на главните меляикета

Меляикетата изпълняват длъжности, възложени им от Аллах, като се намират навсякъде и само Аллах знае техния брой. Някои са постоянно в ибадет, а други съблюдават порядъка във Вселената, бивайки способни на непосилни за човека дела, като има и такива, които подтикват човека към добро и го пазят от зло.

В Исляма най-изтъкнати са:

а) Джебраил – Главния мелек: негово задължение е да предава божиите послания на пророците;

б) Микяил: негово задължение е да отговаря за природните явления (дъжда, вятъра посевите и т. н.);

в) Исрафил: негово задължение е оповестяването на края на света и съживяването на хората след тяхната смърт;

г) Азраил: негово задължение е да взима душите на хората, когато свърши отреденият им срок;

д) Кирамен кятибин (Благородните писари): тяхното задължение е да записват човешките дела, като един от тях стои от дясната страна на всеки човек и записва добрите му дела, а друг – от лявата и записва лошите му дела, вследствие на което се оформя книгата с делата на всеки човек;

е) Мункер и Некир: тяхно задължение е да подлагат човека на разпит в гроба;

ж) Ридван: Главният на меляикетата в Дженнета (Рая);

з) Малик: Главният на меляикетата в Джехеннема (Ада).
ВЯРА В КНИГИТЕ ИЗПРАТЕНИ ОТ АЛЛАХ
1. Същност на вахия (откровението)

Вахий в езиков смисъл означава бързо и незабележимо известяване на нещо тайно, а като религиозен термин известяване на знание от Аллах, което се предава на пророк директно или посредством мелек.

2. Видове вахий:

Вахий може да се предава чрез:

а) сбъдващ се сън;

б) вдъхновение, което Всевишният Аллах влага в сърцата на пророците;

в) слово иззад завеса без посредник;

г) мелек, явяващ се или в собствения си образ, или в човешки, а понякога и без да се показва, като посланието на Мухаммед (с.а.с.) било дадено чрез мелека Джебраил (а.с.).

3. Книги изпратени от Аллах

Третото условие на вярата е вярата в книгите на Аллах.

Божествените книги са посланията изпращани от Аллах на хората чрез пророци. Ние, мюсюлманите, вярваме в книгите, изпратени на пророците. Свещеният Коран е последното послание на Аллах, като преди него са били низпослани и други небесни книги, които не са достигнали до нас в своя автентичен вид. Поради това ние като мюсюлмани вярваме в тях във вида, в който са били изпратени.

Някои от писанията били малки книги от по няколко страници и се наричали сухуф, а други големи и се наричали кутуб.



Малките книги – сухуф са:

а) 10-те страници на Адем (а.с.);

б) 50-те страници на Шит (а.с.);

в) 30-те страници на Идрис (а.с.);

г) 10-те страници на Ибрахим (а.с.).

Общо – 100 страници.



Големите книги – кутуб са:

а) Теврат низпослан на Муса (а.с.);

б) Зебур низпослан на Давуд (а.с.);

в) Инджил низпослан на Иса (а.с.);

г) Свещен Коран низпослан на Мухаммед (а.с.).

Като всички небесни книги, с изключение на Свещения Коран, впоследствие са загубили автентичния си вид.


СВЕЩЕНИЯТ КОРАН
1. Низпославане на Свещения Коран

Низпославането на Свещения Коран започнало през месец Рамазан в една пещера на планината Хира в близост до Мекка, където преди пророчеството Мухаммед (с.а.с.) се уединявал и размишлявал върху величието на Всевишния Аллах. При него се явил мелекът Джебраил (а.с.) с повелята: „Чети!” и му оповестил първите 5 айета на сура „ал-Аляк”: „Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел” (Сура ал-Аляк, 96: 1-5).

Низпославането на Свещения Коран продължило 23 години, като били изпращани отделни айети или цели сури. Повечето от айетите били в отговор на въпроси, отправяни към Мухаммед (с.а.с.), или по повод на дадена случка. Поводите за низпославането са известни като есбāбу’н-нузул.

2. Записване на Свещения Коран

За всеки айет Мухаммед (с.а.с.) нареждал на специално назначени писари към коя сура да бъде записан, като същевременно сподвижниците на пророка четяли айетите и ги наизустявали. Свещеният Коран по времето на Пророка (с.а.с.) бил съхранен чрез записване и наизустяване.

Записаните страници по времето на Пророка (с.а.с.) били събрани на едно място под формата на книга след приключването на вахия със смъртта на Пророка (с.а.с.).

Първият халиф Ебу Бекир (р.а.)1 свикал комисия от видни сподвижници, която събрала записаните страници, съпоставила ги с наизустеното и подредила под формата на книга – мусхаф.

Впоследствие третият халиф Осман (р.а.) размножил мусхафа и го разпратил в различни страни.

3. Характерни особености на Свещения Коран:

а) Свещеният Коран се е запазил до наши дни непокътнат: Всевишният Аллах го взел под Своя закрила: „Наистина Ние низпослахме Напомнянето (Корана) и Ние непременно ще го пазим” (Сура ал-Хиджр, 15: 9);

б) Свещеният Коран е лесен за запаметяване и разбиране;

в) Свещеният Коран е послание за цялото човечество;

г) Свещеният Коран е последната книга на Аллах;

д) Свещеният Коран е валиден за всяко време и място;

е) Свещеният Коран е чудо на словото.
ВЯРА В ПРОРОЦИТЕ
1. Същност на пророчеството

Четвъртото от шестте условия на вярата е вярата в пророците.

Пророците са връзката между Аллах и човечеството. Дори с разума си хората да открият съществуването на Аллах, без пророците не биха могли да узнаят Неговите качества и начина по който да Му служат, нито пък кое дело заслужава възнаграждение и кое – наказание.

2. Качества на пророците

а) Съдк (правдивост): не лъжат;

б) Еманет (довереност): не изменят на оказаното им доверие;

в) Фетанет (прозорливост): отличават се с ум и прозорливост;

г) Исмет (непорочност): не вършат грях;

д) Теблиг (известяване): известяват на хората повелите на Всевишния Аллах без да ги променят.



3. Муджизе и керамет

Муджизе е свръхестествено явление – чудо, дадено на пророк като доказателство за правдивостта му.

Керамет е свръхестествено явление – чудо, дадено на ближни раби на Аллах извън пророците, като доказателство за тяхната близост.

4. Разлики между муджизе и керамет

а) Муджизе се дава на пророците или пратениците на Аллах, а керамет – на ближните раби;

б) Муджизе се дава като част от пророчеството, а керамет – заради праведността;

в) Муджизето има по-голяма сила от керамета.

г) Пророкът, за разлика от притежателя на керамета, използва муджизето за призоваване.

5. Пророци споменати в Свещения Коран

В Свещения Коран се споменават имената на 25 пророка, като първият пророк е Адем (а.с.), а последният е Мухаммед (с.а.с.).


ПРОРОЦИ СПОМЕНАТИ В СВЕЩЕНИЯ КОРАН:

1

Адем

6

Лют

11

Юсуф

16

Сюлейманан

21

Елйес'а

2

Идрис

7

Ибрахим

12

Шуайб

17

Ейюб

22

Зекерия

3

Нух

8

Исмаил

13

Харун

18

Зулкифл

23

Яхя

4

Худ

9

Исхак

14

Муса

19

Юнус

24

Иса

5

Салих

10

Якуб

15

Давуд

20

Иляс

25

Мухаммед



6. Характерни особености на Мухаммед (с.а.с.)

а) Мухаммед (с.а.с.) е най-любимият раб на Аллах;

б) Мухаммед (с.а.с.) е последният пророк;

в) Мухаммед (с.а.с.) е пророк до всички хора;

г) Пророчеството на Мухаммед (с.а.с.) обхваща всяко място и време;

д) Религията, оповестена от Мухаммед (с.а.с.) ще се запази непокътната до края на света.


ВЯРА В СЕТНИЯ ДЕН
1. Същност на вярата в Сетния ден

Петото условие на вярата е вяра в Сетния ден.

Краят на света ще бъде обявен от мелека Исрафил, който ще протръби със Сур (тръба, рог), под силата на чийто звук ще настъпи апокалипсис: небесата ще се разцепят, слънцето и звездите ще угаснат, моретата ще се смесят и планините ще загубят своята тегловност. Знанието за времето на Апокалипсиса е скрито при Аллах: „Питат те за Часа: "Кога ще настъпи?" Кажи: "Знанието за него е само при моя Господ. Само Той ще изяви неговото време. Тегне този [Час] на небесата и на земята. Ще дойде при вас съвсем внезапно. Питат те, сякаш си осведомен за него. Кажи: "Знанието за това е само при моя Господ, ала повечето хора не проумяват."” (Сура ал-Араф, 7: 187).

След известен период от време повторно ще бъде протръбено в Сура, при което ще настъпи Киямет – всички хора ще се изправят от гробовете и ще бъдат поведени към Махшер (сборището), откъдето – както е споменал Мухаммед (с.а.с.) – никой не ще се отдели, докато не бъде питан за четири неща: в какво е прекарал живота си? За какво е похабил тялото си? Откъде е спечелил и за какво е похарчил имуществото си? Какво е извършил с онова, което е знаел?” (из книгата ет-Тергиб ве’т-терхиб).

След разпита ще бъдат раздадени книгите с делата и всеки ще види онова, което е вършил. След това добрините и злините ще бъдат премерени на Мизана (везните), при което ще стане ясна участта на раба – дали ще е в Дженнета (Рая) или Джехеннема (Ада).

2. Ползи от вярата в Сетния ден

Вярата в отвъдния живот:

а) създава чувство за отговорност и всеки внимава за постъпките си;

б) тласка човека към оползотворяване на времето в праведни дела;

в) дава успокоение на човека, тъй като знае, че нищо няма да остане без възмездие.

3. Смъртта и гробът

В Свещения Коран се казва: „Където и да сте, смъртта ще ви догони, дори да сте във въздигнати кули...”, (Сура ен-Ниса, 4: 78).

Всяка душа ще вкуси смъртта и вашите награди напълно ще ви се изплатят в Деня на възкресението...”, (Сура ал-Бакара, 2: 185).

Времето от смъртта до повторното съживяване на човека се нарича берзах (гробен живот). С напускане на земния живот човек бива подлаган на разпит от меляикета – Мункир и Некир, като за отговорилите правилно – както се предава в хадис – гробът ще бъде градина от градините на Дженнета, а за онези, които не могат да отговорят – яма от ямите на Джехеннема.



4. Дженнет и Джехеннем

Дженнетът е мястото, където вярващите ще получат възнаграждение, бивайки дарени с вечна младост и безсмъртие, както и с нечувани и невиждани блага, далеч от всякакви болести, страх и печал. Свещеният Коран казва: „А които вярват и вършат праведни дела, тези са обитателите на Рая, там ще пребивават вечно”. (Сура ал-Бакара, 2: 82); „Ще имат там, каквото пожелаят...”, (Сура Каф, 50: 35).

Джехеннемът е мястото, където неверниците и грешниците ще получат наказание. Онези, които са били вярващи, но са съгрешили, ще останат в джехеннема временно, докато изтърпят наказанието си. Неверниците и лицемерите ще останат завинаги. За тях Свещеният Коран казва: „...които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно”. (Сура ал-Бакара, 2: 39); „Лицемерите са най-ниско на дъното на Огъня и не ще намериш за тях избавител”. (Сура ен-Ниса, 4: 145).




Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница